Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 | 16:23

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΓΕΝΑΡΗ
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Αυτόματος πιλότος

Τη χώρα την απασχολούν δραματικά ερωτήματα: θα άρει ο Καμμένος την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση ή θα εξακολουθήσει να τη στηρίζει χωρίς να συμμετέχει σ' αυτήν; Αν άρει την εμπιστοσύνη ο Καμμένος, θα βρει ο Τσίπρας μια νέα πλειοψηφία 151 βουλευτών ή θ' αναγκαστεί να πάει σε εκλογές «εν ευθέτω χρόνω»;
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ στο πλευρό του Τσίπρα

Ομως η ερώτηση που όλοι περίμεναν ήταν για τον Μητσοτάκη και την καταγγελία του ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων. Η ερώτηση έγινε από γερμανίδα δημοσιογράφο και η Μέρκελ δήλωσε… αιφνιδιασμένη που της ζητούν να αναμιχθεί στα εσωτερικά ελληνικά πράγματα. Παρά τον… αιφνιδιασμό της, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση ανάμεσα στο ονοματολογικό (έτσι ονόμαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών) και τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας! Επανέλαβε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, είπε με νόημα ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει ενότητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε ότι αυτά θα τα πει και στον Μητσοτάκη, χωρίς να ελπίζει ότι μπορεί ν' αλλάξει κάτι.
ΣΕΛΙΔΑ 16

«Ανοχή» ή νέα πλειοψηφία;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τζανακόπουλος δεν πέταξε καθόλου τυχαία τη φράση για κοινοβουλευτική «ανοχή», με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ως κυβέρνηση μειοψηφίας και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη ή πέταξε ένα δόλωμα για να το καταπιούν ο μηχανισμός της ΝΔ και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μητσοτάκη;
ΣΕΛΙΔΑ 3

Διαβολοσκορπίσματα

Αν δεν επρόκειτο για το κόμμα των ψεκασμένων, θα λέγαμε ότι έχουν χιούμορ. Επειδή, όμως, ο αρχηγός του εν λόγω μορφώματος και οι επιτελείς του κάθε άλλο παρά για το χιούμορ τους διακρίνονται, μόνο ως ένδειξη πανικού μπορούμε να εκλάβουμε τη δημοσιοποίηση του νέου λογότυπου του κόμματος, την ώρα που στο εσωτερικό του γινόταν της …τάνας και δεν κατέστη δυνατόν ούτε η κοινοβουλευτική του ομάδα να συγκληθεί.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σκάνδαλο  Νovartis

Προς συγκάλυψη, μέσω του βρόμικου παρασκήνιου

Ολ' αυτά αποκαλύπτουν ένα βρόμικο παρασκήνιο απ' όλες τις πλευρές, που θα οδηγήσει στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, η οποία έχει αλλάξει διοίκηση και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σα να μην τρέχει τίποτα. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται ειδικά για σκάνδαλο Novartis, αλλά γενικά για σκάνδαλο του φαρμάκου, όπως πολλές φορές μας έχει δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εν γνώσει τους ότι υπάρχει τέτοιο σκάνδαλο, ενδιαφέρθηκαν μόνο να βγάλουν πολιτική υπεραξία, βγάζοντας «στη σέντρα» κάποιους πασόκους και νεοδημοκράτες. Αδιαφορώντας για το «δέσιμο» της υπόθεσης, ενδιαφέρθηκαν μόνο γι' αυτή την πτυχή. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Αντισταθμιστικά από το παράθυρο

Κανένας δεν πιστεύει ότι ο Καμμένος, που υποτίθεται πως ήταν έτοιμος να τα βροντήξει και να φύγει από το υπουργείο, «καιγόταν» για να πάρει τα λεφτά η ΕΑΒ και έσπευσε να καταθέσει την τροπολογία, σχεδόν λαθραία, βραδινές ώρες για να μην την πάει στην Επιτροπή Εξοπλισμών που συνεδρίαζε. Μπορούσε ν' αφήσει το θέμα στο διάδοχό του, χρόνος υπάρχει, δεν είναι ζήτημα δυο-τριών ημερών. Από την άλλη, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η αντιπολίτευση ήθελε να βολέψει δικούς της καπιταλιστές ή αν απλώς ήθελε να «ξεπουπουλιάσει» τον Καμμένο. Το μόνο βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα (μην ξεχνάμε ότι την τροπολογία συνυπογράφει και ο Τσακαλώτος), κολυμπά άνετα στο βούρκο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των μεσαζόντων του κυκλώματος.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αναιρέθηκε η αθωωτική απόφαση για τον Φλαούνα

Να τον χαίρεστε τον Τζουμάκα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομόφωνη απόφασή του (2039/2018), το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που συνεδρίασε στις 14 Νοέμβρη, αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αθώωσε κατά πλειοψηφία σε δεύτερο βαθμό τον απατεώνα Νικόλαο Φλαούνα. Σε πρώτο βαθμό ο Φλαούνας είχε καταδικαστεί ομόφωνα σε κάθειρξη δώδεκα ετών για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό που η ποινή που αντιμετώπιζε έφτανε μέχρι τα ισόβια, δεδομένου ότι του καταλογίστηκε ποσό 235.000 ευρώ.
ΣΕΛΙΔΑ 11

«Μητσάρας» ο Πετσίτης;

Σύμφωνα με τον υπουργό Φρέντο και Φραπέ Αλέκο Φλαμπουράρη, τον μόνο από την παρέα του Μαξίμου που πήρε το λόγο στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τις σχέσεις ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, ο περιβόητος πλέον Μανόλης Πετσίτης ήταν κάποιος παντελώς άγνωστος, ο οποίος κόλλησε δίπλα σ' αυτόν και τον πρωθυπουργό και φωτογραφίστηκε μαζί τους. Οπως έκανε ο αείμνηστος Μητσάρας ένα πράμα.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Δεδομένη θεωρεί την καταδίκη του ο φίρερ της νεοναζιστικής ΧΑ

Δεδομένη θεωρεί την καταδίκη του ο φίρερ της νεοναζιστικής ΧΑ. Δεν καλαμπουρίζουμε, ούτε υπερβάλλουμε. Από τις 19 Σεπτέμβρη του 2018, ο Μιχαλολιάκος άρχισε να μιλάει ανοιχτά για τη βέβαιη καταδίκη του και να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σωκράτη και τη δίκη του με τη δίκη του Σωκράτη. Προσπαθώντας δε να τονώσει το πολύ πεσμένο ηθικό των μελών και στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος, τους λέει πως κι αν καταδικαστούν, θα δικαιωθούν στο μέλλον.
ΣΕΛΙΔΑ 12

«Πονάνε» πολύ οι νεοναζιστές

«Πονάνε» πολύ οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής από τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις της εφημερίδας μας για τη συνεχιζόμενη δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Γι' αυτό και για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο «ινστρούκτορας» του νεοναζιστικού μορφώματος Γιώργος Μάστορας (ψευδώνυμο του Γεωργίου Μισιάκα) αναφέρθηκε σε μας.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Σεπτέμβρης 2018: τα φέσια ανέβηκαν στα 34,35 δισ. ευρώ

Οι καπιταλιστές συνεχίζουν να κατακλέβουν την Κοινωνική Ασφάλιση

Το φαινόμενο να υποβάλλονται οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από τους καπιταλιστές χωρίς ταυτόχρονα να καταβάλλουν τις εισφορές το ομολογεί ο ΕΦΚΑ στις τριμηνιαίες εκθέσεις του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών). Σ’ αυτές επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι κυρίως οι μεγάλοι οφειλέτες  υποβάλλουν τις ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλουν τις δηλούμενες εισφορές. 
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Εργατικό αίμα στο «ναό» του Μελισσανίδη

Ηταν αναμενόμενο (δυστυχώς) ότι κάποια στιγμή εργατικό αίμα θα έβαφε το «ναό» του Μελισσανίδη. Μια ματιά να έριχνε κανείς στο εργοτάξιο θα το καταλάβαινε, βλέποντας εργάτες να ακροβατούν πάνω στις σκαλωσιές χωρίς δίχτυ ασφάλειας. Ενας 60χρονος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Ούτε η παγωνιά σταμάτησε τις εργασίες.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απεργάζονται το ξεκλήρισμα των αιγοπροβατοτρόφων

Στις 4 Γενάρη, ο διευθυντής της εφημερίδας AGRENDA Γιάννης Πανάγος δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ισχυρό πριμ εξόδου για αιγοπροβατοτρόφους», στο οποίο σημείωνε: «Γενναίο κοινοτικό πρόγραμμα, με αυξημένες πριμοδοτήσεις για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα των παροδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, επεξεργάζονται σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες της Agrenda, οι Βρυξέλλες».
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέο σύστημα διορισμών - προσλήψεων εκπαιδευτικών

Απαξίωση πτυχίων και προϋπηρεσίας και αδιάκοπο κυνήγι «προσόντων»

Μετά από ένα διάλογο-παρωδία μέσα στις γιορτές με κλειστά σχολεία, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στις 7 του Γενάρη το σχέδιο νόμου (με μορφή τροπολογίας) για το νέο σύστημα διορισμών-προσλήψεων στην εκπαίδευση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Λευτεριά στους τούρκους αγωνιστές

Στις 4 του Φλεβάρη, θ' αρχίσει στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού η δίκη των 9 τούρκων αγωνιστών, που συνελήφθησαν στις 28 Νοέμβρη του 2018, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, και σε βάρος των οποίων η Αντιτρομοκρατική, κατ' εντολήν της κυβέρνησης Τσίπρα, έστησε μια εξωφρενική σκευωρία.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Οσο δηλητήριο και να χύσετε δε θα στερήσετε το δικαίωμα της άδειας από τον Δ. Κουφοντίνα

Με επικεφαλής το μητσοτακαίικο (Κούλης, Ντόρα και υιός) βγήκε και πάλι στο μεϊντάνι ο γνωστός εσμός των δημοσιοκάφρων της τρομολαγνείας, για να χύσει το δηλητήριό του ενάντια στην άδεια που πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Αυτή τη φορά το… έγκλημα ήταν διπλό. Ο Κουφοντίνας όχι μόνο πήρε άδεια, αλλά -άκουσον, άκουσον!- είχε και το θράσος να κάνει βόλτα σε αθηναϊκούς δρόμους, όπου κάποιος οπαδός του εσμού φρόντισε να τον φωτογραφίσει (από μακριά, όπως φαίνεται).
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Συρία

Μένουν οι Αμερικάνοι που φεύγουν!

Η εξαγγελία Τραμπ στα μέσα Δεκέμβρη για την απόσυρση των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων (πάνω από δυο χιλιάδες στρατιώτες) από τη Συρία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Πολέμου, Τζιμ Μάτις. Πώς γίνεται αυτός που εμφανίζεται ως η αιχμή του δόρατος της αμερικάνικης επιθετικότητας (ο Τραμπ δηλαδή) να δηλώνει κάτι τέτοιο; 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Η τελευταία πράξη στο πραξικόπημα του Αμπάς

Με διάγγελμά του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Παλαιστινιακής Αρχής διέλυσε το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (παλαιστινιακή Bουλή) και ανακοίνωσε τη διενέργεια εκλογών εντός έξι μηνών, ολοκληρώνοντας το πραξικόπημα του δικτατορίσκου Αμπάς, που χρονολογείται για περισσότερο από μια δεκαετία, αμέσως μετά τη σαρωτική νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του 2006.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ξανά στους δρόμους τα Κίτρινα Γιλέκα

Η περίοδος των γιορτών, που ο Μακρόν ήλπιζε ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και θα επέτρεπε στον γαλλικό αστισμό να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αμερικάνικο «shutdown»

Αθλιότητα και υποκρισία σε αντιμεταναστευτικό φόντο

Τα χαμόγελα στο 116ο Κογκρέσο στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν πια παγώσει, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς. Η «μεγάλη αντιπαράθεση» βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Τραμπ να τραβάει το σκοινί παίζοντας μια χαρά το παιχνίδι του «σκληρού διαπραγματευτή» που… δεν αστειεύεται με την ασφάλεια της χώρας! Γι’ αυτό και αποφάσισε να οδηγήσει τα πράγματα στο μερικό κλείσιμο των υπηρεσιών της αμερικάνικης κυβέρνησης, από τη στιγμή που δεν υιοθετήθηκε ακόμα η πρότασή του για γενναία χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που ξεκίνησε την εποχή της διακυβέρνησης Μπους, συνεχίστηκε επί Ομπάμα και ολοκληρώνεται επί Τραμπ.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ιταλία: Αντίθεση στον αντιμεταναστευτικό νόμο Σαλβίνι

Πονοκέφαλος για τον ακροδεξιό Σαλβίνι ήταν η απειθαρχία των δημάρχων της Νάπολης, του Παλέρμο, της Φλωρεντίας και της Πάρμα, που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νέο αντιμεταναστευτικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Ο νόμος, που πολιτογραφήθηκε ως «νόμος Σαλβίνι», είναι τόσο σκληρός που δέχτηκε καταιγισμό αντιδράσεων ακόμα και από βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, που αρνήθηκαν να τον ψηφίσουν (για την ακρίβεια, 14 βουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων).
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΟΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΖΟΓΚ

Εχει αποκληθεί από τον Φρανσουά Τριφό, ο σπουδαιότερος εν ζωή σκηνοθέτης, ιδιοφυΐα, παράφρων, μεγαλομανής, ρομαντικός. Εχει πυροβοληθεί στη διάρκεια συνέντευξης, έχει δημοσίως φάει το παπούτσι του, έχει περπατήσει από το Μόναχο στο Παρίσι για να δει την ετοιμοθάνατη κριτικό κινηματογράφου Λότε Αισνερ. Τα πολλά και επεισοδιακά ανέκδοτα που αφορούν τη ζωή του, όμως, ωχριούν μπροστά στο κινηματογραφικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Γεννημένος το 1942 στη Βαυαρία, ο Χέρτζογκ ξεκίνησε να κινηματογραφεί το 1962 με μια κάμερα κλεμμένη από την Κινηματογραφική Σχολή του Μονάχου και έως σήμερα έχει δημιουργήσει πάνω από εβδομήντα ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, έχει σκηνοθετήσει όπερες και διδάξει σεμινάρια σκηνοθεσίας.

Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα προβάλλονται τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας από την πρώιμη περίοδο του έργου του Χέρτζογκ, σε τρεις από τις οποίες πρωταγωνιστεί ο Κλάους Κίνσκι. Το νήμα που τις συνδέει, και το οποίο διατρέχει όλο το έργο του, είναι το ανθρώπινο σκότος, σε ποικίλες εκφάνσεις και με ποικίλες καταλήξεις, κάτι που ο αμφιλεγόμενος πρωταγωνιστής και «άσπονδος φίλος» του Χέρτζογκ γνωρίζει καλά.
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
ΣΕΛΙΔΑ 13

Εεε, όχι και αθώα περιστερά ο Αμος Οζ

Αλλη μια φορά βρίσκομαι στην αμήχανη θέση να γράφω μια κριτική νεκρολογία για άλλο ένα μέλος της λεγόμενης ισραηλινής «Αριστεράς» ή μάλλον του «στρατοπέδου της ειρήνης». Πριν από τέσσερις μήνες έγραφα για τον Γιούρι Αβνέρι, τον ιδρυτή του κινήματος ειρήνης Γκους Σαλόμ, και σήμερα για τον διαπρεπή ισραηλινό μυθιστοριογράφο Αμος Οζ που πέθανε στην ηλικία των 79 ετών. Αν και η περιοχή των ενδιαφερόντων μου είναι η λογοτεχνία, ενδιαφέρθηκα περισσότερο για την πολιτική του ανδρός.
ΣΕΛΙΔΑ 8
 
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019