Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:53

ΕπικαιρότηταPointer

Σκάνδαλο γάλακτος: Παιχνίδια προπαγάνδας με πρόστιμα της πλάκας

Με τον γνωστό συριζαίικο στόμφο, ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης Αραχωβίτης δήλωνε σε δημοσιογράφο του Αgronews, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε στις 28 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη ο Εμπορικός Σύλλογος, ότι υπάρχει από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εισήγηση για επιβολή προστίμων σε παραβάτες παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν όλοι. Πέρασαν πάνω από δυο βδομάδες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον λαλίστατο Αραχωβίτη. Δεν μας έχει πει αν δέχτηκε τα προτεινόμενα από τον Μπακαλέξη (διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) πρόστιμα για τις δύο εταιρίες του Μπαταγιάννη, την «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» και την «ΕΛΑΤΗ ΕΠΕ».
 
Φαίνεται πως μετά τα δημοσιεύματά μας για πρόστιμα της πλάκας στις δύο εταιρίες, και την αποκάλυψη ότι ο Μπακαλέξης δε δέχτηκε, ως όφειλε, την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων της Θεσσαλονίκης να αφαιρεθεί η άδεια για παραγωγή φέτας ΠΟΠ από τη «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» και μετά από τη δημοσίευση στο Agronews του Υπηρεσιακού Σημειώματος του υπηρεσιακού παράγοντα προς το διοικητικό δίδυμο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάγκασαν τον Αραχωβίτη να σιωπήσει. Κανονικά, θα έπρεπε να έχει απορρίψει την εισήγηση του Μπακαλέξη, να τον στείλει στο σπίτι του και να δεχτεί την πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα για αφαίρεση της άδειας για παραγωγή φέτας από την εταιρία του Μπαταγιάννη.
 
Δεν τολμά, όμως, να πάρει τέτοιες αποφάσεις, γιατί είναι καθεστώς η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος όλων των τύπων και εισαγόμενου γάλακτος και νωπού γάλακτος όλων των τύπων για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων από όλες τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αυτές τις μέρες ενεργοποιήθηκαν  παλαιότεροι έλεγχοι και προτάθηκαν πάλι πρόστιμα της πλάκας,  προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις και να μπορέσει ο Αραχωβίτης να ανακοινώσει πρόστιμα, θολώνοντας τα νερά.
 
Υπάρχει η υπόθεση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος από την εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» για την παραγωγή φέτας, στην οποία πρέπει να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και όχι πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ, όπως πιθανολογούμε ότι εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης και το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Αραχωβίτης και Μπακαλέξης πρέπει ν’ αφήσουν το παιχνίδι της επιβολής προστίμων της πλάκας και να αφαιρέσουν την άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ και από την εταιρία του Μπαταγιάννη και την εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Πρέπει ακόμα να επιβληθούν σοβαρά πρόστιμα και στις δύο εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που μέσω τριγωνικών καταστάσεων εισάγουν νωπό γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, και το πωλούν σε τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, για να ελληνοποιηθεί να παράγουν αυτές οι επιχειρήσεις λευκό τυρί και να το βαφτίζουν φέτα.
 
Επαναλαμβάνουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε διατυπώσει ως αίτημα: εδώ και τώρα να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου του 2016 και να απαγορευτεί η χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
 
 
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018