Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 21:14

ΕπικαιρότηταPointer

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία: Οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στο φασισμόΤον εθνικιστικό, φασιστικό παροξυσμό μέσα στους μαθητές προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν φασιστικά μορφώματα όλων των ειδών, με τη σιωπηλή, καλυμμένη ή και απροκάλυπτα ανοιχτή συνδρομή της ΝΔ. Πλην, όμως, απέτυχαν και δε μπόρεσαν να δημιουργήσουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών «δεν τσίμπησε» στο φασιστικό δηλητήριο.
 
Την ημέρα -υποτίθεται- κορύφωσης των  μαθητικών κινητοποιήσεων-καταλήψεων με προτάγματα «Μακεδονικό», «Βόρειος Ηπειρος» «Κατσίφας» μόνον το 13,9% των σχολείων πανελλαδικά (δυστυχώς, μέσα στο ποσοστό αυτό είναι και σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη για εκπαιδευτικά  ζητήματα) προχώρησε σε καταλήψεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 30%) των σχολείων να είναι στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
 
Από την επομένη, ο αριθμός των σχολείων που συνέχισε τις καταλήψεις άρχισε να φθίνει δραματικά, προς μεγάλη λύπη των φασιστοειδών και απ’ ό,τι φαίνεται (νεότερα στοιχεία δεν είναι γνωστά) έκλεισε ή κλείνει αυτός ο κύκλος. Τούτο, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν θα ξαναγίνουν προσπάθειες από τα εμέσματα των εθνικιστών και φασιστών να υπάρξει νέος γύρος, όσο προχωρούμε πιο κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Τις ημέρες αυτές, έγιναν πολλές καταγγελίες για εκφοβισμούς μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, με αποκορύφωμα το «πέσιμο» 30 περίπου κουκουλοφόρων φασιστοειδών στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ-ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟΥ Ηρακλείου Κρήτης, που είχαν αναρτήσει στο σχολείο τους πανό με το σύνθημα «Εξω ο φασισμός από τα σχολεία». Οι φασίστες, που φώναζαν το γνωστό σύνθημα του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», αφού πρώτα κατέβασαν το πανό των μαθητών στη συνέχεια για δύο ώρες, προσπάθησαν με βρισιές και πέτρες να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και αποχώρησαν με την έλευση της αστυνομίας. Σκηνικό τρόμου έστησαν οι φασίστες και σε κατειλημμένο με εκπαιδευτικά αιτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα Λύκειο στα Γιάννενα (Κιάφα), καθώς και ενάντια σε μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, που καλούσαν σε αντιφασιστική δράση.
 
Σε απάντηση της προσπάθειας των εθνικιστών και φασιστών, δεκάδες σχολεία προχώρησαν σε αντιφασιστικές δράσεις και εξέδωσαν ανάλογα ψηφίσματα, ενώ πολυπληθείς ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ.
 
Για τον ίδιο λόγο υπήρξε και σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα της ΟΛΜΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η προσπάθεια των εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων «ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α.»  Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι οι κύκλοι αυτοί «στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτήν τους την προσπάθεια, καλώντας σε ‘’διαπόμπευση’’ και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ,  εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα».
 
Τα εγγόνια του Αδόλφου μπορεί να μην έπεισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών να τους ακολουθήσουν, ο κίνδυνος, όμως, πάντα καιροφυλακτεί. Και τον τρέφει η απογοήτευση, η ανυπαρξία ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, για μόρφωση και δουλειά.
 
Γι’ αυτό απαιτείται συνεχής επαγρύπνιση και αγώνας. Στόχος είναι να καταδειχθούν όχι μόνον τα εγκλήματα του φασισμού παγκόσμια και στη χώρα μας, αλλά και ότι ο φασισμός δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτρόπαιο, φρικιαστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όταν αυτός δεν έχει άλλο τρόπο να διαχειριστεί την εδραίωση και συνέχιση της ύπαρξής του. Το τελευταίο πέφτει αναμφίβολα στις πλάτες του επαναστατικού κινήματος και των ταξικών εκπαιδευτικών.
 
Γιούλα Γκεσούλη
 
Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018