Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 20:52

ΕπικαιρότηταPointer

Νόμος Κατρούγκαλου: Λαιμητόμος συντάξεωνΚατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που καταργεί το προνομοθετημένο πετσόκομμα των «προσωπικών διαφορών» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που έχουν χορηγηθεί πριν τεθεί σε ισχύ ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου. Καταργείται μεν το πετσόκομμα των συντάξεων κατά 18% από 1.1.2019, δεν καταργούνται όμως οι «προσωπικές διαφορές» και η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να τις επανυπολογίσει για όλους τους ασφαλισμένους. Κάποια στιγμή, λοιπόν, οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αποτελείται από δύο τμήματα. Ενα θα είναι η σύνταξη που «δικαιούνται» (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) και ένα άλλο θα είναι η σύνταξη που «δε δικαιούνται», αλλά η «αριστερή» κυβέρνηση τους κάνει τη χάρη να τους τη δίνει ως προσωπική διαφορά.
 
Πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστέψει ότι φορτώνουν τις υπηρεσίες του υποστελεχωμένου ΕΦΚΑ με το τεράστιο έργο του επανυπολογισμού όλων των παλιών συντάξεων (τη στιγμή που για να εκδοθεί μια καινούργια σύνταξη χρειάζεται να περάσουν χρόνια) μόνο και μόνο για ηθικούς λόγους. Για να βλέπουν οι συνταξιούχοι πόσο γενναιόδωρο είναι το σύστημα και τους αφήνει να χαρούν τις «προσωπικές διαφορές», που «κανονικά δεν τις δικαιούνται». Οι συντάξεις επανυπολογίζονται και οι «προσωπικές διαφορές» καθορίζονται για να είναι έτοιμο το σύστημα να προβεί σε νέο πετσόκομμα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Και δε θ' αργήσει αυτή η ώρα, αν σκεφτούμε ότι έχουν συμφωνηθεί «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ για κάθε χρονιά μέχρι και το 2022. Αλλο ζήτημα οι προεκλογικές ανάγκες του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες δέχτηκαν να αβαντάρουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές, και άλλο η κλίνη του Προκρούστη, επί της οποίας θα τοποθετηθούν όλες οι συντάξεις, ώστε να εξισωθούν με τις άθλιες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
 
Πόσο άθλιες; Μια απόφαση υπολογισμού σύνταξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ (φωτογραφία) και αφορά συνταξιούχο με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1677,96 ευρώ, δείχνει ότι με το προηγούμενο σύστημα ο εν λόγω συνταξιούχος θα έπαιρνε σύνταξη 1574,02 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου, που συνταξιοδοτήθηκε, παίρνει σύνταξη  1109,05 ευρώ. Δηλαδή, υπέστη απώλεια 464,97 ευρώ ή (ποσοστιαία) 29,5%!
 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω συνταξιούχος είχε πολλά χρόνια ασφάλισης και έφτασε να έχει ποσοστό αναπλήρωσης 43,21%. Οσο λιγότερα χρόνια έχει ένας συνταξιούχος, τόσο πέφτει το ποσοστό αναπλήρωσης (και επομένως η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη). Ετσι, η απώλεια σύνταξης σε σχέση με τα ισχύοντα πριν από το νόμο Κατρούγκαλου είναι μεγαλύτερη για κάθε συνταξιούχο με λιγότερα έτη ασφάλισης σε σχέση με τον συνταξιούχο του παραδείγματος. Οσο λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη η απώλεια σύνταξης.
 
Εμάς δεν μας εξέπληξε καθόλου η «λαιμητόμος Κατρούγκαλου» που αποκαλύπτει το έγγραφο που δημοσιοποίησε η ΑΔΕΔΥ. Οταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου, χρησιμοποιώντας εμπειρικά μοντέλα λέγαμε ότι οι απώλειες σύνταξης θα είναι πάνω από 30% και θα αυξάνονται ανάλογα με τη μείωση των ετών ασφάλισης κάθε εργαζόμενου που βγαίνει στη σύνταξη. Απλώς επιβεβαιωνόμαστε.
 
Το υπουργείο Εργασίας, μετά από αμηχανία μιας ολόκληρης μέρας, απάντησε με ένα παραληρηματικό και γεμάτο ψέματα δελτίο Τύπου. Το παράδειγμα, λέει, «περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές» (ο ΕΦΚΑ έκανε τους υπολογισμούς, όμως, όχι ο συνταξιούχος ή η ΑΔΕΔΥ). Το λάθος, λέει, είναι ότι ο υπολογισμός με το παλιό σύστημα δεν περιλαμβάνει «τις περικοπές που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-14»! Το Ταμείο, βέβαια, υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα ισχύοντα, χωρίς τα μνημονιακά πετσοκόμματα, όμως τι μας λέει η Αχτσιόγλου; Οτι ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε να ενσωματώσει στις νέες συντάξεις όλα τα πετσοκόμματα που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις! Το ξέραμε, βέβαια, όμως αυτοί το έπαιζαν αντιμνημονιακοί και παραμύθιαζαν τον κόσμο ότι θα άρουν τις αδικίες. Τώρα του λένε ότι πήραν τα πετσοκόμματα, που εμφανίζονταν σαν έκτακτη κατάσταση, και τα ενσωμάτωσαν στο γενικό πετσόκομμα του νόμου Κατρούγκαλου, το οποίο βέβαια είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το άθροισμα των προηγούμενων πετσοκομμάτων.
 
Λέει και άλλα ψέματα αυτό το παραληρηματικό δελτίο, όπως ότι «από την 1/1/2019 συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούν σταδιακά ώστε να προσεγγίσουν τις υψηλότερες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται με τις διατάξεις του ν. 4387/16»! Μας λένε, δηλαδή, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) δίνει ψηλότερες συντάξεις από το παλιό σύστημα και θα δοθούν αυξήσεις σε παλιούς συνταξιούχους! Μιλάμε για αδίστακτους πολιτικούς ψεύτες, γιατί τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.
 
 
Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018