Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 22:25

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EFITORIAL

Ο καταλύτης

Δεν πρόκειται για ηθικό ζήτημα. Δεν ψάχνουμε την ηθική νομιμοποίηση της βίας, στη μια ή την άλλη μορφή της. Πρόκειται για πρακτικό πολιτικό ζήτημα. Αναφερόμαστε στην κοινωνική νομιμοποίηση της αντιβίας και στην αναγκαία χρήση της στη διεξαγωγή της ταξικής πάλης. Οταν η διαμαρτυρία δεν αρκεί (και συνήθως -για να μην πούμε πάντοτε- δεν αρκεί), η ταξική πάλη του προλεταριάτου πρέπει να αναβαθμίζει τα μέσα της. Και στην κρατική βία, που πάντοτε εφαρμόζει η αστική τάξη, να αντιτάσσει την εργατική και λαϊκή αντιβία. Τόσο απλά…
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ως Μαυρογιαλούρος στα Καλάβρυτα

Υπήρχε, όμως, κι ένας δεύτερος πολιτικός σκοπός πίσω από την επίσκεψη Τσίπρα στα Καλάβρυτα. Ενας ειδικός πολιτικός σκοπός, που έχει να κάνει με την οργή του κτηνοτροφικού κόσμου και τα μεγάλα ζόρια που τραβάει ο υπουργός Αραχωβίτης. Ζόρια για τα οποία -πρέπει να το πούμε- έχουμε συμβάλει τα μέγιστα κι εμείς, αποκαλύπτοντας τα βρόμικα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος στενάζει από τη συνεχή πτώση των τιμών του γάλακτος και αντιμετωπίζει το φάσμα της καταστροφής (σε λίγο αρχίζει η γαλακτοκομική περίοδος και θ' αναγκαστούν να χύνουν το γάλα), ο Τσίπρας επέλεξε να κάνει βρόμικη αποπροσανατολιστική προπαγάνδα με το συνεταιρισμό Καλαβρύτων, όπου βρήκε πρόθυμους συμπαίχτες (τους διοικούντες, όχι τους κτηνοτρόφους της περιοχής, η πλειοψηφία των οποίων δεν τον τίμησε με παρουσία στη φιέστα).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Eθνικιστικοί κρωγμοί

Αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα, γιατί ανησυχούν οι «πατριώτες» από τις εθνικιστικές εξάρσεις του Ζάεφ; Γιατί ο Περισσός δείχνει -πανηγυρικά σχεδόν και αναζητώντας την αυτοδικαίωση- «τα σπέρματα του αλυτρωτισμού»; Αν δεν κάνουμε λάθος (και δεν κάνουμε), ο όρος αλυτρωτισμός αποκτά σημασία ως κρατική πολιτική μόνο όταν υπάρχει κάποια μειονότητα σε μια άλλη χώρα. Αν δεν υπάρχει μειονότητα, ποιους θα λυτρώσουν, τους ανήκοντες σε άλλο έθνος, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα εθνικής λύτρωσης;
ΣΕΛΙΔΑ 3

Η ναζιστική συμμορία εξακολουθεί να δολοφονεί

Ενας 63χρονος αλβανός εργάτης γης, ο Petrit Zifle, ο κύριος Πέτρος όπως τον ήξεραν στα χωριά της Λευκίμμης, έπεσε νεκρός χτυπημένος μπαμπέσικα από την καραμπίνα ενός χρυσαυγίτη τραμπούκου, με τον οποίο είχε διαπληκτισθεί προηγουμένως στο καφενείο.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Πέρα από το αναμφισβήτητο φιάσκο των Τσιπραίων με τον «Ριχάρδο»

Νομιμοποίηση του μαυραγοριτισμού

Μετά το διάλειμμα, ήρθε η ώρα του πρωταγωνιστή. Ο Alexis Tsipras ανέβηκε αργά στο βήμα της Βουλής, έριξε μια ματιά στα έδρανα της ΝΔ, φόρεσε εκείνο το αλά Μπρους Γουίλις χαμόγελό του, το ακαταμάχητο, και είπε: «Βλέπω, κύριε Τσιάρα, ότι κάθεστε στη θέση του Αρχηγού σας. Μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα». Ηταν μια ακόμα κωλοπαιδίστικη συμπεριφορά, γιατί ο ίδιος δεν είχε ενημερώσει ότι θα πάει να μιλήσει, ώστε να το ξέρει ο Κούλης και να πάει κι αυτός για να μονομαχήσουν. «Δεν μας ειδοποιήσατε, κύριε πρόεδρε», είπε ο Τσιάρας, αφήνοντας αναπάντητη την πρόκληση.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Πράκτορες και πρακτοριλίκια

Πάμε, λοιπόν, στην ουσία. Ξέρουμε από την Ιστορία ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήνουν κάθε είδους δίκτυα σε χώρες «ενδιαφέροντός τους». Οχι μόνο δίκτυα κατασκόπων για συλλογή πληροφοριών, αλλά και δίκτυα στήριξης της πολιτικής τους. Ποιοι μπορούν να στηρίξουν την πολιτική τους; Οσοι μπορούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να επηρεάσουν την «κοινή γνώμη» και τις ηγετικές ομάδες των πολιτικών κομμάτων: δημοσιογράφοι, εκδότες, πανεπιστημιακοί με «εξωστρεφή» παρουσία, δημοσιολογούντες, think tank, ΜΚΟ κτλ. Και βέβαια, την οργάνωση αυτών των δικτύων δεν την αναλαμβάνουν απευθείας οι πρεσβείες και οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά χρησιμοποιούν σαν βιτρίνες δικές τους ΜΚΟ
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Νόμος Κατρούγκαλου

Λαιμητόμος συντάξεων

Πόσο άθλιες; Μια απόφαση υπολογισμού σύνταξης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ (φωτογραφία) και αφορά συνταξιούχο με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1677,96 ευρώ, δείχνει ότι με το προηγούμενο σύστημα ο εν λόγω συνταξιούχος θα έπαιρνε σύνταξη 1574,02 ευρώ, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου, που συνταξιοδοτήθηκε, παίρνει σύνταξη  1109,05 ευρώ. Δηλαδή, υπέστη απώλεια 464,97 ευρώ ή (ποσοστιαία) 29,5%!
ΣΕΛΙΔΑ 16

Στελεχάκι «για πολλές μπάτσες»

Αυτό το άκρως αντεργατικό σύστημα ψηφίστηκε από τους Σαμαροβενιζέλους και εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τους Τσιπροκαμμένους. Με ιδιαίτερο καμάρι μάλιστα, αφού -όπως λέει ο προαλειφόμενος για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, υφυπουργός Ηλιόπουλος- θέλουν να του δώσουν και συνταγματική κατοχύρωση. Θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά έναν από τους πιο μαύρους μνημονιακούς νόμους! Αυτός είναι, λοιπόν, ο «προστάτης των εργαζομένων». Ενα στελεχάκι της σφα-  λιάρας ή μάλλον ένα στελεχάκι «για πολλές μπάτσες» (όπως και οι υπόλοιποι συριζαίοι-λακέδες του κεφαλαίου).
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα

Πανικόβλητοι ελιγμοί Μακρόν με στόχο την αποκλιμάκωση του βίαιου αγώνα

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι έδωσαν την Κυριακή 2 Δεκέμβρη ένα γερό μάθημα στους πραιτοριανούς του γαλλικού κράτους, στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο τον «αυτοκράτορα» Μακρόν και αναγκάζοντάς τον σε αναδίπλωση και ελιγμούς, προκειμένου ν’ αποφύγει τα χειρότερα. Μπορεί η στατιστική της αστυνομίας να εμφανίζει φθίνουσα τη συμμετοχή των διαδηλωτών στο αυθόρμητο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, όμως η ζωή έδειξε ότι η δυναμική του αυξάνεται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα από κίνημα διαμαρτυρίας να έχει μετατραπεί σε κίνημα διεκδίκησης.
ΣΕΛΙΔΑ 5

G20

Τα ευχολόγια δεν κρύβουν τις κόντρες

Με ένα ακόμα αδιάφορο κείμενο-διακήρυξη, με πολλές σπονδές στην «ανάπτυξη» και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, έληξε και η φετινή σύνοδος του G20 στο στρατοκρατούμενο (ενόψει διαδηλωτών) Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Η αγένεια του Τραμπ που επιδεικτικά άφησε στα κρύα του λουτρού τους υπόλοιπους ηγέτες και τον πρόεδρο της Αργεντινής, που μάταια τον καλούσε να γυρίσει πίσω για την… οικογενειακή φωτογραφία, δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη, παρά μία ακόμα γαργαλιστική λεπτομέρεια για να γεμίζει τις πολιτικές στήλες με κουτσομπολίστικα καρυκεύματα. Στην ουσία καμία διαφορά δε διευθετήθηκε, ενώ όλοι μαζί έκαναν γαργάρα τη μεγάλη οικονομική κόντρα που υπάρχει από τις αρχές αυτού του χρόνου, σχετικά με την επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.
ΣΕΛΙΔΑ 5

COP24

Εν αναμονή ενός ακόμα φιάσκου

Η COP24, που ξεκίνησε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας την περασμένη Κυριακή, θα κρατήσει αρκετές μέρες και την ερχόμενη βδομάδα θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι 200 ηγέτες κρατών που μαζεύτηκαν εκεί. Μην κρατάτε και μεγάλο καλάθι, αφού το κύριο είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών του κάθε ξεχωριστού κράτους.  Το περιβάλλον… μπορεί να περιμένει ακόμα λίγο. Τι κι αν ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς μέχρι το 2050, που αποφάσισε προ τριετίας μία άλλη σύνοδος για το περιβάλλον (στο Παρίσι), δεν αποτελεί εγγύηση για την προστασία των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή; Δεκάρα δε δίνουν οι ηγέτες γι’ αυτό. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ανδαλουσία

Δεξιές συμμαχίες με ακροδεξιό άρωμα

Το μεγαλύτερο σοκ όμως δεν ήταν αυτό. Ηταν σαφέστατα η εμφάνιση των νεοφασιστών του VOX, που για πρώτη φορά μετά από το θάνατο του Φράνκο και την αποκατάσταση του αστικού κοινοβουλευτισμού εμφανίζονται σε ισπανικό κοινοβούλιο - και μάλιστα με 12 έδρες! Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι η Ανδαλουσία είναι η πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ισπανίας (με 6.5 εκατομμύρια ψηφοφόρους) και από τις πιο φτωχές, τότε καταλαβαίνουμε για τι κίνδυνο μιλάμε. Το αυγό του φιδιού δεν μπαίνει μόνο στο τοπικό κοινοβούλιο αλλά ενδέχεται να παίξει και ρυθμιστικό ρόλο! Κι αυτό γιατί τα δεξιά κόμματα (Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες) συγκεντρώνουν μαζί μόλις 47 έδρες και δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη του VOX! Για την ώρα φλερτάρουν μαζί του και δεν αποκλείεται να… αγκαλιαστούν όλοι μαζί για χάρη της εξουσιαστικής… κουτάλας! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Kolotoumba Italiana

Η ιταλική κυβέρνηση έχει «έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες». Ποιος έκανε αυτή τη δήλωση; Οχι ο «μετριοπαθής» υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, αλλά ο «πολύς» νεοφασίστας Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της συμμαχικής κυβέρνησης Κόντε. Ο ίδιος που πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι «δε συζητάει με μεθύστακες» και καλούσε τον Γιούνκερ να πίνει πρώτα δυο ποτήρια νερό και μετά να μιλά για την Ιταλία! Ακολούθησε ο έτερος Καππαδόκης, ο «πεντάστερος» Λουίτζι ντι Μάιο, που δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον προϋπολογισμό ώστε αυτός να εγκριθεί από την Κομισιόν.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φέρνουμε στο φως νέα στοιχεία

Καλύπτουν την ασυδοσία των γαλακτοβιομήχανων

Αποδεικνύεται λοιπόν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι είναι γενικευμένη η κομπίνα της ελληνοποίησης εισαγόμενου νωπού γάλακτος και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με άνωθεν εντολή, κάνουν τα στραβά μάτια. Και στις περιπτώσεις που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντοπίζουν χρήση εισαγόμενου νωπού πρόβειου γάλακτος και εισηγούνται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ, αυτός, όπως καλή ώρα ο Μπακαλέξης, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την έρευνά τους και την εισήγησή τους και με τα πρόστιμα που προτείνει ρίχνει τους καπιταλιστές στα μαλακά (γιατί αυτά είναι της πλάκας, ειδικά αν συγκριθούν με τα κέρδη από τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος).
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ετσι τσάκισαν την κτηνοτροφία, προς όφελος των βιομήχανων και των εισαγωγέων

Είχαμε, δηλαδή, μια συνεχή συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου, όχι όμως τέτοια που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της εσωτερικής αγοράς και τις πραγματικές ανάγκες για τις εξαγωγές (ελληνικού γιαουρτιού για παράδειγμα - η φέτα δεν συμπεριλαμβάνεται, γιατί αναφερόμαστε μόνο στο αγελαδινό γάλα). Αυτό οφειλόταν στην αντιαγροτική πολιτική που ασκούσαν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές άφησαν (και αφήνουν) τους γαλακτοβιομήχανους να αλωνίζουν, στην κυριολεξία, σε βάρος των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Πληρωμένη απάντηση στους προκλητικούς γαλακτοβιομήχανους

Με μια ιταμή ανακοίνωσή του, που θυμίζει το χουντικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ο σύνδεσμος των γαλακτοβιομήχανων (ΣΕΒΓΑΠ), καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτη να διατάξει το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του φακέλου «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ», διότι «του ΔΣ του ΕΛΓΟ δεν του πέφτει ο παραμικρός λόγος για το αν, πότε, πώς και από ποιον θα εκπονηθεί η μελέτη και η σύνταξη του συγκεκριμένου φακέλου»!
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ και υπουργικά ξεφτιλίκια

Με τη δημόσια υγεία σταθερά υποθηκευμένη

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αραχωβίτης, τοποθετώντας πρόεδρο του ΕΦΕΤ έναν παντελώς άσχετο, μοναδικό προσόν του οποίου είναι ότι στο παρελθόν είχε υπηρετήσει με φανατισμό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε στέλεχος, για να μεταπηδήσει το 2014 στον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει προσωπικός χειροκροτητής του Αραχωβίτη.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία

Οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στο φασισμό

Τον εθνικιστικό, φασιστικό παροξυσμό μέσα στους μαθητές προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν φασιστικά μορφώματα όλων των ειδών, με τη σιωπηλή, καλυμμένη ή και απροκάλυπτα ανοιχτή συνδρομή της ΝΔ. Πλην, όμως, απέτυχαν και δε μπόρεσαν να δημιουργήσουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών «δεν τσίμπησε» στο φασιστικό δηλητήριο. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Πως συγκαλύπτονται τα εκπαιδευτικά κενά

Η περίπτωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας φαίνεται πως δεν είναι μοναδική. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ανάλογες ενέργειες από Περιφερειακούς Διευθυντές παρατηρούνται σε όλη τη χώρα.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ο Πάιατ στο υπουργείο Παιδείας

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Με μια φειδωλή ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι στις 30/11 ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάιατ συνάντησε τον Κώστα Γαβρόγλου,  H συνάντηση, λέει, «έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες».
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

H ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Ταινίες που ήθελα να φωνάζουνε, να ουρλιάζουνε, να είναι προέκταση της δικιάς μου φωνής, της δικιάς μας φωνής». Eτσι περιγράφει ο Νίκος Κούνδουρος (εκπομπή «Μονόγραμμα», ΕΡΤ, 1982) την κινητήρια δύναμη πίσω από μια πεντηκονταετή κινηματογραφική πορεία, με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, μια πορεία επαναστατική καλλιτεχνικά. 
Ο νεαρός Κούνδουρος, εξόριστος στη Μακρόνησο, ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους με τους οποίους στη συνέχεια συνεργάστηκε στον κινηματογράφο (Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης) εγκαταλείποντας τη ζωγραφική. Από την πρώτη του κιόλας ταινία πήρε αποστάσεις από τον εμπορικό κινηματογράφο της εποχής, θεματικά αλλά και αισθητικά, εισάγοντας νέες οπτικές στο μοντάζ και τη φωτογραφία. 
Αντιμετωπίζει τη φύση και την ελληνική ύπαιθρο με λυρισμό, και αυτό αποτυπώνεται στις εικόνες του. Η φωνή των ταινιών του αντηχεί τις αγωνίες και τις ελπίδες των προλετάριων, των εξόριστων, τη μιζέρια του μικροαστισμού, την εναντίωση στην καταπίεση της εξουσίας. Ο Κούνδουρος φτιάχνει ποίηση μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα, μακριά από τις ωραιοποιήσεις και τις αποσιωπήσεις του εμπορικού σινεμά. Συχνά αναγκάστηκε να κινηματογραφεί σε συνθήκες παρανομίας ή να υποστεί το ψαλίδι της λογοκρισίας (όπως με το «Ποτάμι»). 
Ο Κούνδουρος συνέχισε να κάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, το Φλεβάρη του 2017. Για το αφιέρωμα αυτό επιλέξαμε τις τρεις πρώτες του ταινίες, που καταδεικνύουν το αντισυμβατικό, για την εποχή, πορτρέτο του σκηνοθέτη.

~Παρασκευή 14/12/2018~
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

(Ελλάδα, 1958, 94’)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Κούνδουρος -  Φωτογραφία: Τζιοβάνι Βαριάνο - Μοντάζ:  Νίκος Κούνδουρος, Γιώργος Τσαούλης - Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις - Ηθοποιοί: Πέτρος Φυσσούν, Τίτος Βανδής, Ανέστης Βλάχος - Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Μίνως Φιλμ.
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
 
Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018