Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 20:46

ΕπικαιρότηταPointer

Πληρωμένη απάντηση στους προκλητικούς γαλακτοβιομήχανους

Με μια ιταμή ανακοίνωσή του, που θυμίζει το χουντικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ο σύνδεσμος των γαλακτοβιομήχανων (ΣΕΒΓΑΠ), καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτη να διατάξει το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του φακέλου «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ», διότι «του ΔΣ του ΕΛΓΟ δεν του πέφτει ο παραμικρός λόγος για το αν, πότε, πώς και από ποιον θα εκπονηθεί η μελέτη και η σύνταξη του συγκεκριμένου φακέλου»!
 
Με ακόμα πιο ιταμό τρόπο επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο ΔΣ του Οργανισμού, γράφοντας ότι «ξύπνησαν από τον λήθαργό τους και ορισμένοι θλιβεροί εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να εκφέρουν και αυτοί άποψη για κάτι που στην κυριολεξία έχουν πλήρη μεσάνυχτα!» (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ).
 
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων έδωσαν «τσουχτερή» απάντηση στους γαλακτοβιομήχανους, την οποία παραθέτουμε παρακάτω. Επειδή, όμως, πρόκειται για ένα θέμα που το ξέρουμε καλά, γιατί εμείς το έχουμε βγάλει στη δημοσιότητα, πρέπει να πούμε ότι οι γαλακτοβιομήχανοι δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για το ζήτημα «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ». Απλά, πουλάνε εκδούλευση στον Αραχωβίτη, ο οποίος προσπαθεί να εξαπατήσει τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Αυτές οι εκδουλεύσεις, όπως ξέρουμε, δεν είναι «μονόπλευρες».
 
Παράγοντες του ΣΕΒΓΑΠ έλεγαν (και σ’ αυτό δε θέλουμε διαψεύσεις), ότι ο φάκελος «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ» δεν έχει καμιά τύχη στην ΕΕ. Οι γαλακτοβιομήχανοι, λοιπόν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσφέρουν εκδούλευση στον Αραχωβίτη, επιτιθέμενοι στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο κατά πλειοψηφία (πλην διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου) απέρριψε την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου να χρηματοδοτήσει ο οργανισμός το φάκελο για το «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ», υποβάλλοντας τον Αραχωβίτη σε μια δεινή πολιτική ήττα, στην αρχή της υπουργικής του καριέρας και σ’ ένα θέμα στο οποίο είχε χτίσει μεγάλο μέρος της αποπροσανατολιστικής του προπαγάνδας.
 
Αλλωστε, το πόρισμα-καρικατούρα της ομάδας εργασίας για το γιαούρτι, που εκδόθηκε κατ’ απαίτηση και εντολή Αραχωβίτη, δε θα εγκρινόταν (και ο Αραχωβίτης θα υφίσταταο μια δεινότατη ήττα), αν δεν έβαζε πλάτη ο ΣΕΒΓΑΠ. Το υπέγραψαν μόνο εννιά από τα δεκαέξι μέλη της ομάδας εργασίας (εμφανίζονται να υπογράφουν δέκα, όμως ο δέκατος δεν πήρε ποτέ μέρος στις συνεδριάσεις, όπως αναφέρεται στο ίδιο το πρακτικό της ομάδας εργασίας). Οι τρεις στους εννιά είναι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ. Χωρίς αυτούς, το πόρισμα-καρικατούρα, που υπογράφηκε διά περιφοράς, δε θα είχε πλειοψηφία (θα είχε έξι στους δεκαέξι). Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το υπέγραψαν τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες, τρεις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, ένας εκπρόσωπος των ζαχαροπλαστών και ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
 
Εκείνο που ενδιαφέρει τους γαλακτοβιομήχανους είναι να μείνει αλώβητη η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016. Μια ΚΥΑ δικής τους έμπνευσης, με την οποία επιτρέπεται η παρασκευή «ελληνικού γιαουρτιού» με εισαγόμενο γάλα, ακόμα και συμπυκνωμένο (εβαπορέ). Ούτε ο Αποστόλου έθιξε αυτή την ΚΥΑ, ούτε ο Αραχωβίτης προτίθεται να τη θίξει (κατά δήλωσή του), γι’ αυτό και οι γαλακτοβιομήχανοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «στηρίξουν» την κατάθεση φακέλου στην ΕΕ για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ (προϊόν γωγραφικής ένδειξης).
 
Εκείνο που, επίσης, ενδιαφέρει τους γαλακτοβιομήχανους –και τους το εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις- είναι να εισάγουν γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο (το τελευταίο το αραιώνουν σε αναλογία 1:4 με νερό), να χρησιμοποιούν κοινές δεξαμενές, στις οποίες αναμιγνύουν το εισαγόμενο με το νωπό ελληνικό γάλα, και με το μείγμα να παρασκευάζουν όλων των ειδών τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και μετά, να «κοτσάρουν» το ελληνικό σήμα στα προϊόντα τους και να βαφτίζουν ΠΟΠ, προϊόντα όπως η φέτα, που τα φτιάχνουν με το μείγμα εισαγόμενου και ελληνικού γάλακτος!
 
Στην πραγματικότητα, ο ΣΕΒΓΑΠ δεν τα έχει με το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την πλειοψηφία του οποίου μπορεί να την καθορίσει ο εκάστοτε υπουργός (με την ανακοίνωσή του, μάλιστα, πιέζει τον Αραχωβίτη να πάψει να καθυστερεί και ν’ αλλάξει πάραυτα τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΛΓΟ). Τα έχει με το σωματείο των εργαζόμενων, που έδωσε και δίνει μάχη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φτωχών κτηνοτρόφων και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλωστε, αφορμή για την έκδοση της ανακοίνωσης του ΣΕΒΓΑΠ δεν ήταν η απόρριψη από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της πρότασης Αραχωβίτη για τη χρηματοδότηση του φακέλου «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ», αλλά ένα εκτενές άρθρο του αναπληρωτή εκπροσώπου των εργαζόμενων Παναγιώτη Παπαβασιλείου, με αναλυτική περιγραφή του προσκήνιου και του παρασκήνιου στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο κατέληγε σε προτάσεις όπως κατάργηση της ΚΥΑ του 2016 και απαγόρευση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, αποκλεισμό από το Ελληνικό Σήμα των γαλακτοβιομηχανιών που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι κτλ. (διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο). Η παρέμβαση των εργαζόμενων είναι που «έτσουξε» τον ΣΕΒΓΑΠ. Βλέπετε, αυτούς δεν μπορεί ο υπουργός να τους αλλάξει με άλλους πειθήνιους και yesmen.
 
Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΕΒΓΑΠ των εκπροσώπων των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (http://syllegovima.blogspot.com/2018/12/blog-post.html).
 
 
Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι...
 
Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, που θυμίζει εποχές αλήστου μνήμης και διατάζει τον Υπουργό Α.Α.Τ. να τιμωρήσει παραδειγματικά «όσους δεν συμμορφώνονται με τας υποδείξεις». Καταλαβαίνουμε τον εκνευρισμό τους. Δεν είναι συνηθισμένοι να τους λένε όχι. Με την ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Για τους καπιταλιστές που εκπροσωπούν, οι υπουργοί και οι διοικήσεις των Οργανισμών υπάρχουν για να ικανοποιούν τα αιτήματα και τις επιθυμίες τους και όχι για να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα.
 
Είστε βαθιά νυχτωμένοι, κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ, αν πιστεύετε ότι θα φοβηθούμε από τις ανακοινώσεις σας, ότι θα κάνουμε πίσω από την προσπάθειά μας να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, ότι θα σταματήσουμε να εκφράζουμε με έμπρακτο τρόπο την υποστήριξή μας στους φτωχούς κτηνοτρόφους, ότι θα πάψουμε να διασφαλίζουμε τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.
 
Η ανακοίνωσή σας αποτελεί δικαίωση για εμάς. Από την πρώτη στιγμή κάναμε ξεκάθαρο, ότι η πρόταση για σύνταξη φακέλου για την πιστοποίηση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως προϊόντος Π.Γ.Ε. είναι μια κοινή προσπάθεια εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων και των μικρών μεταποιητικών μονάδων, από την κυβέρνηση και τις μεγάλες καπιταλιστικές γαλακτοβιομηχανίες, προκειμένου να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες που έχουν φέρει σε οριακό σημείο την εγχώρια κτηνοτροφία και ιδιαίτερα των κλάδο της γαλακτοπαραγωγής. Η πρότασή μας για κατάργηση της ΚΥΑ του 2016, για αφαίρεση του Ελληνικού Σήματος απ' τις γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα και για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του, σας έχει ενοχλήσει τόσο πολύ, που ζητάτε από τον υπουργό Α.Α.Τ. να αφαιρέσει από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το δικαίωμα να έχει γνώμη και άποψη και να αποφασίζει αντίθετα από αυτό που επιτάσσουν τα συμφέροντά σας.
 
Κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να εκφέρετε γνώμη για τη στήριξη των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ & ΠΓΕ. Οι καπιταλιστές που εκπροσωπείτε έχουν ακέραια την ευθύνη για την ψήφιση της ΚΥΑ του 2016, που νομιμοποίησε τη χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού και μετέτρεψε το γιαούρτι από ελληνικό προϊόν σε «τρόπο παρασκευής». Οι καπιταλιστές του κλάδου σας ευθύνονται για τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, για τις «ελληνοποιήσεις» της πρώτης ύλης και τη νοθεία στην παραγωγική διαδικασία, για την παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, για την ασυδοσία στην αγορά, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών μεταποιητικών μονάδων και για την πτώση της τιμής του γάλακτος σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
 
Και επειδή θεωρείτε ότι εκφέρουμε «άποψη για κάτι που στην κυριολεξία έχουμε μαύρα μεσάνυχτα», ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: σας προκαλούμε σε δημόσια αντιπαράθεση (αφού εμφανίζεστε ως παντογνώστες, δε θα έχετε πρόβλημα να… συντρίψετε με τα επιχειρήματά σας εμάς τους… άσχετους) σε κάθε σημείο της χώρας, παρουσία των φτωχών κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση από τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά σας. Εμείς δεν φοβόμαστε να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να σταθούμε δίπλα τους. Εσείς;
 
Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΕΛΓΟ
 
Παναγιώτης Κάτσαρης, Τακτικό μέλος ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,
 
Παναγιώτης Παπαβασιλείου, Αναπληρωματικό μέλος ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
 

ΥΓ. Παρά την προκλητικότητά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ αποδεικνύονται εξαιρετικά απρόσεκτοι. Αναφέρουν ότι «πέρασαν 7 ολόκληροι μήνες» από τότε που η ομάδα εργασίας κατέληξε στο πόρισμά της και υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η ομάδα εργασίας κατέληξε σε πόρισμα στις 28 Μάρτη και ότι αυτό που σκαρώθηκε ως πόρισμα, μήνες αργότερα και χωρίς να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας, και υπογράφηκε από τα μισά μόνο μέλη της, ήταν κατ’ εντολή του νέου υπουργού Στ. Αραχωβίτη. Ο ΣΕΒΓΑΠ δεν αναφέρεται τυχαία στο παλιό πόρισμα. Είναι αυτό που αναφέρει ότι θα υποβληθεί αίτημα για να γίνει το «ελληνικό γιαούρτι» ΠΓΕ, με γάλα που θα προέρχεται «και από χώρες εκτός Ελλάδας». Και γιατί ο ΣΕΒΓΑΠ δέχτηκε να προσυπογράψει και το δεύτερο πόρισμα, που αναφέρεται σε «ελληνικό γιαούρτι» που θα παρασκευάζεται «αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη (γάλα)»; Μήπως επειδή έτσι κι αλλιώς, θεωρεί την υπόθεση «ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ» χαμένη από χέρι;
 
 
Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018