Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 22:52

ΕπικαιρότηταPointer

Κινήσεις απελπισίας από Αραχωβίτη-Μπακαλέξη - Προσπαθούν να συγκαλύψουν την ασυδοσία των καπιταλιστών-γαλακτοβιομήχανων

Προκειμένου να διασκεδάσει τη μεγάλη αγανάκτηση των φτωχών  κτηνοτρόφων για την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική (και) της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων και για τον υποτυπώδη έλεγχο που ασκείται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους καπιταλιστές που παράγουν ή εμπορεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης έσπευσε στις 28 Νοέμβρη να ανακοινώσει με δελτίο Τύπου ότι εισηγείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη την επιβολή προστίμων σε 27 επιχειρήσεις αγοραστές γάλακτος.
 
Χωρίς να θέλουμε να βλογήσουμε τα γένια μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι με τη συστηματική αρθρογραφία μας για το ξεπούλημα της φέτας, του ελληνικού γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και για τη συνεχιζόμενη από την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων αντιαγροτική πολιτική συμβάλαμε στη δημιουργία του άσχημου κλίματος σε βάρος της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 
Στο Δελτίο Τύπου ο Μπακαλέξης μπλέκει σκόπιμα εταιρίες δύο ταχυτήτων: 25 εταιρίες που εισκομίζουν (εμπορεύονται) μέχρι 80.000 κιλά γάλα το χρόνο (μιλάμε για πολύ μικρές εταιρίες) και δύο μεγάλες εταιρίες που παράγουν και εμπορεύονται γαλακτομικά και εισάγουν γάλα.
 
♦ Οι 25 μικρές εταιρίες, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση δύο υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις 15 Δεκέμβρη του 2015, όφειλαν να δώσουν τις ποσότητες που είχαν αγοράσει μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018. Τα πρόστιμα που προβλέπονται απ’ αυτή την ΚΥΑ ανέρχονται σε  3% της αξίας του γάλακτος που αγοράστηκε από την κάθε εταιρία την προηγούμενη χρονιά, και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία σε 500 ευρώ για παράβαση που γίνεται για πρώτη φορά και σε 1.000 ευρώ αν η εταιρία είναι υπότροπος! Ο Μπακαλέξης εισηγείται για τις περισσότερες εταιρίες πρόστιμο 500 ευρώ.
 
Οι εταιρίες αυτές είναι μεν μικρές και δε δρουν καταλυτικά στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος όλων των τύπων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν παίζουν αρνητικό ρόλο  στην αγορά του νωπού γάλακτος. Ομως, τα πρόστιμα που  προβλέπονται από την ΚΥΑ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι της πλάκας και αυτό το εκμεταλλεύονται αυτές (και όχι μόνο) οι εταιρίες και συνεχίζουν την αντιαγροτική πολιτική.
 
♦ Oi δύο άλλες εταιρίες, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι η μία τυροκομική και η άλλη εμπορική. Οι δύο αυτές εταιρίες ανήκουν στον ίδιο καπιταλιστή (είναι και ιδιοκτήτης ΠΑΕ της Θεσσαλίας) και η δεύτερη είναι ο βασικός προμηθευτής της πρώτης με εισαγόμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση αγελαδινό και πρόβειο γάλα.
 
Τα πρόστιμα που εισηγείται ο Μπακαλέξης είναι πολύ μικρότερα  απ’ αυτά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία! Οι πληροφορίες μας είναι από υπηρεσιακούς παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ και να μη διανοηθεί ο Μπακαλέξης να μας διαψεύσει. Γνωρίζουμε τα ονόματα του ιδιοκτήτη-καπιταλιστή των δύο αυτών εταιριών καθώς και δύο άλλων εταιριών που πουλούσαν αγελαδινό και πρόβειο γάλα εισαγόμενο από την ΕΕ.
 
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των παρανομιών αυτών των τεσσάρων εταιριών. Για την εισαγωγική και εμπορική επιχείρηση του συγκεκριμένου καπιταλιστή μάθαμε ότι:
 
Πρώτον, δεν υπέβαλε καν αίτηση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως εισαγωγική και εμπορική επιχείρηση.
 
Δεύτερον, δεν κάνει ισοζύγια και δε δίνει στοιχεία στον πρώην ΕΛΟΓΑΚ, μολονότι της έχουν ζητηθεί πολλές φορές. Το τελευταίο το σημειώνουμε για να το σχολιάσουμε παρακάτω, όταν θα αναφερθούμε στα πρόστιμα που εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Τρίτον, διαπιστώθηκε ότι ο καπιταλιστής- τυροκόμος «αγόρασε» αρκετές φορές από τη δική του εταιρία εισαγόμενο γάλα, (αγελαδινό και πρόβειο), όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, δεν μπόρεσαν να μάθουν τι ποσότητες γάλακτος «αγόρασε» και τι γαλακτοκομικά προϊόντα παρήγαγε. Προφανώς, δεν ήθελαν να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο, κατόπιν άνωθεν εντολών, φυσικά.
 
Τέταρτον, η ίδια η τυροκομική επιχείρηση είχε κάνει πολλές εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα στοιχεία αυτά δε δόθηκαν ποτέ στους ελεγκτές του πρώην ΕΛΟΓΑΚ.
 
Οπως αναφέραμε, η πρώτη από τις δύο εταιρίες του καπιταλιστή είναι τυροκομική. Αρα, οι εισαχθείσες απ’ αυτήν ποσότητες νωπού αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, καθώς και οι ποσότητες που εισήχθησαν από τη δική του εισαγωγική και από τις άλλες δύο εισαγωγικές και ταυτόχρονα εμπορικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ!
 
Οι δύο αυτές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν έδρα η μία στο Κορωπί και η άλλη στις Αχαρνές και έχουν απλωθεί τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Βαλκανικής. Ενώ, όμως, διαπιστώθηκε ότι πουλούν στον τυροκόμο-καπιταλιστή εισαγόμενο γάλα, αγελαδινό και πρόβειο, με το οποίο αυτός παράγει Φέτα ΠΟΠ, ο Αθ. Μπακαλέξης δεν εισηγήθηκε το παραμικρό πρόστιμο!
 
Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αρνούνταν ότι εισαγόμενο από την ΕΕ πρόβειο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ. Επιπλέον, ο Αποστόλου ισχυριζόταν ότι η εισαγωγή νωπού πρόβειου γάλακτος από την ΕΕ είναι νόμιμη και διαβεβαίωνε ότι αυτό δε χρησιμοποιείται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, γιατί γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τους συναρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δήλωνε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί δήθεν να παρέμβει για να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος!
 
Οι αποκαλύψεις μας αυτές, που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, κάνουν θρύψαλα τους ισχυρισμούς του Αποστόλου ότι δεν παράγεται Φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο). Προειδοποιούμε τους Μπακαλέξη και Αραχωβίτη να μη διανοηθούν να μας διαψεύσουν, γιατί διαθέτουμε αδιάψευστες αποδείξεις για ό,τι γράφουμε.
 
Οταν αποκαλύπταμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που εισάγουν πρόβειο γάλα, το οποίο μέσω διαδοχικών πωλήσεων το ελληνοποιούν και στη συνέχεια παράγουν Φέτα ΠΟΠ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ το αρνούνταν και ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Τότε δε γνωρίζαμε τις συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις. Πλέον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που εισάγουν μαζικά νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο), το ελληνοποιούν μέσω τριγωνικών πωλήσεων και παράγουν Φέτα ΠΟΠ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ, που χειρίστηκαν την υπόθεση των τεσσάρων αυτών εταιριών και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, πρότειναν στον Μπακαλέξη να εισηγηθεί την αφαίρεση από την τυροκομική εταιρία του θεσσαλού καπιταλιστή του δικαιώματος να παράγει Φέτα ΠΟΠ, προκειμένου να διασωθεί η αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Εκαναν αυτή την εισήγηση γιατί προφανώς φοβήθηκαν ότι θα το μάθουμε κι εμείς και «θα το κάνουμε σημαία» (όπως το κάνουμε).
 
Με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Ελέγχου για την πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης), προβλέπεται και η αφαίρεση από εταιρίες του δικαιώματος παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, όμως ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αγνόησε την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του πρώην ΕΛΟΓΑΚ και έριξε στα μαλακά τις δύο εταιρίες, εισηγούμενος πρόστιμα της πλάκας. Ας δούμε τι εισηγείται ο Μπακαλέξης.
 
Καταρχάς, αναφερόμενος στην ισχύουσα νομοθεσία, ο Μπακαλέξης κάνει μια αλχημεία. Αναφέρεται μόνο στην ΚΥΑ 175180/2011, την οποία είχαν εκδώσει τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου τον Ιούλη του 2011 και αποσιωπά την Υπουργική Απόφαση που είχε υπογράψει στις 14 Οκτώβρη του 2015 ο Μάρκος Μπόλαρης.
 
♦ Για την εισαγωγική και εμπορική επιχείρηση του θεσσαλού τυροκόμου προτείνει την παραβίαση των παραγράφων 2.1 και 2.7 του άρθρου 6 της ΚΥΑ 175180/2011. Παραθέτουμε τις δύο αυτές παραγράφους:
 
Παράγραφος 2.1, άρθρο 6: Μη τήρηση Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου ή και Βιβλίου Ημερήσιας Παραγωγής για διάστημα άνω του εξάμηνου: επιβάλεται πρόστιμο ύψους  5.000 ευρώ συν το 0,5%  της αξίας των εισκομίσεων γάλακτος του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Παράγραφος 2.7, άρθρο 6: Μη διευκόλυνση ελέγχου των παραγόμενων προϊόντων: επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ συν το 0,2% της αξίας των εισκομίσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Με την παράγραφο 9 του 1ου άρθρου της (μεταγενέστερης) Υπουργικής Απόφασης του Μ. Μπόλαρη το ύψος των προστίμων τροποποιήθηκε. Για την παράβαση της παραγράφου 2.1 το πρόστιμο έγινε 10.000 ευρώ και για την παράβαση της παραγράφου 2.7 το πρόστιμο έγινε 1.000 ευρώ, με κατάργηση παράλληλα του ποσοστιαίου προστίμου επί των εισκομίσεων γάλακτος, γεγονός που διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ποσότητες εισκομιζόμενου γάλακτος.
 
Ετσι, ο καπιταλιστής-τυροκόμος (και ιδιοκτήτης της θεσσαλικής ΠΑΕ) θα πληρώσει, εάν τελικά αποδεχτεί το πρόστιμο, μόνο 11.000 ευρώ, θα ξεμπερδέψει με τις παραβάσεις της εισαγωγικής του εταιρίας και θα συνεχίσει το έργο του. Να εισάγει, δηλαδή, αγελαδινό και πρόβειο νωπό γάλα, να το ελληνοποιεί μέσω τριγωνικών συναλλαγών και να παράγει Φέτα ΠΟΠ.
 
♦ Για τις παραβιάσεις  της τυροκομικής εταιρίας ο Μπακαλέξης  εισηγείται την παραβίαση των παρ. 2.5, 2.6 και 2.7 του άρθρου 6. Παραθέτουμε τις 2.5 και 2.6 (τη 2.7 την παραθέσαμε ήδη):
 
Παράγραφος 2.5, άρθρο 6: Υπαρξη διαφορών  μεταξύ των ποσοτήτων και του είδους  πρώτων υλών που δηλώνονται στην Μηνιαία δήλωση Ισοζυγίου, στο βιβλίο ημερήσιας παραγωγής  και στις εισκομίσεις: επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ συν το 0,2% της αξίας των εισκομίσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Παράγραφος 2.6, άρθρο 6: Παραπλανητική σήμανση ως προς το είδος ή και την γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, έλλειψη σήμανσης  και αρίθμησης των προϊόντων: επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ με επιπρόσθετη επιβάρυνση ίση με το 0,5% της αξίας των εισκομίσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους.
 
Με βάση την ΥΑ Μπόλαρη, του Οκτώβρη του 2015, τα πρόστιμα για παραβίαση των παραγράφων 2.5 και 2.6 έγιναν 2.000 και 2.000 ευρώ, με κατάργηση του ποσοστιαίου προστίμου επί των εισκομίσεων. Ετσι, γι’ αυτές τις πολύ υποβαθμισμένες παραβάσεις ο θεσσαλός τυροκόμος θα κληθεί να καταβάλει το αστείο για την επιχείρησή του πρόστιμο των 5.000 ευρώ (2000+2000+1000)!
 
Με την εισήγησή του για τα πρόστιμα, το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κλείνει το μάτι όχι μόνο στον συγκεκριμένο θεσσαλό τυροκόμο, αλλά σε όλους τους καπιταλιστές-γαλακτοβιομήχανους, να συνεχίζουν να παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα -και τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ- χρησιμοποιώντας εισαγόμενο νωπό (πρόβειο και αγελαδινό) και συμπυκνωμένο γάλα.  Οταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες (επικαλούμενοι το «ονόρε» του Οργανισμού) εισηγούνται να αφαιρεθεί από τον συγκεκριμένο γαλακτοβιομήχανο το δικαίωμα να παράγει Φέτα ΠΟΠ και ο διευθύνων σύμβουλος εισηγείται την επιβολή προστίμων-χάδι, δεν έχουμε ανάγκη άλλων μαρτύρων, για να καταλάβουμε ότι παίζεται ένα βρόμικο παιχνίδι. Και το παιχνίδι δεν το παίζει ο Μπακαλέξης. Το παίζει ο Αραχωβίτης που δίνει τις εντολές, νομίζοντας (όπως νομίζει κάθε συριζαίος εξουσιαστάκος), ότι μπορεί να κοροϊδέψει τον κόσμο.
 
Στριμωγμένοι από τις αποκαλύψεις μας, που έχουν γίνει ευρέως γνωστές και έχουν συδαυλίσει την οργή του κτηνοτροφικού κόσμου, που βλέπει τις τιμές του γάλακτος να κατρακυλούν, σχεδίασαν ένα σόου «ελέγχων» και «προστίμων», ίσα-ίσα για το θεαθήναι και με σαφές το μήνυμα προς τους καπιταλιστές: μην ανησυχείτε, δικοί σας είμαστε.
 
 

Ο Αραχωβίτης ξεπέρασε τους προκατόχους του στα ψέματα
 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αραχωβίτης έχασε την αίσθηση του μέτρου, ξεπέρασε στο ψέμα όλους τους προκατόχους του όλων των χρωμάτων και νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι αγρότες, όταν ήθελαν να ειρωνευτούν κάποιον, του έλεγαν «μη λες τζουμακίες». Σε λίγο, παίρνοντας στην πλάκα τον Αραχωβίτη, θα λένε «μη λες  αραχωβιτίες».
 
♦ Στις 20 Νοέμβρη, ο Αραχωβίτης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους παραμύθιασε (άλλο που δεν ήθελαν!) λέγοντας: «Η διαδικασία της κατάρτισης  τεχνικού φακέλου ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (σ.σ. για το γιαούρτι) προχωρά, προκειμένου να κατατεθεί  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες αντιδράσεις  όμως αν είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας, νομίζω, ότι όπως και με την Φέτα, μπορούμε να είμαστε νικητές».
 
Γνώριζε, φυσικά, από τις 6 Νοέμβρη, ότι η πρόταση του διευθύνοντα συμβούλου Μπακαλέξη για κατάρτιση φακέλου για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη) δεν πέρασε στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Την επομένη (7 Νοέμβρη), ο Αραχωβίτης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συζήτησε μαζί τους αυτό το θέμα. Κι όμως, λίγες μέρες αργότερα έλεγε στους ευρωβουλευτές ότι η διαδικασία κατάρτισης του φακέλου για το ελληνικό γιαούρτι προχωρά, θα κατατεθεί και «όπως με τη φέτα, μπορούμε να είμαστε νικητές». «Δούλευε» εν ψυχρώ και χωρίς ίχνος ντροπής τους παριστάμενους ευρωβουλευτές (τους φτωχούς κτηνοτρόφους και αγρότες έτσι κι αλλιώς τους θεωρεί Χαχόλους).
 
Ο συνδικαλιστής Παναγιώτης Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε εκτενέστατη ανάρτησή του στο blog του σωματείου (http://syllegovima.blogspot.com/2018/11/blog-post_27.html) αναφέρεται στα τεκταινόμενα και στις απόπειρες του διευθύνοντα συμβούλου  Μπακαλέξη και του προκατόχου του Βλάχου να περάσουν από το ΔΣ του Οργανισμού απόφαση για να καταρτιστεί φάκελος για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ, χωρίς να καταργηθεί η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Η απόπειρα αυτή απέτυχε, με ψήφους 5 προς 2 κατά της εισήγησης του διευθύνοντος συμβούλου, και μέχρι τις 29 Νοέμβρη που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κατατεθεί εκ νέου από τον Μπακαλέξη η πρόταση για να εγκριθεί η κατάρτιση του φακέλου.
 
Τα λεχθέντα του Αραχωβίτη στους ευρωβουλευτές για τη δήθεν νίκη που πέτυχαν με τη Φέτα μόνο σαν καλαμπούρι μπορούσαν να εκληφθούν, γιατί όλοι αυτοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά, με χώρες της Αφρικής, με το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη, στις οποίες η Φέτα και οι Ελιές Καλαμών προσφέρονται από το Συμβούλιο της ΕΕ ως δώρο στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, προκειμένου το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ να πετύχει την πλήρη κατάργηση των δασμών για τα εμπορεύματά του, την αποικιοκρατική διείσδυσή του στις αγορές τους και το κέρδισμα δημοσίων συμβάσεων σ’ αυτές τις χώρες.
 
Στις 28 Νοέμβρη, ο Αραχωβίτης μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε φιέστα που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τίτλο «Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας». Σ’ αυτή τη φιέστα ξεπέρασε όλους τους προκατόχους του στο βερμπαλισμό και στα ψέματα. Για μια ακόμη φορά σέρβιρε την ξινισμένη σούπα του πασόκου (και νυν συριζαίου) πρώην υπουργού Γεωργίας Τζουμάκα, πού είχε λανσάρει τη θεωρία ότι οι αγρότες θα βρουν διέξοδο όχι στις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά στην παραγωγή «επώνυμων» και «ποιοτικών» προϊόντων.
 
Πάνε χρόνια από τότε που ο Τζουμάκας, ως υπουργός Γεωργίας, και η κυβέρνηση Σημίτη μιλούσαν για τη «λύση» που βρίσκεται στα «επώνυμα» προϊόντα, με την οποία ήθελαν να προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει  αποδεκτό το αγροτικό πρόγραμμα 2000-2006 της ΕΕ, με το οποίο συρρικνώνονταν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Στη συνέχεια, οι φτωχοί αγρότες δοκίμασαν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτού του προγράμματος.
 
Λέγοντας στη φιέστα της Θεσσαλονίκης ότι «τα επώνυμα αγροτικά προϊόντα μπορούν να βρουν διέξοδο στις διεθνείς αγορές, με τρόπο που θα αποφέρει ανάλογη προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς», ο Αραχωβίτης κοροϊδεύει τους φτωχούς αγρότες και ειδικά τους φτωχούς κτηνοτρόφους που βιώνουν την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος όλων των τύπων. Που βιώνουν, ακόμα, την κατακόρυφη πτώση των τιμών της φέτας και τη συρρίκνωση της αγοράς δύο πραγματικών επώνυμων προϊόντων, όπως η φέτα ΠΟΠ και το ελληνικό γιαούρτι. Συρρίκνωση που προκαλείται με τις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά, με χώρες της Νότιας Αφρικής, με το Βιετνάμ, με τη Σιγκαπούρη και με άλλες συμφωνίες που είναι στα σκαριά.
 
Κανέναν αγρότη και κτηνοτρόφο δεν μπορεί πια να πείσει ο Αραχωβίτης, ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προώθηση των επώνυμων προϊόντων της Ελλάδας, όταν συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου και συντρόφου του Αποστόλου. Την πολιτική με την οποία καταστράφηκαν τα δύο επώνυμα προϊόντα, η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι, που θεωρούνται πλέον «τρόπος παρασκευής», με συνέπεια να μπορούν να παράγονται σε διάφορες χώρες, τόσο της ΕΕ όσο και του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Θυμίζουμε την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που υπογράφηκε από υπουργούς των Τσιπροκαμμένων, με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού.
 
Θυμίζουμε την πρόταση που είχε στείλει στην Κομισιόν ο Αποστόλου, απ’ αφορμή τη συμφωνία ΕΕ - Καναδά, πρόταση που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει συμβιβαστική, ενώ στην πραγματικότητα κατέστρεφε τη φέτα ως ΠΟΠ. Σύμφωνα με τη «συμβιβαστική» πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε και ο Καναδάς να παράγει φέτα χρησιμοποιώντας καναδέζικο πρόβειο και γίδινο νωπό γάλα! Αυτή την πρόταση υιοθέτησε η Κομισιόν στη συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ.
 
Με τα παραμύθια του για την εξαγωγή «επώνυμων προϊόντων που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον παραγωγό», ο Αραχωβίτης έγινε από πολύ νωρίς καταγέλαστος στους φτωχούς κτηνοτρόφους. Σύντομα θα γευτεί την αγανάκτησή τους, καθώς οι τιμές του νωπού γάλακτος έπεσαν κατακόρυφα, ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα να μένει αδιάθετο τμήμα της παραγωγής τους.
Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2018