Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 | 21:50

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ιδεολογία δουλοπαροικίας

Η μέρα επιλέχτηκε προσεκτικά: μέρα γενικής απεργίας (αυτής, έστω, της ανούσιας «εθιμοτυπικής» απεργίας της ΓΣΕΕ), η οποία συνέπιπτε με την 100ή μέρα από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «βγήκαμε από τα Μνημόνια». Οι υπουργοί κατέθεσαν τροπολογίες για μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και έχουν εγκριθεί από την τρόικα και ο Τσίπρας βάδισε με ύφος θριαμβευτή προς το βήμα της Βουλής για να εκφωνήσει ο ίδιος τον πανηγυρικό της ημέρας, ανακοινώνοντας ότι ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το φετινό «κοινωνικό μέρισμα».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονάνε οι νεοναζιστές

Κρατιόταν, κρατιόταν τόσο καιρό, στο τέλος έσκασαν οι νεοναζιστές της ΧΑ. Κι όπως συμβαίνει όταν σκάει η ουροδόχος κύστη ενός γουρουνιού, πλημμύρισε η ατμόσφαιρα με μπόχα. Η «Κόντρα» είχε την «τιμητική» της σε πρόσφατο δημοσίευμα στη ρυπαροφυλλάδα και στο ρυπαροσάιτ των νεοναζιστών, υπογεγραμμένο μάλιστα από «βαριά» πένα, τον ιδεολογικό εκπρόσωπο του εγκληματικού μορφώματος Γιώργο Μάστορα (κατά κόσμον Γ. Μισιάκας).
ΣΕΛΙΔΑ 8

Υπόθεση Σημίτη - c4i

Νέος γύρος σκανδαλολογίας ή εκκαθάριση εκκρεμοτήτων;

Η δικογραφία πήγε στη Βουλή και μέσα σε λίγη ώρα είχε λυθεί το μυστήριο με τον «μυστικό μάρτυρα» που ενέπλεξε τον Κ. Σημίτη σε υπόθεση με μίζες για το περιβόητο σύστημα ασφάλειας c4i, που παραγγέλθηκε για τους ολυμπιακούς αγώνες, χρυσοπληρώθηκε, αλλά δε λειτούργησε ποτέ, ούτε στους αγώνες ούτε μετά απ' αυτούς. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βασιλάκο, γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων την περίοδο από τον Απρίλη του 2006 μέχρι τον Οκτώβρη του 2010 και ήδη καταδικασμένο πρωτοδίκως για άλλη υπόθεση σε ποινή κάθειρξης 16 ετών (με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, γι' αυτό είναι ελεύθερος).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αρχισε το «Κύριε ελέησον»

Και, φυσικά, επιβεβαιωθήκαμε. Πριν καν τυπωθεί η «Κόντρα», ο Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται να νομοθετήσει! Το «θα εκπονήσουμε άμεσα σχέδιο νόμου» έγινε «δε βιαζόμαστε». Ο δε Γαβρόγλου ανακοίνωσε, διά του κομματικού ραδιοσταθμού, ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει «έναν κύκλο συζητήσεων για να διευκρινιστεί ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων». «Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αλλά να εξαντλήσουμε το διάλογο και να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο Γαβρόγλου με εκείνο το χαμηλών τόνων ύφος που θυμίζει έντονα το ύφος των δεσποτάδων.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο Μητσοτάκης για την κατοχική δράση του πατέρα του

Εξακολουθεί να προκαλεί

Ο Σαμαράς πολύ δύσκολα θα πήγαινε στο Γοργοπόταμο, ακόμα κι αν ήταν πρωθυπουργός και τον είχαν βάλει κεντρικό ομιλητή. Μπορεί στην ιστορική ανατίναξη της γέφυρας να συμμετείχαν και Αγγλοι σαμποτέρ και δεξιοί του Ζέρβα, όμως στην Ιστορία έχουν μείνει ο ΕΛΑΣ και ο Αρης. Κι αυτό ένας ακροδεξιός πολιτικός δεν μπορεί να το αντέξει. Ο Μητσοτάκης έχει άλλες καταβολές. Εκρινε, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να πάει στην επίσημη κρατική εκδήλωση και να εκφωνήσει κι έναν δεκάρικο. Ηταν μια παρουσία ενταγμένη στην προεκλογική τακτική του, στην προσπάθεια να αποσείσει την κατηγορία που του απευθύνουν διαρκώς οι συριζαίοι, ότι είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Υποψήφιοι πάνε κι έρχονται

Η απόσυρση του Μπουτάρη από την εκλογική κούρσα (αφού προηγουμένως είχε βάλει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να του προσφέρουν δημόσια τη στήριξή τους) πρέπει να ανακούφισε τη ΝΔ. Εκεί που «καιγόταν» ο ένας υποψήφιος μετά τον άλλο, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Ταχιάο, παλιό στέλεχος, πιστό στους Μητσοτάκηδες, με προφίλ μετρημένο και σοβαρό  και επομένως με πιθανότητες να κερδίσει το δήμο Θεσσαλονίκης. Μια μέρα, όμως, πριν από το χρίσιμο του Ταχιάου, ανακοίνωσε με ταρατατζούμ τη δική του υποψηφιότητα ο Γιώργος Ορφανός (προφανώς είχε ενημέρωση για το επικείμενο χρίσμα).
ΣΕΛΙΔΑ 12

Δεν ξεχνάμε

τον Κόκκινο Δεκέμβρη του 1944

Οταν μπροστά στους κομμουνιστές και τις εαμικές δυνάμεις τέθηκε το δίλημμα «τις αλυσίδες ή τα όπλα», μετά τη σφαγή του ειρηνικού συλλαλητήριου του ΕΑΜ στις 3 του Δεκέμβρη, δεν υπήρξε κανένας δισταγμός: τα όπλα ήταν η απάντηση. Οσα ακολούθησαν επί 33 μέρες εγγράφονται στις πιο ηρωικές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας. Κι εκεί θα παραμείνουν, όσο κι αν προσπαθήσουν οι δυνάμεις της αντίδρασης και οι αναθεωρητές ιστορικοί, που έχουν επινοήσει τη θεωρία της «κομμουνιστικής ανταρσίας», όση θολούρα κι αν σκορπίσουν οι «λαθολόγοι», με την αριστερίστικη-βολονταριστική προσέγγιση, που την αναπτύσσουν σε πλήρη απόσπαση από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τμήμα του οποίου αποτελούσε και το στάδιο ανάπτυξης που περνούσε το ΚΚΕ, ένα νεαρό επαναστατικό κόμμα που ξαφνικά «βρέθηκε» να έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Για να υπάρχει η «καβάτζα» για μελλοντικά πετσοκόμματα

Κυβερνητική εντολή να προχωρήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Τώρα, λοιπόν, που η υπόθεση «περικοπή συντάξεων» τελείωσε, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έφτασε εντολή από την αρμόδια γενική διεύθυνση να ξεκινήσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων! Προς το παρόν δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες (αν έχει τεθεί χρονική προθεσμία κτλ.) και θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ. Ομως το γεγονός ότι βάζουν ακριβώς τώρα μπροστά το έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η περικοπή των συντάξεων απλώς αναβλήθηκε, προκειμένου οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές να κάνουν προεκλογική αβάντα στο «πουλέν» τους, τον Τσίπρα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οργή και επαγρύπνηση

Φασίστες, κρυπτοφασίστες, δεξιοί, ακροδεξιοί , «ανεξάρτητοι», ενσταλάζουν στις ψυχές των μαθητών το φασιστικό δηλητήριο. Μηνύματα χωρίς επώνυμους αποστολείς ή με δήθεν αθώες υπογραφές («Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία», «μαθητική νεολαία Πτολεμαΐδας») διακινούνται από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα και προβάλλονται από εθνικιστικά και φασιστικά σάιτ, καλώντας σε καταλήψεις και πορείες για «εθνικά θέματα». «Μακεδονικό», «Βόρειος Ηπειρος», «Κατσίφας» τα προτάγματα. Πεδίο δράσης κυρίως η βόρεια Ελλάδα, και ειδικά οι πόλεις με τα υψηλά ποσοστά δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων, όλων των αποχρώσεων, και τη μακρά παράδοση δράσης φασιστικών και «παρακρατικών» ομάδων, που πάντα λειτουργούσαν και λειτουργούν ως παρακλάδι και «μακρύ χέρι» του αστικού κράτους και των δυνάμεων καταστολής.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Πρόγραμμα ΝΔ για Παιδεία

Ιδιωτικοποίηση, θεοποίηση της επιχειρηματικής λειτουργίας, δόγμα «τάξη και ασφάλεια»

Μείγμα άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, στρατηγικών επιλογών του ευρωπαϊκού, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου (προτάσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ), αλλά και πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία. Παρουσιάζουμε χαρακτηριστικά σημεία του:
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Για την υπόθεση της καθαρίστριας από το Βόλο

Η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους

Δίκαιη λαϊκή οργή και διαμαρτυρία, από τη μια, πολιτική σπέκουλα και τζάμπα επίδειξη ευαισθησίας, από την άλλη. Αυτή ήταν η ευτυχής συγκυρία που οδήγησε στην αποφυλάκιση της βολιώτισσας καθαρίστριας, μετά από παραμονή ενός περίπου μήνα στη φυλακή. Ηταν μια δικαστική απόφαση που δεν μπορούσε να σταθεί με τίποτα. Η γυναίκα είχε δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια, δεν καθόταν σ' ένα γραφείο, ούτε εισέπραττε μισθό από το δημόσιο χωρίς να εργάζεται, όπως ο καναλάρχης Φλαούνας.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κινήσεις απελπισίας από Αραχωβίτη-Μπακαλέξη

Προσπαθούν να συγκαλύψουν την ασυδοσία των καπιταλιστών-γαλακτοβιομήχανων

Προκειμένου να διασκεδάσει τη μεγάλη αγανάκτηση των φτωχών  κτηνοτρόφων για την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική (και) της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων και για τον υποτυπώδη έλεγχο που ασκείται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους καπιταλιστές που παράγουν ή εμπορεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης έσπευσε στις 28 Νοέμβρη να ανακοινώσει με δελτίο Τύπου ότι εισηγείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη την επιβολή προστίμων σε 27 επιχειρήσεις αγοραστές γάλακτος.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Ο Αραχωβίτης ξεπέρασε τους προκατόχους του στα ψέματα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αραχωβίτης έχασε την αίσθηση του μέτρου, ξεπέρασε στο ψέμα όλους τους προκατόχους του όλων των χρωμάτων και νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι αγρότες, όταν ήθελαν να ειρωνευτούν κάποιον, του έλεγαν «μη λες τζουμακίες». Σε λίγο, παίρνοντας στην πλάκα τον Αραχωβίτη, θα λένε «μη λες  αραχωβιτίες».
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά τσαλιμάκια

Με σκληρή γλώσσα, πυροβολισμούς και κατάσχεση τριών πολεμικών πλοίων απάντησε η Ρωσία στην Ουκρανία, μετά την παραβίαση από πλοία του ουκρανικού ναυτικού (σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς) των κανόνων «αβλαβούς διέλευσης» στον πορθμό του Κερτς, που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, ανατολικά της Κριμαίας (που ανήκε στην Ουκρανία κι έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία). Το θερμό επεισόδιο διαδραματίστηκε την περασμένη Κυριακή, όταν τρία ουκρανικά πλοία περιπολούσαν στη θαλάσσια περιοχή που μοιράζεται η Ρωσία με την Ουκρανία, βάσει διμερούς συμφωνίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit

Η μη συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή!

Η έγκριση την περασμένη Κυριακή από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας κάνει πλέον τη Μέι να αγωνίζεται να την «πουλήσει» στο εσωτερικό, προκειμένου να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα που θα δημιουργούσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στη Βρετανία. Στην προσπάθειά της αυτή έχει έναν ισχυρό σύμμαχο: τους καπιταλιστές. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

«Για τα αφεντικά όλα είναι καλά με τον Μακρόν»

Δανειζόμαστε τον τίτλο του σημειώματος από σύνθημα γραμμένο σε πικέτα που κρατούσε διαδηλωτής στις τελευταίες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων». Οι διαδηλώσεις και τα μπλοκαρίσματα δρόμων έχουν στριμώξει άσχημα τη γαλλική κυβέρνηση κατακρημνίζοντας την ήδη χαμηλή δημοτικότητα του Μακρόν που ακόμα δεν έχει συμπληρώσει δυο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Στη διαδήλωση του Παρισιού το Σάββατο 24 Νοέμβρη, χιλιάδες διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν για ώρες με τα γαλλικά ΜΑΤ παραλύοντας το κέντρο της πόλης. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Δακρυγόνα και ξύλο στα καραβάνια των απελπισμένων

Το είπε και το έκανε ο Τραμπ. Τα πρώτα κύματα των μεταναστών που προσπάθησαν να «εισβάλλουν» στις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με ρόπαλα και δακρυγόνα. Περιμένοντας ατέλειωτες ώρες σε άθλιες συνθήκες, ορισμένοι (καμιά πεντακοσαριά) απελπίστηκαν και επιχείρησαν την περασμένη Κυριακή να περάσουν τα σύνορα χωρίς να ακολουθήσουν τη «νόμιμη» οδό. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Πόνεσε πολύ…

Πόνεσε πολύ η τελευταία εκεχειρία που το σιωνιστικό κράτος αναγκάστηκε να υπογράψει με την Παλαιστινιακή Αντίσταση στη Γάζα. Περισσότερο από άλλες εκεχειρίες του πρόσφατου παρελθόντος. Οχι τόσο επειδή το σιωνιστικό μόρφωμα αναγκάστηκε να αποδεχτεί την Αντίσταση ως συνομιλητή (αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν) όσο γιατί την εκεχειρία τη ζήτησε το ίδιο, μετά από ένα μπαράζ ρουκετών, όλμων και βλημάτων (μεταξύ των οποίων και ενός πυραύλου Kornet, που έπληξε στρατιωτικό λεωφορείο), με τις οποίες η Αντίσταση απάντησε συντονισμένα και σε πλήρη ετοιμότητα, στην μπαμπέσικη δολοφονία επτά στελεχών της από ισραηλινό κομάντο που εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας υπό την κάλυψη πυρών τεθωρακισμένων και αεροσκαφών.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

H ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Ταινίες που ήθελα να φωνάζουνε, να ουρλιάζουνε, να είναι προέκταση της δικιάς μου φωνής, της δικιάς μας φωνής». Eτσι περιγράφει ο Νίκος Κούνδουρος (εκπομπή «Μονόγραμμα», ΕΡΤ, 1982) την κινητήρια δύναμη πίσω από μια πεντηκονταετή κινηματογραφική πορεία, με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, μια πορεία επαναστατική καλλιτεχνικά. 
Ο νεαρός Κούνδουρος, εξόριστος στη Μακρόνησο, ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους με τους οποίους στη συνέχεια συνεργάστηκε στον κινηματογράφο (Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης) εγκαταλείποντας τη ζωγραφική. Από την πρώτη του κιόλας ταινία πήρε αποστάσεις από τον εμπορικό κινηματογράφο της εποχής, θεματικά αλλά και αισθητικά, εισάγοντας νέες οπτικές στο μοντάζ και τη φωτογραφία. 

Αντιμετωπίζει τη φύση και την ελληνική ύπαιθρο με λυρισμό, και αυτό αποτυπώνεται στις εικόνες του. Η φωνή των ταινιών του αντηχεί τις αγωνίες και τις ελπίδες των προλετάριων, των εξόριστων, τη μιζέρια του μικροαστισμού, την εναντίωση στην καταπίεση της εξουσίας. Ο Κούνδουρος φτιάχνει ποίηση μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα, μακριά από τις ωραιοποιήσεις και τις αποσιωπήσεις του εμπορικού σινεμά. Συχνά αναγκάστηκε να κινηματογραφεί σε συνθήκες παρανομίας ή να υποστεί το ψαλίδι της λογοκρισίας (όπως με το «Ποτάμι»). 

Ο Κούνδουρος συνέχισε να κάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, το Φλεβάρη του 2017. Για το αφιέρωμα αυτό επιλέξαμε τις τρεις πρώτες του ταινίες, που καταδεικνύουν το αντισυμβατικό, για την εποχή, πορτρέτο του σκηνοθέτη.

~Παρασκευή 07/12/2018~

Ο ΔΡΑΚΟΣ

(Ελλάδα, 1956, 103’)
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος -  Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης - Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης - Μοντάζ:  Νίκος Κούνδουρος - Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις - Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Βέγγος, Ανέστης Βλάχος, Γιάννης Αργύρης, Στέφανος Στρατηγός - Παραγωγή: Αθηναϊκή Κινηματογραφική Εταιρεία
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
 
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018