Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 10:35

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ/ΕDITORIAL

Αλλο η ήττα, άλλο η λογική της ήττας

Αν δει κανείς τις αστικές φυλλάδες κρεμασμένες στα μανταλάκια ενός περίπτερου, θα διαπιστώσει ότι  μοιάζουν με έξυπνες διαφημιστικές αφίσες δικηγορικών γραφείων. Κάθε μέρα διαφημίζουν κι έναν ακόμα τομέα από τον οποίο οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν αναδρομικά. Τη μια μέρα είναι τα δώρα, την άλλη οι κύριες συντάξεις, την επομένη οι επικουρικές συντάξεις, τη μεθεπομένη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρόμικα παιχνίδια δεσποτάδων και αστικών κομμάτων

Μπορεί ο Ιερώνυμος να υπέστη μια δεινή προσωπική ήττα, καθώς το προσύμφωνο που υπέγραψε με τον Τσίπρα και παρουσίασαν οι δυο τους με πολλά ταρατατζούμ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει ούτε απλή πλειοψηφία στη σύνοδο του δεσποταριάτου, όμως οι δεσποτάδες ξέρουν καλά την τέχνη του παζαριού και του συμβιβασμού σε νέα βάση. Μόνο δυο δεσποτάδες αποχώρησαν από τη σύνοδο, ενώ οι «μετριοπαθείς» ανέλαβαν να συντάξουν μια απόφαση που την ψήφισαν όλοι τους. Τι έλεγε αυτή η ομόφωνη απόφαση; Οτι το δεσποταριάτο δε συμφωνεί με την έξοδο των κληρικών από τις λίστες των δημόσιων υπάλληλων, ενώ είναι έτοιμο να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα ζητήματα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

…και στη μέση ο Σημίτης

Είναι μόνο η λύσσα του να εκδικηθεί τον Τσίπρα που δεν τον επανέφερε στην κυβέρνηση ή σκέφτεται διαφορετικά από το επιτελείο του Μαξίμου, φοβούμενος πως στοχοποιώντας τον Σημίτη το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο; Ο,τι και να ισχύει, ο Φίλης φαίνεται να ακολουθεί το δόγμα Καραμανλή (του πρεσβύτερου), σύμφωνα με το οποίο τους πρώην πρωθυπουργούς τους στέλνεις στο σπίτι τους, όχι στο δικαστήριο.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου! 

Οταν σε λένε Νίκο Κοτζιά και έχεις βάλει μπροστά ένα σχέδιο αναβάθμισής σου στην αστική πολιτική ζωή, όχι πλέον ως συμβούλου του Γιωργάκη ή ως υπουργού του Τσίπρα, αλλά ως… αρχηγού κόμματος (γιατί όχι, όταν αρχηγός κόμματος δηλώνει ακόμα και η Παπακώστα;), ξέρεις πως για να κρατηθείς στον αφρό της επικαιρότητας θα πρέπει να δίνεις «ειδήσεις». Η ιστορία με τον Καμμένο, τον Σόρος, τα 50 εκατομμύρια για εξαγορά πολιτικών στα Σκόπια και το τι ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε σ' εκείνη την περιβόητη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου, εξαντλήθηκε. Επαψε πια να «πουλάει». Επομένως, έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο. Και βρέθηκε.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Νέα σκανδαλολογία με το C4i

Τι μύγα τσίμπησε το ΚΙΝΑΛ και αποφάσισε να αναμοχλεύσει το σκάνδαλο του C4i, με στόχο τρεις νεοδημοκράτες πρώην υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας; Πρόκειται απλά για ενστικτώδη αντίδραση στην προσπάθεια ανάμιξης του Σημίτη στα σκάνδαλα με τις μίζες των υπουργών του ή υπάρχει «ψωμί» στην υπόθεση; 
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κατώτατος Μισθός

Προκαλεί η Αχτσιόγλου

Η ΓΣΕΕ ενεργεί εκ του ασφαλούς. Ξέρει ότι κυβέρνηση και καπιταλιστές θα προχωρήσουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και χωρίς τη δική της συμμετοχή. Απέχει, λοιπόν, από τις σχετικές διαδικασίες και προσπαθεί να ξεπλυθεί στα μάτια των εργαζόμενων. Τι λέει η ΓΣΕΕ; Καταργήστε την Πράξη του Υπουργικού Συμβούλιου με την οποία μειώσατε τον κατώτατο μισθό και καθιερώσατε τον υποκατώτατο, αποκαταστήστε τον κατώτατο στα 751 ευρώ που ήταν μέχρι το 2012 και αφήστε μας να τον καθορίσουμε εμείς με τους εργοδότες, αφού προηγουμένως καταργήσετε τον νόμο Βρούτση, που πήρε τον κατώτατο μισθό από το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον κατέστησε αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Συλλήψεις συνδικαλιστών από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Δύο μέλη του διοικητικού συμβούλιου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΟΑΕΕ) συνελήφθησαν από την αστυνομία το πρωί της περασμένης Δευτέρας, επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη του παραρτήματος του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) στο Νέο Ηράκλειο, στο πλαίσιο κινητοποίησης που συνεχιζόταν επί τρεις εβδομάδες, με απόφαση του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΟΚΠ). 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με τη συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ - Σιγκαπούρης

Μετά τη φέτα Βιετνάμ και φέτα Σιγκαπούρης

Στις 19 Οκτώβρη του 2018, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψε τρεις συμφωνίες με την Σιγκαπούρη, μεταξύ των οποίων και Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ), με την οποία η Σιγκαπούρη επιτρέπεται να παράγει Φέτα και Ελιές Καλαμών! Η ΣΕΣ θα κυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019 θα τεθεί σε ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προηγουμένως κατέφυγε στο Δικαστήριο της ΕΕ, προκειμένου να λάβει θετική γνωμοδότηση, αποφάσισε να μη σταλεί η ΣΕΣ για κύρωση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενας ακόμα μνημονιακός προϋπολογισμός

Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι κυριολεκτικά διαστροφική. Λες και κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει μόνο «δημοσιονομικό χώρο 910 εκατ. ευρώ». Πρέπει ο ελληνικός λαός να ξεχάσει τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν κάθε προϋπολογισμό (έσοδα και δαπάνες) και να μάθει να παπαγαλίζει τις λέξεις «δημοσιονομικός χώρος», χωρίς να καταλαβαίνει τι σημαίνουν. Και δε θα φταίει αυτός που δεν καταλαβαίνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις έννοιες που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Τα 910 εκατομμύρια είναι κάποιες από τις δαπάνες που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019. 
ΣΕΛΙΔΑ 9

Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και τη φιλοτιμία προπαγάνδα

Παραδέχονται ευθέως ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους, γιατί δεν μπορούσαν ν' αντέξουν τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτούς εξακολούθησε να εργάζεται «μαύρα», χρησιμοποιώντας παραστατικά συναδέλφων όπου δεν μπορούσαν να τα αποφύγουν. Χάθηκαν, λοιπόν, οι ασφαλιστικές εισφορές όλων αυτών. Ταυτόχρονα, όλοι -και αυτοί που έκλεισαν τα βιβλία και συνέχισαν να εργάζονται και αυτοί που δεν έκλεισαν τα βιβλία τους- κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να ρίξουν στο ελάχιστο δυνατό τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια που κόβουν, πείθοντας τους πελάτες τους ότι δε γίνεται αλλιώς και συχνά διαπραγματευόμενοι μαζί τους κάποια έκπτωση προκειμένου να μην εκδοθεί παραστατικό αμοιβής.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ελληνικός καπιταλισμός

Καρυδότσουφλο σ' ένα πέλαγος αστάθειας

Η περασμένη Τρίτη ήταν μια ακόμα «μαύρη μέρα» για το ελληνικό χρηματιστήριο. Για την ακρίβεια, ήταν η πέμπτη συνεχής μέρα πτώσης, στο τέλος της οποίας ο γενικός δείκτης έπεσε κάτω από τις 600 μονάδες (σκεφτείτε ότι πριν από μια δεκαετία οι 800 μονάδες θεωρούνταν «ψυχολογικό όριο»). Στη διάρκεια αυτού του «μαύρου» πενθήμερου, ο τραπεζικός δείκτης έχασε 21,51% και καθηλώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 409 μονάδων. Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έπεσε κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του 2015 ήταν 16,5 δισ. ευρώ.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Κοροϊδία από κοινού

Επί της ουσίας, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν είχαν κανένα λόγο να μη δώσουν την κατάργηση (την αναστολή θα την επέβαλαν μόνο για λόγους ιμπεριαλιστικού τσαμπουκά). Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σέβονται απόλυτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, ενώ αν χρειαστεί, το μέτρο μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον. Οι «προσωπικές διαφορές» στις συντάξεις είναι μια καβάτζα για μελλοντικές περικοπές, οποτεδήποτε απαιτηθεί.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι θα κάνει το ΣτΕ με την εκκρεμή προσφυγή για τις «οικιστικές πυκνώσεις»;

Το ΣτΕ μπορεί μεν να υπερασπίζεται το «δίκαιο του μονάρχη», αλλά θα έχει δυσκολία στο να εκδώσει μια τόσο προκλητική απόφαση, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση για τις οικιστικές πυκνώσεις είναι συνταγματική. Αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε παλαιότερα με σύμβουλο Επικρατείας, τον ακούσαμε κάποια στιγμή, χωρίς να το επιδιώξουμε, να λέει σε άλλη γραμμή, ότι «στις 21 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ολομέλεια και ο Θεός βοηθός». Λόγω αυτής της δυσκολίας, λοιπόν, δεν αποκλείεται ν’ αποφασίσουν και νέα αναβολή.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΥΓΕΙΑ

«Ηρωική έξοδος» Τσιάλτα από τον ΕΦΕΤ

Δυο γάιδαροι μαλώνανε…

Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που διαχειρίστηκε ο Τσιάλτας ως πρόεδρος του ΕΦΕΤ ήταν αυτό του αλογίσιου κρέατος που εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα, σε τεράστιες ποσότητες, χωρίς έλεγχο για την ανίχνευση της άκρως τοξικής φαινυλοβουταζόνης. Εμείς αγωνιζόμασταν, ψάχναμε, αποκαλύπταμε κι ο Τσιάλτας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει την έρευνά μας και να καλύψει τις ελληνικές εταιρίες επεξεργασίας κρέατος (που είχαν βρει στις εισαγωγές αλογίσιου κρέατος, ενδεχομένως και μολυσμένου, την κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά). Ο χώρος δεν επιτρέπει ούτε εν περιλήψει να παραθέσουμε τα σημεία και τέρατα που έγιναν από τον Τσιάλτα  εκείνη την περίοδο, γιατί καταλαμβάνουν τεράστιο όγκο. Οποιος θέλει να τα μάθει ή απλώς να φρεσκάρει τη μνήμη του δεν έχει παρά να πάει στην ιστοσελίδα μας (www.eksegersi.gr) και να πληκτρολογήσει τη λέξη «Τσιάλτας» στην Αναζήτηση. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Για να καταπνίξουν την αντιφασιστική δράση στην Ανατολική Αττική

Χέρι-χέρι κράτος και φασίστες

Η δράση των φασιστών ενάντια σε μια αντιφασιστική κινητοποίηση είναι κατανοητή, αν και προκύπτει το ερώτημα: από πού αντλούν το θράσος να διαφημίζουν το κατέβασμα αντιφασιστικών αφισών; Αντλούν το θράσος τους από τη συνεργασία με το επίσημο κράτος, με το οποίο συντονίζονται στενά τις τελευταίες μέρες, από τότε που ανακοινώθηκε η διοργάνωση της αντιφασιστικής πορείας και  άρχισαν οι αφισοκολλήσεις. Ο συντονισμός αστυνομίας-φασιστών αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή Γέρακα-Παλλήνης. Οχι τυχαία, αφού στον Γέρακα εμφανίστηκε ο θύλακας των μαθητών με τη δική τους φασιστική παρέλαση στις 28 του Οκτώβρη.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Τη μη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού προτείνει ο εισαγγελέας!

Επεσαν οι μάσκες του κάλπικου αστικού ανθρωπισμού

Ο αστικός ανθρωπισμός ισχύει μόνο έναντι ελάχιστων κρατούμενων που μπορεί να τους αποφυλακίσουν. Συνήθως είναι το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβονται συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», όπως στην περίπτωση του Φλώρου. Οταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους, υπάρχει μόνο η εκδικητικότητα της αστικής εξουσίας, που δε διστάζει να παραβιάσει το πνεύμα και το γράμμα των ίδιων της των νόμων, εφαρμόζοντας την ποινή του αργού, βασανιστικού θανάτου.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ηταν καθαρή δολοφονία

Με τον πιο επίσημο τρόπο, πλέον, επιβεβαιώθηκε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε κάνει χρήση κανενός είδους ναρκωτικών, ούτε αλκοόλ, ενώ δεν έπασχε από κάποιο προϋπάρχον νόσημα. Ο θάνατός του, αναφέρει η τελική ιατροδικαστική έκθεση, οφείλεται στην κακοποίηση που υπέστη. Προήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, που προκλήθηκαν από τραύματα σώματος. Γνωστοί είναι πλέον και οι δολοφόνοι. Είναι οι δυο έμποροι, τους οποίους η… αδέκαστη ελληνική Δικαιοσύνη έχει αφήσει ελεύθερους, και οι μπάτσοι που ολοκλήρωσαν το λιντσάρισμα, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπίσει καμιά κατηγορία μέχρι στιγμής. Οπως έχει γίνει γνωστό, διεξάγεται κάποια ΕΔΕ από την ίδια την Αστυνομία, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί!
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ασκήσεις κρατικής καταστολής

Υπήρξαμε  μάρτυρες του περιστατικού από μικρή απόσταση, γιατί εκείνη την ώρα βαδίζαμε κι εμείς προς το σταθμό του Μετρό, όπως εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές. Δεν υπήρχαν σχηματισμένα μπλοκ, τα πανό ήταν μαζεμένα, κανένας δεν έκανε τίποτα, όταν οι ΜΑΤάδες, όπως αποκαλύφθηκε και από σχετικό βίντεο, έπεσαν ξαφνικά πάνω στον κόσμο με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ανεβοκατεβάζοντας τα γκλομπ πάνω σε κεφάλια και σώματα, μέσα στο τοξικό σύννεφο που είχαν δημιουργήσει. Οταν καθάρισε λίγο η ατμόσφαιρα και καταφέραμε κι εμείς να φτάσουμε στο Μετρό, ακούσαμε από τα μεγάφωνα του σταθμού να κάνουν έκκληση για γιατρό, καθώς υπήρχαν τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στο γραφείο της επιχείρησης. Αυτά, ως μαρτυρία, για να έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα των γεγονότων.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Προσχολική Εκπαίδευση

Καθολική, δημόσια, δίχρονη

Τις ημέρες αυτές συγκροτούνται οι τριμελείς επιτροπές που ορίζει το άρθρο 33, παράγ. 3γ  του νόμου  4521 («Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής») για να εισηγηθούν την επέκταση ή μη της υποχρεωτικότητας της φοίτησης στο Νηπιαγωγείο για τα προνήπια (ηλικία 4 ετών) στους δήμους της αρμοδιότητάς τους. Οταν ψηφίστηκε η σχετική διάταξη, σημειώναμε ότι στο υποχρεωτικό διετές δημόσιο Νηπιαγωγείο μπαίνει ακόμη μια τρικλοποδιά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που στα λόγια διατείνονται ότι θεσμοθετούν τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και το παρουσιάζουν αυτό ως ένα μεγάλο επίτευγμα της κυβερνητικής τους θητείας.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Τους σχολάρχες χειροκροτά η νεοναζιστική ΧΑ

Πολλά ιδιωτικά σχολεία παραβίασαν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που όριζε ότι στα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) δε θα γίνουν μαθήματα, παρά μόνο εορταστικές εκδηλώσεις στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (τα ονόματά τους έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΙΕΛΕ). Καλύπτοντας απόλυτα τους σχολάρχες ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών δήλωσε ότι οι καπιταλιστές της εκπαίδευσης δε χρησιμοποιούν τις επετείους «ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα, δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία

Mea culpa και καταστολή για τα «κίτρινα γιλέκα»

Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» κατά της αύξησης των καυσίμων, που γίνονται εδώ και μία βδομάδα από αυτοκινητιστές και ανθρώπους που χρησιμοποιούν πολύ τα αυτοκίνητά τους, πρόσθεσαν έναν ακόμα πονοκέφαλο στον Μακρόν, που βλέπει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και φοβάται για τα χειρότερα. Οι νέες αυξήσεις που αποφασίστηκαν για το 2019 θα οδηγήσουν ακόμα πιο πάνω τις τιμές, ειδικά στο ντίζελ που έχει αυξηθεί κατά 23% από τις αρχές του χρόνου.
ΣΕΛΙΔΑ 5

«Θα επιστρέφαμε με 500 φέρετρα»

Αν αποφασίζαμε να εισβάλει ο στρατός μας στη Γάζα, 500 στρατιώτες μας θα γύριζαν πίσω σε φέρετρα! Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Τζάκι Χάνεμπι, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν τις θέσεις του φασίστα Αβιγκόρ Λίμπερμαν, που ζητούσε την κλιμάκωση της πρόσφατης σιωνιστικής επιθετικότητας με εισβολή στη Γάζα και εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον Νετανιάχου.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιταλία

Μαθητικές διαδηλώσεις βάζουν στο στόχαστρο και τον Σαλβίνι

Στους δρόμους κατέβηκαν την προηγούμενη βδομάδα εκατό χιλιάδες μαθητές στην Ιταλία. Είναι η δεύτερη φορά που γίνονται τέτοιες διαδηλώσεις. Η πρώτη ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, σε 50 πόλεις της χώρας, με τους μαθητές να αντιδρούν στις περικοπές στην Παιδεία, που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 3%. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σίσι: Ο πιο πιστός σύμμαχος των σιωνιστών

Πριν μερικούς μήνες άρθρο των New York Times αποκάλυψε τη στενή -αν και καλυμμένη- συνεργασία της αιγυπτιακής χούντας με τους σιωνιστές. Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν δεκάδες φορές ένοπλες ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Σινά, συμβάλλοντας στον πόλεμο ενάντια στην «τρομοκρατία» που έχει εξαπολύσει η αιγυπτιακή χούντα στην ευρύτερη περιοχή, με αντάλλαγμα το σφίξιμο της πολιορκίας της Γάζας από από το καθεστώς Σίσι σε βαθμό, που θα ζήλευε ακόμα και ο έκπτωτος προκάτοχός του, Χόσνι Μουμπάρακ . 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Aνελέητος πόλεμος μονοπωλίων

Ο Κάρλος Γκοσν, το golden boy της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο «μάγος» που κατάφερε να διασώσει τη Nissan και τη Renault, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κονσόρτσιουμ της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες σε μια φυλακή του Τόκιο, κατηγορούμενος από τις ιαπωνικές αρχές ότι δήλωνε χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά και ότι χρησιμοποιούσε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας (της Nissan) δι' ίδιον όφελος!
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

H ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Ταινίες που ήθελα να φωνάζουνε, να ουρλιάζουνε, να είναι προέκταση της δικιάς μου φωνής, της δικιάς μας φωνής». Eτσι περιγράφει ο Νίκος Κούνδουρος (εκπομπή «Μονόγραμμα», ΕΡΤ, 1982) την κινητήρια δύναμη πίσω από μια πεντηκονταετή κινηματογραφική πορεία, με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, μια πορεία επαναστατική καλλιτεχνικά. 
Ο νεαρός Κούνδουρος, εξόριστος στη Μακρόνησο, ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους με τους οποίους στη συνέχεια συνεργάστηκε στον κινηματογράφο (Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης) εγκαταλείποντας τη ζωγραφική. Από την πρώτη του κιόλας ταινία πήρε αποστάσεις από τον εμπορικό κινηματογράφο της εποχής, θεματικά αλλά και αισθητικά, εισάγοντας νέες οπτικές στο μοντάζ και τη φωτογραφία. 
Αντιμετωπίζει τη φύση και την ελληνική ύπαιθρο με λυρισμό, και αυτό αποτυπώνεται στις εικόνες του. Η φωνή των ταινιών του αντηχεί τις αγωνίες και τις ελπίδες των προλετάριων, των εξόριστων, τη μιζέρια του μικροαστισμού, την εναντίωση στην καταπίεση της εξουσίας. Ο Κούνδουρος φτιάχνει ποίηση μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα, μακριά από τις ωραιοποιήσεις και τις αποσιωπήσεις του εμπορικού σινεμά. Συχνά αναγκάστηκε να κινηματογραφεί σε συνθήκες παρανομίας ή να υποστεί το ψαλίδι της λογοκρισίας (όπως με το «Ποτάμι»). 
Ο Κούνδουρος συνέχισε να κάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, το Φλεβάρη του 2017. Για το αφιέρωμα αυτό επιλέξαμε τις τρεις πρώτες του ταινίες, που καταδεικνύουν το αντισυμβατικό, για την εποχή, πορτρέτο του σκηνοθέτη.
~Παρασκευή 30/11/2018~
ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣ
(Ελλάδα, 1954, 80’)
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος -  Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη - Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης - Μοντάζ:  Γιώργος Τσαούλης - Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις - Ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Στέφανος Στρατηγός, Μάνος Κατράκης, Θανάσης Βέγγος, Ανδρέας Ντούζος - Παραγωγή: Αθηναϊκή Κινηματογραφική Εταιρεία
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
ΣΕΛΙΔΑ 13
 
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018