Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 | 09:23

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ /  ΕDITORIAL

Ρουτίνα ή ανατροπή;

Τις σαμπάνιες στο Μαξίμου δεν τις άνοιξαν το απομεσήμερο της Πέμπτης, όταν ο Χουλιαράκης τους τηλεφώνησε τα νέα από το EuroWorkingGroup, στο οποίο οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξαν «ευρέως θετικοί» στο να μην εφαρμοστεί το πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019. Το ήξεραν από μέρες. Το είχαν «φιξάρει» τη μέρα που ο Τσίπρας συναντήθηκε «εμπιστευτικά» επί μία ώρα με τον Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο. Οταν συμφωνεί το Βερολίνο, οι άλλες πρωτεύουσες απλώς επινεύουν.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 45 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Πάντα αδικαίωτα τα αιτήματα

Mε την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, η εγγενής αμερικανοδουλεία της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού πέταξε τη μάσκα που φορούσαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και εμφανίστηκε με το πρόσωπο που εμφανιζόταν την εποχή του μοναρχοφασισμού και της χούντας. Το «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας», έγινε «στρατηγέ ιδού η επικράτειά σας, διαλέξτε πού θα τοποθετήσετε τις στρατιωτικές σας δυνάμεις». 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ο Τσίπρας επισημοποιεί το γάμο με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Ο Τσίπρας, όμως, είχε και άλλη μια συνάντηση. Με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς (φωτογραφία κάτω αριστερά), που είναι μεγαλοστέλεχος του SPD. Η συνάντηση κράτησε πάνω από ώρα, χρόνος εξαιρετικά μεγάλος για μια εθιμοτυπική συνάντηση. Είναι βέβαιο ότι εκεί έγινε παζάρι. Η κάθε πλευρά «πούλησε» αυτό που έχει και «αγόρασε» αυτό που ήθελε να αποκτήσει. Ο Τσίπρας «πούλησε» τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ ως γλάστρα του «προοδευτικού πόλου» που προσπαθούν να χτίσουν για τις ευρωεκλογές οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Κι ο Σολτς του «πούλησε» τη στήριξη της Γερμανίας στη μη εφαρμογή του πετσοκόμματος των συντάξεων
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δημαγωγία και βυζαντινισμοί

Το σημείωμα αυτό γράφεται πριν από τη μάζωξη του ιερατείου (Σύνοδος της Ιεραρχίας ονομάζεται) για να συζητήσει τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Το κλίμα περιγραφόταν ως πολεμικό, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι είναι στην πραγματικότητα τέτοιο. Οταν οι δεσποτάδες κουνάνε τις μαγκούρες (ποιμαντικές ράβδοι ονομάζονται) και τραβάνε οργισμένοι τα γένια τους, από μέσα τους συχνά γελούν. Είναι παλιό διαπραγματευτικό τρικ μιας κάστας που συνεχίζει για περισσότερο από μια χιλιετία την παράδοση του βυζαντινισμού. Οταν ο αρχιεπίσκοπος, που συνήθως έχει μια δική του ομάδα δεσποτάδων, κάνει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, οι υπόλοιποι δεσποτάδες καταλαμβάνονται από ιερό οίστρο κι αρχίζουν να φωνάζουν. Μόλις πάρουν αυτά που θέλουν, αγκαλιάζονται και φιλιούνται, ως… άγιοι αδελφοί (έτσι αποκαλούνται μεταξύ τους).
ΣΕΛΙΔΑ 7

Επιβεβαίωσαν την εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης

Αποκαλυπτική απ' όλες τις απόψεις ήταν η πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που καθόρισε τα διαδικαστικά για την αναθεώρηση του συντάγματος. Φάνηκε καθαρά η εργαλειοποίηση της σχετικής διαδικασίας (της ύψιστης θεσμικής διαδικασίας, όπως αρέσκονται να την αποκαλούν), ώστε να χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική αντιπαράθεση. Με τη βοήθεια και του Βούτση, που επέτρεψε στους Τσίπρα και Μητσοτάκη να απαντούν ο ένας στον άλλο επί δίωρο, σπρώχνοντας στο περιθώριο τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η διαδικασία μετατράπηκε σε δικομματική κοκορομαχία.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Προεκλογικές υποσχέσεις χιλιάδων διορισμών

Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η πολιτική είναι επίσης καθορισμένη. Στα χρόνια των Μνημονίων κατάφεραν, με την εφαρμογή του κανόνα 1:10 (μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) να μειώσουν κατακόρυφα την απασχόληση, εξαθλιώνοντας τη δημόσια διοίκηση, ακόμα και σε τομείς άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος (Υγεία, Παιδεία). Μόνο σε μπάτσους και καραβανάδες δεν κάνουν οικονομία. Αυτό που επιτεύχθηκε θεωρείται «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει υποχρέωση «μη επιστροφής». Προσλήψεις θα γίνουν, βέβαια, γιατί το κράτος πρέπει να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όμως θα είναι υποπολλαπλάσιες από αυτές που τάζουν οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν

Αυτό που πρότεινε για τη φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Βαγγέλης Αποστόλου, όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, δηλαδή να επιτρέπεται σε μια καναδική επιχείρηση να ονομάζει το προϊόν της φέτα, φτάνει να το παρασκευάζει από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, γίνεται πράξη στη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ. Ετσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, η φέτα παύει να είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και μετατρέπεται σε τρόπο παρασκευής. Οποιος φτιάχνει το συγκεκριμένο τυρί με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα θα μπορεί να το ονομάζει φέτα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται! Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τη φέτα και για την ελληνική κτηνοτροφία.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Κινήσεις πανικού από τον υπουργό Αραχωβίτη

Ενώ είναι γνωστό ότι οργιάζει η χρήση παράνομων υλών (π.χ. εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών), οι Αραχωβίτης, Τελιγιορίδου και Παπανάτσιου κατήργησαν τη διάταξη που προέβλεπε επιβολή προστίμου για τη χρήση παράτυπων πρότυπων υλών! Το επισημαίνουμε, όχι γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη βοηθά στην καταπολέμηση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος και άλλων παράνομων πρώτων υλών (η πρόβλεψη προστίμων δε βοηθά τον ελεγκτικό μηχανισμό, που είναι ολιγομελής, διάτρητος και το σπουδαιότερο βραχυκυκλωμένος από την πολιτική ηγεσία ώστε να μην κάνει ουσιαστικούς ελέγχους, προς όφελος των καπιταλιστών), αλλά γιατί η μη πρόβλεψη προστίμου για τη χρήση παράτυπων πρώτων υλών υποδηλώνει ότι για την πολιτική ηγεσία δεν υφίσταται πρόβλημα χρήσης παράτυπων υλών στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων!
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων και ξεπουλά τους κτηνοτρόφους

Σε σφοδρή καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στην οποία συνδικαλίζονται οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι (γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι κτλ.), μετά την αποκάλυψη της «Κόντρας» ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, την ίδια ώρα που εξέδιδε πύρινες ανακοινώσεις για τον αγώνα που δήθεν έδινε για την κατοχύρωση της φέτας, ξεπουλούσε εν ψυχρώ αυτό το προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Στ. Αραχωβίτης: Δικτατορίσκος, πανικόβλητος, αφελέστατος

Νέο επεισόδιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το μεσημέρι της Τρίτης 13 του Νοέμβρη. Τρεις μπάτσοι της φρουράς του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη έφραξαν την είσοδο στον συντάκτη της «Κόντρας» Γεράσιμο Λιόντο, απαιτώντας να τους πει πού ακριβώς θα πάει στο υπουργείο, ποιες υπηρεσίες θα επισκεφτεί, με ποιους υπάλληλους θα μιλήσει!
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Σύγκλητος ΕΚΠΑ

Με τα χίλια ζόρια ανακοίνωση

Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις-καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή: Το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», που, συν τοις άλλοις, θα επιφέρει βίαια πλήγματα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν τεράστιο βάρος, καθώς ο αριθμός τους είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες και νέες προσλήψεις δεν  προβλέπονται.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Το γαϊτανάκι των διώξεων

Αναβολή για τις 12 του Φλεβάρη 2019 πήρε η δίκη των 14 διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Οι εργαζόμενοι παραπέμπονταν για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία, των τρεισίμισι μηνών, των διοικητικών υπαλλήλων το 2013, απεργία με ειδικό βάρος, που άφησε παρακαταθήκες στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί παρά τα χίλια εμπόδια από κυβέρνηση και συνδικαλιστική γραφειοκρατία, κατάφερε να νικήσει και να πετύχει την επιστροφή στη δουλειά των εργαζόμενων.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Οταν οι μπάτσοι συνεργάζονταν με τους νεοναζί και τους προστάτευαν

Εφριξαν οι γνωστοί υπερασπιστές της νομιμότητας με το «πέσιμο» αντιφασιστών σε μπάτσους της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μας είπαν ότι ήταν «προηγούμενα» από «υπόθεση του 2012», στην οποία οι μπάτσοι ήταν μάρτυρες κατηγορίας, δεν μας είπαν όμως τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και γιατί τόσο μένος ενάντια στους συγκεκριμένους μπάτσους. Βλέπετε, η υπόθεση δεν αφορά μια «συνηθισμένη» σύγκρουση μπάτσων-διαδηλωτών, αλλά αφορά μια περίοδο κατά την οποία οι μπάτσοι -με κυβερνητική εντολή- δρούσαν ως μηχανισμός προστασίας των νεοναζιστών της ΧΑ, οι οποίοι έκαναν τη «βρόμικη δουλειά» που δεν μπορούσε να κάνει η αστυνομία.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστινιακή Αντίσταση

Πολύ σκληρή για τα δόντια των ναζι-σιωνιστών

Με ένα άνανδρο στοχευμένο χτύπημα, απ’ αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά οι σιωνιστές, υπό την πυκνή κάλυψη πυρών ισραηλινών αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, κομάντο του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν την περασμένη Κυριακή στη Χαν Γιούνις, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και δολοφόνησαν ηγετικό στέλεχος των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλου σκέλους της Χαμάς, μαζί με έξι μαχητές του. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Συρία

Πόλεμος, παζάρια και μπίζνες σε αιματηρό φόντο

Βαρύ φόρο αίματος εξακολουθεί να πληρώνει ο συριακός λαός, με τη χώρα του να έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο πεδίο μάχης με πολλές αντιτιθέμενες πλευρές. Δε φτάνει που στα περισσότερα από οκτώ χρόνια πολέμου έχουν σκοτωθεί 465 χιλιάδες άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο και έχουν φύγει ως πρόσφυγες πάνω από 12 εκατομμύρια (ο μισός πληθυσμός), αλλά το αιματοκύλισμα συνεχίζεται κανονικά!
ΣΕΛΙΔΑ 4

Brexit

Προκαταρκτική συμφωνία ανάβει φωτιές!

Αναστάτωση έχει φέρει στη βρετανική πολιτική σκηνή η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στο θέμα του Brexit. Η ογκώδης προκαταρκτική συμφωνία των περισσότερων από 500 σελίδων (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε δημοσιευτεί, αλλά μόνο στοιχεία της είχαν διαρρεύσει στο βρετανικό Τύπο) φέρεται να δεσμεύει τη Βρετανία να αποδεχτεί μία διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν πάση θυσία τα «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Πράγμα που προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών (τώρα είναι απλά ένας απλός βουλευτής των Τόρηδων) Μπόρις Τζόνσον
ΣΕΛΙΔΑ 4

Λύση ανάγκης

Από τη στιγμή που του έδωσε το χρίσμα η Μέρκελ, δεν υπήρχε περίπτωση ο Μάνφρεντ Βέμπερ να μην πάρει το χρίσμα των ευρωπαίων συντηρητικών ως επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιού τους για τις εκλογές του προσεχούς Μάη. Πήρε 492 σε σύνολο 619 ψήφων (ποσοστό 79%), ενώ ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ περιορίστηκε σε μόλις 127 ψήφους. Ο Βέμπερ, σε αντίθεση με τον Στουμπ, δεν έχει ασκήσει κανένα αξίωμα, πέραν του άτυπου αξιώματος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ από το 2014. Είναι, όμως, Γερμανός και ακροδεξιός (ο Στουμπ είναι παραδοσιακός δεξιός και είναι αυτός που ζητούσε για τον Ορμπαν κάτι πιο αυστηρό από την έμμεση προειδοποίηση που του απηύθυνε το ΕΛΚ). Δεν υπήρχε, λοιπόν, περίπτωση να γίνει η έκπληξη.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018