Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:29

ΕπικαιρότηταPointer

Οταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπουλούσαν (διά του Αποστόλου) τη φέτα ως ΠΟΠ!

Οσο ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε φλομώσει στο ψέμα τους κτηνοτρόφους, ότι δήθεν κατόρθωσε να αποσπάσει δήλωση από τον επίτροπο Γεωργίας Hogan, σύμφωνα με την οποία στην επόμενη πενταετία η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της νότιας Αφρικής και έτσι θα προστατευθεί πλήρως η ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτά επαναλάμβανε την άνοιξη του 2016 με απανωτά Δελτία Τύπου.
 
Εκείνη την περίοδο, είχαμε ανοίξει μέτωπο, αποκαλύπτοντας με την αρθρογραφία μας τα ψέματα του Αποστόλου. Αποδείξαμε ότι όλοι οι υπουργοί ΑΑΤ (και ο Αποστόλου) υπονόμευαν τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ, αφού επέτρεπαν στους γαλακτοβιομήχανους να χρησιμοποιούν στην παραγωγή της εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα και να παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας κοινές δεξαμενές, στις οποίες αναμειγνύουν ντόπιο νωπό γάλα με εισαγόμενο, νωπό και συμπυκνωμένο. Ακόμα, οι κυβερνήσεις, μέσω του ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που είναι ο αρμόδιος φορέας, επιτρέπουν από το 2014 στις γαλακτοβιομηχανίες να βάζουν το ελληνικό σήμα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ γνωρίζουν ότι αυτές εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα και το αναμειγνύουν με ντόπιο.
 
Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων με Κοινή Υπουργική Απόφαση νομιμοποίησε τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού, βάζοντας έτσι την ταφόπλακα στη διεκδίκηση να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης).
 
Καλύπτοντας το ρεπορτάζ στη δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ, ανακαλύψαμε αποκαλυπτικές απαντήσεις του Αποστόλου σε Ερωτήσεις του Λαγού που αναφέρονται στον κτηνοτροφικό τομέα. Απαντήσεις που θα παρέμεναν κρυμμένες, μιας και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτές. Ο Λαγός, ξεπερνώντας κάθε άλλο χρυσαυγίτη βουλευτή, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ανάγνωση 1.600 ερωτήσεις! Ηδη, σε δυο συνεδριάσεις, διαβάστηκαν 273 απ’ αυτές. Τις αποκαλυπτικές απαντήσεις που έδωσε ο Αποστόλου εκτιμούμε ότι δεν τις διάβασαν ούτε ο Λαγός ούτε οι συνεργάτες του που έγραψαν τις Ερωτήσεις. Οι νεοναζιστές με την πληθώρα των Ερωτήσεων προσπαθούσαν να εμφανιστούν ως «σοβαρή κοινοβουλευτική δύναμη», συγκαλύπτοντας την πολύχρονη εγκληματική δράση τους. Δεκάρα δεν έδιναν για τα προβλήματα που έθιγαν (εκτός αν επρόκειτο για τα συμφέροντα εφοπλιστών, εργολάβων της Ζώνης και ρώσων καπιταλιστών).
 
Αυτό το αντιλήφθηκε ο Αποστόλου, γι’ αυτό απαντούσε στον νεοναζιστή χωρίς περικοκλάδες, με μια ωμότητα και έναν κυνισμό που εκπλήττουν. Οι απαντήσεις δίνονται γραπτά στους βουλευτές, οπότε η απλή σκέψη του Αποστόλου ήταν «σιγά μην το μάθει κανένας». Στις 24 Μάη του 2016, λοιπόν, με την Ερώτηση 5607, ο Λαγός ρωτούσε τον Αποστόλου: «Με δεδομένο πως στη συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) δεν προβλέπεται η πλήρης προστασία της φέτας ΠΟΠ, ερωτάται η κυβέρνηση αν και πώς θα διορθώσει την εγκληματική αυτή αμέλεια, που απειλεί σε μεγάλο βαθμό τον σχετικό κλάδο των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πώς και πότε  θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».
 
Ο Λαγός και η υπόλοιπη συμμορία, όπως και οι επιστημονικοί συνεργάτες τους, που πληρώνονται από τη Βουλή, δε γνωρίζουν ότι έχει ήδη προκληθεί μεγάλη ζημιά στη φέτα και σ’ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και βέβαια, δε γνωρίζουν ότι το ζήτημα της κατοχύρωσης της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ δε λύνεται μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Απαιτούνται άλλα πράγματα, που οι νεοναζιστές δεν τα γνωρίζουν και -πολύ περισσότερο- δεν τους απασχολούν. Δεν ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κτηνοτρόφων και της φέτας. Απλά θέλουν να παρουσιαστούν σαν μια πολιτική δύναμη όπως τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
 
Ενώ κατηγορείται από τον Λαγό για «εγκληματική αμέλεια», ο Αποστόλου απαντά με ύφος απολογητικό και χωρίς να επαναλαμβάνει τα γνωστά ψέματά του, για τη δήλωση που τάχα απέσπασε από τον επίτροπο Γεωργίας Hogan, ότι στο τέλος της επόμενης πενταετίας θα προστατευθεί η φέτα κτλ. Στην ιστοσελίδα μας θα ανεβάσουμε ολόκληρη τη δήλωση του Αποστόλου, για να πληροφορηθούν οι κτηνοτρόφοι τις πραγματικές θέσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ουσία της πολιτικής τους υπέρ των γαλακτοβιομήχανων (δείτε εδώ).
 
Ο Αποστόλου για πρώτη φορά κάνει γνωστό τι πρότεινε στην Κομισιόν, όταν γίνονταν οι συζητήσεις για την φέτα: «Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία (…) κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μία υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“, με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που προέρχεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμίξεις αυτού με γίδινο (70% κατ' ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ελληνικό ΠΟΠ τυρί, θα μπορούν να το λένε Feta“, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που άρχισαν να το παράγουν μετά την εν λόγω ημερομηνία, θα το ονομάζουν Feta style“, “feta type“ κ.λπ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεχόμαστε να μην προστατευθεί πλήρως η κορυφαία μας Γεωγραφική Ενδειξη (ΓΕ), αλλά, τουλάχιστον, οι Ελληνες παραγωγοί να μπορούν να ανταγωνίζονται με σχετικά ισότιμους όρους (αν μη τι άλλο με της ίδιας ζωικής προέλευσης γάλα) τα μεγαθήρια του διεθνούς ανταγωνισμού»!
 
Ο Αποστόλου πρότεινε στην Κομισιόν να μπορεί ο Καναδάς να ονομάζει το λευκό τυρί φέτα, αρκεί αυτό να παράγεται από πρόβειο ή πρόβειο και γίδινο γάλα! Περιττεύει να πούμε ότι τα περί ανταγωνισμού με ίσους όρους με τα μεγαθήρια της ιμπεριαλιστικής γαλακτοβιομηχανίας είναι πρόκληση, γιατί πρόκειται στην κυριολεξία για μπουρδολογία. Αυτό που ο Αποστόλου ονομάζει «συμβιβαστική πρόταση» είναι κανονικό ξεπούλημα της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ. Οταν δέχεσαι να παράγει ο Καναδάς τυρί που θα το ονομάζει φέτα, χρησιμοποιώντας καναδέζικο πρόβειο και γίδινο γάλα, δεν μπορείς να απαγορεύσεις την παραγωγή φέτας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (με δικό της πρόβειο και γίδινο γάλα), αλλά και στην Ελλάδα με εισαγόμενο γάλα.
 
Μ' αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έψαλε το «δεύτε τελευταίον ασπασμόν» στη φέτα. Και την ίδια ώρα ο Αποστόλου κορόιδευε με ψέματα τους κτηνοτρόφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προς Λαγό απάντησή του ο Αποστόλου κάλυψε πλήρως τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγμάτευση που έκαναν. Λέξη δεν είπε σε βάρος τους, σε αντίθεση με όσα έγραφε στα Δελτία Τύπου.
 

Χαστούκι στον υπουργό ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη

 
Ηχηρό χαστούκι δέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απέρριψε την εισήγηση του διοικητικού διδύμου (διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης, πρόεδρος Κατής), που έγινε κατ' εντολή του υπουργού, να αναθέσει (έναντι αδρής αμοιβής) σε ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου την κατάρτιση φακέλου για την αναγόρευση του «ελληνικού γιαουρτιού» σε προϊόν ΠΓΕ, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν.
 
Η απόρριψη της εισήγησης θα μπορούσε να γίνει και μόνο για την εξοργιστική διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, που επιλέχτηκε, όμως έγινε για λόγους ουσίας. Ολα τα μέλη του ΔΣ, πλην του διδύμου, απέρριψαν επί της ουσίας το ψευδο-πόρισμα της ομάδας εργασίας, που κατασκευάστηκε αρπακολλατζίδικα την τελευταία στιγμή, με εντολή Αραχωβίτη (μετά τη δική μας αποκάλυψη του αρχικού πορίσματος, που είχε παραδοθεί στον τέως υπουργό Αποστόλου), το οποίο στηρίζεται στην εξωφρενική παραδοχή ότι στην Ελλάδα θα παρασκευάζεται γιαούρτι με εισαγόμενο γάλα (εβαπορέ κατά κύριο λόγο), όπως προβλέπει η ΚΥΑ του 2016, η οποία δεν καταργείται, αλλά διατηρείται αλώβητη σαν ευαγγέλιο, και την ίδια στιγμή θα υπάρχει και «ελληνικό γιαούρτι» ΠΓΕ. Ισχυρισμό που από τη μια υπηρετεί τα συμφέροντα των γαλακτοβιομήχανων, που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, και από την άλλη θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων, παραμυθιάζοντάς τους ότι το γιαούρτι θα γίνει ΠΓΕ, θα παράγεται αποκλειστικά με ελληνικό γάλα και επομένως θα ανέβουν οι τιμές κι αυτοί θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
 
Στο θέμα θα επανέλθουμε. Προς το παρόν δίνουμε την είδηση, καθώς ο Αραχωβίτης υπέστη μια δεινή ήττα, καθόλου συνηθισμένη για υπουργούς, που έχουν συνηθίσει να περνούν ό,τι θέλουν από τα ΔΣ των εποπτευόμενων φορέων.
 
 
 
 
Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018