Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:57

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Σκηνικό απάτης

Ο ίδιος ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο πλευρό του Ιερώνυμου για να ανακοινώσει ότι χαρίζει στο ιερατείο περιουσία του Δημοσίου (που οι δεσποτάδες διεκδικούσαν ως δική τους, επικαλούμενοι χρυσόβουλα και φιρμάνια, λες και το ελληνικό κράτος αποτελεί συνέχεια της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας), την ίδια στιγμή που οι υπουργοί του καταθέτουν σωρηδόν εφέσεις εναντίον δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά συνταξιούχων και προαναγγέλλουν με ωμότητα ότι αναδρομικά δεν πρόκειται να δοθούν.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τετραμερής που έγινε… πενταμερής

Τσιράκια των Αμερικάνων

«Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο περιθώριο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας», έγραψε με καμάρι σε χωριστή ανάρτηση στο πρωθυπουργικό Twitter, ο Τσίπρας, «ποστάροντας» και τη σχετική φωτογραφία. Τι γύρευε ο Νετανιάχου σε μια τετραμερή σύνοδο βαλκανικών κρατών, από την οποία μάλιστα απουσίαζαν οι ηγέτες άλλων Βαλκανικών κρατών (Τουρκία, Αλβανία, Μακεδονία);
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε…

Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος. Και τι τελετή: στο γνωστό χώρο, μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου, εκεί που κάνουν δηλώσεις ο πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες. Ο Ιερώνυμος, εκεί που έχουν σταθεί ο Ομπάμα, ο Μακρόν, ο Ερντογάν και άλλοι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων. Γιατί όχι; Ο Τσίπρας έκανε ένα προεκλογικό colpo grosso που έκανε τους δεξιούς να ζαλιστούν. Ο «άθεος» τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια των «πιστών». Την ώρα που ακόμα και σοβαροί αρθρογράφοι της Δεξιάς (βλ. Κοττάκης) έγραφαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να βγάλει από την ψυχή του έθνους τη θρησκεία και την οικογένεια, εμφανίστηκε ο ίδιος ο Ιερώνυμος, στο πλάι του Τσίπρα, να χαρακτηρίζει «μικρότητες» τα γραπτά τους και να ευχαριστεί τον Τσίπρα επειδή έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που έλυσε μια διένεξη Κράτους και Εκκλησίας, που κρατάει σχεδόν έναν αιώνα!
ΣΕΛΙΔΑ 7

Προεκλογικές κόντρες με Σύνταγμα, σκανδαλολογία και παροχολογία

Ολα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας προεκλογικής περιόδου, που δε θα είναι τόσο μακρά όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι κινήσεις των Τσιπραίων σε όλα τα επίπεδα δείχνουν πως ο ορίζοντάς τους είναι ο Μάης. Βουλευτικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές και τοπικές (περιφερειακές και δημοτικές). Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικές εκλογές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός ίσως από την Αττική, την οποία θέλει να ξανακερδίσει. Ετσι, ενώ οι άλλοι κάνουν ήδη προεκλογική εκστρατεία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα υποψήφιο για το δήμο Αθήνας. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Εξω φρενών

Μετά απ' όλα αυτά και καθώς συνειδητοποίησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ο Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στρεφόμενος κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η μηνυτήρια αναφορά -έκτασης δέκα σελίδων- έχει ως συνημμένα, δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο και σε εβδομαδιαία εφημερίδα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Παιχνίδια με το φασισμό από τη ΛΑΕ

Το να πηγαίνεις σε πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα για να κάνεις… πολιτική ζύμωση είναι ξεφτίλα. Το να πηγαίνεις σε ιντερνετικά φασιστοκάναλα ξεπερνά τα όρια της ξεφτίλας. Είναι πολιτική πράξη με συγκεκριμένο πρόσημο. Υπάρχει κοινό πατριωτικό έδαφος ανάμεσα στη φασιστική Δεξιά και την Αριστερά. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την ωριαία εμφάνισή του στο διαδικτυακό φασιστοκάναλο «Ελλήνισις», στην εκπομπή «Σπαρτιάτες».
ΣΕΛΙΔΑ 11

Δίδυμα αδέλφια φασισμός και ψέμα-προβοκάτσια

Πάρτε για παράδειγμα την «είδηση» που κυκλοφόρησε το πρωί της περασμένης Τρίτης: «δύο Αλβανοί, στις Δαφνές στην Κρήτη, σκαρφάλωσαν στον ιστό, κατέβασαν την ελληνική σημαία και έφυγαν παίρνοντάς την μαζί τους». Δεν ξέρουμε ποια ήταν η πηγή της είδησης (πρώτο τη μετέδωσε το cretapost.gr), όμως το μόνο βέβαιο είναι πως δεν την χειρίστηκαν οι Βορίδηδες και οι χρυσαυγίτες. Τη μετέδιδαν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Και ξέρουμε πόσο ισχυρή είναι στην Κρήτη η παρουσία της ΕΥΠ/ΚΥΠ και της σιωνιστικής Μοσάντ. Λίγες ώρες αργότερα αποδείχτηκε ότι τη σημαία κατέβασαν γάλλοι φοιτητές που βρίσκονταν για εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη και είχαν ήδη αναχωρήσει από το νησί! Ετσι, κανένας δε θα μάθει αν επρόκειτο απλώς για νεανική «καγκουριά» ή για κάτι άλλο.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Με τη φάμπρικα των μαζικών δικαστικών προσφυγών

Προσπαθούν ν' αφαιμάξουν το υστέρημα των συνταξιούχων

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι μαζικές προσφυγές συνταξιούχων με αγωγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας (ιδιαίτερα της Αθήνας) για την επιστροφή των αναδρομικών από τις συντάξεις που κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093 του 2012. Σ’ αυτό συνέβαλαν η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και οι δικηγόροι που τους προτρέπουν να κάνουν μαζικά ομαδικές αγωγές για να διεκδικήσουν αναδρομικά. Οι δικηγόροι και τα παπαγαλάκια τους στον αστικό Τύπο, για να πείσουν τους συνταξιούχους, αποσιωπούν το περιεχόμενο των αποφάσεων 2287 και 2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ
ΣΕΛΙΔΑ 13

Περί όνου σκιάς

Ο τραπεζίτης Ξενοφών Ζολώτας, με την ιδιότητα του «οικουμενικού» πρωθυπουργού του 1989 (με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ενιαίου Συνασπισμού, δηλαδή «Κ»ΚΕ και ΕΑΡ), όταν ρωτήθηκε για την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει -απ' αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού- η ΓΣΕΕ, είχε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι πρόκειται περί εθιμοτυπικής απεργίας που γίνεται κάθε χρόνο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη…

Και κατέληξε στο «τρίτο και πιο σημαντικό»: «Ο νόμος Κατσέλη, Σταθάκη μετά, ήταν προϊόν  μιας συγκυρίας κρίσης. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος  πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση, ας το πω έτσι. Αυτό συνδέεται και με το  Credit Bureau που θα φτιάξουμε, αλλά συνδέεται και με  μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα»! Τι δουλειά έχει η στεγαστική πολιτική και το AirBnB, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός, με τους ανθρώπους που θα τους παίρνουν τα σπίτια; Καμία. Τέρμα η κρίση, τέρμα ο νόμος Κατσέλη είπε ο Δραγασάκης.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μετά τους Κουτσολιούτσους ο Μελισσανίδης;

Τα δημοσιεύματα έχουν «βαριές υπογραφές» (Financial Times και Wall Street Journal), πράγμα που σημαίνει ότι οι συντάκτες τους την έχουν ψάξει τη δουλειά και δε γράφουν στο βρόντο. Σκοπιμότητες υπηρετούν, βέβαια, αλλά αυτές δεν έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό Μαρινάκη-Μελισσανίδη-Σαββίδη για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα (οι συντάκτες των FT και της WSJ μάλλον θα αγνοούν τα… εξωτικά ονόματα ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ).
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπουλούσαν (διά του Αποστόλου) τη φέτα ως ΠΟΠ!

Ο Αποστόλου πρότεινε στην Κομισιόν να μπορεί ο Καναδάς να ονομάζει το λευκό τυρί φέτα, αρκεί αυτό να παράγεται από πρόβειο ή πρόβειο και γίδινο γάλα! Περιττεύει να πούμε ότι τα περί ανταγωνισμού με ίσους όρους με τα μεγαθήρια της ιμπεριαλιστικής γαλακτοβιομηχανίας είναι πρόκληση, γιατί πρόκειται στην κυριολεξία για μπουρδολογία. Αυτό που ο Αποστόλου ονομάζει «συμβιβαστική πρόταση» είναι κανονικό ξεπούλημα της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ
ΣΕΛΙΔΑ 13

Χαστούκι στον υπουργό ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη

Ηχηρό χαστούκι δέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απέρριψε την εισήγηση του διοικητικού διδύμου (διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης, πρόεδρος Κατής), που έγινε κατ' εντολή του υπουργού, να αναθέσει (έναντι αδρής αμοιβής) σε ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου την κατάρτιση φακέλου για την αναγόρευση του «ελληνικού γιαουρτιού» σε προϊόν ΠΓΕ, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Το γαϊτανάκι των «συνεργειών-συνεργασιών-συγχωνεύσεων» ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν όχι γιατί αυτό απαιτούσε το επίπεδο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού (μέσο επίπεδο), όπως συνέβη με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, αλλά για να περιοριστεί η τάση (ιστορικά διαμορφωμένη) της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, που διαρκώς διογκωνόταν.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Φασιστικό δηλητήριο

Η απαξίωση της μόρφωσης που συντελείται και μέσα από τα αδιέξοδα του αστικού σχολείου και επιτείνεται με τη βαθιά κρίση του καπιταλισμού, η πνευματική, ηθική και πολιτιστική κατάπτωση της εργαζόμενης κοινωνίας, που βολοδέρνει εξαιτίας της ανυπαρξίας ταξικού προσανατολισμού, ο εθνικιστικός παροξυσμός από το σύνολο του εσμού του ανοιχτού ή καλυμμένου φασισμού και το σύνολο των αστικών κομμάτων, που στις μέρες μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αφορμή το λεγόμενο «Μακεδονικό», είναι το πλαίσιο για να εκκολαφθεί, δυστυχώς, και μέσα στη μαθητική νεολαία το αυγό του φιδιού. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εξω οι δουλέμποροι από το Πανεπιστήμιο και το Δημόσιο

Η δολοφονία ενός εκ των αφεντικών της MY SERVICES, εταιρίας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του ΕΚΠΑ, ήταν  μόνο η αφορμή για να αναδειχθεί το τεράστιο σκάνδαλο των δουλεμπορικών εταιριών, που αναλαμβάνουν έργο σε Πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες. Ο βαρύτατος τραυματισμός της Κούνεβα από μπράβους των αφεντικών ήταν επίσης μια τέτοια αφορμή, φαίνεται όμως ότι γρήγορα ξεχάστηκε και το θεάρεστο έργο των δουλεμπορικών εταιριών συνεχίζεται απρόσκοπτα, τώρα και με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

It’s all about Trump!

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι εκλογές ήταν κρίσιμες γιατί «διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήθηκαν» κατά τη δίχρονη εξουσία του, όπως και η πορεία της Αμερικής προς το να γίνει… μεγάλη και ασφαλής. Σύμφωνα με τον Ομπάμα (που χρησιμοποιήθηκε από τους Δημοκρατικούς ως κράχτης, ελλείψει άλλου στελέχους ανάλογου κύρους), οι εκλογές ήταν οι πιο σημαντικές της πρόσφατης Ιστορίας! “It’s all about Trump” (είναι όλα για τον Τραμπ) κραύγαζε το αντι-τραμπικό CNN χαρακτηρίζοντας τις εκλογές αυτές ως την πρώτη ευκαιρία για τη «βαθιά διχασμένη Αμερική να κρίνει την ταραχώδη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ». 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αφγανιστάν

Σε πλήρες αδιέξοδο οι Αμερικάνοι

Τα 17 της χρόνια έκλεισε πριν από μερικές μέρες η αμερικάνικη εισβολή στο Αφγανιστάν και οι Αμερικάνοι δεν έχουν πετύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους τους. Αντίθετα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε ένα βάλτο για τα αμερικάνικα στρατεύματα κατοχής. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα, δεν μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά δεν μπορούν και να νικήσουν τους Ταλιμπάν.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit: Πιο κοντά στην ιδέα για νέο δημοψήφισμα

Τι θα γίνει με το Brexit; Λέτε να βγει αληθινό το δημοσίευμα του Economist τον Ιούνη του 2016 (https://www.economist.com/the-economist-explains/2016/06/30/how-to-avoid-brexit), που έλεγε ότι το Brexit θα μπορούσε να μετατραπεί σε Bremain, ενδεχομένως και με ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα που μπορεί τότε να φάνταζε πολιτικά αδύνατο, όμως ο συνδυασμός του χρόνου, των γεγονότων και του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω; Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, όμως η εμφάνιση δημοσκόπησης της Survation, που έγινε για λογαριασμό του καναλιού Channel 4 και μεταδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, μας βάζει σε σκέψεις.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιταλία: Αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες, παρά τη γενική λιτότητα

Μπορεί η Ιταλία να αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα με τα κρατικά έξοδα να υπερτερούν έναντι των εσόδων, όμως οι πολεμικές δαπάνες είναι πολεμικές δαπάνες. Δηλαδή, δύσκολα περικόπτονται. Γι’ αυτό και οι προμήθειες όπλων το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας (Πολέμου, αν θέλουμε να ακριβολογούμε), αυξήθηκαν κατά 83% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. Το 2019 θα γίνουν κάποιες μειώσεις, με πάγωμα κάποιων πολεμικών προγραμμάτων, αλλά αυτές θα είναι της τάξης των 450 εκατομμύριων ευρώ. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

101 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

Ποιο είναι το βασικότερο δίδαγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, υπό το φως της Ιστορίας των Επαναστάσεων; Οτι το εξεγερμένο προλεταριάτο, ο εξεγερμένος λαός, χρειάζεται τη φυσική του ηγεσία για να φτάσει την επανάσταση μέχρι το τέλος.
Στη δράση του Κόμματος των Μπολσεβίκων, πριν και κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης (από τον Φλεβάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 1917), αλλά και μετά τη νίκη της επανάστασης, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του εμφύλιου πολέμου και της ξένης επέμβασης, μπορούμε να δούμε την επιτομή της διαλεκτικής σχέσης του εξεγερμένου προλεταριάτου με την επαναστατική του πρωτοπορία.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
 
Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018