Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:21

ΕπικαιρότηταPointer

Ρωσική ψυχρολουσία στον Καμμένο

Ποιος αστός πολιτικός θα επέλεγε να πάει στη Ρωσία λίγες μέρες μετά από μια προκλητική αντιρωσική εμφάνισή του στις ΗΠΑ; Ο Πάνος Καμμένος. Αγνοια κινδύνου; Ισως τα πράγματα να είναι πιο απλά. Λίγο πριν από το τέλος μιας… λαμπρής υπουργικής καριέρας, που έκανε πράξη ένα παιδικό όνειρο, ο Καμμένος ήθελε να ζήσει το μεγαλείο του ρωσικού πρωτοκόλλου. Να δει στρατιώτες με λαμπερές στολές να του παρουσιάζουν όπλα μ' εκείνο το χορευτικό ρωσικό στιλ κι αυτός να τους επιθεωρεί με το γνωστό αγέρωχο ύφος του. Γι' αυτό πήγε, αγνοώντας τις συμβουλές του Τσίπρα να αναβάλει το ταξίδι.
 
Ο Τσίπρας, βέβαια, δεν ανησυχούσε για τον Καμμένο. Για κάποια από τις γνωστές γκάφες του ανησυχούσε. Γιατί σ' ένα μήνα και κάτι μέρες θα επισκεφτεί αυτός τη Μόσχα και δε θα ήθελε να μεσολαβήσει κάτι που θα έριχνε βαριά σκιά στην επίσκεψή του. Ολα πήγαν καλά, πάντως. Τόσο καλά που αν ψάξετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δε θα βρείτε τίποτ' άλλο εκτός από φωτογραφίες και μια δήλωση που έκανε ο Καμμένος μετά το τέλος της συνάντησης με τον ρώσο ομόλογό του, χωρίς ο τελευταίος να παρίσταται.
 
Και οι δηλώσεις που, ως είθισται, έγιναν πριν οι δύο υπουργοί με τις αντιπροσωπίες τους αποσυρθούν για τη συνάντηση; Αυτές λογοκρίθηκαν από τον μηχανισμό προπαγάνδας του Καμμένου. Για την ακρίβεια εξαφανίστηκαν. Ευλόγως! Διότι ο λαπωνικής καταγωγής Σεργκέι Σόιγκου, αφού είπε τα τυπικά για την 28η Οκτωβρίου κτλ., είπε να υποβάλει τον Καμμένο σε μια ψυχρολουσία σαν αυτές που συνηθίζουν στην πατρίδα του, τη Σιβηρία (αφού προηγουμένως έχουν πιεί καναδυό λίτρα βότκα και έχουν απαλλαγεί από τα ρούχα τους). Εκλεισε, λοιπόν, τη δημόσια τοποθέτησή του με τα εξής: «Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως»!
 
Οταν αυτά ειπώθηκαν δημόσια, μπορείτε να φανταστείτε τι ακολούθησε όταν οι δυο υπουργοί αποσύρθηκαν στα ενδότερα για να συζητήσουν πίσω από κλειστές πόρτες. Ο Καμμένος πήγε στις ΗΠΑ και προσέφερε το σύνολο των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων, σε όλη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να εγκαταστήσουν σ' αυτές οι Αμερικανοί τις δυνάμεις τους που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Ζήτησε, επίσης, από τους Αμερικανούς να μπουν ως τέταρτο μέρος στη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, αλλά και να διαμορφώσουν μια άλλη στρατηγική συμμαχία στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι σαν «μικρό ΝΑΤΟ», στην οποία επίσης θα συμμετάσχουν και οι ίδιες. Οταν λοιπόν άκουσε τον Σόιγκου να αναφέρεται δημόσια στην ενίσχυση των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις «πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως», απάντησε με… ευχαριστίες για την πρόσκλησή του στη Μόσχα!
 
Οταν συνήλθε από την ψυχρολουσία, σκάρωσε τη δήλωση η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ, στην οποία αφού αναφέρθηκε στις «κοινές αξίες» που μοιράζονται Ελλάδα και Ρωσία, «ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη» (καμιά σχέση με τις «κοινές αξίες» που μοιράζονται Ελλάδα-ΗΠΑ, οι οποίες ξεκινούν από την Κορέα, περνούν από το Βιετνάμ και φτάνουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπως έλεγε «βαρώντας προσοχή» στον Τζέιμς Μάτις), είπε ότι «συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας»!
 
Α, να μην το ξεχάσουμε. Ο Καμμένος είπε και ότι «η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας»! Είναι βέβαιο ότι η παροιμιώδης ρωσική ψυχραιμία συγκράτησε τον Σόιγκου από κάποια… έκρηξη. Εξάλλου, ήξερε πολύ καλά ότι με τον Καμμένο θα περνούσε απλά μερικές βαριεστημένες ώρες, άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Τα ουσιώδη είναι δουλειά του Πούτιν, που θα υποδεχτεί τον Τσίπρα αρχές Δεκέμβρη. Ο ίδιος (ο Σόιγκου) φρόντισε να ρίξει απλώς τις προειδοποιητικές βολές. Οχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μην τον περνάει για μακάκα ο κάθε Καμμένος.
 
ΥΓ. «Εξηγήσαμε τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και διασκεδάσαμε τις παρεξηγήσεις του πρόσφατου παρελθόντος», είπε ο Καμμένος στους έλληνες δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δυο αντιπροσωπιών, αναφερόμενος προφανώς στην απέλαση των ρώσων διπλωματών, τους οποίους η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατηγόρησε ότι έκαναν πρακτόρικη δουλειά, αποπειρώμενοι να εξαγοράσουν βορειοελλαδίτες παράγοντες για να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι, βέβαια, δική του δουλειά. Ούτε οι Ρώσοι θα έδωσαν οποιαδήποτε σημασία στα όσα πιθανόν τους είπε. Απλά, βρήκε την ευκαιρία να πετάξει ένα καρφί κατά του «φίλου» του του Κοτζιά.
Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018