Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:10

ΕπικαιρότηταPointer

Κατασκεύασαν πόρισμα-καρικατούρα για το ελληνικό γιαούρτι - Αν δεν καταργηθεί η ΚΥΑ του 2016, δε θα πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ

Μετά την αποκάλυψή μας ότι η 15μελής ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτήσει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Αύγουστο του 2017, κατέληξε τον Μάρτη του 2018 σε ένα πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα επιχειρήσει δήθεν να πιστοποιήσει το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης), χρησιμοποιώντας για την Παρασκευή του και εισαγόμενο γάλα, ο νέος υπουργός Στ. Αραχωβίτης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Εβαλε υπηρεσιακό παράγοντα, μέλος της ομάδας εργασίας, να συντάξει νέο πόρισμα που θα αναφέρει «ξερά» ότι όλοι οι τύποι ελληνικού γιαουρτιού θα παράγονται αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη.
 
Φτιάχτηκε, λοιπόν, αυτό το πόρισμα-καρικατούρα με τις δύο παραγράφους, στάλθηκε και στην επαρχία σε όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας, τους ζητήθηκε να στείλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 18 Οκτώβρη και ορίστηκε συνάντηση για τις 19 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου.
 
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να διαβάσετε το πόρισμα-καρικατούρα των δύο παραγράφων, το οποίο μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε, παρά την προσπάθεια της προέδρου της επιτροπής να το καταστήσει… απόρρητο (δείτε εδώ)! Παλαιότερα έχουμε δημοσιεύσει και το πραγματικό πόρισμα της ομάδας εργασίας (http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/2452/protash_masoyra_kai_epitrophs_gia_to_fakelo_gia_to_giaoyrti_ws_proion_pge.pdf). Ετσι, μπορεί ο καθένας να κάνει τη σύγκριση και να αντιληφθεί την κοροϊδία.
 
Από τις σελίδες 3 και 1/3 σελίδας, η μία σελίδα και κ΄τι είναι ο κατάλογος με τα μέλη της ομάδας εργασίας τα 2/3 της σελίδας αναφέρεται στους σκοπούς της ομάδας εργασίας, η μία σελίδα και το 1/3 αυτής  καλύπτεται από τα μέλη της ομάδας και τελικά το 1/3 είναι οι δύο παράγραφοι που αναφέρονται στην πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού.
 
Πάμε τώρα να σχολιάσουμε καταρχάς μερικά πράγματα απ’ αυτό το πόρισμα καρικατούρα.
 
Πρώτη επισήμανση. Φέρεται ότι αυτό το πόρισμα  υπογράφεται από εννιά μέλη της ομάδας. Δεν διευκρινίζεται όμως εάν ήταν παρόντες και οι εννιά. Αυτοί που σύνταξαν αυτό το κείμενο- καρικατούρα δεν πρόσεξαν, ότι ο Α. Στρατάκος υπηρετούσε, ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του Ι. Τσιρώνη μέχρι τις 28 Αυγούστου που έγινε ο τελευταίος ανασχηματισμός και  ότι στη συνέχεια υπηρετούσε ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κόκκαλη. Στο κείμενο όμως του «πορίσματος» και στην αρχή της 2ης σελίδας εμφανίζουν τον Α. Στρατάκο ως υπηρετούντα στον αναπληρωτή υπουργό, Ι. Τσιρώνη, που δεν υφίσταται.
 
Δεύτερη επισήμανση. Πάλι στην αρχή της δεύτερης σελίδας αναφέρεται, ότι ο Α. Στρατάκος  δεν προσήλθε σε καμία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Φέρεται όμως στην Τρίτη σελίδα, ότι υπέγραψε αυτό το πόρισμα. Μπαίνει το ερώτημα Πως υπέγραψε αφού δεν ήταν παρόν στην τελευταία συνεδρίαση; Υπέγραψε μέσω αποστολής e-mail;  Και τι υπέγραψε αφού δεν έχει την παραμικρή γνώση του τι συζητήθηκε στην ομάδα εργασίας Πόσα ακόμα μέλη υπέγραψαν με αποστολή e-mail; Φαίνεται ότι τον έβαλαν να υπογράψει για να φαίνεται ότι υπέγραψαν εννιά μέλη από την ομάδα εργασίας.
 
Τρίτη επισήμανση. Ότι αρχικά τον Αύγουστο του 2017 είχαν επιλεγεί για την ομάδα εργασίας 15 και στη συνέχεια  στις 8 Μάρτη του 2018 είχε προσληφθεί το 16ο μέλος της ομάδας εργασίας που είναι αποσπασμένος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα. Και αυτός πάλι τι γνώριζε στις 28 Μάρτη του 2018 για να τοποθετηθεί για το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που είχε ολοκληρωθεί;
 
Αλλα δύο μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ο Γ.Λιόλης και ο Κ. Θεοδωρόπουλος που είναι κτηνοτρόφοι δεν πήραν μέρος σε καμία συνεδρίαση της  ομάδας εργασίας. Μπαίνει το ερώτημα. Δεν πήραν μέρος., γιατί κατάλαβαν, ότι όλη αυτή η ιστορία με την ετοιμασία του φακέλου για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης των κτηνοτρόφων;
 
Τέταρτη επισήμανση. Από τους εννιά υπογράφοντες οι τέσσερεις είναι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τρεις του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), ό ένας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο ένατος  της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών  Ελλάδος (ΟΕΖΕ). Προσέξτε τώρα εάν δεν προσέρχονταν οι τρεις του ΣΕΒΓΑΠ να υπογράψουν στις 19 Οκτώβρη το νέο κατασκεύασμα του Αραχωβίτη για να γίνει δήθεν το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ δεν θα έβγαινε το νέο αυτό πόρισμα, γιατί οι υπογράφοντες θα ήταν μόνο οι έξη από τους 16.
 
Προσήλθαν όμως ενώ είναι, ως εκπρόσωποι των γαλακτοβιομήχανων, υπέρμαχοι της ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016 με την οποία νομιμοποιήθηκε  η χρήση του εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή του ελληνικού γάλακτος. Μια χρήση πολύ παλιά και παράνομη, αφού απαγορεύονταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Ενημερωτικά σύμφωνα με τον ΚΤΠ επιτρέπονταν μόνο η χρήση μόνο νωπού ελληνικού γάλακτος.
 
Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος; Τότε γιατί υπόγραψαν οι τρεις του ΣΕΒΓΑΠ; Απλά γιατί ξέρουν ότι με βάση την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία δεν θα έχει καμία τύχη ο φάκελος για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού, ως προϊόντος ΠΓΕ. Και σκέφθηκαν ας το υπογράψουμε αυτό το πόρισμα καρικατούρα για να κάνουμε και εμείς μια αβάντα στην κυβέρνηση. Μια αβάντα να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξαπατήσει τους αγρότες.
 
Οι γαλακτοβιομήχανοι άλλωστε δεν ξεχνούν τις μεγάλες κυβερνητικές αβάντες προς όφελός τους, όπως με το διάτρητο ελεγκτικό μηχανισμό που δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και έτσι γίνεται πάρτι με την ελληνοποίηση της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος, όπως η ύπαρξη κοινών δεξαμενών στις γαλακτοβιομηχανίες όπου αναμειγνύονται το νωπό εισαγόμενο και ντόπιο γάλα με το εβαπορέ και το νερό με αναλογία 1 προς 4, όπως τέλος η δυνατότητα που δίνεται απ’ όλες τις κυβερνήσεις στις γαλακτοβιομηχανίες να βάζουν το ελληνικό σήμα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι πρέπει να οργανωθούν σε ταξική βάση και να απαιτήσουν άμεσα  την κατάργηση της ΚΥΑ και την αφαίρεση από τις γαλακτοβομηχανίες  του δικαιώματος  να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, όσο εξακολουθούν να έχουν κοινές δεξαμενές και να παραβιάζουν τον ΚΤΠ.
 
Να επαναλάβουμε, εισαγωγικά, σ’ αυτό το δημοσίευμα, ότι ο φάκελος εάν και όποτε φτιαχτεί και σταλεί στην Κομισιόν για πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν ΠΓΕ δεν θα έχει καμία τύχη από την στιγμή επιμένει να ισχύει η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016 (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που νομιμοποίησε την χρήση του εβαπορέ γάλακτος (συμπυκνωμένο), χρήση που είναι από πολύ παλιά. Από την στιγμή, μάλιστα  που δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση στην ομάδα εργασίας για την κατάργησή της. Να το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν υπουργός Αραχωβίτης εφαρμόζουν την τακτική της υποβολής φακέλου να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ,  προκειμένου να εξαπατήσουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους, που έχουν πληγεί από την κατακόρυφη πτώση του νωπού γάλακτος όλων των τύπων, δηλαδή αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου.
 
 
 
 
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018