Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:10

ΕπικαιρότηταPointer

Ελεημοσύνη σε πεινασμένους

Small_img_31661
Η αντιπολίτευση αναθάρρησε από μια δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ. «Νέα ψυχρολουσία για τις περικοπές στις συντάξεις», έγραφε η καθημερινή του Μαρινάκη την περασμένη Τετάρτη. Ο διοικητής του ESM είχε χαρακτηρίσει την προηγουμένη θετικό γεγονός την υπεραπόδοση του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά προσέθεσε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων» (η έμφαση δική μας).
 
Η φυλλάδα του Μαρινάκη παίζει με τα νεύρα των συνταξιούχων, προσπαθώντας να τους στρέψει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως δεν είδαμε την κυβέρνηση να εμφανίζεται σαν να έχει υποστεί ψυχρολουσία. «Ο κύριος Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής ενός από τους θεσμούς και δη του ESM, που είναι ο κύριος δανειστής της χώρας, αυτό το οποίο αποτύπωσε στη δήλωσή του είναι την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2019», δήλωσε ο Τζανακόπουλος. Και συνέχισε: «Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει, μάλιστα, για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου» (η έμφαση δική μας).
 
Οσο κι αν ακουστεί παράξενο, ο Τζανακόπουλος δε λέει ψέματα. Τι είπε ο Ρέγκλινγκ; Οτι ναι μεν υπάρχει υπεραπόδοση του πλεονάσματος, όμως αυτό δε θα οδηγήσει αυτόματα στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. Πρέπει να γίνει συζήτηση και να υπάρξει συμφωνία. Οι αριθμοί εξετάζονται, είπε ο Τζανακόπουλος. Αρα συνεχίζεται το παρασκηνιακό παζάρι με την τρόικα, για να καταλήξουν στους τελικούς αριθμούς, στο τελικό μείγμα των «αντιμέτρων» που θα εφαρμοστούν το 2019, επειδή δε θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων.
 
Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια. Ενα το «σενάριο βάσης» (περιλαμβάνει ό,τι είναι προνομοθετημένο) και ένα με τα «προτιθέμενα μέτρα» (οι αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση). Ο ίδιος ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «πολύ καλή και έξυπνη απόφαση την ιδέα για τα δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό, καθώς μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση». Δε θα σταθούμε στην αναφορά σε δυο σενάρια, που διαψεύδει τους Τσακαλώτο-Χουλιαράκη, γιατί αυτούς τους είχε διαψεύσει ήδη ο συριζαίος Κουτεντάκης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Θα σταθούμε στην ουσία: γίνεται συζήτηση.
 
Πληροφορίες που έχουν γραφεί στον αστικό Τύπο προερχόμενες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, συν τα «αντίμετρα» ύψους 765 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει το «πακέτο Τσίπρα» (ΔΕΘ), δεν οδηγούν σε «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,6% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά σε έλλειμμα (σε σχέση με το στόχο του 3,5%) ύψους 200-300 εκατ. ευρώ.
 
Αυτές οι πληροφορίες συνήθως έχουν βάση, όμως άμα μείνουμε σ' αυτές και αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το τι θα εφαρμοστεί και τι όχι, θα παγιδευτούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη φτάσουν σε συμφωνία επί του «μείγματος» που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019. Εχουν καταλήξει σε συμφωνίες σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, με πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα πακέτα μέτρων (π.χ. δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση). Το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή με παρατηρήσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού ή απόρριψής του (όπως έκανε με την Ιταλία) είναι η πιο ασφαλής ένδειξη για το ότι οι συνομιλίες γίνονται με πνεύμα συνεργασίας και με καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές. Αλλωστε, το προσχέδιο προϋπολογισμού είχε ήδη περάσει από την κρησάρα της τρόικας.
 
Το σίγουρο είναι ότι οι συντάξεις δε θα περικοπούν. Νομίζουμε ότι αυτό θα ισχύσει για όλο το 2019, γιατί αν ίσχυε μόνο για ένα εξάμηνο, αυτό θα ήταν προεκλογικά άχρηστο για τους συριζαίους. Ασε που θα έπρεπε να κάνουν βουλευτικές εκλογές υποχρεωτικά μαζί με τις ευρωεκλογές. Αν οι τροϊκανοί επιμείνουν ότι το «μείγμα» που περιλαμβάνουν οι «προτιθέμενες δράσεις» οδηγεί σε μείωση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» κάτω από το συμφωνημένο 3,5%, οι συριζαίοι θα πετσοκόψουν κάποιο ή κάποια από τα μέτρα του «πακέτου Τσίπρα». Ας θυμηθούμε ότι η περιβόητη επιδότηση ενοικίου νομοθετήθηκε για συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ, ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το έκοψε στη μέση (300 εκατ.) και στις «προτιθέμενες» δράσεις το έκοψαν στο ένα τέταρτο (150 εκατ. ευρώ).
 
Εκείνο που δε θέλουν να χάσουν οι συριζαίοι είναι η μη περικοπή των συντάξεων. Αυτό είναι το «βαρύ» προεκλογικό τους χαρτί. Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, να κατεβάσουν τους τροϊκανούς σε μικρότερο νούμερο και θα το κόψουν από το «πακέτο Τσίπρα». Αυτή είναι μια συνηθισμένη διαδικασία στις συζητήσεις μεταξύ τεχνοκρατών. Κι ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη έχουν πλέον βρει τον τρόπο να συνεργάζονται (και όχι να ανταγωνίζονται) με τους τροϊκανούς.
 
Μένει ακόμα ένα θέμα. Η κυβέρνηση λέει ότι δε συζητά τίποτ' άλλο εκτός από κατάργηση του μέτρου. Δε νομίζουμε ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές θα το δεχτούν. Θα υποστηρίξουν την αναβολή εφαρμογής του μέτρου. 'Η θα δεχτούν την κατάργηση βάζοντας κάποια ρήτρα επαναφοράς του τα επόμενα χρόνια. Και οι συριζαίοι θα το δεχτούν γιατί εκείνο που μετράει γι' αυτούς είναι να μην πάνε στις εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- με πετσοκομμένες ξανά τις συντάξεις. Δε θα δυσκολευτούν καθόλου να πουν το παραμύθι που έχουν πει και σε άλλες περιπτώσεις: «Το μέτρο δε θα εφαρμοστεί όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, γιατί η οικονομία θα εξακολουθήσει να υπεραποδίδει. Αμα βγει ο Μητσοτάκης, όμως, θα το επαναφέρει». Μια χαρά… ψηφοκράχτης είναι αυτό το επιχείρημα. Εχουν πει πολύ χειρότερα ψέματα.
 
 
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018