Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 07:19

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΗ

Small_img_31658

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Βάλτωμα

Δεν είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης στη χώρα μας. Πλήρης ακινησία του κοινωνικού κινήματος είναι το πρώτο. Δεν κουνιέται φύλλο.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενωμένοι στην αμερικανοδουλεία

Τα περισσότερα που είπε ο Καμμένος, όμως, αφορούσαν θέματα της αρμοδιότητάς του και συγκεκριμένα τη λεγόμενη «αμυντική συνεργασία» Ελλάδας-ΗΠΑ. Κι εκεί δεν είδαμε καμιά διαφωνία από πλευράς πρωθυπουργού και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μπορεί να πέταξε μερικές κορόνες ο Φίλης στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως κι αυτές αφορούσαν κυρίως το στιλ και το δουλικό ύφος του Καμμένου και όχι την ουσία. Από πλευράς μεγάρου Μαξίμου δεν υπήρξε καμιά αντίδραση, καμιά κριτική για «διγλωσσία».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Απειλή casus belli και… μόκο

Είναι φανερό ότι πρόκειται για επίδειξη εθνικής ψευτομαγκιάς, αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Την είχαν ανάγκη και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς, καθώς βάλλονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τον συγκυβερνήτη Καμμένο. Το μόνο που κατάφεραν, όμως, είναι να ενεργοποιήσουν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά και στην απέναντι κυβέρνηση και να αναβιώσουν έναν ανταγωνισμό, στον οποίο το ελληνικό κράτος ξέρει ότι δεν έχει το πάνω χέρι. Αλλιώς, θα είχε υλοποιήσει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εδώ και δεκαετίες. Δεν το έκαναν κυβερνήσεις που έπαιξαν πιο σκληρά με τον «εθνικό τσαμπουκά», θα το κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία μάλιστα διάγει το τέλος της θητείας της;
ΣΕΛΙΔΑ 13

Μυστικά κονδύλια για κάθε χρήση 

Δε χρειάζεται να είναι κανείς πιστός αναγνώστης μιας δεξιάς ιστοσελίδας (iefimerida.gr) για να εξεγερθεί βλέποντας στελέχη της να απειλούνται με δίκη για σοβαρότατο αδίκημα (ισοδύναμο με την κατασκοπία), επειδή δημοσίευσαν πληροφορίες για το περιεχόμενο του τελευταίου «πακέτου» μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, που πήγε στη Βουλή στις 10 Οκτώβρη (σύμφωνα με όσα έγραψε η ιστοσελίδα, ένας κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ο δεύτερος αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ και ο τρίτος χρήματα που πήγαν για τη στήριξη ορθοδόξων Εκκλησιών).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Κακόγουστο σίριαλ

Η παραίτηση του Κοτζιά είναι «ακατανόητη», είπε ο Τζανακόπουλος. Δηλαδή ο Τσίπρας. «Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου», απάντησε τσαντισμένος ο Κοτζιάς, πετώντας το μπαλάκι στο γήπεδο του Τσίπρα με μια σαφέστατη απειλή: τους τα έχω γράψει όλα και να σταματήσουν να παριστάνουν τους έκπληκτους. Η ΝΔ δε θ' άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, τώρα, να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά προκειμένου όλοι οι Ελληνες να πληροφορηθούν τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η Σπυράκη.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Η ευκαιρία του

Τι είπε ο Κοτζιάς; Τίποτα καινούργιο. Αλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο για να πει. Επανέλαβε τους ύμνους προς τον εαυτό του για το… τεράστιο εθνικό έργο που έχει επιτελέσει, για την… πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε, για το… μεγάλωμα της πατρίδας που πέτυχε (μιλάμε για νέο… Βενιζέλο) κτλ. Είναι το γνωστό σύνδρομο της παραγνωρισμένης μεγαλοφυΐας που τον κατατρύχει χρόνια τώρα και που δεν καταβάλει καμιά προσπάθεια να το καμουφλάρει (μάλλον δεν μπορεί). Φυσικά, έπρεπε να πετάξει και την «ατάκα της ημέρας», για να προκαλέσει και το σχετικό ντόρο. Και την πέταξε: «Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Εχουν νέα πλειοψηφία ή απλά μπλοφάρουν;

Μια παροιμιώδης φράση της αστικής πολιτικής λέει ότι οι υποτιμήσεις του νομίσματος και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά διαψεύδονται μέχρι να πραγματοποιηθούν. Επομένως, η νέα διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία δε θα είχε καμιά σημασία, δε θα χρειαζόταν να την πάρουμε τοις μετρητοίς. Αποκτά, όμως, εκ των πραγμάτων μια σημασία, καθώς έχει μια «ουρά». Η κυβέρνηση, λέει ο εκπρόσωπος του Τσίπρα, θα συνεχίσει με νέα σύνθεση, μετά την αναμενόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ, όταν πάει στη Βουλή για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Νέο επεισόδιο στο δυσώδη πόλεμο της πολιτικο-δικαστικής διαπλοκής

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο «γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα», όπως έγραφε ο Αγγελος Βλάχος πριν από έναν αιώνα, αλλά και η χώρα όπου ακόμα και μέλη της δικαστικής κάστας έχουν «περιβάλλον», το οποίο κάνει δηλώσεις για λογαριασμό τους. Ετσι, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς και νυν απλή εισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου, μέσω του «περιβάλλοντός» της, κατήγγειλε υπουργό της κυβέρνησης, τον οποίο αποκαλεί «Ρασπούτιν», για «διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Νεοναζιστικές «εργολαβίες» για λογαριασμό του εφοπλιστικού, του ναυπηγικού και του ρώσικου κεφαλαίου

Χωρίς ίχνος αιχμής προς τον Σ. Πουλικόγιαννη, θα πούμε ότι η ΧΑ δεν ανέλαβε εργολαβικά μόνο την υπεράσπιση των συμφερόντων μεγαλοεργολάβων της Ζώνης του Περάματος, όπως σωστά επεσήμανε ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, αλλά εξίσου εργολαβικά ανέλαβε και την υπεράσπιση συνολικά του εφοπλιστικού, του ναυπηγικού και του ρώσικου κεφαλαίου. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό, στο πλαίσιο τόσο σημαντικών «εργολαβιών», οι νεοναζιστές να μη διστάσουν να διαπράξουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, όπως έκαναν με τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεημοσύνη σε πεινασμένους

Εκείνο που δε θέλουν να χάσουν οι συριζαίοι είναι η μη περικοπή των συντάξεων. Αυτό είναι το «βαρύ» προεκλογικό τους χαρτί. Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, να κατεβάσουν τους τροϊκανούς σε μικρότερο νούμερο και θα το κόψουν από το «πακέτο Τσίπρα». Αυτή είναι μια συνηθισμένη διαδικασία στις συζητήσεις μεταξύ τεχνοκρατών. Κι ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη έχουν πλέον βρει τον τρόπο να συνεργάζονται (και όχι να ανταγωνίζονται) με τους τροϊκανούς.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Νέα αύξηση του χρέους

Στα 323,378 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του β' τριμήνου του 2018, από 309,091 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης. Δεν είναι και λίγο 14 δισ. ευρώ αύξηση του χρέους μέσα σ' ένα χρόνο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κατασκεύασαν πόρισμα-καρικατούρα για το ελληνικό γιαούρτι

Αν δεν καταργηθεί η ΚΥΑ του 2016, δε θα πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ

Ο φάκελος αυτός, αν και όποτε φτιαχτεί και σταλεί στην Κομισιόν για πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, δε θα έχει καμία τύχη από τη στιγμή που εξακολουθεί να ισχύει η ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016, που νομιμοποίησε τη χρήση εβαπορέ (συμπυκνωμένου) γάλακτος. Στην ομάδα εργασίας δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για την κατάργησή αυτής της ΚΥΑ. Τόσο ο πρώην υπουργός Αποστόλου όσο και ο νυν Αραχωβίτης εφαρμόζουν την τακτική της υποβολής φακέλου για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ, προκειμένου να εξαπατήσουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος όλων των τύπων (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου).
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Η νεανική ορμή και το δίκιο των μαθητών

Σε συνέντευξη στο ρ/σ «news247», ο Κ. Γαβρόγλου, σχετικά με την εισβολή των μαθητών και φοιτητών στο γραφείο του (που ξεσήκωσε θύελλα απ’ όλο τον αντιδραστικό εσμό) και την αντιπαράθεση που είχε μαζί τους, απάντησε  όχι ως υπουργός Παιδείας μιας - υποτίθεται - αριστερής κυβέρνησης, όπως διατείνεται το κόμμα του, αλλά ως εκπρόσωπος ενός εξουσιαστικού κόμματος, όπως πραγματικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε να υπηρετήσει τη σκληρή μνημονιακή πολιτική με πάθος.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Το δικαίωμα στην εργασία στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο πλαίσιο της δέσμευσης έναντι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, που στην ουσία υποκρύπτει σχέδιο υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών στο πνεύμα της κακόφημης Διακήρυξης της Μπολόνια (τριετής προπτυχιακός κύκλος), γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια μείωσης των δαπανών και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως διατείνεται ο Γαβρόγλου.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Χαντέρ Αντνάν

54 μέρες απεργίας πείνας 

Τις 54 μέρες απεργίας πείνας συμπλήρωσε ο παλαιστίνιος αγωνιστής Χαντέρ Αντνάν, απαιτώντας την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές, όπου βρίσκεται κρατούμενος για πολλοστή φορά. Η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο: δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και κινείται αποκλειστικά με αναπηρικό αμαξίδιο προκειμένου να καλύψει τις απολύτως αναγκαίες καθημερινές του ανάγκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστίνιων Κρατουμένων, ο Αντνάν βγάζει αίμα όταν βήχει, ενώ οι σιωνιστές αρνούνται να του παράσχουν οποιασδήποτε μορφής ιατρική βοήθεια, με στόχο να τον αναγκάσουν να σταματήσει την απεργία πείνας.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ιμπεριαλιστικός πασιφισμός και «πυρηνική ισορροπία»

Η επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων εδάφους, μικρού και μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων), που είχε υπογραφεί από τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987, η οποία ανακοινώθηκε από τον Τραμπ το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε διεθνή αναστάτωση. Ο Τραμπ, περισσότερο κυνικός παρά ποτέ, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι «χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε αυτά τα όπλα», κάνοντας ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της χειρότερης κρίσης στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από τη δεκαετία του ’80! Ο Τραμπ επιτέθηκε στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι για χρόνια παραβίαζε τη συμφωνία και κάλεσε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να έρθουν… γονατιστές στις ΗΠΑ για να συζητήσουν αν θα καταργήσουν αυτά τα όπλα ή όχι. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ο Ζάεφ, οι Πρέσπες και το δράμα του Καμμένου

Τελικά, τα κατάφερε ο Ζάεφ. Τους 80 φαίνεται πως τους είχε στο τσεπάκι του, αλλά άφηνε να φανεί ότι μάλλον οδεύει σε κοινοβουλευτικό ναυάγιο και αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Σκόρπιζε μελάνι σαν τη σουπιά κι όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας εμφανίστηκαν οχτώ του VMRO και ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και σχηματίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 (80 σε σύνολο 120 βουλευτών).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών-Ρώμης

Σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο προχώρησε η Κομισιόν, δίνοντας στην ιταλική κυβέρνηση προθεσμία τριών εβδομάδων, προκειμένου να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό. Το δεξί χέρι του Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, δε δίστασε να απειλήσει ανοιχτά την Ιταλία με εφαρμογή της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, που προβλέπει και πρόστιμο στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Επεσαν οι μάσκες

Η ανακάλυψη του πτώματος του δημοσιογράφου και πρώην συνεργάτη των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Τζαμάλ Κασόγκι σ' ένα πηγάδι στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δεν εμπόδισε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Στίβεν Μνούτσιν (αριστερά στη φωτογραφία) να μεταβεί λίγες ώρες αργότερα στο Ριάντ και να συναντηθεί με το διάδοχο (και πραγματικό βασιλιά) της δυναστείας των Σαούντ, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι ήταν αυτός που διέταξε τη θανάτωση του Κασόγκι με αργό, βασανιστικό τρόπο. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

«Η περιθωριοποίηση του Πίτερ Γουάτκινς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αίσχη της σύγχρονης κριτικής», αναφέρει ο καθηγητής Σκοτ ΜακΝτόναλντ, που έχει αφιερώσει πολλές σελίδες στον ιδιοφυή δημιουργό. Πράγματι, πριν από μερικά χρόνια, το όνομα ενός δημιουργού που κάνει ταινίες επί τέσσερις δεκαετίες, ήταν εξαφανισμένο από τη φιλολογία γύρω από τον κινηματογράφο.
Ασυμβίβαστος, προκλητικός, ανατρεπτικός, μαχητικός, αντικομφορμιστής και πάντοτε ενάντια στο σύστημα, ο Πίτερ Γουάτκινς συγκρούστηκε με τα στούντιο, με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τα μίντια, στα οποία άσκησε ανελέητη κριτική. Και πλήρωσε το τίμημα. Αυτός ο γεννημένος το 1935 στην Αγγλία κινηματογραφιστής γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο για να μπορέσει να κάνει τις ταινίες του, χαράζοντας ένα διακριτό στίγμα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Παρών στα πολιτικά γεγονότα, με άποψη για τα ζητήματα της εποχής του, ο Πίτερ Γουάτκινς εμπνέεται ή παίρνει αφορμή από αυτά (πχ. Μάης του ‘68, πόλεμος στο Βιετνάμ), χωρίς να παραλείψει να ασχοληθεί με γεγονότα που σφράγισαν την Ιστορία. Το τελευταίο γνωστό έργο του, η εφτάωρη «Κομμούνα» (Γαλλία, 2000), αποτελεί όχι μόνο ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, αλλά και μια εναργή και σαφή κατάθεση ιδεών.
Ο Γουάτκινς υπήρξε πρωτότυπος στην κινηματογραφική γραφή του, σπάζοντας τις νόρμες των στούντιο και των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Είναι αυτός που εισηγήθηκε μια νέα φόρμα, οργανώνοντας τις ταινίες του έτσι που μερικές φορές να θυμίζουν μυθοπλασία, μερικές ταινία τεκμηρίωσης και μερικές άλλες δελτίο ειδήσεων. Οι ταινίες του θυμίζουν επιστημονικό πείραμα, το οποίο ωστόσο δεν αποκρύπτει τον προσανατολισμό του σκηνοθέτη προς τη «χειραφέτηση» του κοινού. Γι’ αυτό και το κοινό συμμετέχει άμεσα στις ταινίες, εξάγοντας συμπεράσματα για την Ιστορία μέσα απ’ αυτή τη συμμετοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γουάτκινς συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η σύγκρουσή του με όλες τις εκφάνσεις της εξουσίας (πολιτική, οικονομική, στρατοκρατική, μιντιακή) έφερε τη λογοκρισία, το «θάψιμο», ακόμα και την απαγόρευση, όπως συνέβη με το War Game, μετά από παρέμβαση των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας.
Σ’ αυτό το αφιέρωμα συγκεντρώσαμε τέσσερις ταινίες για τον πόλεμο, η δημιουργία των οποίων διατρέχει μια δεκαετία. Ιστορικά γεγονότα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του δημιουργού, με στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν, ενώ αλληγορίες, μέσα από την υπερβολή, προειδοποιούν για ένα δυσοίωνο μέλλον.
~Παρασκευή 02/11/2018~
ΚΑΛΛΟΝΤΕΝ
(Culloden, Ηνωμένο Βασίλειο, 1964, 75’)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Πίτερ Γουάτκινς - Φωτογραφία: Ντικ Μπους - Μοντάζ:  Μάικλ Μπράντσελ - Παραγωγή: BBC
Συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί
Εναρξη 8:30 - Είσοδος ελεύθερη
 
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018