Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 07:53

ΕπικαιρότηταPointer

Ελευθερία στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση μέσα στο Πανεπιστήμιο

Είναι απίστευτο πώς συσπειρώθηκε όλος ο εσμός του ακραίου συντηρητισμού και αυτών που πολιτικά φλερτάρουν ανοικτά και καλυμμένα με το φασισμό, με αφορμή τη δημιουργία στεκιού του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή. Μπορεί κανείς να έχει άπειρες πολιτικές διαφορές και διαφορές τακτικής με τη συγκεκριμένη ομάδα, όμως εδώ εγείρονται σημαντικότερα ζητήματα, που βάζουν στο στόχαστρο την ελευθερία πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης μέσα στα Πανεπιστήμια, το ίδιο το πανεπιστημιακό άσυλο.

Και είναι γνωστός ο πόλεμος που διεξάγεται τελευταία ενάντια σε αυτό (το άσυλο) πρωτοστατούντος του Κυρ. Μητσοτάκη και όλων των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης, που συντονισμένα και προβοκατόρικα προβάλλουν τη δήθεν «ανομία» στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτή που έχει αληθινό ενδιαφέρον, πόνο και μεράκι για τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστήμιου, που είναι άπειρα και τεράστια, ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, οφείλει να κλείσει τ’ αυτιά της στις σειρήνες του αντιδραστικού εσμού. Η μάχη πρέπει να δοθεί στο δικό της γήπεδο και όχι σε αυτό που θέλουν να την οδηγήσουν οι καλοθελητές του συστήματος.

Αυτήν την πλευρά, καταγγέλλοντας παράλληλα την τρομοκρατία που ασκείται και τα σχέδια ενάντια στο άσυλο και την πολιτική δράση, τονίζει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την οποία και δημοσιεύουμε στη συνέχεια:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ενώ τα Πανεπιστήμια μαστίζονται από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και την παράδοση ολόκληρων υπηρεσιών σε εργολάβους, ενώ είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες και οι σχολές θα ‘χουν χαρτί και μελάνι, θέρμανση και καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι φοιτητές δεν έχουν στοιχειώδεις πόρους για να μπορέσουν να σπουδάσουν απερίσπαστοι και αναγκάζονται ακόμα και να διακόπτουν τις σπουδές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, ενώ στο Ιδρυμα επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που προ τριών ετών λίγο έλειψε να στοιχίσουν ακριβά σε έναν συνάδελφό μας, ενώ περνάει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις που αφορά και το ΕΚΠΑ, με το οποίο ανοίγουν σειρά νέων Τμημάτων στο Ιδρυμα, ένα Ερευνητικό Κέντρο και μία Τεχνόπολη, χωρίς να ανοίγει ΚΑΜΙΑ θέση προσωπικού.

Κάποιοι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αναδείξουν ως κυρίαρχο πρόβλημα του ΕΚΠΑ την παρουσία μιας ομάδας φοιτητών του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή. Οι Πρυτανικές Αρχές, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής κ.ά., ακόμα και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, δεν βλέπουν κανένα λόγο να ασχοληθούν με ό,τι πραγματικά ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ το Πανεπιστήμιο, το εργατικό και φοιτητικό του δυναμικό. Αντίθετα, βρήκαν κάτι για να αποσιωπήσουν όλα τα υπόλοιπα, συντασσόμενοι, για άλλη μια φορά, με αυτούς που έχουν φέρει τα πανεπιστήμια και την κοινωνία σ’ αυτή την κατάσταση της εξαθλίωσης. Βρήκαν έναν τρόπο για να καθαγιάσουν όλες τις πολιτικές, μνημονιακές και προηγούμενες, που οδηγούν εμάς και τα παιδιά μας στο τέλμα.

Λυπούμαστε, αλλά οι φοιτητικές πολιτικές ομάδες, τα στέκια, η πολιτική δράση και η ελεύθερη έκφραση γνώμης υπέρ των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων ΔΕΝ είναι το πρόβλημα των ΑΕΙ.

Λυπούμαστε, αλλά, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, τα προβλήματα των ΑΕΙ είναι άλλα. Και δεν θα λυθούν με το να ενισχύουν πανεπιστημιακοί παράγοντες τη συζήτηση περί ανομίας που τόσο πρόθυμα εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες, των οποίων τα συμφέροντα στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοίγουν για να κλείσουν κάθε άλλο ζήτημα.

Λυπούμαστε, αλλά ως εργαζόμενοι δεν θα ακολουθήσουμε. Δεν θα ανταποκριθούμε στο σάλπισμα των συστημικών ΜΜΕ, γνωστών ευαγών ιδρυμάτων, ούτε σε εκείνους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής που επιχειρούν να στήσουν το σίριαλ “Ανομία στα ΑΕΙ“ για δικούς τους λόγους.

Δηλώνουμε ότι θυμόμαστε πολύ καλά ότι οι ίδιοι παράγοντες κάποτε στοχοποιούσαν εμάς σαν υπεύθυνους για όλα τα κακά των ΑΕΙ, όταν, ως απεργοί, υπερασπιζόμασταν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και τις δουλειές μας. Θυμόμαστε πολύ καλά ποιοι έμπαιναν επικεφαλής της επιχείρησης «Ανοιχτές Σχολές» ενάντια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ποιοι επιχειρούσαν να σπάσουν απεργιακές περιφρουρήσεις και καταλήψεις σχολών, ποιοι σήκωναν χέρι και χτυπούσαν φοιτητές, ποιοι άνοιγαν τις πόρτες στα ΜΑΤ κτλ., ενάντια στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση μέσα στο ΕΚΠΑ.

Δηλώνουμε ότι ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ «ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ
ΚΑΝΕΙΣ, ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ.

ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ “ΨΥΧΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ“ ΚΑΙ ΤΩΝ “ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ“ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ

ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018