Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 | 08:05

ΕπικαιρότηταPointer

Λωρίδα της Γάζας: Εξι μήνες διαδηλώσεων ενάντια στον αποκλεισμόΤους έξι μήνες συμπλήρωσε το κίνημα της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας, με τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις διαδηλώσεις δίπλα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους αντίστασης στον ισραηλινό στρατό και πληρώνοντας αγόγγυστα το βαρύ φόρο αίματος της αντίστασης στους πάνοπλους σιωνιστές.
 
Εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, που έχει πλαισιώσει επίσημα πλέον τις διαδηλώσεις, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο MintPress News ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να τερματιστεί η σιωνιστική πολιορκία της Γάζας και μέχρι το ισραηλινό κράτος να αναγνωρίσει το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες στους εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες και στους απογόνους τους που διαβιούν στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα στη Γάζα και την Δυτική Οχθη.
 
Κάθε Παρασκευή, από τις 30 Μάρτη, μέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν δίπλα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Οι δολοφονημένοι από τα ισραηλινά πυρά διαδηλωτές έχουν ξεπεράσει τους 190, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ περισσότεροι από 21.000 έχουν τραυματιστεί. Από αυτούς περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες, ενώ 1.200 τραυματίες χρειάζονται άμεσα επεμβάσεις αποκατάστασης κονιορτοποιημένων οστών, προκειμένου να αποφύγουν ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων.
 
Μόνο την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, μέρα που συμπληρώθηκαν έξι μήνες συνεχόμενων διαδηλώσεων, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε εφτά παλαιστίνιους νεολαίους, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, ενώ τραυμάτισε 506, από τους οποίους τους 90 με πραγματικά πυρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας ήταν οι πιο πολύνεκρες μετά από αυτές της Δευτέρας 14 Μάη, μέρας που θα γινόταν η επίσημη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι σιωνιστές δολοφόνησαν περισσότερους από 60 παλαιστίνιους διαδηλωτές μέσα σε λίγες ώρες.
 
Η δολοφονική μανία των σιωνιστών οξύνθηκε κατακόρυφα εκείνη τη μέρα, λόγω της αναβάθμισης των κινητοποιήσεων, του στησίματος νέων κατασκηνώσεων των διαδηλωτών δίπλα στα σύνορα και της πύκνωσης των διαδηλώσεων που πλέον δε γίνονται μόνο κάθε Παρασκευή αλλά και άλλες μέρες.
 
Οι διαδηλωτές δε διαδηλώνουν μόνο δίπλα στα σύνορα, αλλά και στο βόρειο τμήμα της ακτογραμμής της Γάζας, δίπλα στα σύνορα με το Ισραήλ. Οργανώνουν στολίσκους από βάρκες που πλέουν με κατεύθυνση το Ισραήλ, ενώ τη νύχτα ανάβουν μεγάλες φωτιές στις παραλίες της Γάζας και στοχεύουν μαζικά με λέιζερ τις ισραηλινές περιπόλους δίπλα στα σύνορα. Ταυτόχρονα, εξαπολύουν εκατοντάδες εμπρηστικούς χαρταετούς προς το Ισραήλ, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις ισραηλινές αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα.
 
Η οικονομία της Γάζας ακολουθεί πτωτική πορεία από τότε που ξεκίνησε ο υπερδεκαετής σιωνιστικός αποκλεισμός, αλλά τους τελευταίους μήνες η πτώση είναι κατακόρυφη και την έχει φέρει σε κρίσιμο σημείο. Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί υπεύθυνο για την κατακρήμνισή της τον αποκλεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της, το 53% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 79% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εξαρτάται αποκλειστικά από την κρατική και ιδιωτική επισιτιστική βοήθεια για την επιβίωσή του.
 
Στην πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και την αιγυπτιακή χούντα έρχονται να προστεθούν οι κυρώσεις από την πλευρά του Αμπάς. Αυτές αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης ασθενών με σοβαρές ασθένειες από τη Γάζα σε νοσοκομεία της Δυτικής Οχθης, την ηλεκτροδότηση της Γάζας, που πλέον περιορίζεται σε λίγες ώρες καθημερινά, τον περιορισμό της αποστολής φαρμάκων στη Γάζα, καθώς και μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, που φτάνουν μέχρι και το 50%. Στόχος των κυρώσεων είναι να αναγκαστεί η Χαμάς να παραδώσει γην και ύδωρ στον Αμπάς, διαλύοντας το ένοπλο σκέλος της, και να σταματήσει τις διαδηλώσεις ενάντια στους σιωνιστές δίπλα στα σύνορα. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, ο Αμπάς εξαπέλυσε νέες απειλές ενάντια στη Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, λέγοντας ότι θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος τους αν δε σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Η προκλητική αυτή δήλωση, που δεν έγινε επί παλαιστινιακού εδάφους αλλά από το βήμα του ΟΗΕ, ξεσήκωσε θύελλα διαδηλώσεων εναντίον του στη Δυτική Οχθη. Ο,τι δεν καταφέρνουν οι σιωνιστές με την κτηνώδη καταστολή επιχειρεί να πετύχει ο συνεργάτης τους, πεμπτοφαλαγγίτης Αμπάς. Στις απειλές του Αμπάς έρχονται να προστεθούν οι απειλές των σιωνιστών, διά στόματος Νετανιάχου, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι ο στρατός ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη νέα εισβολή στη Γάζα, αν δε σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
 
 
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018