Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 04:06

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ

Small_img_31560

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Φαύλος κύκλος

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία. Σ' αυτή αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο: «Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν»!
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανοδουλεία κοπής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Καμμένος εμφανίστηκε ως «πυρπολητής» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη στιγμή που η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης (και των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ) είναι πως η Συμφωνία μπορεί και πρέπει να κυρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρώτα από το μακεδονικό και μετά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η συνάντηση με τον Μίτσελ δεν ήταν επίσημη, η αμερικάνικη πλευρά δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση, όμως πρέπει να θεωρείται σίγουρα ότι κάποια «γαλλικά» πρέπει να τα άκουσε ο Κοτζιάς.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αρχηγική εμφάνιση Σαμαρά, ομηρία Μητσοτάκη

Το πήγε, όμως, και παραπέρα: παρουσίασε μια ακροδεξιά ατζέντα, με σκοπό να εγκλωβίσει τον Μητσοτάκη σ' αυτή. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, μια ορολογία που ταιριάζει στην ακροδεξιά και όχι στην… ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη του Κούλη («Είναι αυτοί που άνοιξαν τα σύνορα στις ορδές των λαθρομεταναστών» - «Εμείς τα σύνορα τα κρατάγαμε κλειστά! Κι όσους κατάφερναν να περάσουν τους μαζεύαμε, κι εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες τους εντοπίζαμε και τους μεταφέραμε στην Αμυγδαλέζα. Οπου δεν τους πείραζε κανείς, ούτε πείραζαν κι αυτοί κανένα. Και μετά από λίγο έφευγαν για την πατρίδα τους. Ούτε έδερναν, ούτε σκότωναν, ούτε βίαζαν τους συμπατριώτες τους» κλπ.).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δεν έχει δράκο το παραμύθι με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

Δέκα μέρες αργότερα βρέθηκε στο Βερολίνο. Κι εκεί, μπροστά στη Μέρκελ, δήλωσε στην εισαγωγική του κιόλας ομιλία: «Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για μας ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως, μια υλική διεκδίκηση.  Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τον ελληνικό και το γερμανικό λαό». Κι όταν δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έθεσε σχετική ερώτηση, ο Τσίπρας επανέλαβε την κωλοτούμπα με πιο θεαματικό τρόπο:
ΣΕΛΙΔΑ 8

Τώρα επιτίθενται στην πρόεδρο και στο δικαστήριο

Σε απελπισία οι νεοναζιστές δολοφόνοι

Kαθώς συνειδητοποίησαν πλέον ότι οδεύουν προς καταδίκη, ο φίρερ της ΧΑ και τα στελέχη της απαξιώνουν συστηματικά, με επιδεικτικό τρόπο, την πρόεδρο Μ. Λεπενιώτη και όλο το δικαστήριο. Οπως έχουμε δείξει, ο φίρερ και τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, προκειμένου να χτίσουν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για την απροκάλυπτη φασιστική και εγκληματική δράση τους εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη τακτική.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Από το διαχωρισμό στον… εξορθολογισμό

Οι προσεκτικοί παρατηρητές διέκριναν τη διαφορά στην ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Εκεί που επί χρόνια και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, ο Τσίπρας μίλησε για… εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Χαρακτήρισε αυτόν τον «εξορθολογισμό» υπερώριμο και υποσχέθηκε ότι θα τον συμπεριλάβει στη συνταγματική αναθεώρηση.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλο τα πολιτικάντικα παιχνίδια και άλλο η κρίση

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα γενικότερο συμπέρασμα, που δε σηκώνει αμφισβήτηση: ο ελληνικός καπιταλισμός, παρά την αναιμική ανάκαμψη των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, κάθε άλλο παρά βγήκε από την κρίση. Καθώς μάλιστα πυκνώνουν τα σύννεφα στο διεθνή καπιταλισμό, που άρχισε και πάλι να «λαχανιάζει», οι πιθανότητες ν' αποκτήσει έστω αυτή η αναιμική ανάκαμψη μόνιμο χαρακτήρα μειώνονται. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο δε θα υπάρξουν τα επόμενα δυο-τρία χρόνια κάποια οριακά μερεμέτια στο δημοσιονομικό σκέλος της μνημονιακής πολιτικής, αλλά αντίθετα θα προστεθούν νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού. Τα αστικά κόμματα, όμως, κοιτάζουν μόνο τις εκλογές. Τα υπόλοιπα ανατίθενται στον αυτόματο πιλότο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό

«Από τ' αριστερά» εκ του ασφαλούς

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους αστογραφειοκράτες εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ να βγουν «από τ' αριστερά» στην κυβέρνηση που, μέσω της «Επιτροπής Συντονισμού της Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό» κάλεσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ να στείλει τις απόψεις του για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου από την κυβέρνηση. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, με εντολή της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προφανώς, έστειλε μια δήλωση του Παναγόπουλου και την Ετήσια Εκθεσή του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση» (2018).
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαζική παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με εισαγόμενο πρόβειο γάλα!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, εδώ και καιρό, κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, διεξάγεται δικαστική διερεύνηση για παράνομη χρήση εισαγόμενου νωπού γάλακτος στην παραγωγή φέτας. Η ποσότητα του εισαγόμενου γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ είναι 2.000-3.000 τόνοι.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Καταλάβαμε τους φόβους σας, κ. Αραχωβίτη

Οι μικρο-εξουσιαστές του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ»

Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, ενεφανίσθη αιφνιδίως χωροφύλαξ τις και επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο του Γερ. Λιόντου στο υπουργείο. Ηθελε «να δει ταυτότητα» και να τον ενημερώσει ο συντάκτης μας πού θα πάει! Η σεκιούριτι που εκτελεί χρέη θυρωρού διαβεβαίωνε ότι γνωρίζει τον συντάκτη ως διαπιστευμένο στο υπουργείο, πλην όμως ο χωροφύλαξ είχε άλλη γνώμη, προφανώς επειδή είχε εντολές. Εφτασε ένα «τσακ» πριν από τη χειροδικία, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να «μαζευτεί».
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της ΝΔ

Αρθρο στον Ελεύθερο Τύπο (6/10/2018) έγραψε ο Κωνσταντίνος Ντούνας, που συστήνεται ως Οικονομολόγος, στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής και μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της ΝΔ, για να μας κάνει «λιανά» την πρόταση του Μητσοτάκη για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Σε κατάληψη οι φοιτητές του Φυσικού Αθήνας

Ο Γαβρόγλου έκανε τη ρύθμιση (νόμος 4547/2018) και οι πανεπιστημιακές διοικήσεις μετά την 88η Σύνοδο των πρυτάνεων, που είπε «ναι σε όλα» στον υπουργό Παιδείας,  προχωρούν στα περαιτέρω. Ο λόγος για την καθιέρωση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Σύμφωνα με το νόμο, η ρύθμιση για την πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (άρθρο 111 του ν. 4547/2018) αποδεσμεύει το πτυχίο από την πιστοποίηση επάρκειας. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ντροπή της εκπαιδευτικής κοινότητας

Η πλειοψηφία της δεξιάς παράταξης (ΔΑΚΕ) στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου επέβαλε απόφαση υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης»! Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την ντροπή της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν πρέπει να φέρουν τον τίτλο του δασκάλου. Μετατρέπονται σε κήρυκες του κοινωνικού μίσους και του ρατσισμού, παίρνοντας θέση στις γραμμές των πιο αντιδραστικών δυνάμεων της χώρας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Εξω οι καπιταλιστές και τα «Ιδρύματά» τους από τη Δημόσια Εκπαίδευση

Στον τόπο που ζούμε η ιστορική μνήμη δε θεωρείται προτέρημα. Οι νέες γενιές δεν πρέπει να μάθουν τι σήμαινε το όνομα Μποδοσάκης για χιλιάδες εργάτες που μαρτύρησαν στα εργοστάσια-κάτεργα του (εδώ και χρόνια νεκρού) μεγαλοκαπιταλιστή. Ολόκληρη η κοινωνία, επίσης, δεν πρέπει να αποκτήσει γνώση του τι εστί «Ιδρυμα» στην Ελλάδα (και όχι μόνο). Ο κόσμος πρέπει να χάψει το παραμύθι, ότι διάφοροι πλούσιοι αφήνουν τις περιουσίες τους σε «Ιδρύματα» που τις διαθέτουν για κάθε είδους αγαθοεργίες. Σε «Ιδρύματα» που διοικούνται από τους κληρονόμους τους ή από δικούς τους ανθρώπους, τα οποία απολαμβάνουν τεράστιων φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Δολοφόνοι, σκευωροί και προβοκάτορες

Την είδηση τη διοχέτευσαν οι μπάτσοι και τα παπαγαλάκια την αναπαρήγαγαν χωρίς να βάλουν ούτε ένα ερωτηματικό. Πώς γίνεται και βρέθηκε DNA σε ένα μαχαίρι, στο οποίο δε βρέθηκαν αποτυπώματα (γιατί οι μπάτσοι φρόντισαν να τα σκουπίσουν); Βρέθηκε DNA του Ζακ ή μείγμα; (Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε τις υποθέσεις Ηριάννας-Περικλή, Θεοφίλου κτλ. και τις αποφάσεις που πήραν τα ίδια τα αστικά δικαστήρια, πετώντας στα σκουπίδια τις πραγματογνωμοσύνες του «εργαστήριου» της Ασφάλειας;). Ποιων άλλων ατόμων DNA βρέθηκε στο ίδιο πειστήριο; (Δεν μπορεί να μη βρέθηκε κανενός άλλου, όταν όλοι είδαμε έναν μπάτσο να κρατάει το μαχαίρι από τη λαβή).
ΣΕΛΙΔΑ 12


ΔΙΕΘΝΗ
Λωρίδα της Γάζας
Εξι μήνες διαδηλώσεων ενάντια στον αποκλεισμό
Τους έξι μήνες συμπλήρωσε το κίνημα της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας, με τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις διαδηλώσεις δίπλα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους αντίστασης στον ισραηλινό στρατό και πληρώνοντας αγόγγυστα το βαρύ φόρο αίματος της αντίστασης στους πάνοπλους σιωνιστές.
ΣΕΛΙΔΑ 4


Ζορίζεται ο Ζάεφ (και όχι μόνο)
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε αν ο Ζόραν Ζάεφ και οι ιμπεριαλιστές προστάτες του θα καταφέρουν να αγοράσουν τους 11 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματιστεί πλειοψηφία συνταγματικής αναθεώρησης στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αν η χώρα θα βαδίσει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Οπως έχουμε ξαναγράψει, όταν δε ζεις σε μια χώρα και δεν παρακολουθείς από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις, είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Και βέβαια, δεν μπορείς να στηριχτείς στα όσα διοχετεύονται στα διεθνή ΜΜΕ, γιατί και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και αυτοί που διοχετεύουν «ειδήσεις» και εκτιμήσεις υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
ΣΕΛΙΔΑ 5


Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο DNA του καπιταλισμού
Ομως, πόσο «αθώα» ήταν η διάσκεψη του Παρισιού; Απ’ αυτές εδώ τις στήλες έχουμε γράψει επανειλημμένα γι’ αυτό το θέμα (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/919/Διεθνή/28655.Ρεσιτάλ-υποκρισίας-από-Τραμπ-και-Ευρωπαίους). Ας θυμηθούμε ότι η διάσκεψη αυτή έγινε με την... ευγενική χορηγία εταιριών όπως η Ρενώ, η BNP Paribas, η Μισελέν, η Λορεάλ, η Καρφούρ κτλ (δηλαδή ευρωπαϊκές κατά κύριο λόγο), από τις οποίες οι έξι στις δέκα δε δημοσιεύουν στοιχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ καμία από όσες τα δημοσιεύουν δεν έχει παρουσιάσει δείγματα αξιόλογων μειώσεων αυτών των εκπομπών (βλ. έκθεση http://multinationales.org/IMG/pdf/abstract_uk.pdf).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Βραζιλία

Η σοσιαλδημοκρατία υπεύθυνη για την άνοδο του φασισμού

Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος της Βραζιλίας, σε συνδυασμό με την όξυνση της οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να τη μαστίζει και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Τεμέρ (μέτρα που χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους του ΟΗΕ ως τα πιο κοινωνικά ανάλγητα στον κόσμο), συνέθεσαν μια εκρηκτική κατάσταση που δυστυχώς οδήγησε στην άνοδο του φασισμού, με το νοσταλγό της χούντας να ετοιμάζεται να ανέβει στον προεδρικό θώκο. Σημάδια των καιρών, όσο καθυστερεί η πολιτική συγκρότηση των επαναστατικών κινημάτων. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκάψε καλά, γέρο τυφλοπόντικα

Σουίτα για ηθοποιό και μουσικό αυτοσχεδιασμό
Βασισμένη στο έργο του Ζοζέφ Αντράς
Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλος
για έξι μόνο παραστάσεις
Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή
12-13-14 και 19-20-21 Οκτώβρη
Στο κτίριο της «Κόντρας»
Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών
Εναρξη στις 8:30μμ
Είσοδος Ελεύθερη
(απαιτείται προκράτηση στο τηλ. 6973930419)
Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση
για το έργο, το συγγραφέα, την παράσταση
Η ανοικείωση επιστρέφει στη σκηνή μ' ένα υβριδικό θέαμα: αφήγηση συνοδευόμενη από μουσικό αυτοσχεδιασμό. Φόρμα όχι τόσο γνωστή στην Ελλάδα, συνηθισμένη όμως στις κεντροευρωπαϊκές σκηνές, όπου έχει γεννηθεί, εξελιχθεί και αναπτυχθεί το σύγχρονο επικό θέατρο. Το θέατρο που υπηρετεί η ανοικείωση από τη συγκρότησή της το 2010, ακολουθώντας και εξελίσσοντας τη θεωρία του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Η παράσταση στηρίζεται στο έργο του Ζοζέφ Αντράς «Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλος», ενώ ο τίτλος της αποτελεί παράφραση μιας γνωστής φράσης του Μαρξ («έσκαψες καλά γέρο-τυφλοπόντικα», από τη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»).
Σημειώνει η κολλεκτίβα στο πρόγραμμα της παράστασης: 
«Ο Ζοζέφ Αντράς επικεντρώνεται στην ιστορία της πόλης του, όμως η αφήγηση, εν όλω ή εν μέρει, θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάθε άλλο μεγάλο λιμάνι οπουδήποτε στον κόσμο. Αν και μένει πιστός στην ιστορία της Χάβρης, ο συγγραφέας φροντίζει ν’ αποφύγει κάθε τοπικισμό, κάθε στενότητα, ανυψώνοντας την αφήγησή του στο επίπεδο της Ιστορίας. Κινείται μαστορικά ανάμεσα στα επιφαινόμενα και την ουσία, ξεκινώντας από τα πρώτα για να καταλήξει στη δεύτερη. Το τοπικό γίνεται παγκόσμιο, το ατομικό γίνεται κοινωνικό, η πάλη των τάξεων σφραγίζει την αφήγηση καθώς αυτή διατρέχει πέντε αιώνες ιστορίας: ο ύστερος μεσαίωνας, η αποικιοκρατία, το εμπόριο, το δουλεμπόριο, η αστική επανάσταση, ο καπιταλισμός, το ξύπνημα του εργατικού κινήματος, η άγρια καταστολή του, η Κομμούνα, ο πρώτος παγκόσμιος και τα επαναστατικά σκιρτήματα, η νικηφόρα ρωσική επανάσταση, ο δεύτερος παγκόσμιος, ο μεταπολεμικός καπιταλισμός, η συντηρητική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού, τα κηρύγματα της παγκοσμιοποίησης, η παρακμή του οργανωμένου εργατικού κινήματος… Ολα περνούν σαν κινηματογραφική αφήγηση, ανασκαλεύοντας μνήμες, θυμίζοντας διαβάσματα, εγείροντας ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο».
Περισσότερες πληροφορίες στο www.anoikeiosi.gr
 
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018