Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:43

ΕπικαιρότηταPointer

Ο Αποστόλου έφυγε, η πολιτική του συνεχίζεται

Τον Αύγουστο του 2016, το δίδυμο Βαγγέλη Αποστόλου - Μάρκου Μπόλαρη, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έβαλε την ταφόπλακα στο ελληνικό γιαούρτι, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει πλέον τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού. Η παράγραφος 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ θεωρεί στην ουσία το «ελληνικό γιαούρτι» όχι ως προϊόν Προστατευόμενης  Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), αλλά τρόπο παρασκευής. Αυτό σημαίνει, ότι «ελληνικό γιαούρτι» μπορεί να παρασκευαστεί οπουδήποτε, φτάνει να εφαρμόζεται η «συνταγή» (τρόπος παρασκευής).
 
Αυτή η απόφαση, όπως ήταν φυσικό, φούντωσε την αγανάκτηση των φτωχών κτηνοτρόφων, γιατί επιδείνωσε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του αγελαδινού γάλακτος. Φυσικά, όπως πολλές φορές έχουμε αποδείξει, εβαπορέ γάλα δε χρησιμοποιείται μόνο στην παρασκευή γιαουρτιού, αλλά και στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η χρήση εβαπορέ γάλακτος έχει μακρά ιστορία, όμως στοιχεία για τις εισαγωγές εβαπορέ γάλακτος ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) διέθετε μόνο για την περίοδο μετά από το 2009.
 
Την 1η Αυγούστου του 2017, ανέβηκε στη Διαύγεια απόφαση του Β. Αποστόλου για τη συγκρότηση 14μελούς ομάδας εργασίας για το ελληνικό γιαούρτι. Σύμφωνα με την απόφαση, «έργο  της ομάδας είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης προκειμένου να συναποφασιστούν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για κατοχύρωση της ονομασίας “Ελληνικό Γιαούρτι“ στο ενωσιακό  Μητρώο… ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη» (η έμφαση δική μας).
 
Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) Χρ. Αποστολόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Θεοφ. Μασούρας, που ήταν και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Οι γαλακτοβιομηχανίες-μέλη του ΣΕΒΓΑΠ χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα για την παρασκευή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων. Επομένως, είχαν συμφέρον από την ΚΥΑ του 2016, που νομιμοποιούσε τη χρήση εβαπορέ γάλακτος. Από την άλλη, ο Θ. Μασούρας διεκδικούσε να αναλάβει το εργαστήριό του (όχι τζάμπα, φυσικά) την κατάρτιση του φακέλου που θα υποβαλόταν στην ΕΕ.
 
Τόσο ο Αποστόλου όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντας στην ομάδα εργασίας γνωρίζουν ότι το «Ελληνικό Γιαούρτι» δεν μπορεί να εγκριθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), ακόμη και αν για την παρασκευή του δε χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα. Το «Ελληνικό Γιαούρτι» μπορεί να εγκριθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μόνο αν στην Παρασκευή του χρησιμοποιείται νωπό ελληνικό γάλα. Παρολαυτά, ανέλαβαν να εξαπατήσουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους με την υποβολή φακέλου στην ΕΕ.
 
Πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα εργασίας εισηγήθηκε τον περασμένο Μάη στον Αποστόλου να ετοιμαστεί ο φάκελος για να ζητηθεί από την ΕΕ να εγκριθεί το «Ελληνικό Γιαούρτι» ως προϊόν ΠΓΕ, ότι αυτός αποδέχτηκε την εισήγηση και ότι η ετοιμασία του φακέλου ανατέθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Μασούρα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε το ύψος της δαπάνης που θα κληθεί να καταβάλει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Την περασμένη Τετάρτη, συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συζήτησε το θέμα του φακέλου για το «Ελληνικό Γιαούρτι». Ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν κατέθεσε εισήγηση για την αναγκαιότητα κατάθεσης φακέλου. Στη συζήτηση που ακολούθησε, προβλήθηκε άποψη (μειοψηφική) με κεντρικό πυρήνα ότι δεν μπορεί να σταλεί φάκελος στην ΕΕ τη στιγμή που στην παρασκευή γιαουρτιού χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα και ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταργηθεί η ΚΥΑ που προβλέπει τη χρήση εβαπορέ γάλακτος. Τελικά, το ΔΣ δεν πήρε καμιά απόφαση για τη δημιουργία φακέλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος ανακοίνωσε στο ΔΣ ότι θα ρωτήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άποψη της ομάδας εργασίας όσον αφορά το φάκελο.
 
Δεν πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν γνώριζε ότι ο Β. Αποστόλου είχε ήδη αποφασίσει να δημιουργηθεί ο περιβόητος φάκελος, ότι η δημιουργία του ανατέθηκε στον Θ. Μασούρα και ότι η δαπάνη θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Δεν νομίζουμε ότι δε γνωρίζει πως όλη αυτή η ιστορία με την ομάδα εργασίας και την υποβολή φακέλου αποσκοπεί στην εξαπάτηση των φτωχών κτηνοτρόφων. Ο Αποστόλου διώχτηκε από τον Τσίπρα, όμως η πολιτική του παρέμεινε.
 
Επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι όσο χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα στην παρασκευή γιαουρτιού (και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων) και το «ελληνικό γιαούρτι» να θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τρόπος παρασκευής, το γιαούρτι δεν μπορεί να εγκριθεί από την ΕΕ ούτε ως ΠΟΠ ούτε ως ΠΓΕ. Πρέπει, εδώ και τώρα, να καταργηθεί η χρήση εβαπορέ γάλακτος τόσο στην παρασκευή γιαουρτιού, όσο και στην Παρασκευή των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εγκριθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως ΠΟΠ.
Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018