Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 22:52

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Small_img_31456

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Κρεατομηχανή ο καπιταλισμός

Ιερή αγανάκτηση κατέλαβε τον Τσακαλώτο: «τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι;». Τον καταλαβαίνουμε. Αυτός είναι… αριστερός, μαρξιστής, πώς θα μπορούσε να εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι, οι συνταξιούχοι εν προκειμένω;
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πετσόκομμα συντάξεων

Στο φόρτε το παζάρι

Το ΔΝΤ πήγε να τα χαλάσει λίγο, καθώς μετά τις αρχικές διαρροές βγήκε και ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις και «υπενθύμισε», ότι «τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από το 2017, δεν είναι νέα μέτρα». Αναφερόταν, φυσικά, στο πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει (αυτή είναι η αφετηρία της διαπραγματευτικής της θέσης) ως περιττό και αχρείαστο.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Συνεχίζεται η φτηνή προπαγάνδα για τις Συλλογικές Συμβάσεις που «αποκτούν πάλι αξία»!

Η παρ.1 του άρθρου 1 της 6ης ΠΥΣ δεν είναι η μοναδική διάταξη με την οποία μειώνεται ο βασικός μισθός των νεοεισερχόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Υπάρχει και το άρθρο 43 του νόμου 3986/2011, που προβλέπει μείωση του βασικού μισθού κατά 20%, όχι μόνο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά όλων των εργαζόμενων που είναι από 18 έως 25 ετών. Αυτή η διάταξη καταργήθηκε με την 6η ΠΥΣ. Ετσι, αν υποθέταμε ότι καταργείται η 6η ΠΥΣ, θα ίσχυε το άρθρο 43 του νόμου 3986/2011.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ακόμα και στην εποχή της κρίσης και των Μνημονίων

Η απασχόληση κινείται σε όχι ευκαταφρόνητα επίπεδα, όμως δεν εισπράττονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι μισθοί και τα μεροκάματα πάνω στα οποία ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι την περίοδο 2007-2017 για πλήρη απασχόληση, παρά τις διακυμάνσεις, είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα και αν εισπράττονταν οι ασφαλιστικές εισφορές θα απέφεραν στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σημαντικά έσοδα. Το ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εισπράττονται το ομολογούν αυτοί που συντάσσουν τις τριμηνιαίες εκθέσεις του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών). Ομολογούν ότι οι καπιταλιστές εργοδότες καταθέτουν μεν τις ΑΠΔ, αλλά δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια εξουσίας με τους νεκρούς της πυρκαγιάς

Με μια «ασυνήθιστη» κίνηση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που διενεργούσε έρευνα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, να μην κλείσει τη δικογραφία, αν προηγουμένως δεν ενσωματωθεί σ' αυτή το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Μετά το σάλο που ξέσπασε, προχώρησε σε αναδίπλωση, φανερώνοντας τον πανικό που «καθοδηγεί» τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε «ευαίσθητα» για την εκλογική «υγεία» του ΣΥΡΙΖΑ ζητήματα.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Η ελευθερία του Τύπου ως φερετζές της διαμάχης για την κουτάλα της εξουσίας

Η είδηση είναι ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ ερευνούν ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων που χορηγήθηκαν στο ελληνικό κράτος για τη σίτιση των προσφύγων. Δημοσίευμα του καλά πληροφορημένου Politico (με φωτογραφία του Καμμένου) υποστήριξε ότι έχει ήδη επιληφθεί ο  ΟLAF (Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης, η οιονεί εισαγγελική υπηρεσία της ΕΕ). Εκπρόσωπος του OLAF επιβεβαίωσε στο Politico ότι διεξάγεται έρευνα:
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ο βρόμικος κόσμος της προπαγάνδας

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ΕΡΤ, καταγγέλλει ότι είχε  κάνει πρόταση για πολιτική εκπομπή, η οποία απορρίφθηκε, για να δοθεί η εκπομπή ως εξωτερική παραγωγή (εργολαβία δηλαδή) στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, που έχει σχέσεις με τον Νίκο Παππά. Κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Δ. Ασπρογέρακα (γιατί ειδικά αυτόν;) να πάει στην ΕΡΤ και να κάνει έλεγχο για να βρει τις λαμογιές.
ΣΕΛΙΔΑ 11

«Ελιωσαν τα χιόνια»!

Δε χρειαζόταν ιδιαίτερη εμπειρία στην πολιτική ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα «πήγαινε καλά». Το κλίμα είχε αλλάξει από το δεκαπενταύγουστο, όταν ο Ερντογάν έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί, με τους οποίους «έκανε παιχνίδι» για μερικούς μήνες. Το επόμενο βήμα (αναμενόμενο κι αυτό) ήταν να καλέσει τον Τσίπρα να επισκεφτεί επίσημα την Τουρκία. Αναμενόμενη ήταν και η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Τσίπρα, αν και ημερομηνία δεν ορίστηκε ακόμα. Προφανώς, ο Τσίπρας δε θέλει να πάει πριν από τις εκλογές, γιατί μια επίσκεψη στην Τουρκία πάντοτε εγκυμονεί τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης μιας όχι κολακευτικής για τον Τσίπρα προπαγάνδας από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ανάγνωση χιλιάδων ερωτήσεων και ομιλιών στη Βουλή

Οι υπερασπιστές των νεοναζιστών βουλευτών προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δίκη

Από την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, μετά την κατάθεση εγγράφων για λογαριασμό του βουλευτή των νεοναζιστών Αρβανίτη από τον υπερασπιστή του Χρ. Τσάγκα, διαφάνηκε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των βουλευτών της ΧΑ θα διαβάσουν στο δικαστήριο όλες τις ερωτήσεις που οι πελάτες του έχουν καταθέσει στη Βουλή από τον Ιούλη του 2012 μέχρι σήμερα. Ο Τσάγκας ζήτησε να διαβαστούν 24 ερωτήσεις που είχε υποβάλει ο Μ. Αρβανίτης σε υπουργούς (τέσσερις το 2012, άλλες τόσες πριν και τρεις μετά από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και δώδεκα το 2015). Την ίδια μέρα, ο ίδιος συνήγορος κατέθεσε για λογαριασμό του «Καιάδα» (Γ. Γερμενή) 14 ομιλίες του στην Ολομέλεια της Βουλής και 130 ερωτήσεις σε υπουργούς, ισχυριζόμενος ότι ο εν λόγω πελάτης του κατέθεσε 1.200 ερωτήσεις. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ξετσιπωσιά και πολιτική αλητεία

Μετά τον «Καλλικράτη» η Νίκαια ενώθηκε με τον Ρέντη σε ενιαίο δήμο, ο Περισσός έχασε τη Νίκαια, δήμαρχος εκλέχτηκε ο Ιωακειμίδης (παλιός στο κουρμπέτι, από τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στις δόξες του), οπότε ήρθε η ώρα του Βούτση να κατηφορίσει ως πρόεδρος της Βουλής στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί με δήμαρχο του Περισσού τέτοιες τιμές δε νομίζουμε πως θα τις έβλεπε. Αφού, λοιπόν, μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για το μπλόκο της ανταρτομάνας Κοκκινιάς, δε θα μπορούσε να μη διαπράξει τη γουρουνιά του. 'Η την πολιτική αλητεία του, αν θέλετε, προσόν που διαθέτουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο είναι το ίδιο το Υπερταμείο

Αυτοί θα πουλήσουν και την Ακρόπολη, λέγαμε πικρά την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Αυτοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τις σχετικές κινήσεις και έτσι η καυτή πατάτα πέρασε στα χέρια των «αντιμνημονιακών» Τσιπροκαμμένων. Οι οποίοι, αφού έπαιξαν θέατρο για ένα εξάμηνο, υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο με τα συμπαρομαρτούντα του. Ενα από τα οποία ήταν και το Υπερταμείο Ξεπουλήματος της Κρατικής Περιουσίας.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Στης Moody's την ποδιά σφάζονται παλικάρια

Και ήρθε η ψυχρολουσία από τη Moody's που είχε προγραμματίσει αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 21 Σεπτέμβρη, όμως δεν ανακοίνωσε τίποτα. Ούτε προς τα πάνω (όπως περίμεναν οι Τσιπροτσακαλώτοι) ούτε προς τα κάτω. Περίμεναν καλά μαντάτα από τη Moody's, γιατί ήταν η πρώτη που είχε κάνει αναβάθμιση τον περασμένο Φλεβάρη. Κατά δυο βαθμίδες, μάλιστα! Και τώρα πάπαλα. Από το Φλεβάρη μέχρι τώρα, η αξιολόγηση από τη Moody's έχει μείνει παγωμένη στη βαθμίδα Β3, έξι σκαλιά κάτω από την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα», που ο Τσίπρας την παρουσιάζει σαν τη νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους»! 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Οι κρίσεις δε θα ξεπεραστούν όσο υπάρχει καπιταλισμός (3)

Στα δύο προηγούμενα φύλλα ασχοληθήκαμε με τις αιτίες στις οποίες οφείλεται η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, μετά από την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας, της Lehman Brothers, που ήταν και η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην αμερικάνικη ιστορία. Οι επιχειρήσεις φαλίρισαν, όχι όμως και οι καπιταλιστές που απομύζησαν τεράστια πλούτη, είτε από τα τοξικά ομόλογα που πλασάρισαν στην παγκόσμια αγορά, είτε από τα αλλεπάλληλα πακέτα οικονομικής στήριξης, είτε από τα χρήματα που συνεχίζει να αποπληρώνει η Lehman Brothers στα αρπακτικά που είχαν μαζέψει όλα τα ξεπεσμένα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές.
ΣΕΛΙΔΕΣ 4-5

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο Αποστόλου έφυγε, η πολιτική του συνεχίζεται

Επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι όσο χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα στην παρασκευή γιαουρτιού (και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων) και το «ελληνικό γιαούρτι» να θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τρόπος παρασκευής, το γιαούρτι δεν μπορεί να εγκριθεί από την ΕΕ ούτε ως ΠΟΠ ούτε ως ΠΓΕ. Πρέπει, εδώ και τώρα, να καταργηθεί η χρήση εβαπορέ γάλακτος τόσο στην παρασκευή γιαουρτιού, όσο και στην Παρασκευή των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εγκριθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως ΠΟΠ.   
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Πόρισμα Επιτροπής Παρασκευόπουλου

Κομμένο και ραμμένο στο περιεχόμενο του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 («Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»), με το οποίο επιχειρείται η ψευδεπίγραφη επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, εμπλουτισμένο με καρυκεύματα σύστασης μπόλικων επιτροπών, είναι το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για «τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ειρήνης και ελευθερίας».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Η Μόρια στη Λέσβο ασφυκτιά και ο δήμαρχος Βαθέος στη Σάμο καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν ψήφισμα για να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στην πόλη. Οι νέες μεγάλες ροές των προσφύγων σε συνδυασμό με τους ήδη κρατούμενους στα «hot spots» (ή καλύτερα στις ανοιχτές φυλακές) των νησιών έχουν φτιάξει μια κατάσταση πραγματική κόλαση για πρόσφυγες και εργαζόμενους. Πολλά δημοσιεύματα έχουν ήδη καταγγείλει την επιδείνωση των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά και οι διάφορες ΜΚΟ προβαίνουν σε επείγουσες εκκλήσεις εκκένωσης του διαμένοντος προσφυγικού πληθυσμού.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Χαντέρ Αντνάν

Απεργία πείνας ξανά 

Σε απεργία πείνας βρίσκεται για άλλη μια φορά, ο παλαιστίνιος αγωνιστής και σύμβολο του αγώνα των παλαιστίνιων κρατουμένων ενάντια στην διοικητική κράτηση, Χαντέρ Αντνάν έχοντας διανύσει ήδη την 25η μέρα. Ο Αντνάν διεκδικεί την άμεση απελευθέρωσή του μετά τη σύλληψη από τους σιωνιστές στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης στις 11 Δεκέμβρη του 2017, ενώ η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη καθώς το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την επαφή του με το δικηγόρο του ή τους συγγενείς του. Στο παρελθόν, ο Αντνάν έχει πραγματοποιήσει άλλες δύο απεργίες πείνας πετυχαίνοντας την απελευθέρωσή του.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Στο στόχαστρο του Αμπάς οι οικογένειες των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

Από τον Μάρτη του 2018, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει μειώσει στο μισό τα επιδόματα των οικογενειών που έχουν μέλη τους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι  είναι μέλη ή στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των οικογενειών το συγκεκριμένο επίδομα είναι το μοναδικό τους έσοδο.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Βrexit: Ασταθής ισορροπία του Εργατικού Κόμματος

Με μια σιβυλλική διατύπωση στην απόφασή του «ξεπέρασε» το πρόβλημα του Brexit το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. «Αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει γενικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που απομένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανόμενης της διεξαγωγής καμπάνιας για ένα δημοψήφισμα», αναφέρει η απόφαση που αφήνει ανοιχτά δύο ζητήματα. Πρώτο, αν οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως πρώτη προτεραιότητά τους και δεύτερο τι θέση θα πάρουν σ' ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Η αρχή του τέλους;

«Μισοπεθαμένο ερείπιο» χαρακτήριζε τη Μέρκελ η «Χάντελσμπλατ», μετά την εκκωφαντική ήττα που υπέστη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της. Η Μέρκελ, αλλά και ο χριστιανοκοινωνιστής κυβερνητικός εταίρος Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξαν την επανεκλογή του Φόλκερ Κάουντερ, στενού συνεργάτη της Μέρκελ και επί δεκατρία χρόνια προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, όμως οι βουλευτές, με ψήφους 125 έναντι 112 του Κάουντερ, εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Ραλφ Μπρινκχάους.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018