Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 | 23:09

ΕπικαιρότηταPointer

Νέα προκλητική αναβολή της υπόθεσης για τις περιβόητες Οικιστικές Πυκνώσεις από το ΣτΕ!

Small_img_31405
Νέα αναβολή στην υπόθεση των περιβόητων Οικιστικών Πυκνώσεων (την τόσο δραματικά επίκαιρη μετά τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι-Νέο Βουτζά) αποφάσισε ο προεδρεύων του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος μαζί με τον εισηγητή στην υπόθεση σύμβουλο Χρήστο Ντουχάνη, διευκολύνοντας τον δασοκτόνο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ετσι, η υπόθεση που στις 4 Μάη του 2018 αναβλήθηκε από την από την Ολομέλεια του ΣτΕ (με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία!) για τις 21 Σεπτέμβρη, δε θα εξεταστεί και πάλι.

Το ΣτΕ εφαρμόζει πλέον «το δίκαιο του μονάρχη», όταν εξετάζει υποθέσεις που αφορούν καταπατήσεις και ξεπατώματα του δασικού πλούτου της χώρας. Κι αυτό φάνηκε καθαρά στις 4 του περασμένου Μάη, όταν η Ολομέλεια του ΣτΕ, αντί να επικυρώσει την απόφαση1977/2017 του Ε’ Τμήματος, που είχε χαρακτηρίσει την Υπουργική Απόφαση για τις Οικιστικές Πυκνώσεις αντισυνταγματική,αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις 21 Σεπτέμβρη, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση. Η ίδια η διαδικασία της αναβολής ήταν διάτρητη, όπως καταγγείλαμε τότε, στηριγμένοι σε αδιάψευστα ντοκουμέντα (δείτε εδώ).

Εκτοτε, επειδή εκτιμούσαμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδιώξει την αναβολή και της συνεδρίασης της 21ης Σεπτέμβρη, για τον πρόσθετο λόγο ότι είχε μεσολαβήσει η φονική πυρκαγιά, με την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές, παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της υπόθεσης από την ιστοσελίδα του ΣτΕ. 

Την περασμένη Κυριακή, διαπιστώσαμε ότι ο εισηγητής της υπόθεσης Χρ. Ντουχάνης πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης. Την επομένη επικοινωνήσαμε με τον κ. Ντουχάνη, ο οποίος –μεταξύ των άλλων- μας ανέφερε ότι ο κ. Ράντος του εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης στις 21 Σεπτέμβρη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου η υπόθεση να συζητηθεί στη Μείζονα Σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ο κ. Ντουχάνης μας είπε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να μη συμφωνήσει με την πρόταση του προεδρεύοντα για αναβολή και ότι -κατά πάσα πιθανότητα- η υπόθεση θα συζητηθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη ή τον ερχόμενο Δεκέμβρη που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια σε Μείζονα Σύνθεση. Σε ερώτησή μας αν στον προεδρεύοντα του ΣτΕ Αθ. Ράντο υποβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, ο κ. Ντουχάνης μας απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.

Πράγματι, ο πρόεδρος του ΣτΕ, σύμφωνα με την παρ.1γ του άρθρου14 του ΠΔ 18/1989 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το ΣτΕ), έχει το δικαίωμα να παραπέμψει μια απόφαση Τμήματος του ΣτΕ στην Ολομέλεια με Μείζονα Σύνθεση «όταν κρίνει ότι η υπόθεση έχει όλως εξαιρετική σπουδαιότητα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η επίκληση τηςόλως εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι –κατά τη γνώμη μας- προσχηματική. Εκείνο που και επιδιώκεται είναι η προσφορά βοήθειςα στην κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένωνπου θέλει να νομιμοποιήσει όλες τις περιβόητες Οικιστικές Πυκνώσεις με τις πολυτελείς βίλες μέσα σε δάση.

Εξηγούμε γιατί θεωρούμε προσχηματική την όψιμη επίκληση της «όλως εξαιρετικής σπουδαιότητας» από τον προεδρεύοντα του ΣτΕ:

Πρώτον,η υπόθεση αρχικά είχε εισαχθεί από τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣτΕ και είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια, όχι σε Μείζονα Σύνθεση, η οποία και αποφάσισε την αναβολή της. Στις 4 Μάη του 2018, συνεδρίασε η Ολομέλεια του ΣτΕ σε Μείζονα Σύνθεση, η οποία εξέτασε διάφορες υποθέσεις.Οταν έφτασε η ώρα να συζητηθεί η υπόθεση των Οικιστικών Πυκνώσεων, «κατέβηκε» η Ολομέλεια σε Μείζονα Σύνθεση για να «ανέβει» η Ολομέλεια. Θα μπορούσε, λοιπόν, η υπόθεση να συζητηθεί την ίδια μέρα στην Ολομέλεια σε Μείζονα Σύνθεση, αν είχε εκτιμηθεί ως υπόθεση «όλως εξαιρετικής σπουδαιότητας».

Δεύτερον, στις 21 Σεπτέμβρη του 2018, ημερομηνία για την οποία αναβλήθηκε η συζήτηση της υπόθεσης, έχει οριστεί από τον προεδρεύοντα του ΣτΕ να συνεδριάσει η Ολομέλεια καισε Μείζονα Σύνθεση.Κάλλιστα, λοιπόν, ο προεδρεύων του ΣτΕ μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στη Μείζονα Σύνθεση, εφόσον «στο μεταξύ» έκρινε ότι αυτή είναι «όλως εξαιρετικής σπουδαιότητας». Είχε όλο το χρόνο να το κάνει, αλλά δεν το έκανε.Και βέβαια, γνωρίζουμε όλοι ότι «στο μεταξύ» μεσολάβησε η φονική πυρκαγιά. Από τη συνομιλία μας με τον εισηγητή Χρ. Ντουχάνη προέκυψε ότι ο προεδρεύων  του ΣτΕ Αθ. Ράντος του γνωστοποίησε την πρότασή του για παραπομπή της υπόθεσης στη Μείζονα Σύνθεση της Ολομέλειας μία από τις μέρες της εβδομάδας μεταξύ 9 και 16 Σεπτέμβρη. Δηλαδή, ο προεδρεύων του ΣτΕ «ανακάλυψε» τησπουδαιότητατης υπόθεσης των Οικιστικών Πυκνώσεων δέκα περίπου μέρες πριν από την εξ αναβολής εκδίκασή της!

Με αυτή την κίνηση της τελευταίας στιγμής από τον προεδρεύοντα του ΣτΕ διευκολύνεται αφάνταστα η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, που θέλει πάση θυσία να νομιμοποιήσει όλες τις Οικιστικές Πυκνώσεις, γιατί η περιβόητη Εθνική Στρατηγική για το Δάσος (στρατηγική για την επόμενη εικοσαετία) επιδιώκει τη συνύπαρξη των παράνομων Οικιστικών Πυκνώσεων (με τις πολυτελείς βίλες και τις άλλες οικοδομές) με το δάσος και τις δασικές εκτάσεις (σχετικά μ’ αυτές τις επιδιώξεις δείτε εδώκαι εδώ).

Το ΣτΕ όφειλε, από τις 4 Μάη του 2018 να έχει τελειώσει αυτή την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας την απόφαση 1977/2017 του Ε’ Τμήματός του, που έκρινε ότι η υπουργική απόφαση για τις περιβόητες Οικιστικές Πυκνώσειςείναι αντισυνταγματική, ώστε να μπει τέλος στο δασοκτόνο σχέδιο (που έχει παρελθόν και παρόν και θα έχει και μέλλον) για νομιμοποίηση των Οικιστικών Πυκνώσεωνκαι ευρύτεραγιασυνύπαρξη οικισμών με το δάσος,όπως προβλέπει η περιβόητη Εθνική Στρατηγική για το Δάσος.

Γεράσιμος Λιόντος
   
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018