Τρίτη 23 Απριλίου 2019 | 23:16

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Small_img_31358

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Μέχρι πότε η ανοχή στην κοροϊδία;

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν ο Τσίπρας, τώρα είναι η σειρά του Μητσοτάκη. Θ' ανέβει κι αυτός στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Με «συνετές παροχές» και -κυρίως- με σημαία την… αξιοπιστία της ΝΔ και της ηγετικής της ομάδας.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία και συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Μνημονιακή πολιτική με φιλανθρωπικά βοηθήματα

Πλην όμως, ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες. Ακόμα και ενόψει μιας περιόδου καθαρά προεκλογικής (που μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες μέχρι το πολύ ένα χρόνο), ο Τσίπρας φρόντισε να κινηθεί αυστηρά εντός του μνημονιακού πλαισίου, το οποίο (μνημονιακό πλαίσιο) παρουσίασε ως εξυγιαντικό μηχανισμό του ελληνικού αστικού κράτους, ο οποίος (μηχανισμός) λειτούργησε αποτελεσματικά μόνο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι προηγούμενοι ήταν αποτυχημένοι μνημονιακοί, ενώ αυτοί (οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) υπήρξαν οι μόνοι επιτυχημένοι μνημονιακοί!
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Απολογητές του καπιταλισμού

Η πλειοψηφία ασχολήθηκε με τις εξαγγελίες του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Βλέπετε, αυτές οι εμφανίσεις των αστών πολιτικών αρχηγών εξετάζονται πάντοτε υπό το πρίσμα των πολιτικών συσχετισμών. Ο μηχανισμός προπαγάνδας κάθε κόμματος προσπαθεί να «ρίξει» τον αντίπαλο και ν' «ανεβάσει» τον δικό του. Ομως, μπορούμε να δούμε διαφορετικά και τις εξαγγελίες, αν τις τοποθετήσουμε στο βασικό ιδεολογικό βάθρο του κάθε κόμματος. Γ
ΣΕΛΙΔΑ 8

Η πιο αμερικανόδουλη κυβέρνηση μετά τη χούντα

Ο Τσίπρας κομμουνιστής! Θα γελούσαν και τα τσιμέντα, αλλά το θέμα δεν είναι για γέλια. Αυτός που δηλώνει κομμουνιστής (όπως και ο Κατρούγκαλος, άλλωστε) ηγείται της πιο αμερικανόδουλης κυβέρνησης που γνώρισε ο ελληνικός καπιταλισμός μετά τη χούντα. Ο ίδιος προσωπικά έχει αφήσει πίσω τον Σημίτη του «Ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών» και συναγωνίζεται επάξια τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο του «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας» (ο στρατηγός ήταν ο αμερικανός Βαν Φλιτ).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Παράθυρο για πρόωρες εκλογές

Για πρώτη φορά ο Τσίπρας άφησε παράθυρο για πρόωρες εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ. «Ακούστε, η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί», είπε εισαγωγικά για να καταλήξει: «Αρα λοιπόν σας μιλώ με ειλικρίνεια, αυτός είναι ο σχεδιασμός μου, αυτό τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε, από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός  είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δίκη Χρυσής Αυγής

Οι παλιές καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ενσωματωθούν στη δικογραφία

Την περασμένη Τετάρτη (12 Σεπτέμβρη), ολοκληρώθηκε στη δίκη της ΧΑ η διαδικασία της ανάγνωσης καταδικαστικών αποφάσεων για χρυσαυγίτες, που προσκομίστηκαν από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. Μαζί με την ανάγνωση καταδικαστικών αποφάσεων η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει να αναγνωστούν και δημοσιεύματα που αναφέρονταν σ’ αυτές.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Νέα στοιχεία για την προπαγάνδα απάτης με την επεκτασιμότητα των Κλαδικών Συμβάσεων

Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για την κυβερνητική απάτη, ότι δήθεν με τη λεγόμενη επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Θα προσθέσουμε τώρα μερικά ακόμα στοιχεία για να φανεί καθαρότερα η απάτη.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Ας τους αφήσουμε να πεθάνουν με την ησυχία τους!

Πριν από μερικά χρόνια, ο Λοβέρδος -σχεδόν εξοργισμένος- διαπίστωνε ότι οι συνταξιούχοι ζουν πολλά χρόνια κι αυτό αποτελεί… πρόβλημα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σήμερα, ο Τσίπρας διαβεβαιώνει καθησυχαστικά τους ιμπεριαλιστές δανειστές, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το ύψος των συντάξεων που εκδόθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα πεθάνουν και θα πάψουν να ταλαιπωρούν το σύστημα με τις… συνταξάρες τους. Ας θυμηθούμε πώς ακριβώς το είπε ο… κοινωνικά ευαίσθητος πρωθυπουργός:
ΣΕΛΙΔΑ 9

Τραβάει την ανηφόρα το χρέος των καπιταλιστών στα Ταμεία

Το χρέος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τη μη καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτό καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε τρεις μήνες το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τραβάει την ανηφόρα. Κι ας εισπράττουν οι επιχειρήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσω των κρατήσεων από τους εργαζόμενους. Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί το ΚΕΑΟ μέχρι τον Ιούνη του 2018, σύμφωνα με τη δεύτερη  έκθεση του 2018, εισέπραξε μόλις  3.497,25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος εκτινάχτηκε από τα 11,49 στα 33,86 δισεκατομμύρια ευρώ!
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

«Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα»

 Λίγο παρακάτω, φροντίζουν να μας ενημερώσουν για το μέγα κατόρθωμα: ο συνολικός αριθμός των «επιστροφών» (έτσι ονομάζουν τις απελάσεις), αναγκαστικών και εθελούσιων, κατά το ίδιο εξάμηνο ανήλθε σε 7.113 άτομα. Σε απλά ελληνικά: απ’ όσους καταφθάνουν στη χώρα περίπου οι μισοί θα «επιστραφούν», θα διωχτούν είτε πίσω στη χώρα τους είτε σε τρίτη χώρα. Δεν ενδιαφέρει το πού θα πάνε, αρκεί να φύγουν. Και καμαρώνουν γι’ αυτό, εκείνοι που προ τετραετίας διαδήλωναν στα σύνορα μαζί με τους «no borders»!
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιτροπή υπό τον Γκόλνταμερ για το Μάτι

Με στόχο να βγει λάδι η κυβέρνηση

Οι πιο δύσκολες στιγμές του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν όταν προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου άρχισαν να τον ρωτούν για την τραγωδία στο Μάτι και ιδιαίτερα για εκείνη την περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, που μεταδιδόταν ζωντανά, εν είδει τηλεοπτικού σόου, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες ήξεραν ότι στο Μάτι υπάρχουν νεκροί και ότι ο απολογισμός θα είναι σίγουρα μεγάλος. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε πολύ αργά ο λόγος σε εκπροσώπους Μέσων (π.χ. «Τα Νέα»), που το κυβερνητικό επιτελείο ήξερε ότι θα ήγειραν αυτό το ζήτημα.
ΣΕΛΙΔΕΣ 12-13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Κούφιοι πανηγυρισμοί

«Η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο», δηλώνει ο Κώστας Γαβρόγλου, πανηγυρίζοντας για τις 19.480 προσλήψεις αναπληρωτών-συμβασιούχων με το πρώτο κουδούνι. Ευγνωμονούσα η εκπαιδευτική κοινότητα κλίνει ευλαβικά το γόνυ στη γενναιόδωρη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Πλήγμα στη νεολαία της εργατικής τάξης

Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Οι κρίσεις δεν θα ξεπεραστούν όσο υπάρχει καπιταλισμός (1)

Ούτε που φαντάζονταν τα παπαγαλάκια της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας ποια θα ήταν τα επακόλουθα της «μαύρης Δευτέρας», ενός κατά τα άλλα τυπικού φθινοπωρινού πρωινού της 15ης του Σεπτέμβρη του 2008, από το οποίο έχουν περάσει… αισίως δέκα χρόνια. Η είδηση για την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, με ενάμιση αιώνα ιστορία, της Lehman Brothers, έπεσε σαν βόμβα στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και σε όλη την υφήλιο, αφού ήταν η μεγαλύτερη πτώχευση στην Ιστορία των ΗΠΑ!
ΣΕΛΙΔΕΣ 4-5

Oι ιμπεριαλιστές καθορίζουν το παιχνίδι στη Βόρεια Μακεδονία

Αποστολή εξετελέσθη. Μπορούν να το πουν (ενδεχομένως και με ανακούφιση) η Μέρκελ, ο Στόλτενμπεργκ, ο Κουρτς, που επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να στηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα του Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη για έγκριση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού-εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα!
ΣΕΛΙΔΑ 4

Δυτική Οχθη

Οπλα για όλους τους ισραηλινούς εποίκους

Στις 20 Αυγούστου, ο ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ισραηλινοί μπορούν να κατέχουν όπλα χωρίς την ανάγκη να περάσουν από εκπαίδευση ή να έχουν κάποια ειδική άδεια. Το νέο κυβερνητικό μέτρο, σύμφωνα με τον Ερντάν, έρχεται να καλύψει την ανάγκη των Ισραηλινών να αντιμετωπίζουν τις «τρομοκρατικές επιθέσεις». 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αίγυπτος

Ποινές θανάτου σε στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Αιγυπτιακό δικαστήριο στο Κάιρο καταδίκασε 75 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο για το μακελειό της πλατείας Ραμπάα του Καΐρου, στις 14 Αυγούστου του 2013, λίγο καιρό μετά την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι από την αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα. Ανάμεσα στους καταδικασμένους σε θάνατο είναι ανώτατα ηγετικά στελέχη της ΜΑ, όπως ο Εσάμ αλ Εριάν και ο Μοχάμεντ Μπελταζί, ενώ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της ΜΑ, Μοχάμεντ Μπαντίε, καταδικάστηκε σε ισόβια.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Μπορεί να υπάρξει διεθνής δικαιοσύνη;

Το ερώτημα του τίτλου μόνο ρητορικό μπορεί να είναι. Για προφανή λόγο. Τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη δε δίνουν δεκάρα για την απονομή δικαιοσύνης, την οποία ερμηνεύουν κατά το δοκούν, με βάση τα δικά τους ανεξάρτητα ταξικά συμφέροντα. Το πρώτο ερώτημα που θα έπρεπε να θέσει κανείς είναι «δικαιοσύνη για ποιον»; Για παράδειγμα, ο αγώνας των Παλαιστίνιων για δικό τους κράτος δεν είναι δίκαιος με το σκεπτικό των σιωνιστών, γιατί αντιβαίνει στο «χιλιόχρονο» ισραηλινό κράτος και τα «κυριαρχικά δικαιώματα του εβραϊκού έθνους» πάνω στην ιστορική Παλαιστίνη, είναι όμως δίκαιος για τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για εθνική απελευθέρωση. 
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018