Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 05:44

ΕπικαιρότηταPointer

Ετοιμάζουν δασικό έγκλημα στο Μάτι

Μετά την επίσκεψή του στο Μάτι στις 4 Σεπτέμβρη, ο Σ. Φάμελλος  επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η καμένη έκταση στο Μάτι θα κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά παράλληλα θα πολεοδομηθεί σε συνεργασία με το ΕΜΠ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι την άνοιξη το Μάτι θα πρασινίσει και πάλι, είπε ο αναπληρωτής υπουργός με το γνωστό ύφος Μαυρογιαλούρου που έχουν όλοι οι συριζαίοι.
 
Αυτό που σκοπίμως συσκοτίζει ο λαλίστατος Φάμελλος είναι ότι δε συμβιβάζεται η κήρυξη μιας καμένης δασικής έκτασης (με πευκόδασος) με την παράλληλη πολεοδόμησή της. Οταν μια έκταση κηρυχτεί αναδασωτέα, αυτή δεν μπορεί να πολεοδομηθεί, γιατί απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε επέμβαση στις αναδασωτέες εκτάσεις. Καλά θα κάνουν οι δασολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν στους άσχετους της πολιτικής ηγεσίας ότι η περιοχή δεν μπορεί να πρασινίσει την άνοιξη, γιατί ήταν πευκοδάσος και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μια καμένη περιοχή πρασινίζει μόνο με φυσική αναγέννηση που θέλει χρόνια και όχι μερικούς μήνες. Και βέβαια, η φυσική αναγέννηση μπορεί να γίνει μόνο αν σταματήσει οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή.
 
Η δήλωση Φάμελλου ότι η καμένη έκταση θα κηρυχτεί αναδασωτέα δεν έχει καμία βάση, γιατί σύμφωνα με το νόμο 4280/2014 (άρθρο 28 παρ. 4) των Σαμαροβενιζέλων, στις περιοχές που έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες (οι περιοχές αυτές είναι πολλές, δεν είναι μόνο το Μάτι) τα δάση παύουν να είναι δάση και οι περιοχές που καλύπτουν οι παράνομες βίλες, σπίτια, τροχόσπιτα δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, το 50% περίπου των κατασκευών στο Μάτι έχουν οικοδομικές άδειες (που φυσικά εκδόθηκαν παράνομα). Ετσι, αυτή η περιοχή δεν μπορεί να κηρυχτεί αναδασωτέα. Τι θα γίνει με την κήρυξη ως αναδασωτέας της υπόλοιπης καμένης γης, όπου χτίστηκε το υπόλοιπο 50% των κατασκευών; Ούτε αυτή θα κηρυχτεί αναδασωτέα, από τη στιγμή που υπάρχει κυβερνητική βούληση να πολεοδομηθεί και αυτή η περιοχή.
 
Την περασμένη Πέμπτη επικοινωνήσαμε με τον Δασάρχη Πεντέλης, γνωστό μας από το 2008, όταν ήταν σύμβουλος του τότε υφυπουργού Γεώργιου Κιλτίδη. Είναι αυτός που ως αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας θα ετοιμάσει την απόφαση για την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, η οποία πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη. Αφού του αναλύσαμε όλα τα ζητήματα που προαναφέραμε, τον ρωτήσαμε αν έχει κάνει έρευνα για το πόσες είναι οι κατοικίες χωρίς οικοδομικές άδειες και πόσες οι κατοικίες με παράνομες άδειες.
 
Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στην αναφορά μας σε παράνομες οικοδομικές άδειες ο Δασάρχης ξαφνιάστηκε. Μας απάντησε ότι δεν έχει εικόνα για τις άδειες και ότι αυτές τις μέρες ζήτησε από την Πολεοδομία να τον ενημερώσει. Τον ρωτήσαμε ακόμα πώς θα κάνει (όπως είναι υποχρεωμένος) το τοπογραφικό της έκτασης που πρέπει να κηρυχτεί αναδασωτέα, όταν δε διαθέτει στοιχεία και τι θα γίνει με την περιοχή στο Μάτι που χτίστηκε χωρίς να υπάρχουν –παράνομες έστω- οικοδομικές άδειες; Θα κηρυχτεί αναδασωτέα; Μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει!
 
Προφανώς, η απόφαση για κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας θα υπαγορευτεί  από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και θα αφορά μια πολύ μικρή έκταση, νομιμοποιώντας έτσι όλες τις παράνομες κατασκευές, κατοικίες, βίλες και λυόμενα.
Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018