Τρίτη 23 Απριλίου 2019 | 23:30

ΕπικαιρότηταPointer

Σόου Τσίπρα στον τόπο του εγκλήματοςΤην πρώτη φορά ήταν νύχτα και το σόου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής μεταδιδόταν λάιβ. Ο Τσίπρας ρωτούσε πότε θα σηκωθούν τα αεροπλάνα, την ώρα που ο κόσμος είχε καεί ζωντανός, ενώ μεγάλο μέρος από τους επιζήσαντες αγωνιούσε αν θα πάει κάνα πλεούμενο να τους μαζέψει από τη θάλασσα.
 
Τη δεύτερη φορά πήγε χαράματα, απροειδοποίητα, μόνο με τον φωτογράφο του Μαξίμου. Ηταν η περίοδος που προσπαθούσαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για το θάνατο τόσων ανθρώπων. Η περίοδος που έστηναν συνεντεύξεις, υπό τη διεύθυνση του Τζανακόπουλου, στις οποίες οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής «απεδείκνυαν» ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν και ο Τόσκας έπεφτε σε… βαθύ λογισμό και δεν έβρισκε κανένα λάθος.
 
Ολα αυτά, όπως είναι γνωστό, κατέληξαν σε επικοινωνιακό Βατερλό. Κι αυτό ήταν το μόνο που έτσουξε τον Τσίπρα και την κλίκα του. Δεκάρα τσακιστή δεν έδιναν για τους νεκρούς, τους τραυματίες, τις καταστροφές. Μόνο η δική τους εικόνα τους ένοιαζε. Ετσι, άρχισαν να ξεφορτώνονται τον ένα μετά τον άλλο τους «αλάνθαστους». Πάει ο Τόσκας, πάει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, πάνε οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας. Ακόμα και ο Σκουρλέτης, που όσο κι αν το προσπάθησε δεν κατάφερε να φύγει τελείως από το κάδρο, μετακινήθηκε από την κυβέρνηση στο κόμμα.
 
Μετά την παρέλευση του καλοκαιριού, λοιπόν, με τη «μάχη των ευθυνών» να έχει εξελιχθεί πλέον σε «μάχη για την αποκατάσταση», ο Τσίπρας ξαναπήγε στο Μάτι. Με όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία αυτή τη φορά και χωρίς τις «μουτζούρες» να του χαλάνε το κάδρο. Δεν είχε μαζί του τον Τόσκα και τους λοιπούς «παραιτηθέντες», αλλά τον Σπίρτζη, τον Φλαμπουράρη, τον Χαρίτση. Δηλαδή, τους υπουργούς που «έχουν τα λεφτά», με τα οποία προσπαθούν τώρα να εκμαυλίσουν τον κόσμο της περιοχής.
 
Στην τρίτη επίσκεψη Τσίπρα κόλλησε και η Δούρου, η οποία είχε φροντίσει να είναι μόνιμα έξω από το κάδρο την περίοδο της «μάχης των ευθυνών» (όπως έλεγε, όταν της επεσήμαιναν την απουσία της, δούλευε εντατικά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και δεν είχε καιρό για… επικοινωνιακές εμφανίσεις). Φαίνεται πως τώρα… χαλάρωσε από την πολλή δουλειά και είπε να κάνει κι αυτή την εμφάνισή της στα καμένα. Κι επειδή… δε δίνει σημασία στα επικοινωνιακά, φρόντισε να εμφανιστεί με «στολή εργασίας» αλά Ομπάμα (όπως και ο Τσίπρας, άλλωστε): το μαλλί πιασμένο πίσω με λάστιχο, σκούρο παντελόνι, λευκό πουκάμισο με σηκωμένα τα μανίκια! Ευκαιρία να κολλήσει βρήκε και ο Ψινάκης, με «στολή εργασίας» αλά Ομπάμα κι αυτός, στην οποία είχε προσθέσει και γραβάτα (χωρίς περαιτέρω σχόλια).
 
Το σόου ήταν άψογα σκηνοθετημένο. Περιλάμβανε περιοδεία στα καμένα (με τα πρόσωπα παγωμένα σε έκφραση θλίψης), στρατιά ασφαλιτών και κλακαδόρων (ώστε να εξουδετερώσουν με τα χειροκροτήματα τυχόν διαμαρτυρίες πληγέντων - οι οποίες δεν αποφεύχθηκαν, όμως κρατήθηκαν σε ελεγχόμενο πλαίσιο) και μετά «σύσκεψη» σε καφενείο, όπου έγιναν οι ανακοινώσεις. Ο στόχος ήταν να δειχτεί πρώτο ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται και εποπτεύει προσωπικά τους υπουργούς του και τις υπηρεσίες και δεύτερο ότι ο Τσίπρας δε φοβάται την επαφή με το λαό, δεν έχει λόγο να πηγαίνει κρυφά οπουδήποτε. Επρεπε, δηλαδή, να σβηστούν οι καταστροφικές για την εικόνα της κυβέρνησης εντυπώσεις του πρώτου καιρού και ν' αντικατασταθούν με καινούργιες.
 
Ενα «γλωσσικό ολίσθημα» του Τσίπρα αποκάλυψε την αλήθεια: «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών», είπε ο πρωθυπουργός. Ενενήντα οχτώ (μέχρι στιγμής) νεκροί δεν είναι βέβαια μια θλιβερή δημοσιότητα, αλλά μια φρικτή πραγματικότητα. Ομως ο Τσίπρας έχει στο μυαλό του μόνο τη δημοσιότητα, δηλαδή την αντανάκλαση της φρικτής πραγματικότητας στα ΜΜΕ και την επίδρασή της στο «εκλογικό πορτοφόλι» της κυβέρνησης. Γι' αυτό και πήγε στο Μάτι για να «τάξει λεφτά».
 
Ξέρουμε, βέβαια, τι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Κι έχει φανεί ήδη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς ακόμα και το επίδομα άμεσης βοήθειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες, η πλειοψηφία των πυρόπληκτων δεν το πήρε (οι Δήμοι που θα το μοίραζαν επικαλούνται τώρα γραφειοκρατικά προβλήματα). Για την περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, όμως, εγείρονται άλλα τεράστια ζητήματα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην καθυστέρηση κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ή στις επεμβάσεις καταστροφικού χαρακτήρα που έγιναν στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας (για το θεαθήναι άφησαν τον Καμμένο να βάλει τις μπουλντόζες της ΜΟΜΚΑ, ρίχνοντας το σύνθημα «γαία πυρί μειχθήτω»). Αναφερόμαστε σε κομβικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό στην αναδάσωση και με τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στα οποία είχαν χτιστεί αυθαίρετες κατασκευές. Αντιγράφουμε από την εκτενή ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο μας:
 
Μιλώντας στις 8 Αυγούστου στο Λαύριο, ο Τσίπρας -εμμέσως πλην σαφώς- δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει όλες αυτές τις παράνομες οικοδομικές άδειες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για τον λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε δράση άμεσα. Η πρόθεσή μας είναι σαφής. Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα οικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση. Σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον, και -δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους» (η έμφαση δική μας).
 
Στις περιοχές αυτές χτίστηκαν βίλες και άλλου τύπου κατοικίες, το 50% περίπου χωρίς οικοδομικές άδειες (σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις) και το άλλο 50% με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν παράνομα και που στη συνέχεια τις νομιμοποίησε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων με το άρθρο 28 παράγραφο 41 του νόμου 4280/2014. Οταν λοιπόν ο Τσίπρας δηλώνει ότι οι περιοχές θα οικοδομηθούν τάχιστα, ομολογεί ότι θα εφαρμόσει τη δασοκτόνα διάταξη των Σαμαροβενιζέλων και επιπλέον θα νομιμοποιήσει και το άλλο 50% των βιλών και κατοικιών που κατασκευάστηκαν χωρίς καν την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ετσι, η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με την απόφασή της να νομιμοποιήσει και τις βίλες χωρίς οικοδομικές άδειες, παρατείνει το χρόνο ισχύος της δασοκτόνας διάταξης των Σαμαροβενιζέλων.
 
Η δεύτερη δασοκτόνα διάταξη αφορά τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις. Την εισήγαγε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων με το άρθρο 153 του νόμου 4389/2016 και στη συνέχεια πασχίζει να την περάσει ως συνταγματική, καταφεύγοντας στη βοήθεια του ΣτΕ.
 
Αυτά γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, θέτοντας το ζήτημα στην ευρύτερη διάστασή του, αυτή της πλήρους εγκατάλειψης του δασικού πλούτου της χώρας, από τη μια, και της διαχρονικής νομιμοποίησης κάθε είδους καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης στα καταπατημένα, από την άλλη. Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η καταστροφή που προκάλεσε, γίνεται εργαλείο για την παγίωση και επέκταση της δασοκτόνας πολιτικής (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες πυρκαγιές). Γι' αυτό και η προσοχή μας δεν πρέπει να στραφεί μόνο στα ζητήματα στήριξης των πληγέντων, αλλά και σ' αυτά τα ευρύτερα ζητήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, στο όνομα της αποκατάστασης των πληγέντων που είχαν χτίσει σε δάσος, να παγιωθεί η δασοκτόνα διάταξη των Σαμαροβενιζέλων, όπως την περιγράψαμε παραπάνω. 'Η να περάσει το προκλητικό σχέδιο για τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, που επίσης νομιμοποιεί καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές και κατασκευές σε δάση και δασικές εκτάσεις, υπό τη συνοδεία του ήχου από τις μπουλντόζες που για λόγους προπαγάνδας γκρεμίζουν κάποια εγκαταλελειμμένα αυθαίρετα, τροφοδοτώντας με εικόνες την κυβερνητική προπαγάνδα.
 
* Μια διόρθωση: στο προηγούμενο φύλλο, στην ανάλυση για τις δημαγωγικές εξαγγελίες Τσίπρα σχετικά με τις κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων και μαντρών σε δάση, δασικές εκτάσεις αιγιαλό και ρέματα, αναφερθήκαμε στις επισημάνσεις του αρχιτέκτονα Αντώνη Μαούνη, βαθύ γνώστη του θέματος, γράφοντας ότι έγιναν στο πλαίσιο έρευνας των «Νέων». Το σωστό είναι ότι έγιναν στην ΕφΣυν, στις 9 Αυγούστου.
Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018