Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 18:24

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Small_img_31307

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Κοινωνικός έλεγχος μέσω φιλανθρωπίας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διεξάγεται η «μάχη της ΔΕΘ». Τα κομματικά επιτελεία εφοδιάζουν τους αρχηγούς με ηχηρά προγράμματα, με έντονο κοινωνικό άρωμα, τα οποία αυτοί εκφωνούν στη διάρκεια ενός διήμερου που διάγουν ο ένας μετά τον άλλο στη Θεσσαλονίκη.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Προπαγάνδα απάτης με τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Θα της χαλάσουμε λίγο το άθλιο πανηγύρι, σημειώνοντας καταρχάς ότι δεν τόλμησε να ψελλίσει -έστω φραστικά- ότι θα καταργήσει την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της 28ης Φλεβάρη του 2012, που ενσωματώθηκε και στον μνημονιακό νόμο 4046/2012. Αναφερόμαστε σ’ αυτή την Πράξη, γιατί, πέραν των άλλων, με αυτή απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αύξηση σε μισθούς, επιδόματα κτλ., ακόμα και μέσω ΣΣΕ. Ας θυμηθούμε το άρθρο 4 της 6ης ΠΥΣ:
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αστερισμό της αμερικανοδουλείας

Ποιος το περίμενε ότι μια καθαρόαιμα συριζαίικη εφημερίδα, η ΕφΣυν, θα κυκλοφορούσε με την αστερόεσσα στο πρωτοσέλιδό της και θεαματική αυτοκριτική για τα… νεανικά αμαρτήματα της Αριστεράς, με τον τίτλο-σύνθημα: «Yankees go… ΔΕΘ»; Στο θαυμαστό κόσμο των αδίστακτων αστών καριεριστών του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι της Αριστεράς, βέβαια) όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς. Οι άνθρωποι ζωντανεύουν την εποχή της απροκάλυπτης αμερικανοδουλείας, την εποχή του Πιουριφόι και του «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας», ποντάροντας στην υποστήριξη που τους προσφέρουν οι Αμερικάνοι στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και ειδικά σε ζητήματα-κλειδιά, όπως είναι τελευταία το «Μακεδονικό».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Κοτζιάς-Τσαβούσογλου

Οπως προστάζουν οι ΗΠΑ

Πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα περί ανοίγματος νέων διαύλων Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τη μετάβαση του Κοτζιά στη Σμύρνη και την παρουσία και του Τσαβούσογλου στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Προξενείου, πέρα από τα «πονηρά» αντιπολιτευτικά ερωτήματα του Κουμουτσάκου για το αν η κυβέρνηση συμφώνησε σε «άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία» (κάτι πρέπει να πει και η ΝΔ για να δείξει πως κάνει αντιπολίτευση και στην εξωτερική πολιτική), πέρα από τα δραματοποιημένα ρεπορτάζ των ελληνικών καναλιών για τα… βαβουριάρικα τουρκικά μαχητικά που πέταξαν πάνω από τα κεφάλια των επίσημων την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει ο Κοτζιάς, ας ψάξουμε την ουσία στα όσα δήλωσε ο Κοτζιάς στη Σμύρνη. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Υπόθεση Φλώρου

Πέρα από τη σκανδαλολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επιδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά, κατάφερε να ξαναστείλει τον Φλώρο στη φυλακή, οπότε έφτιαξε εύκολα το «αφήγημά» του: τον Φλώρο τον έβγαλαν τα κυκλώματα, εμείς τον ξαναστείλαμε μέσα σε λίγες μέρες στη φυλακή, πείτε μας όμως εσείς για τις σχέσεις του ανιψιού και συμβούλου του αρχηγού σας με τον Φλώρο. Μπορεί να λένε ό,τι θέλουν ο Δημητριάδης και η ΝΔ, μπορεί να κάνουν τη μια μήνυση μετά την άλλη, όμως μπορεί κανείς να φανταστεί τι συζητούν στα καφενεία και στις κοινωνικές συναναστροφές.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Σκυλάκια των καναλαρχών

Και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΡ, οι πέντε καναλάρχες που παίρνουν άδεια «οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας». Δηλαδή, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη. Πόσο φόρο γλίτωσαν για τους έξι μήνες (από την 1η Απρίλη) που ισχύει ο μειωμένος φόρος; Για να μη σας κουράζουμε με πράξεις, σας λέμε κατευθείαν το αποτέλεσμα. Γλίτωσαν τουλάχιστον 18,3 εκατ. ευρώ. Επομένως, τα 17,5 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος ως πρώτη δόση για τις άδειες, τα έχει ήδη χάσει και με το παραπάνω, με τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%. Περιττεύει να πούμε ότι μένει ακόμα ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί το 2018, οπότε οι απώλειες κρατικών εσόδων θα είναι μεγαλύτερες. Και από του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερες (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική καπιταλιστική οικονομία

Εξαρτημένη, αναιμική, εύθραυστη

Από αυτή την οικονομία «περιμένουν» να έχει υψηλά «πρωτογενή πλεονάσματα» συνεχώς, για μια περίοδο μεγαλύτερη των σαράντα ετών! Υψους 3,5% του ΑΕΠ το χρόνο μέχρι και το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060! Μας δουλεύουν, φυσικά. Ολοι μαζί. Ελληνική κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι. Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (όποιου ύψους) δεν μπορούν να βγουν από την όποια ανάπτυξη (η οποία από την αρχή ακόμα της σχετικής καπιταλιστικής ανάκαμψης δείχνει τον αναιμικό, ασταθή και εύθραυστο χαρακτήρα της), αλλά θα βγουν μόνο μέσα από την υπερφορολόγηση και την κινεζοποίηση του ελληνικού λαού.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων στη Χαλκιδική

Δεν τόλμησε να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος στο Παλιούρι 

Τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών είναι δασολόγοι. Ενα απ’ αυτά είναι διευθυντής της Διαχείρισης Δασών και μ’ αυτή την ιδιότητα γνωμοδότησε στις 7 Νοέμβρη του 2017 ότι συμφωνεί με τη θέση του Δασάρχη Κασσάνδρας για τον δασικό χαρακτήρα αυτής της έκτασης. Τι θα κάνει ο εν λόγω υπηρεσιακός παράγοντας; Θα κάνει «χαρακίρι» ή θα υπερασπιστεί τη θέση του ότι πρόκειται για δάσος και ότι η εταιρία του Σαββίδη είναι υποχρεωμένη να χτίσει σ’ αυτό το δάσος όπως προβλέπει το άρθρο 49 του νόμου 998/1979, όπως γνωμοδότησε ο Δασάρχης Κασσάνδρας και συμφώνησαν όλοι οι (δασολόγοι στην ειδικότητα) αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης;
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ετοιμάζουν δασικό έγκλημα στο Μάτι

Αυτό που σκοπίμως συσκοτίζει ο λαλίστατος Φάμελλος είναι ότι δε συμβιβάζεται η κήρυξη μιας καμένης δασικής έκτασης (με πευκόδασος) με την παράλληλη πολεοδόμησή της. Οταν μια έκταση κηρυχτεί αναδασωτέα, αυτή δεν μπορεί να πολεοδομηθεί, γιατί απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε επέμβαση στις αναδασωτέες εκτάσεις. Καλά θα κάνουν οι δασολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν στους άσχετους της πολιτικής ηγεσίας ότι η περιοχή δεν μπορεί να πρασινίσει την άνοιξη, γιατί ήταν πευκοδάσος και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μια καμένη περιοχή πρασινίζει μόνο με φυσική αναγέννηση που θέλει χρόνια και όχι μερικούς μήνες. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ελεύθερη πρόσβαση - καρικατούρα

Λύκειο ταξικών ανισοτήτων και ισχυρών εξεταστικών φραγμών

Αφού επί χρόνια δημαγωγούσαν με την ελεύθερη πρόσβαση, η «παιδική χαρά» του Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας, με τη δημοσιοπίηση της πρότασης για την «αναμόρφωση» του Λυκείου και το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκαναν μια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα. Παρουσίασαν μια καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης, επειδή και σ’ αυτόν τον τομέα, της εκπαίδευσης, έχουν απόλυτα ταυτιστεί με τις κεφαλαιοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές (ρεαλισμός αποκαλείται), καθαρά για να προσφέρουν μια στοιχειώδη ικανοποίηση στο εσωτερικό ακροατήριο του «ΣΥΡΙΖΑ του 4%».
ΣΕΛΙΔΑ 10

Μεταπτυχιακοί τίτλοι από το ΜΑΙΧ

Κουρέλιασαν το άρθρο 16 του Συντάγματος

Αλλη μια πρωτιά για την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων συνιστά η ωμή παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με εκπρόθεσμη τροπολογία, που κατατέθηκε την 1η Αυγούστου ως άρθρο 46 στο νόμο 4559/2018, το ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) θα μπορεί να εκδίδει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ισότιμους με τους μεταπτυχιακούς τίτλους που εκδίδουν τα Πανεπιστήμια!
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντιφασιστικός αγώνας θα είναι και αντικαπιταλιστικός ή δε θα υπάρξει

Ποιος θα περίμενε από τη φράου Μέρκελ (ή μάνταμ Μέρκελ στα τσιπρέικα) να ζητήσει από τους γερμανούς πολίτες να κινητοποιηθούν κατά της νεοναζιστικής ακροδεξιάς που κηρύσσει το μίσος κατά των ξένων, των πολιτικών, της αστυνομίας και της ελευθερίας του Τύπου! Επρεπε να συμβούν τα γεγονότα στο Κέμνιτς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, με το σαφάρι κατά των μεταναστών από τους νεοναζί και τις διαδηλώσεις μίσους από χιλιάδες φασίστες, για να επέμβει το κράτος προκειμένου να μη χάσει το μονοπώλιο της βίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αργεντινή

Ξανά το φάντασμα του ΔΝΤ

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Αργεντινή μετά από την προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τη ραγδαία οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι, που ανήλθε στην εξουσία το 2015, μετά από την εκλογική ήττα της σοσιαλδημοκρατίας, δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει ό,τι απαιτείται για να ξεκινήσει να παίρνει τις δόσεις από το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει με το ΔΝΤ από τον περασμένο Ιούνη.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Αρχοντας της Συρίας ο Πούτιν

Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο μια ιμπεριαλιστική δύναμη να δίνει στοιχεία για την εμπλοκή της σ' έναν πόλεμο στο εξωτερικό. Οταν όμως πρόκειται για έναν πόλεμο στον οποίο έχει νικήσει, τότε οι συνήθειες παραβιάζονται. Ετσι, το ρωσικό υπουργείο Πολέμου ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου, ότι στη Συρία πολέμησαν 63.012 ρώσοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων 434 στρατηγοί και 25.738 αξιωματικοί  «πολέμησαν τουλάχιστον μία φορά». Εγιναν 39.000 πτήσεις, κατά τις οποίες η ρωσική πολεμική αεροπορία σκότωσε «περισσότερους από 86.000 αντάρτες».
ΣΕΛΙΔΑ 4

Διαδηλώσεις με νεκρούς στο Ιράκ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βασόρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Η μόλυνση του πόσιμου νερού που τροφοδοτεί την πόλη των δυόμισι εκατομμυρίων κατοίκων με αστικά λύματα, που έστειλε στο νοσοκομείο χιλιάδες κατοίκους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής, δίνοντας νέα ώθηση στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την αρχή του καλοκαιριού.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Παρέλαση ιμπεριαλιστών στα Σκόπια

Παρέλαση υψηλόβαθμων στελεχών του ιμπεριαλιστικού κόσμου της Δύσης παρατηρείται στα Σκόπια, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Ζόραν Ζάεφ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής του Σεπτέμβρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ενας… μετριοπαθής ακροδεξιός

Μέχρι τότε, η Μέρκελ οχυρώνει τη δεξιά πλευρά της στη γερμανική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα προτείνει στους υπόλοιπους συντηρητικούς της ΕΕ μια λύση η οποία μπορεί να ανακόψει την άνοδο της πέραν του ΕΛΚ Ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Με έναν πατενταρισμένο ακροδεξιό όπως ο Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ (η σύγκριση του Βέμπερ με τον Γιούνκερ, που ήταν ο προηγούμενος υποψήφιος του ΕΛΚ είναι χαρακτηριστική) εκτιμά ότι μπορεί να συγκρατήσει τη διαρροή ψήφου προς τα ακροδεξιά κόμματα. Kαι βέβαια, την ενδιαφέρει κυρίως να ανακόψει την άνοδο της AfD στη Γερμανία.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018