Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:54

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Small_img_31267

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ /  ΕDITORIAL

Ούτε ντροπή ούτε τσίπα

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου πήγε στο Καστελλόριζο για να ανακοινώσει την έναρξη της μνημονιακής περιόδου, φλομώνοντας τον ελληνικό λαό στα ψέματα σχετικά με το περιεχόμενό της. Ο Τσίπρας επέλεξε τελικά την Ιθάκη για να εκφωνήσει τα δικά του ψέματα για το ανύπαρκτο τέλος της μνημονιακής περιόδου.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για το νέο πετσόκομμα των συντάξεων

Για να το πούμε ευθύς εξαρχής, εμείς εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων θα πάρει αναβολή στην εφαρμογή της ψηφισμένης νέας περικοπής των συντάξεων. Οχι επειδή πάει καλά η οικονομία και το μέτρο είναι αχρείαστο, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά επειδή το μέτρο είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί από 1.1.2019. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (και των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν σ' αυτόν), αποψιλωμένες από το απαραίτητο προσωπικό, δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το έργο του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί μέχρι το Μάη του 2016 και να καθορίσουν τις «προσωπικές διαφορές», επί των οποίων θα εφαρμοστεί το πετσόκομμα.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την καρέκλα και πολλά περισσότερα

Ο Ψινάκης είναι η επιτομή της αστικής χυδαιότητας και παρακμής, όμως η διαφορά του από τον Τσίπρα και τους άλλους συριζαίους είναι μόνο στο φαίνεσθαι. Επί της ουσίας μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό. Ο Ψινάκης προσπάθησε να σώσει τη δημαρχιακή του καρέκλα, ο Τσίπρας και οι υπουργοί του προσπάθησαν να σώσουν τις δικές τους καρέκλες. Ο,τι έκαναν από εκείνο το βράδυ της 23ης του Ιούλη μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου εντασσόταν στη σφαίρα της προπαγανδιστικής διαχείρισης. «Να τη βγάλουμε καθαρή τώρα, μέχρι να περάσει ο χρόνος και να ξεχαστούν και αυτοί οι νεκροί». 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ανανεωμένος θίασος στο ίδιο μνημονιακό έργο

Αν είσαι μάνα και πονείς
πες μας τι φταίει ο Κοντονής
Λαϊκό δίστιχο
Εδώ και μια βδομάδα η πολιτική επικαιρότητα αναλώνεται στην ανασχηματισμολογία. Κι όταν ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, άρχισαν οι αναλύσεις για το παρασκήνιό του, καθώς και για τις στοχεύσεις του Τσίπρα με τις αλλαγές που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα.  Λες και η πολιτική καθορίζεται από τα πρόσωπα. 'Η λες και η πολιτική είναι άριστη και αναζητούνται τα πιο ικανά πρόσωπα για να την εφαρμόσουν. Ετσι είναι όμως η αστική πολιτική και τα μίντια που την υπηρετούν. Ανάλογα από τη θέση που βρίσκονται, κρίνουν και τους ανασχηματισμούς των κυβερνητικών σχημάτων. Με στόχο την αποκόμιση πολιτικού κέρδους, έστω και πρόσκαιρα. Η αστική πολιτική είναι πλέον σε σημαντικό βαθμό εικόνα. Εικόνα κατασκευασμένη με υλικά από τη μάντρα του σύγχρονου γκεμπελισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Με δημοσιεύματα του φίρερ στη φυλλάδα «Χρυσή Αυγή»

Αποκαλύπτεται ο πανικός των νεοναζιστών

Δύο ανυπόγραφα δημοσιεύματα στην εφημερίδα των Νεοναζιστών της ΧΑ  έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα την εκτίμησή μας ότι στην ηγεσία της νεοναζιστικής συμμορίας έχει προκληθεί πανικός και ότι στους κόλπους της έχει φουντώσει ο καυγάς.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Αμα έχεις φράγκα, ανοίγουν όλες οι πόρτες…

Δε θα μπούμε στη συζήτηση για το αν ο Φλώρος έπρεπε ή όχι να αποφυλακιστεί. Ξέρουμε όμως ότι γύρω από τα δικαστήρια και τις φυλακές κινείται ένα ολόκληρο κύκλωμα, στο οποίο διακινείται πολύ χρήμα. Τα πάντα έχουν την τιμή τους. Κι έχουμε μάθει να «κουμπωνόμαστε» όταν βλέπουμε διαγνώσεις για ψυχικές νόσους. Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, είναι η υποκρισία της αστικής πολιτικής, οι επιλεκτικές της ευαισθησίες, η δήθεν εντιμότητα των εκπροσώπων της και η γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα γύρω από ζητήματα καταστολής και «σωφρονισμού». Αμα έχεις φράγκα, ανοίγουν όλες οι πόρτες, λέει ο λαός…
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων και μαντρών σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και ρέματα

Ασύστολη δημαγωγία Τσίπρα

Στις 8 του περασμένου Αυγούστου, σε φιέστα που του οργάνωσαν στο Λαύριο, ο Τσίπρας εξήγγειλε 20 μέτρα, καταβάλλοντας μια τελευταία προσπάθεια να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του και προσωπικά του ίδιου για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιούλη του 2018. Δημαγώγησε ασύστολα, προκαλώντας ακόμα και τη νοημοσύνη μας, όπως θα δούμε παρακάτω.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Εθνική Στρατηγική για το Δάσος

Σχέδιο πλήρους εγκατάλειψης και παράδοσης του δασικού πλούτου στις ορέξεις του κεφαλαίου

Το ίδιο επιδιώκει τώρα, όσον αφορά το ρόλο της δασικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον Φάμελλο. Δεν πρωτοτυπεί καθόλου το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την ΕΣΔ (άρθρο 6) αναφερόμενο σε δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον δασικό πλούτο της χώρας. Πίσω από τις αυτές τις φαντεζί λέξεις κρύβεται η προσπάθεια για την πλήρη παράδοση του δασικού πλούτου της χώρας στη βουλιμία του κεφαλαίου της δασικής βιομηχανίας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Οχι μόνο σκατόψυχοι…

Ναι, σκατόψυχοι. Ετσι αποκαλεί ο λαός μας τους ανθρώπους αυτού του είδους. Τους ανθρώπους που καμαρώνουν για το «νομικό πολιτισμό» και το «κράτος δικαίου» του καθεστώτος που υπηρετούν (θησαυρίζοντας απ' αυτές τις υπηρεσίες) και την ίδια στιγμή απαιτούν να ριχτεί ο Κουφοντίνας σ' ένα λάκο και ν' αφεθεί εκεί μέχρι να πεθάνει. Σ' αντίθεση μ' αυτούς, ο απλοί λαϊκοί άνθρωποι δείχνουν στον Κουφοντίνα το σεβασμό και την αλληλεγγύη που του αξίζει. Γνωρίζουμε αρκετά περιστατικά από τις μέρες των αδειών του, όμως δεν προχωρούμε σε περιγραφές γιατί δε θέλουμε να εκθέσουμε ανθρώπους στα κοράκια που καραδοκούν.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν έχει τέλος η «Οδύσσεια» της εκπαίδευσης

Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος των πανηγυρισμών για το τέλος της «Οδύσσειας» των Μνημονίων από τον κυβερνητικό λόχο στην Ιθάκη, και στην εκπαίδευση άρχισαν να καταφθάνουν η μια μετά την άλλη οι «απανταχούσες». Στο ίδιο το νησί, αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα όλα τα σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, μάλιστα επέλεξε να το κάνει αυτό με τον πιο άθλιο και ύπουλο τρόπο.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Για τρίτη σχολική χρονιά η γκετοποίηση των προσφυγόπουλων

Ο οδικός χάρτης για την Παιδεία που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», αναφέρεται και στο μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ενίσχυση της εκπαίδευσης των προσφύγων, των μεταναστών και των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, των παιδιών Ρομά και των μουσουλμανοπαίδων», «Ενταξη όλων των προσφυγόπουλων στο πρωινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Οι «εχθροί» μετανάστες και η «πολιτισμένη» Ευρώπη

«Ακουσα τους κατηγόρους να ζητούν λεπτομέρειες για μένα. Ορίστε. Γεννήθηκα στο Μιλάνο, στις 9 Μαρτίου 1973, στο Μιλάνο. Είμαι έτοιμος και υπερήφανος να συλληφθώ επειδή μάχομαι να προστατέψω τα ιταλικά σύνορα». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αρχηγός της νεοφασιστικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, στην είδηση ότι οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για συμμετοχή του σε παράνομη κράτηση και απαγωγή των μεταναστών του πλοίου Diciotti που στις 15 Αυγούστου μάζεψε 190 μετανάστες από ένα σαπιοκάραβο κοντά στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Οι 13 χρειάζονταν άμεση ιατρική φροντίδα γι’ αυτό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όμως οι υπόλοιποι 177 παρέμειναν για δέκα ακόμα μέρες στο Diciotti.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Μαχμούντ Αμπάς

Προτείνει παλαιστινιακό κράτος-παρωδία

Μιλώντας στη Ραμάλα, την Τρίτη 28 Αυγούστου, σε μια ομάδα ισραηλινών ακαδημαϊκών, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος δεν πρέπει να έχει στρατό, ενώ η αστυνομία του θα πρέπει να διαθέτει μόνο μέσα καταστολής κοινωνικών ταραχών! Με αυτή τη δήλωση ο Αμπάς υιοθετεί με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την πάγια απαίτηση των σιωνιστών για ένα παλαιστινιακό κράτος πλήρως αποστρατιωτικοποιημένο, στο έλεος του ισραηλινού στρατού, που θα αναλάβει την αστυνόμευση και την καταστολή στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη μονομερή φύλαξη των συνόρων. Ενα κράτος που μόνο κράτος δε θα είναι.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Τουρκία

Τα Μνημόνια έρχονται

Μπορεί ένας πάστορας να επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις σε μία χώρα; Κοιτάζοντας τα πράγματα από την επιφάνεια, κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει καταφατικά, με αφορμή αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία. Η άρνηση των τουρκικών αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία», προκάλεσε άλλη μία κατρακύλα της τουρκικής λίρας την περασμένη βδομάδα καθώς και την οργή του Ερντογάν που μίλησε για «οικονομικό πόλεμο» από τις ΗΠΑ. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Σύγχρονη δουλεία με μοντέρνο περιτύλιγμα

Τώρα, οι μορφές δουλείας έχουν κι αυτές… εκσυγχρονιστεί! Πριν από μερικά χρόνια, είχαμε επισημάνει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων στα γερμανικά σφαγεία (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/736/Διεθνή/19551.Κινεζοποιημένοι-σκλάβοι-στα-γερμανικά-σφαγεία). Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στη γερμανική κοινωνία, αφού οι συνθήκες ζωής των εργατών προσομοίαζαν σε αυτές της εποχής της πρωταρχικής συσσώρευσης του κεφαλαίου. 
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018