Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:22

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΗ

Small_img_31215
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Δολοφόνοι!

Πριν από λίγο καιρό, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας εισέπραττε τα συγχαρητήρια του Τραμπ επειδή η Ελλάδα «είναι εντάξει» στις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, καθώς κατέχει τη δεύτερη -μετά τις ΗΠΑ- θέση μεταξύ των κρατών μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε στρατιωτικές δαπάνες, δαπανώντας ετησίως το 2,4% του ΑΕΠ της.
ΣΕΛΙΔΑ 6
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα προεκλογικά κόλπα δεν αλλάζουν τη μνημονιακή πολιτική

Καθώς οι Τσιπραίοι παίζουν επιδέξια με την προπαγάνδα της επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων μνημονιακών ρυθμίσεων (κυρίως του νέου πετσοκόμματος των συντάξεων, που είναι νομοθετημένο να εφαρμοστεί από 1.1.2019), τα φιλικά προς τη ΝΔ Μέσα (βλέπε π.χ. Συγκρότημα Μαρινάκη) καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για ν' αποδείξουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Κι αρπάζονται από κάθε χαραμάδα είδησης, την οποία πασπαλίζουν με μπόλικη «κιτρινιά».
ΣΕΛΙΔΑ 16
 

Κυβέρνηση γκεμπελίσκων και προβοκατόρων

«Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες». Σ' αυτή την αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζανακόπουλου κρύβεται όλη η κοινωνική αναλγησία και η πολιτική ιταμότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μπροστά σε μια εκατόμβη νεκρών έχουν το θράσος να διεκδικούν το αλάθητο και να αναγορεύουν σε λάθος την επίρριψη ευθυνών στους υπουργούς και στους κρατικούς αξιωματούχους που χειρίστηκαν την κατάσταση.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

Κότες, κοτέτσια και κακαρίσματα

Προσέξτε ποιος κάνει τον καμπόσο. Ο άνθρωπος που τραγουδούσε μερακλωμένος στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ «We are the world». Ο άνθρωπος που τραγουδούσε στη Φεντερίκα Μογκερίνι «Happy birthday to you» και μοίραζε σταυρωτά φιλιά στην παραλία της Πρέσπας. Ο υπουργός μιας κυβέρνησης υποτελούς σε μια χούφτα ιμπεριαλιστές δανειστές, οι οποίοι της υπαγορεύουν κάθε λεπτομέρεια της πολιτικής της στο δημοσιονομικό, τον τραπεζικό, τον κοινωνικό, το δικαστικό τομέα, τον τομέα της υγείας, της παιδείας κτλ.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

Στο ψυγείο το Tsipras-gate

Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική οδήγησε στο ψυγείο το Tsipras-gate, από το οποίο είχε πιαστεί η ΝΔ και το είχε κάνει πρώτο ζήτημα στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Αναφερόμαστε στις ρυθμίσεις των δανείων της εταιρίας των αδερφών του Τσίπρα και κυρίως στην υπόθεση της πλαστής βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας του εξαδέλφου Γ. Τσίπρα, που σήμερα είναι προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού.
ΣΕΛΙΔΑ 3

 
Σημαντική απόφαση στη δίκη των νεοναζιστών

Οι συνήγοροι μπορούν να καταθέτουν γραπτώς στα πρακτικά δηλώσεις και σχολιασμούς

Mια σημαντική, κατά τη γνώμη μας, παρεμπίπτουσα απόφαση πήρε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 23 Ιούλη το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση των νεοναζιστών της ΧΑ. Αποφάσισε να καταχωρούνται στα πρακτικά της δίκης τα γραπτά κείμενα των σχολιασμών και των δηλώσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με διαφωνία της προέδρου, προέδρου εφετών Μ. Λεπενιώτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.
ΣΕΛΙΔΑ 12

 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κράτος ολετήρων και δολοφόνων

Στη δημόσια συζήτηση, τα αστικά ΜΜΕ έχουν αρπάξει από το λαιμό τον ελληνικό λαό και δεν τον αφήνουν να πάρει ανάσα και κυρίως δεν του επιτρέπουν να σκεφτεί. Η συγκίνηση εγχύεται με μέγα-σύριγκα, όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες: ανθρώπινα δράματα, γονείς απανθρακωμένοι με τα παιδάκια τους στην αγκαλιά, καμένα αυτοκίνητα με ζάντες που έλιωσαν, ηρωικοί ψαράδες-διασώστες, ηρωικοί πυροσβέστες και μπάτσοι, ηρωικοί εθελοντές διασώστες (πάντα χρειάζονται ήρωες, πραγματικούς ή κατασκευασμένους, αυτά τα αφηγήματα), αλληλεγγύη, τρόφιμα, νερά κτλ. Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις κάνουν διαφήμιση με δωρεές, διάφοροι ξεπεσμένοι αστέρες διεκδικούν λίγα λεπτά δημοσιότητας με δακρύβρεχτες αναρτήσεις στα Μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», το δάκρυ ρέει κορόμηλο από παντού
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
 

Η πλήρης εγκατάλειψή τους καίει τα δάση και όχι οι «εμπρηστές» και τα… «ασύμμετρα φαινόμενα»

Εδώ και χρόνια κραυγάζουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές ούτε «ασύμμετρο φαινόμενο» είναι ούτε έργο εμπρηστών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλονται στα καλώδια της ΔΕΗ, που διατρέχουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, στους πυλώνες της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και δεν καθαρίζονται (για λόγους αύξησης των κερδών της ΔΕΗ), οφείλονται στις χιλιάδες αδέσποτες χωματερές που βρίσκονται μέσα σε δάση. Οφείλονται, τέλος, στην εύφλεκτη ύλη με την οποία είναι πλημμυρισμένα τα δάση. Ξεραμένα δέντρα, ξεραμένα χόρτα, σπασμένα κλαδιά συσσωρεύονται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, καθώς από το 2009 οι προσλήψεις δασεργατών, που είναι απαραίτητοι για μια σειρά ουσιαστικών εργασιών μέσα στα δάση, σταμάτησαν.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
 

Καρεκλοκένταυροι, παχύδερμα

Ο υπουργός Τόσκας, με την «τετράγωνη» λογική του καραβανά που έχει μάθει να βλέπει τους ανθρώπους σαν πιόνια, είναι ο πιο σαφής απ’ όλους: η κυβέρνηση δε φταίει σε τίποτα. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.  Από τη στιγμή που έπιασε φωτιά, από τη στιγμή που φυσούσε δυνατός αέρας, από τη στιγμή που το Μάτι είναι περιοχή κατοικίας, ήταν δεδομένο ότι άνθρωποι θα καίγονταν και άλλοι θα πνίγονταν! Τι να κάνουμε; πέσαμε σε μεγάλη γκαντεμιά!
ΣΕΛΙΔΑ 9
 

Κινδυνεύει με αποχαρακτηρισμό το δάσος στο Παλιούρι

Κυβέρνηση και εταιρία του Σαββίδη πιέζουν αφόρητα υπηρεσιακούς παράγοντες για να ενδώσουν και να αποχαρακτηρίσουν το135 στρεμμάτων δάσος χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Το δάσος αυτό είναι ηλικίας από 25 έως 40 χρόνων, με κάλυψη 100%, γεγονός που πιστοποιήθηκε με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού. Παρολαυτά, η εταιρία του Σαββίδη, έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων, επιμένει στον αποχαρακτηρισμό του, προκειμένου να χτίσει μέσα στην έκταση των 135 στρεμμάτων πολυτελείς βίλες.
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

ΥΓΕΙΑ

Διαρκές σκάνδαλο ο περιβόητος κτηνίατρος εκτροφής

Κυβερνητικός στόχος, η απογύμνωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου βάλθηκε να ολοκληρώσει το έργο των προκατόχων του όλων των αποχρώσεων. Το έργο    της πλήρους παράδοσης όλων των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) σε ιδιώτες κτηνίατρους και ιδιαίτερα σε εταιρίες που έχουν φτιάξει κτηνίατροι. Γιατί πρώτιστο μέλημα των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων δεν είναι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά η αποκόμιση ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους από τις επιχειρήσεις της διατροφικής και ζωοτροφικής αλυσίδας.
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Καραμπινάτη πολιτική δίωξη η υπόθεση κατά των πολιτικών κρατούμενων του Κορυδαλλού

Να τεθεί αμέσως στο αρχείο

Εχουμε ξαναγράψει ότι πρόκειται για μια καραμπινάτη σκευωρία, που στόχο έχει να πλήξει πολιτικούς κρατούμενους με πρώτο τον Δημήτρη Κουφοντίνα, από τον οποίο η κυβέρνηση και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να στερήσουν το δικαίωμα στην κανονική άδεια.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα εισαγωγής ενόψει εκλογών

Οι αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα και στις αρχές του Σεπτέμβρη θα νομοθετηθούν, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας. Ο «διάλογος», λοιπόν, που πότε «ολοκληρωνόταν» και πότε «συνεχιζόταν» έλαβε τέλος γιατί έτσι επιτάσσουν οι προεκλογικές ανάγκες των συριζαίων. Απομένουν να ρυθμιστούν κάποιες «λεπτομέρειες με τους συνεργάτες» του υπουργού.
ΣΕΛΙΔΑ 10

 
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ

Κράτος-απαρτχάιντ και με τη βούλα

Το σιωνιστικό κράτος-απαρτχάιντ αποκτά πλέον και νομική υπόσταση, με βάση το νόμο που ψήφισε η Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) την Πέμπτη 19 Ιούλη. Σύμφωνα με το νέο νόμο, που ψηφίστηκε με 62 ψήφους υπέρ και 55 κατά, το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος των απανταχού Εβραίων: «Το κράτος του Ισραήλ είναι το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στο οποίο αυτός εφαρμόζει το φυσικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό του δίκαιο». «Δικαίωμα αυτοδιάθεσης μέσα στο κράτος του Ισραήλ έχουν μόνο οι εβραίοι πολίτες», διακηρύσσει ο νόμος.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Η περιβόητη «ανάκαμψη», σύμφωνα με την Εκθεση του ΔΝΤ

Οριακή ανάπτυξη, ανισομετρία και χαμηλοί μισθοί

Με μεγαλύτερη ανισομετρία και περισσότερους κινδύνους συνεχίζεται η «παγκόσμια ανάπτυξη», που άρχισε από τα μέσα του 2016, όπως σημειώνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιούλη, συμπληρωματική της ετήσιας οικονομικής έκθεσης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλη (World Economic Outlook).
ΣΕΛΙΔΑ 4
 

Ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί

«Εχουμε φτάσει σε μια πολύ δυνατή κατανόηση και πιστεύουμε όλοι στην κατάργηση των δασμών, των φραγμών και των επιδοτήσεων» ήταν το «τιτίβισμα» του Τραμπ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έγινε δεκτό με προσποιητή έκπληξη χαράς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Προσποιητή γιατί ήξεραν τι θα γινόταν. Αν δεν ήξεραν, αν υπήρχε κάποια ανοιχτή και αμφίβολης έκβασης διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, δε θα έστελναν στην Ουάσινγκτον τον… καλύτερο φίλο του «Γιάννη που πορπατάει».
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

Κούβα: Νέο Σύνταγμα, ίδια πολιτική

Η στήλη αισθάνεται βαθύτατα απογοητευμένη, διότι πληροφορήθηκε ότι στο νέο Σύνταγμα της Κούβας, το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από τη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται άρθρο που να ορίζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας! Ισως όμως ο «κομμουνισμός» να έχει ήδη επιτευχθεί, οπότε δε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Και τι κομμουνισμός! Με τη συμμετοχή ξένων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, ειδικές οικονομικές ζώνες με ελευθερία ασυδοσίας των ξένων καπιταλιστών και παπική προστασία, μιας και ο Ποντίφηκας πάντοτε έπαιζε ένα ξεχωριστό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Κούβας!
ΣΕΛΙΔΑ 5

 
ΖΟΟΜ

Εγεννήθη αυτοίς (κανονικός) αστικός κοινοβουλευτισμός

Μερικές σκέψεις για την επέτειο της «αποκατάστασης της δημοκρατίας», που φέτος έκλεισε τα 44 χρόνια και της επιφυλάχθηκαν (ως είθισται) όλες οι τιμές, εκτός από την καθιερωμένη φιέστα στο προεδρικό μέγαρο, η οποία ματαιώθηκε λόγω της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο παραλιακό μέτωπο της ανατολικής Αττικής. Κωδικοποιημένες υποχρεωτικά οι σκέψεις, γιατί ο χώρος δεν προσφέρεται για μια ευρεία ιστορική ανάλυση.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018