Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 | 08:47

ΕπικαιρότηταPointer

Σημαντική απόφαση στη δίκη των νεοναζιστών: Οι συνήγοροι μπορούν να καταθέτουν γραπτώς στα πρακτικά δηλώσεις και σχολιασμούς

Mια σημαντική, κατά τη γνώμη μας, παρεμπίπτουσα απόφαση πήρε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 23 Ιούλη το δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση των νεοναζιστών της ΧΑ. Αποφάσισε να καταχωρούνται στα πρακτικά της δίκης τα γραπτά κείμενα των σχολιασμών και των δηλώσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
 
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με διαφωνία της προέδρου, προέδρου εφετών Μ. Λεπενιώτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.
 
Η απόφαση είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συνηγόρους να καταθέσουν γραπτώς όλους τους σχολιασμούς και τις δηλώσεις που έκαναν, σύμφωνα με τα άρθρα 358 και 333 του ΚΠΔ, καθιστώντας τους έτσι αναπόσπαστα στοιχεία των πρακτικών της δίκης.
 
Στα πρακτικά θα ενσωματωθούν και οι σχολιασμοί των Αναγνωστέων Εγγράφων που έκαναν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Σχολιασμοί που διακρίνονται για την πληρότητά τους και καταδεικνύουν τόσο τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα του εγκληματικού μορφώματος της ΧΑ όσο και τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολύχρονης δράσης τους, που μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα έχαιρε της πλήρους στήριξης των αστυνομικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων, πράσινων και γαλάζιων.
 
Και βέβαια, μετά από αυτή τη σημαντική απόφαση είναι, θα δοθεί στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής η δυνατότητα να καταθέσουν στα πρακτικά και τις αγορεύσεις τους.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 141 παράγραφος 2 του ΚΠΔ, «ο εισαγγελέας και οι διάδικοι έχουν το δικαίωμα να ζητούν καταχώρηση κάθε δήλωσης όσων εξετάζονται ή εκείνων που μετέχουν στη δίκη, αν έχουν συμφέρον και δεν είναι αντίθετο στο νόμο, και να παραδίνουν γραπτώς σ’ αυτόν που διευθύνει τη συζήτηση τις δηλώσεις τους που αναπτύχθηκαν προφορικά».
 
Αυτό το δικαίωμα άσκησε δύο φορές ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης. Στις 20 Οκτώβρη του 2016 είχε σχολιάσει (όπως και άλλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης) καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου και στις 31 Οκτώβρη του 2016 υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα να καταχωρηθεί στα πρακτικά ο γραπτός σχολιασμός. Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη επιφυλάχθηκε. Στις 7 Απρίλη του 2017 ο Κ. Παπαδάκης επανήλθε με αίτημα να καταχωρηθεί  στα πρακτικά το γραπτό κείμενο του σχολιασμού μαρτύρων του κατηγορητήριου που είχε κάνει στις 30 Μάρτη του 2017, σύμφωνα με τα άρθρα 141 παρ. 2 και 33 του ΚΠΔ. Αυτή τη φορά η πρόεδρος απέριψε το αίτημα του συνηγόρου, ο οποίος προσέφυγε στο δικαστήριο, όπως προβλέπεται από τον ΚΠΔ. Η εισαγγελέας της έδρας Αδ. Οικονόμου πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος.
 

Πανικός στην υπεράσπιση

 
Δεκαπέντε μήνες αργότερα, η ανακοίνωση από την πρόεδρο της απόφασης γι’ αυτό το αίτημα ξάφνιασε τους συνηγόρους υπεράσπισης των νεοναζιστών. Είναι μια απόφαση που δεν περίμεναν και συνειδητοποιούν ότι τους δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα. Διότι «scripta manent, verba Volant». Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν. Οταν κάτι κατατίθεται γραπτώς, δεν μπορεί μετά να αμφισβητηθεί, όπως συμβαίνει συχνά με τον προφορικό λόγο, ειδικά από ανθρώπους που έχουν λόγο να θέλουν να «διορθώσουν» τα λεχθέντα απ’ αυτούς.
 
Ο υπερασπιστής του Κασιδιάρη Δ. Παπαδέλης, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση, πήρε αρκετές φορές το λόγο και ρωτούσε επιμόνως την πρόεδρο πώς θα γίνει να καταθέσουν στα πρακτικά δηλώσεις και σχολιασμούς που είχαν κάνει παλιά. Η πρόεδρος του απαντούσε μονότονα, ότι το δικαίωμα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής να καταθέσουν τις δηλώσεις, και τους σχολιασμούς που έχουν κάνει έως τώρα στη δίκη είναι -σύμφωνα με τη ληφθείσα απόφαση- είναι δυνητικό. Δεν παρέλειπε δε να θυμίζει στο συνήγορο ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και με δική της διαφωνία.
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζορίζονται απ’ αυτή την απόφαση, γιατί είναι άλλο να κάνεις προφορικό σχολιασμό των Αναγνωστέων Εγγράφων και να ισχυρίζεσαι ότι η ΧΑ δεν είναι εθνικοσοσιαλιστική, ότι είναι ενάντια στη βία, ότι είναι ένα σοβαρό κοινοβουλευτικό κόμμα που σέβεται τη νομιμότητα και το Σύνταγμα, και άλλο να καταθέσεις γραπτά αυτούς τους ισχυρισμούς, που εξόφθαλμα «μπάζουν». Περιμένουμε να δούμε αν θα τολμήσουν τελικά οι υπερασπιστές των νεοναζιστών της ΧΑ να καταθέσουν στα πρακτικά της δίκης τους σχολιασμούς τους.

 
Γεράσιμος Λιόντος
 
Τρίτη 24 Ιουλίου 2018