Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 | 03:22

ΕπικαιρότηταPointer

Μεγαλώνει ο πανικός της υπεράσπισης των νεοναζί

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και του σχολιασμού των Αναγνωστέων Εγγράφων στη δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ βάθυνε η κρίση και το αδιέξοδο στις γραμμές των συνηγόρων υπεράσπισης. Μια κρίση που άρχισε να εξωτερικεύεται ειδικά όταν ξεκίνησε η ανάγνωση των Εγγράφων από το 173 μέχρι και το 438, που αναδεικνύουν με πληρότητα τον εγκληματικό χαρακτήρα του νεοναζιστικού μορφώματος.
 
Στην ακροαματική διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων του 438 η παρουσία των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν υποτυπώδης και πενιχρή από άποψη ουσίας. Οχι γιατί αρκετοί απ’ αυτούς έχουν χαμηλό επιστημονικό επίπεδο, αλλά γιατί ήταν τόσο καταλυτικό το περιεχόμενο των Αναγνωστέων Εγγράφων, που δεν τους άφηνε περιθώριο να χρησιμοποιήσουν την τακτική της διγλωσσίας προκειμένου να υπερασπιστούν στοιχειωδώς τη διγλωσσία του φίρερ της ΧΑ. Οτι δηλαδή η ΧΑ δεν είναι εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα, ότι οι ίδιοι δεν είναι μέλη και στελέχη εγκληματικής οργάνωσης, ότι ο φίρερ και τα υπόλοιπα στελέχη, Παππάς, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Γερμενής, Πατέλης, Καζαντζόγλου και σία, δεν έχουν καμία σχέση με φασιστική και εγκληματική δράση. Οτι δεν έχουν καμία ανάμειξη στη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, στις δολοφονικές επιθέσεις (απόπειρες ανθρωποκτονίας από άποψη Ποινικού Δικαίου) κατά των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και ΚΚΕ στο Πέραμα, κατά των αιγύπτιων ψαράδων κι ακόμα σε πολλές άλλες υποθέσεις στις οποίες καταδικάστηκαν μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος.
 
Στα ρεπορτάζ μας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των Αναγνωστέων Εγγράφων είχαμε επισημάνει την εμφανή κατήφεια των συνήγορων υπεράσπισης των νεοναζιστών, αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να παρουσιάσουν ένα σοβαρό νομικό λόγο αντίκρουσης των επιχειρημάτων της πολιτικής αγωγής και της καταφυγής τους στη λογοκρισία και στην κοπτοραπτική των κειμένων του φίρερ και άλλων στελεχών της ΧΑ που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Οταν διαπίστωσαν με απελπισία ότι η λογοκρισία και η κοπτοραπτική δεν τους οδηγούν πουθενά, επιχείρησαν με ετεροχρονισμένα αιτήματα και ενστάσεις να αποφύγουν την ανάγνωση και την προβολή χιλιάδων ντοκουμέντων που βρέθηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των νεοναζιστών. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς το δικαστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε αυτά τα αιτήματα της απελπισίας, που θύμιζαν τον ναυαγό που αναζητά σανίδα σωτηρίας στα μαλλιά του.
 
Είχαμε αναφέρει ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του φίρερ Γ. Μιχαλόλιας, μετά την απόρριψη της ένστασής του να μη διαβαστούν τα Αναγνωστέα Εγγραφα 254 και 255 (ναζιστικό Καταστατικό της ΧΑ και έγγραφο Πρωτεσίλαος) αποχώρησε από το δικαστήριο και απουσίασε από δύο συνεδριάσεις που αναλώθηκαν στο σχολιασμό των Αναγνωστέων Εγγράφων. Εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της 16ης Ιούλη του 2018, κατά την οποία συνάδελφοί του της υπεράσπισης σχολίασαν «στο γόνατο» μερικά από τα αναγνωστέα έγγραφα. Επειδή έχει παγιωθεί να παρεμβαίνει πάντα στο τέλος, αφού έχουν προηγηθεί όλοι οι υπόλοιποι υπερασπιστές των νεοναζιστών, επιχείρησε ένα σχολιασμό των Αναγνωστέων Εγγράφων στη συνεδρίαση της 18ης Ιούλη. Σχολιασμό που κράτησε γύρω στα 42 λεπτά και που είχε ως κύριο γνώρισμά του την κοπτοραπτική και τη λογοκρισία των θέσεων του φίρερ, προκειμένου να εμφανίσει τη ΧΑ σαν ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα, που σέβεται τη νομιμότητα και καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται!
 
Κι ενώ ο ίδιος, όπως και ο συνάδελφός του Χρ. Τσάγκας, εφάρμοσε την τακτική της αποσπασματικής ανάγνωσης και προβολής των θέσεων του φίρερ, είχε το θράσος να κατηγορήσει τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής για κοπτοραπτική! Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης… Στα καφενεία αυτή η τακτική μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα, σ’ ένα ανώτερο δικαστήριο όμως όχι. Σ’ ένα τέτοιο δικαστήριο αυτή η τακτική αποκαλύπτει απλώς την αμηχανία του δικηγόρου που δεν μπορεί να βρει ένα επιχείρημα ουσίας για να υπερασπιστεί τον πελάτη του.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας ξεκίνησε την παρέμβασή του διαβάζοντας ένα μεγάλο απόσπσσμα από το βίντεο 193 του παραρτήματος 14.3 του Αναγνωστέου Εγγράφου 327 (περιέχει το ηλεκτρονικό αρχείο που κατασχέθηκε στο σπίτι του φίρερ). Το βίντεο αυτό περιέχει μεν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του φίρερ στις Θερμοπύλες το 2012, αλλά όχι ολόκληρη την ομιλία. Στο ίδιο παράρτημα, υπάρχει και το βίντεο 194, μικρότερης διάρκειας, το οποίο όμως περιέχει και το «επίμαχο» κομμάτι από την ίδια ομιλία του φίρερ στις Θερμοπύλες. Αυτό το βίντεο, όμως, το αποσιώπησε ο Γ. Μιχαλόλιας, όπως είχε κάνει και ο συνήγορος υπεράσπισης Τσάγκας κατά το στάδιο που αναγνώστηκαν και προβλήθηκαν τα ντοκουμέντα του Αναγνωστέου Εγγράφου 327. Θα ξαναπούμε πως όταν ένας συνήγορος υπεράσπισης επιλέγει να αποσιωπήσει πράγματα που εκθέτουν τον πελάτη του, δεν επιδεικνύει υπερασπιστική δεινότητα, αλλά υπερασπιστική αδυναμία και προσωπική αμηχανία (αν όχι πανικό). Γιατί το δικαστήριο δεν αποτελείται από… Λωτοφάγους.
 
Η αποσιώπηση του περιεχομένου αυτού του βίντειο είναι ευεξήγητη, καθώς ο φίρερ ακούγεται να λέει στην ομιλία του: «…αισθανόμαστε μια αηδία [από τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο]… αν θέλουν το εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή [το Κοινοβούλιο] και βγαίνουμε  στους δρόμους… να δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου… τι σημαίνει μάχη… τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται  στα πεζοδρόμια…». Η φράση την οποία τονίσαμε είναι αντιγραμμένη από στίχο των ταγμάτων εφόδου των Ναζιστών της χιτλερικής Γερμανίας, ενώ όλη αυτή η παράγραφος δεν προσιδιάζει σε «νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα». Το γράμμα και το πνεύμα της ξεσκίζουν το πέπλο του νόμιμου κοινοβουλευτικού κόμματος που ανεπιτυχώς προσπαθούν να υφάνουν οι νεοναζιστές.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας διάβασε μεγάλο απόσπασμα από το βίντεο 193, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Ας έρθουν να μετρηθούμε και να δούνε πόσα απίδια  πιάνει ο σάκος… εσείς είστε τα τάγματα εφόδου». Και σχολίασε με στόμφο: Συγγνώμη, εσείς τι καταλάβατε; Οτι ο κ. Μιχαλολιάκος απειλεί ότι θα συντρίψει το σύστημα και τον κ. Δένδια με τα τάγματα εφόδου ή απαντά πολιτικά; Πολιτική ήταν η εκδήλωση»! Γι’ αυτό λέμε ότι έχει μεγαλώσει ο πανικός τους, καθώς διαπιστώνουν ότι υπερασπιστικά βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Ακόμα και αν δεν αποσιωπούσε το βίντεο 194, και πάλι δε θα μπορούσαν να σταθούν τα περί… πολιτικής απάντησης, όταν ο φίρερ αναφέρεται στα τάγματα εφόδου που θα αναμετρηθούν με τους αντιπάλους της ΧΑ.
 
Ολόκληρη η αγόρευση του Γ, Μιχαλόλια ήταν μια συνεχής κοπτοραπτική και λογοκρισία των θέσεων του φίρερ της ΧΑ, προκειμένου να τον εμφανίσει σαν… ηγέτη κοινοβουλευτικού κόμματος που σέβεται ευλαβικά τη νομιμότητα. Θα χρειαζόμασταν πολύ χώρο για να αναφερθούμε σε όλες τις περιπτώσεις της κοπτοραπτικής, ενώ θα ήταν και κουραστικό για τον αναγνώστη. Γι' αυτό θα περιοριστούμε στην κοπτοραπτική επί του βίντεο 21 του παραρτήματος 14.3 του Αναγνωστέου Εγγράφου 327.
 
Ο Γ. Μιχαλόλιας ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος έκανε μια ομιλία σε τοπική οργάνωση της ΧΑ στην Αθήνα, η οποία περιέχεται στο βίντεο 16, ενώ η αλήθεια είναι ότι περιέχεται στο βίντεο 21 του παραρτήματος 14.3. Ο Γ. Μιχαλόλιας έκανε λάθος στον αριθμό του βίντεο γιατί δεν ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη των Αναγνωστέων Εγγράφων. Ακολούθησε τον εύκολο δρόμο. Πήγε στην ιστοσελίδα της ΧΑ, πήρε ένα δημοσίευμα της 26ης Απρίλη του 2018 με τίτλο «Τα αναγνωστέα έγγραφα αθωώνουν την Χρυσή Αυγή. Καταρρέει με πάταγο στο ακροατήριο η μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ και των ΜΚΟ» και απ’ αυτό πήρε το σχετικό κομμάτι!
 
Από τότε μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιούλη που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, ενώ αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Μιχαλόλιας) έκαναν σχολιασμό των εγγράφων, η ηγεσία της ΧΑ έκρινε σκόπιμο (και φρόνιμο) να μην κάνει την παραμικρή αναφορά σ’ αυτούς τους σχολιασμούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Χρ. Τσάγκας, που είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να προτείνει τα βίντεο που η υπεράσπιση επιθυμεί να προβληθούν, απέφυγε να προτείνει αυτό το κομμάτι από το βίντεο 21, διάρκειας 1’:42’’ (ολόκληρο το βίντεο είναι 16’:46’’), πιθανόν επειδή σ’ αυτό το βίντεο υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις του φίρερ από τις οποίες αποκαλύπτεται ο ναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ. Ομως ο Γ. Μιχαλόλιας παρέθεσε το εξής κομμάτι:
 
«Και η άλλη περίπτωση είναι, λέει, να παρασυρθεί (σ.σ. η ΧΑ) από έναν ακτιβισμό, ο οποίος τελικά θα την φθείρει πολιτικά. Οχι, έχουν γνώση οι φύλακες. Οι χρυσαυγίτες είναι πειθαρχημένοι. Είναι παραμύθια αυτά που λένε. Θα βαδίσουμε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και θα κερδίσουμε όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό και θα γίνουμε κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να γεμίσουμε μια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και να διαλύσουν το κόμμα μας. Θα βαδίσουμε νόμιμα, μέσα στα πλαίσια των νόμων, και θα τους νικήσουμε με τα δικά τους όπλα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω, ότι απαιτείται -και πρέπει να το αντιληφθείτε- πειθαρχία μέσα στα πλαίσια των τοπικών οργανώσεων, μέσα στα πλαίσια των ιδεολογικών κατευθύνσεων».
 
Αυτό το κομμάτι δεν προσφέρει τίποτα στην υπερασπιστική γραμμή του φίρερ, γιατί όλοι οι παράγοντες της δίκης γνωρίζουν πολύ καλά τη δικογραφία γενικά και το βίντεο 21 ειδικά.
 
Το βίντεο από το οποίο πήρε το απόσπασμα ο Γ. Μιχαλόλιας περιλαμβάνει ομιλία του φίρερ σε Τοπική Οργάνωση. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρεται στην περίπτωση του χρυσαυγίτη Χρ. Ρήγα που είχε κατηγορηθεί για διπλή δολοφονία και στη συνέχεια αθωώθηκε. Επισημαίνει ότι τώρα που αθωώθηκε ο Ρήγας, τα Μαζικά Μέσα δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην αθωωτική απόφαση. Η αναφορά στον Ρήγα λογοκρίθηκε και στο απόσπασμα του βίντεο που ανήρτησαν και στο δελτίο Τύπου, γιατί αυτός έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τη ΧΑ. Στη συνέχεια, ο φίρερ λέει: «Η ΧΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ανεβαίνει, είναι γεγονός. Αυτό δεν μας επηρεάζει όμως. Εμείς, είτε λίγοι είμαστε είτε πολλοί, είτε 3%, είτε 2%, είτε 102%, πάντα οι ίδιοι θα είμαστε, χρυσαυγίτες. Θα είμαστε επαναστάτες, θα είμαστε πάντα εθνικιστές… Η Γκάρντιαν (έγραψε) ότι, ξέρετε, αυτοί δεν είναι σαν τους άλλους, δεν είναι οι ακροδεξιοί, δεν είναι οι έτσι, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι Ναζί. Είχα πει μάλιστα σε κάποιους, εάν υπήρχαν σήμερα οι Ναζί, ίσως ήμασταν και Ναζί. Αλλά δεν υπάρχουν Ναζί, πώς να το κάνουμε».
 
Η φράση «πάντα οι ίδιοι θα είμαστε» είναι από τις πιο αγαπημένες του φίρερ. Μέσω αυτής βροντοφωνάζει ότι η ΧΑ ήταν και παραμένει μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία. Το λογοπαίγνιο «εάν υπήρχαν οι Ναζί θα ήμασταν ναζί, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα» είναι πλήρες νοήματος για τα μέλη της ΧΑ. Αλλωστε, από τα αναγνωστέα έγγραφα αναβλύζει σαν πίδακας ο εθνικοσοσιαλιστικός χαρακτήρας της συμμορίας.
 
Η προσπάθεια του Γ. Μιχαλόλια, μέσω της λογοκρισίας και της κοπτοραπτικής, να εμφανίσει τον φίρερ Μιχαλολιάκο σαν ένα… σεβάσμιο κοινοβουλευτικό πολιτικό που κινείται στο πλαίσιο του συντάγματος και καταδικάζει τη βία είναι μια απελπισμένη προσπάθεια. Οι προσπάθειες εξωραϊσμού του νεοναζιστικού μορφώματος θα πέσουν στο κενό. Η καταδίκη τους είναι σίγουρη.
 
ΥΓ. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις άρχισε τον σχολιασμό του ο Β. Οπλατζάκης, συνήγορος υπεράσπισης των Καζαντζόγλου και Ρουπακιά, όλοι οι παρευρισκόμενοι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα!   
 
Γεράσιμος Λιόντος
 
 
 
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 21 ΙΟΥΛΗ
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018