Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 | 17:34

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΗ

Small_img_31102

ΨΑΧΝΟ/EDITORIAL

Θέατρο σκιών

Ο Τσίπρας τα έβαλε με τον ΣΕΒ. Σ' αυτόν ανήκουν οι… κακοί καπιταλιστές, εν αντιθέσει με τον ΣΒΕΕ (Σύλλογος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), στον οποίο ανήκουν… οι καλοί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση τους έδωσε στάτους «κοινωνικού εταίρου». Τους έκανε, δηλαδή, ισότιμους με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΤΕ (οι μεγαλοξενοδόχοι, που πήραν κι αυτοί το στάτους του «κοινωνικού εταίρου» πριν από μερικά χρόνια) και τη ΓΣΕΕ.
ΣΕΛΙΔΑ 6

OIKOΝΟΜΙΑ

«Καθαρός διάδρομος» με τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί

Την ώρα που τα επιφορτισμένα με την προπαγάνδα στελέχη της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Τσίπρα, επιδίδονται στο παιχνίδι των υποσχέσεων σχετικά με το προ-νομοθετημένο νέο πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019, ο Τσακαλώτος παίζει το ρόλο του οικονομικού… οδοκαθαριστή.  Η φράση που του έχει καρφωθεί και την επαναλαμβάνει συνεχώς είναι ο «καθαρός διάδρομος». Την πρωτοείπε στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup, που προκάλεσε ο  Μητσοτάκης, και έκτοτε την επαναλαμβάνει σαν χαλασμένο γραμμόφωνο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιλαροτραγωδία εκλογομαγειρικής

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση του «Κλεισθένη-1» ξεκίνησε με Κατσίκη, συνεχίστηκε με Πάνο Καμμένο και ολοκληρώνεται με μακιαβελικού τύπου εκλογομαγειρική. Σε όλες τις φάσεις της, πάντως, παραμένει μια ιλαροτραγωδία, μια όπερα μπούφα με φάλτσους τραγουδιστές. Πέρα από τα κωμικά της στοιχεία, όμως, οφείλει κανείς να δει τον αποκρουστικό χαρακτήρα των διαχειριστών της αστικής πολιτικής, που μετέρχονται όλων των μέσων για να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή κομματικά τους συμφέροντα, αντιμετωπίζοντας το λαό σαν όχλο, σαν μια άλογη μάζα που άγεται και φέρεται ανάλογα με τα τερτίπια των αστικών κομμάτων και την αποτελεσματικότητα των παγίδων εξαπάτησης που αυτά στήνουν.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Το όνειρο του βαλκανιάρχη των ιμπεριαλιστών

Εχουν να το λένε οι συριζαίοι: ο Τσίπρας πήρε πρόσκληση από τη Μέρκελ να συμμετάσχει στις εργασίες της Διαδικασίας του Βερολίνου, που έγιναν στο Λονδίνο μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Διαδικασία του Βερολίνου είναι μια καθαρά γερμανική πρωτοβουλία που αφορά τη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία). Από το 2015 η Γερμανία μάζευε τους ηγέτες αυτών των έξι χωρών και κανέναν άλλο. Φέτος, κάλεσε και τον Τσίπρα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Στις συμπληγάδες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Είναι σίγουρο ότι οι Τσιπροκο-τζιάδες (ο Καμμένος δήλωσε πλήρη άγνοια) ήθελαν να κρατηθεί η υπόθεση κρυφή, φρόντισε όμως να το «ξεφωνίσει» η «Καθημερινή» με τις γνωστές σχέσεις με την αμερικάνικη πρεσβεία. Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το ποιος οργάνωσε τη «δουλειά», αμέσως μετά την αποκάλυψη της «Καθημερινής» και την επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ήρθε και μια ανακοίνωση… αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που διεμήνυσε έτσι «ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα».
ΣΕΛΙΔΑ 9

Γνήσιο το ναζιστικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής

Οπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, οι συνήγοροι υπεράσπισης του φίρερ της ΧΑ, Γ. Μιχαλόλιας και Π. Μιχαλόλιας, καθώς και ο συνήγορος υπεράσπισης του Κασιδιάρη είχαν υποβάλει, για λογαριασμό μόνο του φίρερ, ένσταση πλαστότητας των Αναγνωστέων Εγγράφων 254 και 255. Την ένσταση υποστήριξε προφορικά μόνο ο Γ. Μιχαλόλιας, ενώ οι άλλοι δύο απουσίασαν από την συνεδρίαση. Στις 9 Ιούλη, με ομόφωνη απόφασή του, το δικαστήριο έδωσε τη χαριστική βολή στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για την πλαστότητα των εγγράφων 254 και 255.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Η Μπιρμπίλη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι σύγκριση μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε μια ταπεινή περιβαλλοντολόγο, που έτυχε να γνωριστεί με τον Γιωργάκη Παπανδρέου σε κάποιο γυμναστήριο, με μια καθηγήτρια του Ινστιτούτου Levy του Κολλεγίου Bard της Νέας Υόρκης; Φαινομενικά καμία, όμως παρά τις διαφορετικές αφετηρίες υπάρχει κάτι κοινό που συνδέει τις διαδρομές τους: η χρυσοφόρα θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Μια θέση που εξασφαλίζει κατοικία 300 τ.μ. στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, μισθό γύρω στα εφτάμισι χιλιάρικα ευρώ το μήνα, σοφέρ, υπηρετικό προσωπικό κτλ.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Σχέδιο ή απλώς ανάγκη;

Μια συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ, στην οποία είπε ότι οι διαδικασίες κύρωσης όλων των σημείων της Συμφωνίας των Πρεσπών από μακεδονικής πλευράς θα ολοκληρωθούν την άνοιξη, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τη γνωστή σεναριολογία: «ο Ζάεφ, σε συνεννόηση με Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, προσφέρει στον Τσίπρα την ευκαιρία να επιλέξει να πάει σε εκλογές την άνοιξη, μαζί με τις ευρωεκλογές, αφήνοντας την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή ως πεσκέσι στην επόμενη πλειοψηφία».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ξεπετιούνται συνεχώς μαύρα βλαστάρια 

Τι άλλαξε και ο Μπαλτάκος ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος με πρόεδρο τον Δ. Καμμένο και γενικό γραμματέα την αφεντιά του (το οποίο δεν έχει ούτε καν όνομα); Γοητεύθηκε μήπως ο Μπαλτάκος από την… τεράστια προσωπικότητα του Δ. Καμμένου και είπε να μην αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία; Αστεία πράγματα. Το πιθανότερο είναι πως ο Δ. Καμμένος «έφαγε πόρτα» από τον Μητσοτάκη (που προτίμησε να πάρει τον «κεντρώο» Κατσιαντώνη, αποσκιρτήσαντα του κόμματος Λεβέντη) και ακολούθησε αναγκαστικά το σλόγκαν «φτιάξε κι εσύ ένα κόμμα, μπορείς». Είναι η εποχή που ξεπετιούνται τα κάθε είδους μαύρα βλαστάρια κι είπε να δοκιμάσει κι αυτός την τύχη του, ενώνοντας δυνάμεις με τον Μπαλτάκο. Ο Μπαλτάκος έχει το όνομα, ο Καμμένος θέλει να μαζέψει διάφορους που φεύγουν από τους ΑΝΕΛ, προσφέροντάς τους στέγη έστω και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ισόβια στην Πόλα Ρούπα για μια έκρηξη!

Συμβόλαια εξόντωσης αγωνιστών

Ετσι, ένα δεύτερο δικαστήριο του πρώτου βαθμού (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) ήρθε να εκτελέσει την εντολή εξόντωσης των Μαζιώτη-Ρούπα, επειδή λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη δίκη του ΕΑ, πέρασαν στην παρανομία και συνέχισαν τη δράση της οργάνωσης. Το σημειώνουμε εμφατικά, γιατί η ποινή των ισοβίων (που επιβλήθηκε για την ίδια υπόθεση και στον Ν. Μαζιώτη) μόνο από δικαστήριο χούντας θα μπορούσε να επιβληθεί, δεδομένου ότι αφορά την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις 10 Απρίλη του 2014, από την οποία δεν υπήρξαν τραυματισμοί. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Μελέτη ΙΟΒΕ 

Υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) λανσάρεται ως ένας «ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός», που διεξάγει «ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα και μελέτη των βιομηχανικών θεμάτων» και «επιτελεί την αποστολή του διατηρώντας θέση επιστημονικής και ακαδημαϊκής ουδετερότητας».  Ο «ανεξάρτητος» αυτός Οργανισμός είναι το think tank του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Τα κίνητρά του, λοιπόν, είναι αμιγώς πολιτικά και μάλιστα εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Σφίγγει ο σιωνιστικός αποκλεισμός της Γάζας

Στο σφίξιμο του αποκλεισμού της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν οι σιωνιστές, σφραγίζοντας το εμπορικό πέρασμα Κερέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ Γάζας και Ισραήλ την Τρίτη 10 Ιούλη και βυθίζοντας τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας ακόμα πιο βαθιά στην εξαθλίωση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Νετανιάχου, το Ισραήλ με αυτό το μέτρο προσπαθεί να πιέσει τους παλαιστίνιους διαδηλωτές δίπλα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ να σταματήσουν να πετούν χαρταετούς και μπαλόνια στα οποία δένουν εμπρηστικούς μηχανισμούς που βάζουν φωτιά στις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας οικονομική ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων στους σιωνιστές και δεσμεύοντας πυροσβεστικές δυνάμεις δίπλα στα σύνορα την ώρα που κορυφώνεται η αντιπυρική περίοδος. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Αποσμητικό στον απόπατο του καπιταλισμού

Αν ήμασταν ιδιοκτήτες ΜΚΟ θα ανατριχιάζαμε από ρίγη συγκίνησης. Διά του ψηφίσματος, το Ευρωκοινοβούλιο κάνει «λόμπινγκ» υπέρ των ΜΚΟ, που μετά την απόφαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ φοβούνται ότι θα έχουν μπλεξίματα, αν ένα πλοίο τους, απ’ αυτά που μαζεύουν ναυαγούς πρόσφυγες στο μεσογειακό δίαυλο Λιβύης-Ιταλίας, δε βάλει πλώρη για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» (εάν και όταν αυτές εγκατασταθούν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής), αλλά προσπαθήσει να πιάσει σε κάποιο ιταλικό ή μαλτέζικο λιμάνι. Ο Σαλβίνι απειλεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πιάσει τους ανθρώπους των ΜΚΟ ως διακινητές. Και οι ΜΚΟ απευθύνθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας να ξεκινήσει αυτό μια εκστρατεία επανανομιμοποίησής τους στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
ΣΕΛΙΔΑ 9

«Brexit» με συνεχείς βρετανικές υποχωρήσεις

Ακολουθώντας την παράδοση του «κρύου» βρετανικού χιούμορ, η Τερίζα Μέι ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνεδρίαση του υπουργικού της συμβούλιου με τη λεζάντα «ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό». Είχε μόλις προηγηθεί η παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών της (Ντέιβιντ Ντέιβις και Μπόρις Τζόνσον) και δύο αντιπροέδρων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος (Μπεν Μπράντλεϊ και Μαρία Κόλφιλντ).
ΣΕΛΙΔΑ 5

Μοσούλη

Σε απόγνωση ένα χρόνο μετά την «απελευθέρωση»

Ενα χρόνο μετά από την «απελευθέρωση» της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του ISIS, ύστερα από εννέα μήνες σφοδρών μαχών που χαρακτηρίστηκαν ως μερικές από τις πιο άγριες μάχες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μοσούλη εξακολουθεί να παραμένει μέσα στα συντρίμμια. Στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, όπως ηλεκτρισμός, πόσιμο νερό και υγειονομική περίθαλψη, αποτελούν ακόμα ζητούμενα. Οπου και να πας βλέπεις την καταστροφή και οσμίζεσαι τη μυρωδιά του θανάτου, αφού ακόμα και τώρα ανασύρονται σοροί από τα συντρίμμια. 
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018