Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 | 22:10

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΛΗ

Small_img_31060

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Εκλογικά κόλπα, μνημονιακή πραγματικότητα

«Είναι αρκετή η απόσταση μέχρι το 2032, αλλά θα πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον μεσοπρόθεσμα. Η κατάσταση είναι απαιτητική για την Ελλάδα. Οι δεσμεύσεις και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να υλοποιηθούν από την τωρινή κυβέρνηση, την επόμενη, τη μεθεπόμενη και από αυτήν που θα ακολουθήσει μετά».
Πιέρ Μοσκοβισί
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αθλιότητα, μνημονιακή εξαθλίωση

Τέσσερα χρόνια μετά, πολλοί φοβούνται ότι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει το ίδιο. Αυτός τους διαψεύδει (όπως θα έκανε στη θέση του κάθε πολιτικός που θέλει να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του), όμως σε αντίθεση με το 2015, που η αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Τσίπρα, τώρα η αντιπολίτευση δε στηρίζει (αντίθετα καλεί τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές), ο δε κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης (τη μέρα που θα καταθέσει για κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Γιουσουφάκι της Μέρκελ και του Μακρόν

Ο Τσίπρας προσπάθησε να δώσει ένα σόου κοινωνικής ευαισθησίας. Ισχυρίστηκε ότι έδωσε μάχη, για να υπάρξει στο τέλος κατάληξη «σε μια λύση, η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων, που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον και στην ίδια τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα της ΕΕ». Κι αμέσως μετά, άρχισε να αναλύει τα… θετικά της συμφωνίας και να στέκεται κυρίως στα «αρνητικά που αποφεύχθηκαν».
ΣΕΛΙΔΑ 9

Καθώς σφίγγει ο κλοιός γύρω του

Κινήσεις απελπισίας από τον φίρερ της ΧΑ

Την τελευταία περίοδο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει γίνει φανερός ο πανικός του φίρερ Ν. Μιχαλολιάκου. Με την ανάγνωση των Αναγνωστέων Εγγράφων αισθάνεται να σφίγγει γύρω του ο κλοιός και προβαίνει σε κινήσεις απελπισίας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Της απελπισίας…

Οι ομιλίες του Καμμένου είναι πάντοτε παραληρηματικές. Ευανάγνωστες, όμως. Δε δυσκολεύεσαι να καταλάβεις «πού το πάει» και «τι θέλει να πει». Με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το μόρφωμά του, καθώς φεύγουν μαζικά στελέχη που του μάζευαν ψήφους στην επαρχία, ήταν αναμενόμενο ότι θα μάζευε το «εθνικό συμβούλιο» για να δώσει την εικόνα του «κυρίαρχου του παιχνιδιού». Οταν λέει «στις εκλογές αυτόνομα θα κατεβούμε και θα νικήσουμε», δεν είναι να δίνεις σημασία. Τι άλλο θα έλεγε δηλαδή; Οταν λέει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση «αν και εφόσον» έρθει στη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, πάλι δεν είναι να δίνεις σημασία.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ενα προαναγγελθέν διαζύγιο

Το ότι η πρόταση Θεοδωράκη για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (97 υπέρ, 16 κατά, 5 λευκά) από το οιονεί συνέδριο του Ποταμιού δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Αυτή η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων δεν είναι παρά ένα τυχάρπαστο μάζεμα ανθρώπων που επικοινωνούν μέσω των «κοινωνικών δικτύων». Δεν πρέπει να υπάρχει πιο απολίτικο μόρφωμα στην αστική πολιτική. Ενα «φαν κλαμπ» του Θεοδωράκη είναι, που ξαφνικά απέκτησε υπόσταση και στάτους πολιτικού κόμματος. Λογικό να τον ακολουθεί όπου πάει. Αρχικά στο ΚΙΝΑΛ, τώρα εκτός ΚΙΝΑΛ, αύριο κάπου αλλού. Το μόνο βέβαιο είναι πως το Ποτάμι ως κοινοβουλευτικό κόμμα έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα διάλυσης της σημερινής Βουλής.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο Μοσκοβισί ως προεκλογικός αβανταδόρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πιέρ Μοσκοβισί για τη δέκατη επίσκεψή του τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα «Νέα» με συνέντευξη του κομισάριου που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς». Δική του φράση ήταν και απέδιδε πιστά το περιεχόμενο της συνέντευξης, η οποία ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος μια προειδοποίηση για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Oπως σημείωνε στο σύντομο πρόλογό της η φυλλάδα του Μαρινάκη «δεν απέφυγε να διαμηνύσει έξι φορές ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις».
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Μια συμφωνία, χίλιες διαφωνίες, με τους μετανάστες μόνιμα στο στόχαστρο

Το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρώπης-φρούριο 

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την επανάληψη της μαζικής προσέλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, όπως αυτή που έγινε το 2015, αλλά και να απελάσουν όσους περισσότερους μπορούν από τους μετανάστες που κατάφεραν τότε να «τρυπώσουν» στην Ευρώπη, εμφανίστηκαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου των 16 ηγετών μία βδομάδα πριν, δεν έπρεπε να επαναληφθεί, οπότε η «κατάληξη σε συμφωνία» ήταν μονόδρομος. Ιδιαίτερα για τη Μέρκελ, που αντιμετώπιζε εσωτερική πολιτική κρίση και έπρεπε πάση θυσία να γυρίσει στο Βερολίνο με μια «ευρωπαϊκή λύση»
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Πολιτική κρίση στη Γερμανία

Κλονίζονται οι βεβαιότητες

Ο Τσίπρας θα έλεγε «too hard to die». Αλλοι θυμούνται το γνωστό ρητό της αμερικάνικης μουσικής σκηνής: «Η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία». Και άλλοι παραφράζουν τον Γκάρι Λίνεκερ: «Στο τέλος κερδίζει πάντα η Μέρκελ». Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν, μετά τη συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ, CDU-CSU. Ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, μια μέρα μετά τη συμφωνία των δύο δεξιών κομμάτων, ανέβηκαν στα κεραμίδια και άρχισαν να σκούζουν σαν γάτοι σε οίστρο. Εκτιμούμε ότι η Μέρκελ θα «τα καταφέρει» και με τον έτερο κυβερνητικό της εταίρο, όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα. Η Γερμανία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, γι' αυτό και αναμένονται κι άλλα παρόμοια επεισόδια.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Μεξικό

Αριστερές καντρίλιες σε μαύρο φόντο με σύμμαχους τους… καπιταλιστές!

Το πιο ασφαλές κριτήριο όμως για το ποιόν του νέου «αριστερού» προέδρου ήταν η στάση του προς τους καπιταλιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι το κεντρικό του σύνθημα ήταν ότι θα διώξει τη «μαφία» και όχι τον καπιταλισμό. Γι’ αυτό και ο ίδιος φρόντισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ισχυρότερου καπιταλιστικού συνδικάτου της χώρας (Συμβούλιο Μεξικάνικων Επιχειρήσεων) για διάλογο με τους υποψηφίους προέδρους, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Εμπορικός πόλεμος στο διηνεκές

Καλά κρατεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ, με την Κομισιόν να αντιδρά έντονα στις απειλές Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών, στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη φορά. Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, αν το κάνει αυτό ο Τραμπ, θα επιβάλει «φόρο στον ίδιο του το λαό» και θα αδυνατίσει την αμερικάνικη οικονομία, αφού εμπορεύματα αξίας 300 δισ. δολαρίων θα πληγούν από τα αντίμετρα.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Στα χνάρια των αμερικάνων μπάτσων

Ζήλεψαν τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ οι μπάτσοι στη Γαλλία κι άρχισαν κι αυτοί να πυροβολούν στο ψαχνό. Πριν λίγους μήνες (τον περασμένο Μάρτη), δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν 56χρονο Κινέζο μπροστά στο σπίτι του και μπροστά στα ίδια του τα παιδιά, επειδή… τόλμησε να καθαρίζει ψάρια με μαχαίρι! Στις συμπλοκές που ακολούθησαν τραυματίστηκαν τρεις μπάτσοι και συνελήφθησαν 35 διαδηλωτές. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Για να βάλουν κατηγορίες και να κόψουν άδειες από Κουφοντίνα κ.ά.

Ποινικοποιούν και την έκφραση αλληλεγγύης σε κρατούμενους!

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας καλείται να απαντήσει αν, «από κοινού και με πρόθεση» με τους συγκρατούμενούς του Γουρνά, Πετρακάκο και Πολύδωρο, με τους οποίους συνυπέγραψε ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού στις 24 του περασμένου Φλεβάρη, «παρείχε ψυχική συνδρομή και ενίσχυσε την ειλημμένη απόφαση» στους κρατούμενους που ανήκουν «στην ομάδα ΣΠΦ», προκειμένου να οργανώσουν εξέγερση στις φυλακές!
ΣΕΛΙΔΑ 16

Κράτος ασφαλιτών και εισαγγελέων!

Η «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η στενή οικογενειακή φίλη του υπουργού Τζανακόπουλου, δεν πρωταγωνιστεί μόνο στην προσπάθεια να αφαιρεθεί το δικαίωμα της άδειας από τον Δ. Κουφοντίνα. Πρωταγωνιστεί σε κάθε πτυχή που αφορά την ενίσχυση της κρατικής καταστολής και στη θωράκιση των ασφαλίτικων υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να βυσσοδομούν σε βάρος όποιου συλλαμβάνουν. Και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται απόλυτα τον κατασταλτικό οίστρο της Ξ. Δημητρίου.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: με το γάντι…

Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο ο Στουρνάρας να βλέπει τον Τσίπρα και να βγάζει σπυράκια, όμως στα 62 του χρόνια έχει μάθει να υπηρετεί με συνέπεια τα αφεντικά του, παραβλέποντας προσωπικές πικρίες. Υπό άλλες συνθήκες δε θα άφηνε αναπάντητες τις προκλήσεις των Πολάκηδων που άρχισαν να τον τρολάρουν με την «προληπτική γραμμή πίστωσης», που την υποστήριζε με πάθος αλλά δεν υιοθετήθηκε από το Eurogroup. Θα τους έλεγε ευθέως ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας», έτσι όπως αποφασίστηκε, δε διαφέρει σε τίποτα από την «προληπτική γραμμή πίστωσης». Ηταν όμως υποχρεωμένος να μην πάει κόντρα στη γραμμή του Βερολίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, που λέει «στηρίζουμε Τσίπρα γιατί μια χαρά μας κάνει τη δουλειά». 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Παζάρια για ξεπουλήματα

Κάποιος από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσκεψη του Τσίπρα στο Σίτι του Λονδίνου αναγνώρισε ανάμεσα σ' εκείνους που έβγαιναν από το κτίριο κι εκείνον τον ταϊλανδό μεσάζοντα με το όνομα-γλωσσοδέτη, που θέλει να πάρει τον Παναθηναϊκό και έχει κάνει προκαταρκτική συμφωνία με τον Αλαφούζο. Ηρθα ν' ακούσω τον πρωθυπουργό ήταν η απάντηση που έδωσε ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ στη δημοσιογραφική ερώτηση.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Τους νοιάζουν μόνο οι… χαλβάδες

Οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας κάνουν τα πάντα για να έχουν τον Τσίπρα ομιλητή στην ετήσια φιέστα τους. Δεν τον θεωρούν «προδότη», «εθνομηδενιστή» και τα παρόμοια. Κι ο Τσίπρας, φυσικά, θα πάει και θα ανακοινώσει και μέτρα υπέρ των καπιταλιστών, επιδιώκοντας μέσω αυτών να σπάσει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησής του και του ίδιου απ' αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο σχόλιό μας, ότι οι βορειοελλαδίτες καπιταλιστές δεν είπαν κουβέντα για τη «γλώσσα μας» και την «ταυτότητά μας», αλλά μόνο έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου (χωρίς δραματικούς τόνους) για την προστασία των εμπορικών «μπραντ νέιμς». Είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα τους δώσει διαβεβαιώσεις και γι' αυτό.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Η «ελεύθερη πρόσβαση» των συριζαίων

Ενας μύθος που διαλύθηκε

Στην εκπνοή των πανελλαδικών εξετάσεων, που το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι αυξημένο και η αγωνία τους στο κατακόρυφο, για το αν τελικά θα κατορθώσουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, είχαμε πάλι τις «διαβεβαιώσεις» (για πολλοστή φορά) του υπουργού Παιδείας ότι τον Ιούνιο του 2020 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Διαψεύδονται οι καλοθελητές

Μπορεί στις απεργίες-συγκεντρώσεις που καλούν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να συμμετέχει η μειοψηφία των εργαζόμενων, γιατί μετά τις τόσες κατραπακιές που έχει φάει και τα αναρίθμητα ξεπουλήματα να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στα «αγωνιστικά» καλέσματά τους, όμως στην περίπτωση της αξιολόγησης, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο δημόσιο ξεπέρασε ακόμα και αυτές τις εκτιμήσεις των αστογραφειοκρατών της ΑΔΕΔΥ και τις ηττοπαθείς λογικές τους.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Κόβουν μισθούς με βάση το «παραγόμενο έργο»!

Στην εποχή των «εργασιακών προστίμων» επιστρέφει τη δημόσια διοίκηση η «πρώτη φορά Αριστερά» με τις… «κοινωνικές ευαισθησίες» της. Στην Υπηρεσία Ασύλου έκοψαν δύο μισθούς από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων και ένα μισθό από συμβασιούχο στην Κόρινθο. Οπως κατήγγειλε το σωματείο, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κόρινθο Αγγελος Αγγελόπουλος, με με μια απλή βεβαίωσή του περί «μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων», επέβαλε τις εν λόγω  παρακρατήσεις μισθού.
ΣΕΛΙΔΑ 10
 
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018