Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 | 22:24

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΗ

Small_img_30964

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Προπαγάνδα

Οποιο κι αν θα ήταν το αποτέλεσμα του προχτεσινού Eurogroup, το σκηνικό των πανηγυρισμών για την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» ήταν στημένο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δε δημιουργήθηκε κλίμα «σκληρής διαπραγμάτευσης» και «αγωνίας για το αποτέλεσμα».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημονιακή θηλιά μέχρι το 2060

Αν θέλαμε να περιγράψουμε ελεύθερα το μήνυμα των αποφάσεων του Eurogroup στις 22 του Ιούνη, θα γράφαμε: «Μας χρωστάτε λεφτά, που σας τα δώσαμε με τρεις δανειακές συμβάσεις σε μια οχταετία, για να μη χρεοκοπήσετε. Στη διάρκεια αυτής της οχταετίας διαμορφώθηκε ένα νέο οικονομικό, δημοσιονομικό, εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Για να συνεχίσουμε να σας διευκολύνουμε στην αποπληρωμή του χρέους, ώστε να μη χρεοκοπήσετε, οφείλετε να διατηρήσετε αλώβητο αυτό το νέο περιβάλλον. Να μην αλλάξετε τίποτα στο διαμορφωθέν μνημονιακό πλαίσιο κι αν χρειαστεί να το βελτιώσετε, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα. Για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπαναχωρήσετε απ' αυτή την υποχρέωση, θα σας καθορίσουμε στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2060 και θα σας βάλουμε την τρόικα να ελέγχει αν ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας».
ΣΕΛΙΔΑ 16

Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Πανηγυρίζουν οι ιμπεριαλιστές

Μετράει όμως ο λόγος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που χαιρέτισε αμέσως τη συμφωνία), ο λόγος των Βρυξελλών (ντελίριο ενθουσιασμού, που σφραγίστηκε με την παρουσία της Μογκερίνι και του Χαν στη φιέστα της Πρέσπας) και ο λόγος του Βερολίνου. Στην πρώτη μετά τη συμφωνία συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ το είπε με τευτονική ωμότητα: «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και στις δυο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση. Ζημιώνουν τη συμφωνία και πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, όσοι επιμένουν κοντόφθαλμα σε εθνικιστικές θέσεις».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ναζιστές, χουντάρες και κότες!

Η αλληλουχία των γεγονότων έχει τη σημασία της, για να καταλάβουμε τι είναι αληθινό και τι υποκριτικό και προσχηματικό. Και η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπαρμπαρούσης μίλησε όχι ως άτομο αλλά ως εκπρόσωπος των νεοναζιστών και χουντικών της Χρυσής Αυγής. Μετά την αντίδραση του αστικού πολιτικού κόσμου, ο φίρερ των νεοναζί προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και ο Μπαρμπαρούσης, σε συνεννόηση με τον φίρερ, άρχισε τις δηλώσεις μετάνοιας. Ας δούμε, λοιπόν, τα γεγονότα.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ο φιρερίσκος προσπαθεί μάταια ν' αποδείξει ότι δεν είναι ναζιστές, αλλά… έλληνες πατριώτες!

Οι νεοναζιστές νομίζουν ότι απευθύνονται σε Χαχόλους που δεν ξέρουν από ιστορία. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν για το ρόλο των ταγμάτων ασφαλείας και όλων των φασιστικών οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους ναζιστές εισβολείς και κατακτητές. Σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι ο φιρερίσκος και άλλα ηγετικά στελέχη είχαν συγγενείς στα Τάγματα Ασφαλείας και στους Χίτες. Από την άλλη,  στα Αναγνωστέα  Εγγραφα της δίκης υπάρχει πληθώρα άρθρων σαν αυτό του Χρ. Παππά, που εκθειάζουν τη δράση των ελλήνων ναζιστών που εντάχθηκαν στα SS και πολέμησαν μαζί τους ενάντια στο σοβιετικό λαό (θα αναφερθούμε παρακάτω σ’ αυτά).
ΣΕΛΙΔΑ 9

Από ψέμα σε ψέμα ο Νίκος Παππάς

Δούλος των καναλαρχών

«Είναι περίπου όσα λεφτά θα πληρώνουν από εδώ και μπρος για τις τηλεοπτικές άδειες» είπε ο Παππάς στο κανάλι της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ψέμα στο ψέμα, χωρίς αντίλογο από το «παπαγαλάκι» που καθόταν απέναντί του και τάχα του έπαιρνε συνέντευξη. Οπως αποφάσισε το ΕΣΡ, δίνονται 6 τηλεοπτικές άδειες, με 35 εκατ. ευρώ η καθεμιά, που θα πληρωθούν σε 10 δόσεις. Δηλαδή, οι καναλάρχες θα πληρώνουν για τις άδειες 21 εκα. ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή, με τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%, γλιτώνουν τουλάχιστον 32,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (αν ανοίξει η διαφημιστική αγορά, όπως αναμένεται, το όφελός τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερο)! Μ' άλλα λόγια, οι καναλάρχες όχι μόνο παίρνουν τζάμπα τις άδειες, αλλά κερδίζουν κι από πάνω ένα ποσό γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσουν τα «μαγαζιά» τους!
ΣΕΛΙΔΑ 10

Βαράει διάλυση το κόμμα Καμμένου

Το ρεπορτάζ μας σταματά στο «γκράντε φινάλε» της περασμένης Τετάρτης, αντάξιο ενός περφόρμερ σαν τον Καμμένο. Μάζεψε τους ανελίτες στη Βουλή, συνεδρίασαν και μετά βγήκε στους δημοσιογράφους και κατήγγειλε απειλές σε στελέχη των ΑΝΕΛ, είπε τα καθιερωμένα για tweet, SMS και λίστες και κατέληξε: «Ζητάμε ομόφωνα, άμεσα δικαστική διερεύνηση με εμπλοκή του εισαγγελέα. Δίνουμε όλα τα κινητά τηλέφωνα της ΚΟ και των στελεχών μας στην διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποδειχθεί ποιος προσπαθεί, ουσιαστικά σε συνέχεια και αυτών που ειπώθηκαν στη Βουλή να καταλύσει το πολίτευμα. Γιατί περί καταλύσεως του πολιτεύματος πρόκειται η προσπάθεια η οποία γίνεται για εκφοβισμό στελεχών ενός δημοκρατικού κινήματος»! Ορίτζιναλ Καμμένος…
ΣΕΛΙΔΑ 10

Βήχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, κρυολογούν στο ΚΙΝΑΛ…

Πέντε προς ένα υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ ήταν το αποτέλεσμα στο πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ. Κοινή απόφαση δεν πάρθηκε ποτέ. Η Γεννηματά ανακοίνωσε με προσωπική της δήλωση την αρνητική θέση έναντι της συμφωνίας (πολύ πιο ήπια απ' αυτή της ΝΔ). Οταν οι άλλοι μίλησαν για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, οι πασόκοι απάντησαν ότι η Φώφη είναι «το μόνο εκλεγμένο όργανο του ΚΙΝΑΛ». Ηταν σαν να τους έλεγαν «άμα σας αρέσει καθήστε, άμα δε σας αρέσει πάρτε τον πούλο».
ΣΕΛΙΔΑ 10

Η Παλαιστίνη χρειάζεται την αλληλεγγύη μας

Μοτοπορεία από τα Προπύλαια προς την Ισραηλινή πρεσβεία οργανώνει την επόμενη Παρασκευή (29 Ιούνη) η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που συσπειρώνει ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων και ατόμων και έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες. Αιχμή της κινητοποίησης είναι οι σχέσεις της χώρας μας με το σιωνιστικό μόρφωμα. Στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η οποία μοιράζεται σε χώρους που συγκεντρώνουν κόσμο (συγκεντρώσεις, συναυλίες κτλ.) αναφέρονται τα εξής:
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Πειθαρχική δίωξη στους εισαγγελείς που ενέκριναν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Η Εισαγγελέας του Α.Π. τρομοκρατεί!

Η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας είχε… άρωμα Πιουριφόι.  Δεν περιορίστηκε μόνο στην καταδίκη της τρίτης άδειας «σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο» και στην επισήμανση ότι πρόκειται για «μια ντροπιαστική αδικία στις οικογένειες των πολλών θυμάτων του», αλλά προχώρησε την παρέμβαση πιο βαθιά, μπαίνοντας σε ζητήματα πρακτικής πολιτικής. Η άδεια στον Κουφοντίνα, είπε, είναι «ένα παραπέρα κίνητρο στους αναρχικούς οπαδούς του να διαπράττουν βίαιες και καταστροφικές ενέργειες στο όνομά του»! Αυτή είναι η αντίληψη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την αστική δημοκρατία και το νομικό της καθεστώς. Η απάντηση του Κοντονή είχε… άρωμα «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας». 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ρατσισμός και στις πλαζ!

Την προηγούμενη βδομάδα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φωτογραφία από την είσοδο της παραλίας Τσαμάκια στη Μυτιλήνη. Στη φωτογραφία φαίνεται χαρτί κολλημένο εν είδει «ανακοίνωσης» με το ακόλουθο περιεχόμενο γραμμένο σε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά: Entry to nationals of non-Schengen countries is only permitted with a passport. Που σημαίνει: «Η είσοδος σε υπηκόους χωρών εκτός Σένγκεν επιτρέπεται μόνο με διαβατήριο»!
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη

«Εκστρατεία» για το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας μόνιμων διορισμών ανέλαβαν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για να διαφωτίσουν, λέει, τους αρμόδιους αξιωματούχους των τομέων Εκπαίδευσης και Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Ελλάδα (Greek Desk), Denis Crowley (Προϊστάμενος της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού), Ulrike Pisiotis (υπεύθυνη για την ανάλυση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα) και  Στέφανος Γεροντής (υπεύθυνος προγραμμάτων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο).
ΣΕΛΙΔΑ 10

Οι μαθητές μπαλάκι του πινγκ-πονγκ

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης»: «Με εντολή της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και τη συγκατάθεση της Τριμελούς Επιτροπής, μετακινούνται υποχρεωτικά 111 μαθητές (63 μαθητές στην Α΄ Αν. Αττική  και 48 στη Β΄ Αν. Αττική) σε σχολεία εκτός των γεωγραφικών ορίων όπου ανήκουν. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην κατανομή των μαθητών της Α΄ Τάξης και όχι στις μετακινήσεις παιδιών στα Νηπιαγωγεία.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Με ευθύνη της ΕΕ, αλλά εκτός εδάφους της ΕΕ

Στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών!

Με τον Μακρόν «τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε», όμως υπάρχει και η Ιταλία, υπάρχει και η Αυστρία, υπάρχουν και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που δε θέλουν να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα στο έδαφός τους. Φαίνεται, λοιπόν, πως θα πάνε σε ένα «διευρυμένο πακέτο», που θα προβλέπει ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων καταστολής (Frontex), ίδρυση Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασύλου, ανακατανομή των κονδυλίων ανάμεσα στις χώρες που παίρνουν πρόσφυγες και σ' εκείνες που αρνούνται να πάρουν (το ζητά έντονα η Ιταλία) και -κυρίως- τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Ετσι θα ονομάσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θέλουν να κατασκευάσουν στη Βόρεια Αφρική και σε κάποια (ή κάποιες) χώρα/ες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μακεδονία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Βαρβαρότητα και υποκρισία

Ο χωρισμός περισσότερων από 2.300 παιδιών από τους γονείς τους, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στους μετανάστες, αλλά και η διαβεβαίωση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ότι θα σταματήσει αυτό το χωρισμό, μετά από το σάλο που ξέσπασε και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτουν το διπλό πρόσωπο της σημερινής Αμερικής: βαρβαρότητα και υποκρισία.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Η χούντα του Αμπάς!

Η βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων από την ΠΑ, δε δείχνει τίποτα άλλο εκτός από τον πανικό του Αμπάς μπροστά στο ενδεχόμενο αυτές να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, απειλώντας ουσιαστικά την παραμονή του ίδιου στην εξουσία, αλλά και την ύπαρξη της ΠΑ ως οργάνου. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει κατακόρυφα την καταστολή θυμίζοντας όλο και περισσότερο χούντα. Το μέλλον της ΠΑ είναι αβέβαιο, καθώς όλο και περισσότερο ο παλαιστινιακός λαός και ειδικότερα η νεολαία αρνείται να κυβερνάται από ένα καθεστώς που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι στυγνή καταστολή, τερατώδη διαφθορά και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τους σιωνιστές.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Εκλογές στην Τουρκία

Καθεστωτικοί διαξιφισμοί υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης»

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι όσες υποσχέσεις κι αν δώσουν ο Ερντογάν και η κλίκα του, όσα «αυτοκρατορικά» σποτάκια κι αν βγάλουν, αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αυριανές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία είναι το πώς βιώνουν την οικονομική κατάσταση σήμερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και πόση εμπιστοσύνη έχουν ακόμα στον Ερτογάν για να λύσει τα προβλήματά τους.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018