Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 | 06:48

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΗ

Small_img_30870

ΨΑΧΝΟ/ EDITORIAL

Ψάχνουν πώς θα χρυσώσουν τα δεσμά

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όποιον βλέπει χωρίς παρωπίδες. Απομένουν μόνο οι τυπικές ανακοινώσεις. Τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει, αν δεν τ' αλλάξει ο ελληνικός λαός. Κι αυτές οι αλλαγές θέλουν οργάνωση κι αγώνα. Οργάνωση ταξική-επαναστατική κι αγώνα σκληρό στους δρόμους.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενάντια στον εθνικισμό και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση

Δυο κωμωδίες παίζονται παράλληλα το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια. Η μια αφορά τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Μακεδονίας και η άλλη το πώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα «απορροφήσει» τη διαφαινόμενη συμφωνία. Ισως, τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, να έχει πέσει η αυλαία και οι θίασοι να ετοιμάζονται για το «γκραν φινάλε», που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις Πρέσπες με πρωταγωνιστές τον Τσίπρα και τον Ζάεφ. Ετσι και ο Ζάεφ σηκώσει το τηλέφωνο, ο Τσίπρας δε θα μπορεί να πει όχι. Πολύ θα ήθελε να χρεωθεί ο Ζάεφ μια ακόμα παρέλκυση, όμως είναι έτοιμος για τη συμφωνία, έχοντας -όπως όλα δείχνουν- βρει τη φόρμουλα που βολεύει τον Καμμένο.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Εθνικιστικό κρεσέντο Καμμένου στα Ψαρά

Δεν είναι γραφικότητα…

Δεν ξέρουμε αν το έχετε πληροφορηθεί, αλλά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αναθεωρηθεί! Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο συγκυβερνών εταίρος και  υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Το άρθρο 45 που προβλέπει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, που τη διοίκησή τους ασκεί η Κυβέρνηση» έχει αναθεωρηθεί ως εξής: «Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας»
ΣΕΛΙΔΑ 3

Χούλιγκαν έχουν καταλάβει το αμαξοστάσιο του Δήμου στη Φιλαδέλφεια!

Κράτος εν κράτει ο «ιδιωτικός στρατός»

«Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;». Ενας γνωστός αστικός μύθος αποδίδει αυτή τη φράση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το αίμα του οποίου δεν ήθελε να του λερώσει τα χέρια (μολονότι γνώριζε τα πάντα για τις συμμορίες των ακροδεξιών τραμπούκων της «Καρφίτσας»). Ο Καραμανλής παρίστανε πως δε γνωρίζει ποιος κυβερνούσε τη χώρα, όμως για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ξέρουμε καλά ποιος «κυβερνά». Αυτός δεν είναι το επίσημα κράτος, που εκπροσωπείται από τη δημοτική αρχή, αλλά μια δράκα τραμπούκων-χούλιγκαν, που επιβάλλουν το δικό τους «νόμο», πάντα με τις πλάτες του κεντρικού κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ευρισκόμενος στην ένατη μέρα απεργίας πείνας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας μετά από αίτημα των γιατρών της φυλακής, που διαπίστωσαν τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Μια μέρα πριν, την Τετάρτη, η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια Α' του ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ Ολγα Κοσμοπούλου, που επισκέφτηκε και εξέτασε τον απεργό πείνας στη φυλακή, είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου:
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό ζήτημα η προληπτική γραμμή πίστωσης

Οταν κάτι επανέρχεται συνέχεια στο προσκήνιο, σημαίνει ότι υφίσταται ως ανοιχτό θέμα. Αν είχε κλείσει, κανένας δε θα το συζητούσε. Μιλώντας σε ένα ακροατήριο εφοπλιστών και λοιπών παρατρεχάμενων, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», ο Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ταχθεί για μια ακόμα φορά κατά της «προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής». Η χώρα, είπε, πρέπει να βγει από τα Μνημόνια «στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χωρίς δεκανίκια. Χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης. Χωρίς τη διαρκή τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή ιδιοκτησία

Μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη, ο Τσακαλώτος είπε ότι για το 67% των ιδιοκτησιών ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ως έχει, για ένα 15% θα υπάρξει αύξηση, ενώ για ένα 18% θα υπάρξει μείωση. Δε διευκρίνισε, όμως, ποιους περιλαμβάνει το 15% και ποιους το 18%. Είπε μόνο, με τη γνωστή τσογλανίστικη κουτοπονηριά του, ότι στις λαϊκές συνοικίες το μεγαλύτερο ποσό αύξησης του ΕΝΦΙΑ δε θα ξεπερνά τα 20 ευρώ! Αρα, προετοίμασε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους οποίους συνηθίζουν να «γκρινιάζουν» λίγο πριν ψηφίσουν «ναι σε όλα», ότι θα υπάρξουν αυξήσεις ΕΝΦΙΑ και στις λαϊκές συνοικίες.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Απατεώνες και απατεωνίσκοι

Απαντώντας στον Βρούτση, μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας, η Αχτσιόγλου επανήλθε στα παλιά, εννοώντας ότι το ζήτημα του πετσοκόμματος των συντάξεων είναι… ανοιχτό. Αναφέρει ότι «η τελευταία αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ως όφειλε, έλαβε υπόψη της τα νομοθετικά δεδομένα, σχετικά με την προσωπική διαφορά, όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο σύνταξής της». Και συμπληρώνει: «και δεν προκαταλαμβάνει, ασφαλώς, μελλοντικές μεταβολές»
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Συγκεντρωτισμός, έλεγχος, «κόφτης» στις δαπάνες και αξιολόγηση

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ικανοποιούν ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης («η ελληνική κυβέρνηση πρέπει (i) να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με... την αξιολόγηση των διευθυντών και του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού, για να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία... και για να αναβαθμίσει το ρόλο των στελεχών αυτών στις σχολικές μονάδες προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, (ii) να εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι αρμόδιοι για τις αξιολογήσεις και (iii) να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση του προσωπικού της ανώτερης εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων») και παράλληλα έρχονται σε μια χρονική στιγμή (τέλος σχολικής χρονιάς), που είναι δύσκολο να οργανωθεί η αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Προσφυγόπουλα και Εκπαίδευση

Εχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους. Προβλήματα που ξεκινούν ήδη από την είσοδό τους στη χώρα μας και την πρόσβασή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους για διεθνή προστασία. Ομως δε σταματούν εκεί. Ενα σημαντικό κομμάτι τους, ενίοτε και το σημαντικότερο, δεδομένου ότι αγγίζει ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (όπως έγκυες, ασθενείς και παιδιά), αφορά την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά που –θεωρητικά τουλάχιστον– παρέχονται από το ελληνικό κράτος δημόσια και δωρεάν. Σε όλους. Μιλάμε για την πρόσβαση στα αγαθά της υγείας και της παιδείας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος (νωπού και συμπυκνωμένου) για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων

Διαχρονικό το σκάνδαλο του γάλακτος

Στην Ελλάδα εισάγεται κάθε είδους γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο), νωπό και συμπυκνωμένο, καθώς και πρώτες ύλες (σκόνη γάλακτος, βασικά αγελαδινή, και κρέμα γάλακτος) και ημικατεργασμένες πρώτες ύλες (μπασκί), που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από παστεριωμένο γάλα και γιαούρτι, μέχρι κάθε είδους τυριά, ακόμα και φέτα ΠΟΠ! Επανερχόμαστε σ’ αυτό το θέμα γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο. Οχι μόνο σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας εν γένει. Ο μεν καταναλωτής αγοράζει προϊόντα με ελληνικό σημαιάκι, νομίζοντας ότι παράγονται αποκλειστικά με ελληνικό γάλα, οι δε κτηνοτρόφοι είδαν τις τιμές του γάλακτος να πέφτουν κατακόρυφα.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι Οικιστικές Πυκνώσεις, το ΣτΕ και το δίκαιο του μονάρχη

Οσον αφορά την αναφερόμενη επιστολή του υπουργού, με την οποία ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης, εκπρόσωπος της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων), η οποία έχει κάνει την προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για τις Οικιστικές Πυκνώσεις, όταν τον ενημερώσαμε ότι σύμβουλος του ΣτΕ μας είπε ότι είχε σταλεί επιστολή από τον υπουργό, μας απάντησε ότι έχουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη τέτοιας επιστολής! Εκείνο που πιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά είναι ότι το ΣτΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που αφορούν κυβερνητικές και υπουργικές αποφάσεις, υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη».
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονικό ντελίριο από τους σιωνιστές

Ελεύθερος σκοπευτής του ισραηλινού στρατού δολοφόνησε με μια σφαίρα στο στήθος την 21χρονη εθελόντρια διασώστρια Ραζάν Ασράφ Αλ Νατζάρ, τη στιγμή που προσπαθούσε να απομακρύνει έναν παλαιστίνιο διαδηλωτή, τραυματισμένο από ισραηλινά πυρά, από το σημείο που είχε πέσει δίπλα στο συρματόπλεγμα στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ-ΕΕ

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τον εμπορικό πόλεμο

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει αλλά διεξαγόταν απλά σε μικρότερη κλίμακα, οξύνεται επικίνδυνα, αποδεικνύοντας ότι τα ωραία λογάκια περί «διεθνούς συνεργασίας» και «δίκαιου εμπορίου» είναι καλά μόνο για… παιδικές εκθέσεις. Στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα υπάρχει μόνο ο λυσσαλέος ανταγωνισμός που γίνεται ακόμα πιο οξύς όταν λειτουργεί σε περιβάλλον κρίσης που τη διαδέχεται μια ασθενής ανάκαμψη.  
ΣΕΛΙΔΑ 8

Η Ιταλία απέναντι στον Γερμανογαλλικό Αξονα

Σκληρό ροκ ή ταραντέλα;

Η Μέρκελ, πάντως, είναι η μόνη που -τουλάχιστον δημόσια- εμφανίζεται απόλυτα ψύχραιμη έναντι της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μάλιστα, θύμισε το «κάζο» με τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στην πρεμιέρα της νεοσύστατης «Ωρας της καγκελαρίου», όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές των σχέσεων της νέας ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ, απάντησε: «Στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά στο τέλος καταλήξαμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Με τον ίδιο τρόπο προσεγγίζω και τη νέα ιταλική κυβέρνηση». Χτες (Παρασκευή) θα είχε και την πρώτη συνάντηση με τον Τζουζέπε Κόντε, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G-7.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Δεν έχουν τίποτα να χάσουν…

Χρόνια είχαμε να δούμε τόσους διαδηλωτές στους δρόμους, όπως αυτούς που κατεβαίνουν εδώ και πάνω από μία βδομάδα σε σειρά πόλεων της Ιορδανίας καθώς και στην πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές καίνε λάστιχα, αποκλείουν οδικές αρτηρίες και συγκρούονται με την αστυνομία, γιατί -όπως δηλώνουν πολλοί απ’ αυτούς- «δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Αιτία; Η ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει άμεσους φόρους για τα χαμηλά εισοδήματα και τους αυξάνει για τα αμέσως υψηλότερα. Ετσι, η θύελλα των ανατιμήσεων συμπληρώνεται από τη φορολογική καταιγίδα. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

Ετοιμάζουν γιγαντιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες, σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός ΕΕ

Πρώτος το ξεφούρνισε ο δεξιός πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, βρίσκονται σε συνομιλίες με σκοπό την κατασκευή ενός «καταυλισμού» για αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα απορρίπτεται. Ο «καταυλισμός» θα εγκατασταθεί «σε μία χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά εκτός της ΕΕ»! «Είμαι αισιόδοξος. Με βάση τις συζητήσεις μου με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και το διάλογο που διεξάγεται σε επίσημο επίπεδο, περιμένω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα φέτος», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Υψηλό το κόστος για να γίνει η Αμερική «ξανά μεγάλη»

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Τα συμπεράσματα του Αλστον, όμως, ήταν κόλαφος για τη νέα αμερικάνικη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί παρά τα «θετικά» που είδε, διαπίστωσε ότι συντελείται δραματική αλλαγή στην κοινωνική ανισότητα και την ακραία φτώχεια. Γράφει ο Αλστον: «Η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση οδηγεί την Αμερική στο να γίνει η πιο άνιση χώρα στον κόσμο και θα αυξήσει κατά πολύ τα ήδη μεγάλα επίπεδα πλούτου και οικονομικής ανισότητας μεταξύ του πλουσιότερου 1% και του φτωχότερου 50% των Αμερικανών. Οι δραματικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές που προανήγγειλαν ο ΝτόναλντΤραμπ και ο πρόεδρος της Βουλής, Ράιαν, οι οποίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, θα τεμαχίσουν ουσιαστικά όλες τις κρίσιμες διαστάσεις από το δίχτυ προστασίας που ήδη είναι γεμάτο με τρύπες». Οι αναφορές του Αλστον… έτσουξαν το Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν αντέδρασε αλλά τις έκανε απλά… γαργάρα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Στις προσταγές της ισπανικής μπουρζουαζίας

Εν πάση περιπτώσει, ο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει πλήρως τον ψηφισμένο Κρατικό Προϋπολογισμό (που καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες και όχι στη Μαδρίτη) και ετοιμάζεται να γίνει δεκτός με θερμά αγκαλιάσματα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι. Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του φροντίζει να τοποθετήσει τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που περιέγραψε η «El Pais», την προαλειφόμενη για το υπουργείο Οικονομίας Νάδια Καλβίνιο, γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού στην Κομισιόν (στην υπηρεσία, δηλαδή, από την οποία προέρχονται οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στην τρόικα):
ΣΕΛΙΔΑ 4

Καταλονία

Νέα κυβέρνηση, νέα παζάρια

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Τόρα θα μπορέσει να ξανακερδίσει τις διευρυμένες εξουσίες που η Καταλονία απέσπασε από τη Μαδρίτη το 2006 (για να τις χάσει το 2010 από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, που τις έκρινε αντισυνταγματικές), όμως θα προσπαθήσει να το κάνει. Θα το κατορθώσει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα, όμως αυτό δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης της Καταλονίας, που χτυπήθηκε από την κρίση όπως και η ισπανική εργατική τάξη. Εμείς το λέμε από καιρό. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (μέχρι κρατικού αποχωρισμού) το υποστηρίζουμε. Ομως αυτό δεν πρόκειται να φέρει μία δίκαιη για τους εργαζόμενους κοινωνία. Απλά θα βοηθήσει στο να απεμπλακεί ο λαός από την προσκόλλησή του στη «δική του», την ομοεθνή κεφαλαιοκρατία και να αναδειχτούν οι ταξικές αντιθέσεις αντί του «κοινού εθνικού αγώνα».
ΣΕΛΙΔΑ 5

Υστερικές αντιδράσεις, ανομολόγητα κίνητρα

Οι αντιδράσεις των γερμανών πολιτικών είναι προφανώς υποκριτικές. Οι ίδιοι δε διστάζουν να παρεμβαίνουν -συχνά με ωμό τρόπο- στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Κάτι ξέρουμε κι εμείς από την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ και τις ιταμές δηλώσεις, ειδικά των Γερμανών. Τους θυμόμαστε, επίσης, να δηλώνουν κατευχαριστημένοι από τη δημόσια παρέμβαση του Ομπάμα που κάλεσε τους ψηφοφορόρους του Ηνωμένου Βασίλειου να ψηφίσουν ενάντια στο Brexit. Τότε η αμερικάνικη παρέμβαση ήταν καλοδεχούμενη, ενώ τώρα όχι. Εξαρτάται από το αν συμφέρει ή όχι την κυρίαρχη γερμανική πολιτική.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018