Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 05:14

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΗ

Small_img_30724
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Χρέος τιμής

Αυτό είναι ένα χρέος τιμής. Δεν το χρωστάμε μόνο στην αντάρτισσα Παλαιστίνη και στον ηρωικό λαό της. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στο δικό μας λαό, που ασφυκτιά κάτω από τη στραγγαλιστική λαβή του διεθνούς κεφαλαίου. Το χρωστάμε στον αγώνα για να ξαναζωντανέψει το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης, στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο.
ΣΕΛΙΔΑ 6

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκριτές, τσιράκια των Σιωνιστών και των Αμερικανών

Περιττεύει να πούμε ότι η δήλωση Τζανακόπουλου στάζει υποκρισία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ούτε μια αναφορά στο δίκαιο του αγώνα των Παλαιστινίων. Ούτε μια λέξη που θα «φόρτιζε» την πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης («σφαγή», «μακελειό» κτλ.). Κι εκείνο το προκλητικό «δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ» που μόνο από αρρωστημένο εγκέφαλο μπορεί να παραχθεί. Εδώ και έξι βδομάδες θερίζουν συστηματικά άοπλους διαδηλωτές, έχοντας δημιουργήσει ήδη εκατόμβη νεκρών και χιλιάδες τραυματίες και η ελληνική κυβέρνηση βγήκε, μόλις την επομένη του μεγαλύτερου απολογισμού νεκρών και τραυματιών να μιλήσει για «δυσανάλογη αντίδραση»!
ΣΕΛΙΔΑ 7

 
«Μακεδονικό»

Ακόμα το λιβανίζουν

Αφού τα πράγματα δεν ήταν ώριμα για συμφωνία, προς τι η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο της διάσκεψης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια; Πρώτο, για να δείξει ο Τσίπρας ότι διαπραγματεύεται προσωπικά (εξ ου και η δήλωση ότι το ξενύχτησαν διαπραγματευόμενοι με τον Ζάεφ). Δεύτερο, για να στείλουν μήνυμα στις «αγρυπνούσες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ότι δεν κωλυσιεργούν, αλλά καταβάλλουν προσπάθειες για να βρουν συμβιβαστική λύση. Τρίτο, για να φτιαχτεί κλίμα και στις δύο χώρες, όπου η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Τέταρτο, για να δει η κάθε πλευρά μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές της άλλης και να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί σε μια διαπραγμάτευση που μοιάζει… καταδικασμένη να αχθεί σε αίσιο τέλος.
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

Αμερικάνικη διαταγή και τα σκυλιά δεμένα

Μπορούμε, λοιπόν, να φανταστούμε τι διεμείφθη μεταξύ του Πάιατ και του Μητσοτάκη. Οι αμερικάνοι επίσημοι δεν είναι καθόλου… κόσμιοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Πάιατ, λοιπόν, πρέπει να έβαλε τον Μητσοτάκη μπροστά στις ευθύνες του: ή ψηφίζεις τη συμφωνία στη Βουλή ή γίνεσαι εχθρός της αμερικάνικης κυβέρνησης. Γι' αυτό και ο πρώην αθλητής Κικίλιας πήρε την εντολή να κάνει την κωλοτούμπα. Ποιος αρχηγός δεξιού κόμματος, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, θα τολμούσε να σταθεί απέναντι στις ΗΠΑ και μάλιστα σε ζήτημα που αφορά εξοπλισμούς από μονοπώλια της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας;
ΣΕΛΙΔΑ 3

 
Αστικά κόμματα

Στην αφετηρία μιας προεκλογικής εκστρατείας που μπορεί να μην είναι μακρά

Είναι φανερό πως το προπαγανδιστικό διακύβευμα «πρόοδος εναντίον συντήρησης» δε ρίχνεται από τον Τσίπρα για τις τοπικές εκλογές, που θα γίνουν μετά από ενάμιση χρόνο, αλλά ως κεντρικό πολιτικό σύνθημα, που στοχεύει στην προσέλκυση του ΚΙΝΑΛ (ή των δυνητικών ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ) σε μια κεντρική εκλογική μάχη που μπορεί να μην αργήσει τόσο, αλλά να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Οχι επειδή το ζητούν ο Φίλης και κάποιοι άλλοι «ευαίσθητοι» συριζαίοι (που απέκτησαν «ευαισθησία», όταν βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης ή κρατικών πόστων), αλλά επειδή αυτό είναι απολύτως μέσα στη λογική των πραγμάτων για ένα κόμμα που έχει φλομώσει τον κόσμο στο ψέμα και  επειδή ξέρει ότι θα χάσει, προσπαθεί να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα με όρους όσο γίνεται πιο σύντομης επανόδου.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

Ημασταν και παραμένουμε Ναζί!

Ερχεται, λοιπόν, ο Ματθαιόπουλος, με εντολή φίρερ, να κλείσει το μάτι στα πιστά μέλη και να τους πει να μην ανησυχούν για «εκτροπή» από τους ιδρυτικούς ιδεολογικούς στόχους. Η ΧΑ ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι εθνικοσισιαλιστική, είναι το μήνυμά του προς εκείνους που «αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της» και προς όσους «εντάσσονται ή θα ενταχθούν σε αυτήν με πραγματικά αγνά κίνητρα». «Το φως της “δάδας που ανάψαμε“ δεν αντανακλά μόνο σε μια εκλογική αναμέτρηση αλλά σε έναν νέο ορίζοντα, σε έναν ολόκληρο νέο κόσμο που μόλις δείχνει να ανατέλλει», γράφει ο νεοναζί Ματθαιόπουλος, κοπιάροντας την αγαπημένη φρασεολογία των γερμανών ναζί του μεσοπολέμου.
ΣΕΛΙΔΑ 9
 

ΚΙΝΑΛ: Μικρό καράβι, μεγάλες φουρτούνες

Αφαιρώντας όλες τις «πιπεράτες» λεπτομέρειες που τροφοδοτούν καθημερινά τις πολιτικές και παραπολιτικές σελίδες του αστικού Τύπου (ου μην και τα περιβόητα «κοινωνικά δίκτυα», με τα οποία ασχολούνται ολημερίς κι ολονυχτίς τα πολιτικά στελέχη), τι μένει ως «μεγάλη εικόνα» του ΚΙΝΑΛ; Η διαμάχη αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ. Αυτή η «μεγάλη εικόνα» αρκεί για να συμπεράνει κανείς ότι -τουλάχιστον στη σημερινή φάση- το ΚΙΝΑΛ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μικρή συμπληρωματική δύναμη του νέου δικομματισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 

Νοvartis: Ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική παρωδία

Δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ αν και ποιος τα πήρε. Η παραγραφή θα καλύψει τα πάντα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρθηκαν για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ενδιαφέρθηκαν μόνο για την αποκόμιση πολιτικών οφελών από τη σκανδαλολογία σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων, οι οποίοι μπορούν να λένε διάφορα (βάσιμα ή αβάσιμα), όμως έτσι κι αλλιώς έχουν βρεθεί σε θέση άμυνας, γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι «όλοι τα πιάνουν».
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

Πρακτοριλίκια (και όχι μόνο)

Φυσικά, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουν την παραμικρή βάση σε πρακτορικά σενάρια που προέρχονται από τα άδυτα της βρομερής ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ρωτάμε όμως: υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα; Υπάρχει υπουργός αρμόδιος για την ΕΥΠ/ΚΥΠ; Υπάρχει πρωθυπουργός που έχει υπό τον έλεγχό του τον κρατικό μηχανισμό; 'Η η ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι εκτός ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης και δίνει λογαριασμό μόνο στους Αμερικάνους, οι οποίοι υπαγορεύουν ποιος θα μπει επικεφαλής της; Είναι δυνατόν ο διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ, ο πρώην πασόκος Ρουμπάτης, ένα άτομο με «περίεργη» πολιτική διαδρομή, που ήταν για χρόνια εξαφανισμένο και εμφανίστηκε ξαφνικά για να διοριστεί από τους Τσιπροκαμμένους ως «αρχιπράκτορας» της χώρας, να φωνάζει δημοσιογράφους και να τους βάζει να γράφουν σενάρια (τα οποία υψώνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τον εαυτό του), να δείχνει ως υπεύθυνο μια ξένη μυστική υπηρεσία (γιατί άραγε τη συγκεκριμένη;) και η κυβέρνηση να μην παίρνει θέση;
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν παραιτούνται από τα… δικαιώματά τους

Το εργάκι το έχουμε ξαναδεί. Μπορεί ν' αλλάζει λίγο η πλοκή, αλλά το φινάλε είναι πάντοτε το ίδιο. Γερμανία και ΔΝΤ «πλακώνονται» για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, οι συριζαίοι μας λένε ότι μας συμφέρει να «είμαστε» με το ΔΝΤ, γιατί θέλει «γενναία ρύθμιση» του χρέους και στο φινάλε ΔΝΤ και Γερμανία τα «βρίσκουν», επί του σχεδίου που από την αρχή υποστήριζε η Γερμανία. Εκείνο που δε λένε στον ελληνικό λαό οι αλήτες της κυβερνητικής προπαγάνδας και τα παπαγαλάκια τους είναι πως οι διαφωνίες Γερμανίας-ΔΝΤ αναπτύσσονται πάνω σε τεχνικά ζητήματα διαχείρισης και όχι επί της ουσίας. Κι ότι ο καυγάς είναι περισσότερο ένας καυγάς «κύρους». Γι' αυτό και στο τέλος τα «βρίσκουν». Τα «βρίσκουν» μάλιστα με κάτι αισχρά οικονομολογικά μπαλαμούτια, βάσει των οποίων κρίνουν ότι το ελληνικό χρέος… έγινε «βιώσιμο».
ΣΕΛΙΔΑ 16
 

Ξεφτιλίζουν τη ΔΕΗ, ενόψει ξεπουλήματος

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για υποτιμητική επίθεση των τελευταίων ημερών, ούτε για τις δηλώσεις του Σκρέκα και του Μανιάτη, τους οποίους ο Σταθάκης κατήγγειλε ως «παπαγαλάκια», αλλά για μια διαδικασία που έχει στη βάση της τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, αλλά και το υπόλοιπο μνημονιακό πλαίσιο (όπως η υποχρέωση της ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% του τζίρου της σε ιδιωτικές εταιρίες εμπόριου ενέργειας, στις οποίες υποχρεούται να πουλάει φτηνά το ρεύμα για να μπορούν να την ανταγωνίζονται στη λια-νική - ο καθένας μας έχει την εμπειρία από τις καθημερινές τηλεφωνικές οχλήσεις πωλητών αυτών των εταιριών, που με φορτικό τρόπο πλασάρουν το εμπόρευμά τους με βασικό εμπορικό όπλο ότι είναι «φτηνότεροι από τη ΔΕΗ»). Απλά, τις τελευταίες μέρες, ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού, είναι απολύτως λογικό (και απολύτως αναμενόμενο) να γίνει και υποτιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο, καθώς η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ θα γίνει με κριτήριο και την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της επιχείρησης.
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

Μούγκα για τα «σπρεντ»

Οταν στις αρχές Φλεβάρη, λίγο πριν την έκδοση επταετούς ομολόγου το περιβόητο «σπρεντ» (η διαφορά με το γερμανικό ομόλογο) των ελληνικών δεκαετών τίτλων είχε πέσει κάτω από το 4% (είχε φτάσει μέχρι και το 3,6%), οι συριζαίοι -προεξάρχοντος του ίδιου του Τσίπρα- βομβάρδιζαν σε καθημερινή βάση τον ελληνικό λαό με δηλώσεις και συνεντεύξεις, στις οποίες παρουσίαζαν τη μείωση του «σπρεντ» ως απόδειξη της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (που την πίστωναν στην κυβέρνησή τους και όχι σε συγκυριακούς-αντικειμενικούς παράγοντες) και της επικείμενης «καθαρής εξόδου». Μόλις τα «σπρεντ» άρχισαν να ξαναπαίρνουν την ανηφόρα, καθιστώντας απαγορευτική κάθε σκέψη για «έξοδο στις αγορές» σ' αυτή τη φάση, έπεσε η γραμμή «μούγκα».
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Καμιά συμμετοχή στην «απεργία» των «κοινωνικών εταίρων»

Κάποια στιγμή θα το βλέπαμε κι αυτό. «Απεργία» που την κηρύσσουν από κοινού η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ και τα υπόλοιπα συνδικάτα των καπιταλιστών (συμμετοχή έσπευσε ν' αποφασίσει στις αρχές της εβδομάδας και η ΑΔΕΔΥ). Οι παλιοί «κοινωνικοί εταίροι», η ΓΣΕΕ και οι καπιταλιστές όλων των κλάδων και των βαθμίδων, παρέα με διάφορους αστικούς θεσμικούς φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΙΣ) συγκρότησαν την «Κοινωνική Συμμαχία» και όρισαν την 30ή Μάη ως «πανεθνική ημέρα δράσης», με τη ΓΣΕΕ να αποφασίζει και 24ωρη απεργία!
ΣΕΛΙΔΑ 13
 
Σκουρλέτης προς δημάρχους

Πετάξτε στο δρόμο τους συμβασιούχους

Θυμάστε τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι; Μια ισχυρή απεργία των εργατών καθαριότητας ξεπουλήθηκε από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που στηρίχτηκε στην ψεύτικη υπόσχεση του Σκουρλέτη ότι με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όλοι οι συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι, γιατί θα έχουν ειδική μοριοδότηση. Ποιος δε θυμάται τον Σκουρλέτη να περιφέρεται ολημερίς στα ραδιοκάναλα και να παίζει την ίδια κασέτα, ισχυριζόμενος ότι όχι μόνο θα διοριστούν όλοι οι συμβασιούχοι, αλλά οι Δήμοι θα έχουν περιθώριο να προσλάβουν κι άλλους εργαζόμενους. Ο διαγωνισμός έγινε και η ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων ήταν τέτοια που επέτρεψε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό (οι εκτιμήσεις λένε ότι κυμαίνεται από 7% μέχρι 15% το μέγιστο) να είναι στους πίνακες των επιτυχόντων.
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

Οπως αναμενόταν, το ΣτΕ ευλογεί τις περικοπές των συντάξεων

Μπορεί διάφοροι μεγαλοδικηγόροι και λοιποί «παράγοντες» να καλλιεργούσαν στους συνταξιούχους ελπίδες ότι το ΣτΕ θα κρίνει «σίγουρα» αντισυνταγματική την προνομοθετημένη ρύθμιση για το νέο πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019 (είχαν ασφαλείς πληροφορίες έλεγαν κάποιοι απ' αυτούς, για να εξασφαλίζουν ραδιοτηλεοπτική προβολή), όμως το δικαστήριο που είναι ταγμένο να υπηρετεί «το δίκαιο του μονάρχη» τους διαψεύδει για μια ακόμα φορά. Με μια… αριστουργηματικά στημένη απόφασή του (με οριακή πλειοψηφία 13 προς 12, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν - για να φαίνεται ότι τάχα το πάλεψαν το πράγμα και ήταν τόσο δύσκολη η υπόθεση που διχάστηκαν), η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συμβατά με το Σύνταγμα τον επανυπολογισμό των συντάξεων και το πετσόκομμα της «προσωπικής διαφοράς».
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι καταστρέφονται κι ο Αποστόλου περί άλλα τυρβάζει

Ο Αποστόλου επανέλαβε και σ' αυτή τη συνέντευξη το ψέμα ότι δήθεν με το νόμο 4492/2017 θα γίνεται αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Θα γινόταν πραγματικά αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος -τόσο στο παστεριωμένο γάλα όσο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα- αν προβλεπόταν χωριστά η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος. Αυτό όμως δεν προβλέπεται στο άρθρο 5 του νόμου 4492/2017. Προβλέπεται η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος μόνο στην περίπτωση που το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος γίνεται στην ίδια χώρα. Τελεία και παύλα.
ΣΕΛΙΔΑ 9

 
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Με νομοθετική σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Χειροτερεύει το καθεστώς για τους πρόσφυγες

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι περισσότερο. Το ΣτΕ «έκοψε» και το αστικό κράτος «έραψε». Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Οποιος εξακολουθεί να… «πέφτει από τα σύννεφα» πρέπει να δει τι πραγματικά πρεσβεύουν αυτοί οι δικαστές που κάθονται στις επιβλητικές δερμάτινες πολυθρόνες τους και αποφασίζουν. Είναι στο πλευρό των καταπιεστών ή των καταπιεσμένων;
ΣΕΛΙΔΑ 8
 

Πογκρομιστές

Στη Μυτιλήνη ανέθεσαν τη δουλειά της εκκένωσης στα φασισταριά, που προχώρησαν οργανωμένα στο πογκρόμ κατά των μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαπφούς. Η αστυνομία ήρθε μετά, για να συλλάβει τους 120 μετανάστες που είχαν μείνει στην πλατεία προσπαθώντας να προστατευθούν από τα φονικά «πολεμοφόδια» των φασιστών. Στην Πάτρα ανέλαβε η ίδια η αστυνομία. Με μια επιχείρηση που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν (μόνο που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε). Χαράματα, οι ορδές των ΜΑΤ εισέβαλαν σε δυο παλιά εργοστάσια και «σκούπισαν» τους 600 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Τους φόρτωσαν στις κλούβες και τους μετέφεραν στην Κόρινθο για να γίνει «διαλογή».
ΣΕΛΙΔΑ 13

 
ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Ερευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Τα άτομα με αναπηρία στον Καιάδα

«Μελετητής» των τεκταινόμενων στην εκπαίδευση και συνάμα συμβουλάτορας του αστικού κράτους, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ είθισται πλέον να διεξάγει έρευνες για την εκπαίδευση και να τις παρουσιάζει με ταρατατζούμ ενώπιον όλου του αστικού συρφετού, που τιμά με την παρουσία του όλες αυτές τις φιέστες, δείχνοντας τάχα ότι νοιάζεται δεόντως για την πολύπαθη Παιδεία. Τη φορά αυτή το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» ΕΣΑμεΑ, παρουσίασε την Ετήσια Εκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 με θέμα «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Εκπαίδευση και Εργασία χωρίς αποκλεισμούς».
ΣΕΛΙΔΑ 10
 

Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις

Το σίριαλ Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις βρίσκει πάντα εφαρμογή στο «πρωτοπόρο» από αυτήν την άποψη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οπως μαθαίνουμε από το σχετικό δελτίο Τύπου, «στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek»,  θα πραγματοποιηθεί το 5th Technology Forum, σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων διοργανώσεων, την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018».
ΣΕΛΙΔΑ 10
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δραπετσώνα: Μπόχα χωρίς… ονοματεπώνυμο

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Ο κόσμος της Δραπετσώνας, που πνίγεται από τη μπόχα (πριν από δυο βδομάδες αναγκάστηκαν να κλείσουν μια σειρά σχολεία, φοβούμενοι τα χειρότερα για τα παιδιά) έχει ονοματίσει τον ένοχο. Είναι η εταιρία Oil One του Μελισσανίδη, στις εγκαταστάσεις της οποίας λειτουργεί και η εταιρία του ίδιου ομίλου Hellenic Environmental Center ΑΕ (HEC), η οποία διυλίζει και επεξεργάζεται υγρά απόβλητα και κατάλοιπα φορτίων πλοίων που κινούνται στον ελλαδικό χώρο, για να πάρει το πετρέλαιο που περιέχουν. Ο κόσμος της περιοχής εντόπισε ότι η συγκεκριμένη μπόχα (κάτι ανάμεσα σε καμένο λάστιχο και πετρέλαιο) άρχισε να τους πνίγει περιοδικά απ' όταν άρχισε η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

 
ΔΙΕΘΝΗ

Η «Ματωμένη Δευτέρα» της Γάζας

Μνημείο ηρωισμού του παλαιστινιακού λαού

Η Δευτέρα 14 Μάη του 2018, πέρασε στην Ιστορία. 70 χρόνια μετά τη Νάκμπα, τη μεγάλη καταστροφή του παλαιστινιακού λαού, ξαναζήσαμε μια μέρα σιωνιστικής κτηνωδίας, που άφησε πίσω της 61 δολοφονημένους Παλαιστίνιους και 2.770 τραυματίες, από τα πυρά του ισραηλινού στρατού ενάντια σε διαδηλωτές. Ξαναζήσαμε, όμως, και μια μέρα αφάνταστου ηρωισμού και αυτοθυσίας του λαού της Παλαιστίνης, που αψήφησε την τρομοκρατία και τις σφαίρες των σιωνιστών, διαδηλώνοντας δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα. Το αίμα των δολοφονημένων παλαιστίνιων αγωνιστών ποτίζει το δέντρο της λευτεριάς γράφοντας ακόμα μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της παγκόσμιας επανάστασης.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Πίσω από την επιθετικότητα της αμερικάνικης πολιτικής

Κι όμως, τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου δεν ικανοποιούνται με αυτή την εξέλιξη. Ο λόγος είναι ότι από το 2011 τα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία αναστράφηκε και το ποσοστό της «υπεραξίας» μειώθηκε. Αυτό είναι που κάνει το αμερικάνικο κεφάλαιο ακόμα πιο επιθετικό. Τα τεράστια κέρδη σαφώς και τα βγάζει στο εξωτερικό (με το ξεζούμισμα των εργατών των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου), όμως η μείωση της υπεραξίας στο εσωτερικό το κάνει να ζητά ακόμα περισσότερο χώρο για να επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 

Oύτε μία στο εκατομμύριο…

Προτού ο ιός του πανικού προλάβει ν' απλωθεί στο χρηματιστήριο, εμφανίστηκαν στην πιάτσα ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, οι ηγέτες των δύο κομμάτων, για να πουν πως το συγκεκριμένο κείμενο ανήκει στην κατηγορία «λέμε και καμιά μαλακία για να περνά η ώρα». Δεν πρόκειται να επιχειρήσουμε έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, διαβεβαίωσαν με κοινή τους δήλωση. «Το κείμενο συμφωνίας αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις τις αλλαγές», δήλωσε ο Ντι Μάιο και τους άφησε όλους σέκους. Είμαστε σίγουροι ότι πολλοί καπιταλιστές θα αναφωνούν σε ιδιωτικές συζητήσεις: «τι είναι αυτά τα σούργελα που θα κυβερνήσουν την Ιταλία;». Στην Ελλάδα, βέβαια, τα ξέρουμε αυτά. Εχουμε ζήσει «σκισίματα μνημονίων», «δημιουργικές ασάφειες», ακόμα και δημοψήφισμα, για να βρεθούμε στο τέλος μ' ένα τρίτο Μνημόνιο ναααα (με το συμπάθειο).
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Νίκησε ο «πατέρας των φτωχών»!

Η νίκη του συνασπισμού που ηγείται ο 44χρονος σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ στις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο Ιράκ, δεκαπέντε χρόνια μετά από την αμερικάνικη εισβολή, αποτέλεσε μία έκπληξη για όλους. Οχι μόνο για τους Αμερικάνους, τους οποίους ο Σαντρ με το Στρατό του Μεχντί του οποίου ηγούνταν, πολέμησε δύο φορές στο παρελθόν (πριν μετατραπεί σε εμφυλιοπολεμική μηχανή που κατηγορήθηκε από τις οργανώσεις της ιρακινής αντίστασης ότι ευθύνεται για σωρεία απαγωγών και σφαγών σουνιτών), αλλά και για τους Ιρανούς που τόσα χρόνια ασκούσαν επιρροή στις ιρακινές κυβερνήσεις. Κάποτε και ο ίδιος ο Σαντρ τους υποστήριζε (το 2007 είχε αυτοεξοριστεί στην Τεχεράνη), αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Τι υπουργείο, τι μονοπώλιο;

Ενας άλλος γερμανός πολιτικός, χριστιανοδημοκράτης αυτός και μικρότερου διαμετρήματος από τους Σρέντερ-Γκάμπριελ, o Στέφαν Καμπέτερ, βουλευτής της CDU και επί σειρά ετών (από το 2009 μέχρι το 2015) υφυπουργός Οικονομικών παρά τω Σόιμπλε, παραιτήθηκε από βουλευτής στις αρχές του 2015 και μετά από λίγους μήνες ανέλαβε γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Συνδέσμων (BDA), που μαζί με τον Σύνδεσμο Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) αποτελούν το πανίσχυρο δίδυμο των συνδικάτων της γερμανικής κεφαλαιοκρατίας.
ΣΕΛΙΔΑ 4
Παρασκευή 18 Μαΐου 2018