Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:54

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΗ

Small_img_30680

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Φασιστοειδή

Μα εδώ πρόκειται για ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφώνησε με το γνωστό της ύφος η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Σωστά! Τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και στο δικαίωμά τους στην αναδοχή. Το μεροκάματο, η σύνταξη, ο ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί σπιτιών του κοσμάκη δεν περιλαμβάνονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε η προστασία του δάσους και εν γένει του περιβάλλοντος. Ούτε η προστασία της κρατικής περιουσίας, που χτίστηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού και ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής.
Δυσκολεύεστε να διακρίνετε τα φασιστοειδή;
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Οι συντάξεις μόνιμα στο στόχαστρο

Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένα αντιασφαλιστικό έκτρωμα, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στις συνήθεις περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά πλήττει την ίδια την Κοινωνική Ασφάλιση, αντικαθιστώντας την με ένα άθλιο προνοιακό σύστημα. Ακόμα κι αν ακυρωνόταν (που δε θ' ακυρωθεί) το προ-νομοθετημένο πετσόκομμα των παλιών συντάξεων κατά 18%, ο νόμος Κατρούγκαλου θα εξακολουθήσει να καταδικάζει σε συντάξεις πείνας όλους όσοι θα συνταξιοδοτούνται, ενώ η διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους παλιούς συνταξιούχους θα τους διατηρεί πάντοτε στη θέση των υποψήφιων για πετσόκομμα της σύνταξής τους. Παράλληλα, θα καλλιεργείται μια πρόστυχη αντιπαράθεση ανάμεσα σε «προνομιούχους» συνταξιούχους (αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) και «ανταποδοτικούς» συνταξιούχους (αυτούς που συνταξιοδοτούνται μετά τις 12.5.2016 που άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου).
ΣΕΛΙΔΑ 7

Η θεία από την Πρέβεζα ν' αρπάξει τη βρεγμένη σανίδα…

Το θέμα πέρασε στο ντούκου, καθώς αντιμετωπίστηκε σαν ένα από τα κρύα καλαμπούρια που λέει ο Τσακαλώτος σε κάθε δημόσια εμφάνισή του (είτε στη Βουλή, είτε σε συνεντεύξεις, είτε στα non paper που εκδίδει). Δεν είναι όμως καλαμπούρι. Μέσα από το καλαμπούρι ο Τσακαλώτος περιέγραψε την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Βέβαια, η προσχώρηση έχει ήδη γίνει στην πράξη με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο Τσακαλώτος, που ανήκει στην… αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτομοστράρεται ως μαρξιστής (τρομάρα του), ήρθε να δώσει και το ιδεολογικό επίχρισμα, εκφράζοντας τη συμφωνία του με τη λογική του ΔΝΤ! 
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την παραπειστική κυβερνητική προπαγάνδα

Το χρέος θα παραμείνει εργαλείο αποικισμού και κινεζοποίησης

Μεταφράζοντας την πρόστυχη τεχνοκρατική γλώσσα, βλέπουμε ότι ο Κουτεντάκης, λειτουργώντας σαν «λαγός» του Τσακαλώτου, ανακοινώνει πως οι ιμπεριαλιστές δανειστές δε θα κάνουν μια εφάπαξ αναδιάρθρωση του χρέους (με επιμήκυνση λήξεων), αλλά επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη στις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις, θα ρυθμίζουν το χρέος υπό όρους, σε βάθος χρόνου.  Το ίδιο έχει παραδεχτεί και ο Τσακαλώτος, συνεντευξιαζόμενος πριν από λίγες μέρες στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. 
ΣΕΛΙΔΑ 9

Euclide's Economics

Mετά το ΔΝΤ, που χαμήλωσε στο 2% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού το 2018 (έναντι 2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του), ήρθαν οι λεγόμενες εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαμηλώσουν κι άλλο την πρόβλεψη: στο 1,9%. Για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως, δεν τρέχει τίποτα. Με ένα non paper μας παρέδωσε ένα μάθημα Οικονομικών, που αν το παρέδιδε στους φοιτητές του θα του πέταγαν σαΐτες. Αυτό το ξέρει και ο ίδιος, γι' αυτό επέλεξε τη διαδικασία του non paper που (υποτίθεται ότι) δεν τον χρεώνει προσωπικά.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιράκια των Αμερικανο-σιωνιστών

Θα μείνουμε μόνο σε μια φράση από τις δηλώσεις Τσίπρα: «Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να μας εκφράσει, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, και τις ανησυχίες του, τις έντονες ανησυχίες του για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν. Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες». Τη μέρα που ο Τραμπ, υπό τις επευφημίες μόνο του Νετανιάχου, αποδοκιμαζόμενος από όλους τους άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες (ακόμα και εντός ΗΠΑ), ανακοίνωνε την αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τσίπρας συμμεριζόταν τις «ανησυχίες» του Νετανιάχου! Ο κατήφορος δεν έχει πάτο…
ΣΕΛΙΔΑ 11

Από το επιτελείο του Μαξίμου

Λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέα φάση εκλογολογίας με τον πιο επίσημο τρόπο (πιο επίσημα δε γίνεται). Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να σκίζουν τα ιμάτιά τους διαψεύδοντας κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, όμως ξέρουν πολύ καλά πως όταν ανοίγει (για δεύτερη φορά, μάλιστα, στη θητεία μιας κυβέρνησης) ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ανοίγει αυτόματα και ζήτημα πρόωρων εκλογών. Τις οποίες, φυσικά, η κυβέρνηση θα διαψεύδει, μέχρι να τις κάνει (αν είναι αυτή η τελική επιλογή της).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Χωρίς αρχές…

Ο Πρετεντέρης έγραψε για τον Ραγκούση ότι παίζει το ρόλο της «παράγκας» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην παράταξή του! Αλλοι τον χαρακτήρισαν «δούρειο ίππο». Βέβαια, με τη λογική του Πρετεντέρη, ο Βενιζέλος έχει στήσει «παράγκα» της ΝΔ μέσα στην παράταξή του. Αυτόν, όμως, τον αποθεώνει όταν διακηρύσσει ότι ύψιστος στόχος πρέπει να είναι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και πως αυτός ο στόχος περνά μέσα από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Εν πάση περιπτώσει, έγινε φανερός ένας ψιλοπανικός από την εκδήλωση του Ραγκούση, στην οποία εμφανίστηκαν σε μπλοκ όλες οι… προοδευτικές δυνάμεις. Από τον τέως κηπουρό του Γιωργάκη, Ραγκούση, μέχρι τον σημιτικό Μουζέλη και τον λυσσασμένο αντικομμουνιστή Μαραντζίδη, τον προκλητικό αναθεωρητή ιστορικό, που μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ο «δημοσκόπος» του Συγκροτήματος Αλαφούζου και τώρα (αφού τα έσπασε με το αλαφουζαίικο) το παίζει «φουλ συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων». Και βέβαια, την εκδήλωση φρόντισαν να τιμήσουν με την παρουσία τους κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, μερικοί από τους οποίους συνδέονται απευθείας με τον Τσίπρα
ΣΕΛΙΔΑ 3

Πλίνθοι και κέραμοι

Δε χρειάζεται να είναι κανείς… κορυφαίος πολιτικός αναλυτής για να συνειδητοποιήσει ότι γεννάνε και τα κοκόρια… του Τσίπρα. Το ΚΙΝΑΛ αποδεικνύεται σκορποχώρι, ενώ από την Ευρώπη έρχονται τα μηνύματα από στόματος Ούντο Μπούλμαν (είναι ο διάδοχος του Τζιάνι Πιτέλα στην προεδρεία του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), που είπε σε συνέντευξή του στο Euroactiv: 
ΣΕΛΙΔΑ 11

Από τη μύγα ξύγκι

Στην Ελλάδα της πατριδοκαπηλείας και του εθνικιστικού παροξυσμού προσδίδεται πολιτική σημασία ακόμα και σε ασήμαντα περιστατικά, που μπορεί να μην έχουν καμιά πολιτική σημασία. Ετσι, μετά το επεισόδιο με το τουρκικό (;) ελικόπτερο στη Ρω, που κανένας δεν το είδε, αλλά το… άκουσαν, που τα ραντάρ δεν το κατέγραψαν να παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά αντιμετωπίστηκε με πυρά στον αέρα, είχαμε την «επακούμβηση»  ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου με ελληνική κανονιοφόρο. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφαμε προ ημερών για την εικόνα διάλυσης των Οικολόγων Πρασίνων, καθώς μια σειρά σημαίνοντα στελέχη δεν άντεξαν την ξεφτίλα της συμμετοχής σε μια περιβαλλοντοκτόνα κυβέρνηση και αποχώρησαν πριν από το συνέδριο (κάποια άλλα στελέχη προσχώρησαν μετά το συνέδριο στο ΜέΡΑ25 του Μπαρουφάκη). Εχει μεγάλη πλάκα, όμως, η απόφαση του 14ου συνέδριο «για τις  επερχόμενες εκλογικές μάχες», που όσον αφορά τις ευρωεκλογές αναφέρει: «Στρατηγικός μας στόχος για το 2018 -2019 είναι η πετυχημένη αυτόνομη κάθοδος του Πράσινου, Οικολογικού, Εναλλακτικού χώρου στις Ευρωεκλογές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη συσπείρωση του χώρου προς αυτό τον σκοπό».
ΣΕΛΙΔΑ 12

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΚΜΠΑ

Διαδηλώνουμε για την Παλαιστίνη

Τρίτη 15 Μάη, 6μμ - Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»

70 χρόνια μετά τη Νάκμπα, τη μεγάλη καταστροφή για το λαό της Παλαιστίνης, δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές αψηφούν την τρομοκρατία των σιωνιστών και διεκδικούν το δικαίωμα στην επιστροφή (Αλάουντα στα αραβικά) στις πατρογονικές τους εστίες, από τις οποίες οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους ξεριζώθηκαν με τη βία, διαδηλώνοντας στη «νεκρή ζώνη» που το Ισραήλ έχει επιβάλει εδώ και χρόνια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Αυτοί οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» που αψηφούν τις σφαίρες των σιωνιστών παραδίδουν μαθήματα θάρρους, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας στους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου, είτε αυτοί ζουν στα δεσμά της κατοχής είτε στα δεσμά του καπιταλισμού και του μνημονίου, όπως εμείς. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι το τίμημα της αντίστασης στην τρομοκρατία των ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανέβαλε τη συνεδρίαση για τις λεγόμενες Οικιστικές Πυκνώσεις

Το ΣτΕ κάνει πλάτες στις δασοκτόνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Πέραν του ότι το ΣτΕ δε ζήτησε από την εκπρόσωπο του Δημοσίου την υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της περιβόητης  ομάδας εργασίας, για να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της,  υπάρχει και ένα βασικό συνταγματικό ζήτημα. Η εκπρόσωπος του Δημοσίου ισχυρίστηκε ότι συγκροτήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μια ομάδα εργασίας για να συντάξει νομοθετική ρύθμιση για την πολεοδομική διαχείριση των Οικιστικών Πυκνώσεων. Ομως, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε «πολεοδομική διαχείριση στα δάση και στις δασικές εκτάσεις»!
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αποκαλύπτεται η σκευωρία της Αντιτρομοκρατικής

Είναι δυνατόν μέλη της ΣΠΦ να βάζουν στον οπλισμό τους φυλαχτά, σταυρούς, ευαγγέλια και καρτούλες με εκκλησιαστικά ρητά; Στο εργοστάσιο κατασκευής σκευωριών της Αντιτρομοκρατικής μπορεί να συμβεί και αυτό! Η υπόθεση θα ήταν για γέλια, όταν όμως δυο νέοι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή με 13 χρόνια κάθειρξης ο καθένας, τότε το γέλιο παγώνει. Και προβάλλει το καθήκον καταγγελίας αυτής της κακοφτιαγμένης σκευωρίας, στην οποία συνήργησε και ο δικαστικός μηχανισμός.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αίτηση ακύρωσης για το άσυλο στον δεύτερο τούρκο φυγάδα στρατιωτικό

Οταν ο Μουζάλας έλεγε πως δεν εφαρμόζει «γραμμή Μουζάλα», αλλά «γραμμή κυβέρνησης», δεν έλεγε ψέματα. Αποδείχτηκε από την κίνηση του Βίτσα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο και στον δεύτερο τούρκο φυγάδα αξιωματικό.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Παγίδα το νομοσχέδιο για τις Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο για τις Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης (sic!), που στόχους έχει τη δραστική περικοπή των δαπανών για το δημόσιο σχολείο, την εισαγωγή της «αυτοαξιολόγησης», που αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που μαζί με τον έτερο πόλο της, την «αποκέντρωση», ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και της δημόσιας εκπαίδευσης, έχουμε αναλύσει στην εφημερίδα μας (Κόντρα, αρ. φύλ. 956).
ΣΕΛΙΔΑ 10

Επεσαν οι μάσκες

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των υποσχέσεων του υπουργείου Παιδείας, των θριαμβολογιών ότι επιτέλους θεσμοθετείται η υποχρεωτικότητα φοίτησης στο Νηπιαγωγείο και για τα προνήπια, έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν όλες οι βρόμικες προθέσεις της συγκυβέρνησης. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας έβαλαν και τους δήμους στο παιχνίδι και μάλιστα τους έδωσαν καθοριστικό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό για το Νηπιαγωγείο.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφει ο «άξονας του κακού»

Ο «άξονας του κακού», που είχε πρωτοεισάγει ο Μπους (ο νεότερος), επέστρεψε θριαμβευτικά! Προκειμένου να γίνει αυτό, ο Τραμπ, παρουσιάζει μια πραγματικότητα που ακόμα και ο ελάχιστα ενημερωμένος πάνω στη διεθνή κατάσταση μπορεί να καταλάβει πόσο αισχρά ψεύτικη είναι. Τι να πρωτοσημειώσει κανείς; Το σιιτικό Ιράν στηρίζει τις σουνιτικές ομάδες της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν! Αυτές οι ανοησίες, που υποστηρίζονταν φανατικά από τους Σιωνιστές, λέγονταν και εντός ΗΠΑ. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Συνεχίζεται το σιωνιστικό έγκλημα ενάντια στους «πεισματάρηδες» Παλαιστίνιους

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις δίπλα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, την Παρασκευή 4 Μάη, κατά την έκτη κατά σειρά βδομάδα της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Τις μέρες που ακολούθησαν, οι σιωνιστές σκότωσαν 9 Παλαιστίνιους, τρεις δίπλα στα σύνορα, επειδή σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό προκαλούσαν δολιοφθορές στον συνοριακό φράχτη, και άλλους 6 (όλοι τους μέλη της Χαμάς), με βόμβα σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ το Ισραήλ τηρεί σιγήν ιχθύος.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Λίβανος

Οι «τρομοκράτες» στην εξουσία!

Εννιά χρόνια πολιτικών αναταράξεων στο Λίβανο, με την κατάρρευση πολλών κυβερνήσεων, έληξαν με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, που ήταν οι πρώτες από το 2009. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα του Σαάντ Χαρίρι (γιου του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το Φλεβάρη του 2005) έχασε το ένα τρίτο περίπου των θέσεών του στη νέα βουλή, με τη Χεζμπολά και τους συμμάχους της να κερδίζουν ενδεχομένως ακόμα και την πλειοψηφία των εδρών (βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων). Η μειωμένη όμως συμμετοχή (49%) αδυνατίζει την επιτυχία της Χεζμπολά.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ξανά στο ΔΝΤ η Αργεντινή

Η Αργεντινή προσέφυγε ξανά στο ΔΝΤ, ζητώντας δάνειο 30 δισ. δολαρίων. Και μη μας πουν ότι γι' αυτό φταίει ο δεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, γιατί το δρόμο τον είχε στρώσει η «αριστερή» Κριστίνα Φερνάντες-Κίρσνερ. Πώς έγινε αυτό; Αναζητήστε μια παλαιότερη εκτενή ανάλυσή μας με τίτλο «Το τέλος της σοδιαλδημοκρατικής αυταπάτης» (http://www.eksegersi.gr/issue/846/Διεθνή/25094.Το-τέλος-της-σοδιαλδημοκρατικής-αυταπάτης).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Iταλία: προς κυβέρνηση των… «ριζοσπαστικών άκρων»

Δεν ξέρουμε τι κάνει ο καραμπινιέρος γονατιστός μπροστά στο γκραφίτι του Tvboy, όμως η δημιουργία του διάσημου σικελού εικαστικού (Σαλβατόρε Μπενιντέντε το πραγματικό του όνομα), στην οδό Ντελ Κολέτζιο Σαπράνικα της Ρώμης, που δείχνει τον Ματέο Σαλβίνι της νεοφασιστικής «Λέγκα του Βορρά» και τον Λουίτζι ντι Μάιο του «ριζοσπαστικού» «Κινήματος 5 Αστέρων» να φιλιούνται περιπαθώς στο στόμα, αποδείχτηκε προφητική. Από την περασμένη Τετάρτη, τα σημάδια δείχνουν ότι στην Ιταλία θα συνεχιστεί η παράδοση που θέλει να μη γίνονται εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά έστω και μετά από μήνες παζαριών να βρίσκεται συμβιβαστική κυβερνητική λύση.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

Την ίδια χρονιά (1971), δύο μεγάλοι σκηνοθέτες ξεκινούν, ο καθένας από τη δική του αφετηρία και καλλιτεχνική οπτική, και συναντούν τον βασιλιά Ληρ του Σέξπιρ. Οι Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Πίτερ Μπρουκ έχουν ήδη σκηνοθετήσει Σέξπιρ στο παρελθόν και, συμπτωματικά, αποφασίζουν ταυτόχρονα να κινηματογραφήσουν το κλασικό έργο. Οι δύο ταινίες, γυρισμένες σε ασπρόμαυρο, αποπνέουν μια δυσοίωνη αίσθηση καταδίκης και μια διαφορετική ερμηνεία από αυτήν του βασανισμένου μονάρχη. Κάπου εδώ όμως, οι ομοιότητες σταματούν. Ο Ληρ του Κόζιντσεφ είναι ένα έπος, αισθητικά βασισμένο στις σοβιετικές τεχνικές του μοντάζ και του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, επενδεδυμένο με μουσική του Σοστακόβιτς, και ο ίδιος ο βασιλιάς είναι η ενσάρκωση μιας καταπιεστικής εξουσίας που γνωρίζει το χαμό, αφού πρώτα παρασύρει μαζί της τις μάζες των καταπιεσμένων. Ο Ληρ του Μπρουκ, από την άλλη, με κλειστοφοβική φωτογραφία και με απουσία μουσικής καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας, είναι ένας παράφρων, καπριτσιόζος μονάρχης που το μοναχικό του τέλος έρχεται ως αποτέλεσμα των εγωιστικών επιλογών του.

~Παρασκευή 18/05/2018~

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ

(King Lear, Ηνωμένο Βασίλειο, 1971, 137’)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Πίτερ Μπρουκ (βασισμένο στο έργο του Σέξπιρ)
Φωτογραφία: : Χένινγκ Κρίστιανσεν
Μοντάζ: Κάσπερ Σάιμπεργκ
Ηθοποιοί: Πολ Σκόφιλντ, Αϊρίν Γουόρθ, Ιαν Χογκ, Τζακ Μακ Γκόουραν
Παραγωγή: Πολ Σκόφιλντ, Αϊρίν Γουόρθ, Ιαν Χογκ, Τζακ Μακ Γκόουραν


Παρασκευές στις 8:30                                   
Είσοδος ελεύθερη
Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65     Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
 
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018