Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 05:14

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΗ

Small_img_30585

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Πρωτομαγιά 2018

Για να γίνει η Γη «κόκκινη»…

Αλλη μια Πρωτομαγιά θλίψης για την εργατική τάξη, σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση είναι απελπιστική, απ' όλες τις απόψεις. Η απελπισία, όμως, είναι ο χειρότερος σύμβουλος, γιατί οδηγεί στην αδράνεια και την παραίτηση. Τα λόγια του ποιητή πρέπει να οδηγήσουν τη σκέψη μας: «Κι αν είν' ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για να «κινηθούν» οι πολεμικές βιομηχανίες των ιμπεριαλιστών

Θα ήταν μεγάλο λάθος να εγκλωβιστούμε στο ξεφτιλίκι των Τσιπροκαμμένων με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών και να χάσουμε την ουσία. Χωρίς δυσκολία μπορούμε να εντοπίσουμε τα βασικότερα σημεία αυτής της ουσίας. Το ελληνικό κράτος ανέλαβε και πάλι να «κινήσει» τις πολεμικές βιομηχανίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως κάνει δεκαετίες τώρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ζητάει και τα ρέστα η παιδική χαρά του Μαξίμου

«Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση το θέμα». Αυτά δήλωσε… απορημένος ο Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των γαλλικών φρεγατών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, το πρωί της περασμένης Τρίτης. Οταν του επισημάνθηκαν οι δηλώσεις Κουβέλη, είπε με το ίδιο θράσος: «Ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μυτιλήνη

Οργανωμένο από το κράτος το φασιστικό πογκρόμ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα που έγιναν στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, ήταν ένα οργανωμένο φασιστικό πογκρόμ. Πολιτική ευθύνη, όμως, δεν υπάρχει; Γιατί μένει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση; Για μας δεν υπάρχει μόνο πολιτική ευθύνη. Η κυβέρνηση -μέσω των αστυνομικών μηχανισμών- είχε παραπάνω από απλή γνώση. Είχε συμμετοχή στο σχεδιασμό του πογκρόμ, χρησιμοποιώντας το φασισταριό ως δύναμη κρούσης. Αυτό βγαίνει από το ίδιο το ιστορικό των γεγονότων.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Follow the money…

Αλλο ένα ηχηρό χαστούκι για τον πολύπλαγκτο Νίκο Παππά, μετά το χαστούκι που είχε δεχτεί με τους χειρισμούς του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ο διάσημος Δρ Σταμάτης Κριμιζής, τον οποίο ο Παππάς είχε τοποθετήσει με τόσα ταρατατζούμ ως πρόεδρο του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), καλώντας την αντιπολίτευση να το βουλώσει (μιας και ο Κριμιζής δεν ήταν της ευρύτερης επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ), παραιτήθηκε πριν συμπληρώσει μήνα, δημοσιοποιώντας την παραίτησή του με μια ηχηρή επιστολή-ποταμό.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Ραγκούσης όπως ΣΥΡΙΖΑ

Αν μας άρεσε η συνωμοσιολογία, θα λέγαμε πως ο Ραγκούσης είναι βαλτός από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, για να δημιουργεί προβλήματα στη γραμμή «ίσων αποστάσεων» που προσπαθεί να κρατήσει η Φώφη. Αν ο Βενιζέλος είναι αυτός που προτείνει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο (με τη ΝΔ), ο Ραγκούσης είναι αυτός που προτείνει το αντι-δεξιό μέτωπο (με τον ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια, ο Ραγκούσης είναι απλά άτομο. Δε φαίνεται να έχει ομάδα, ενώ απέφυγε να ζητήσει θέση στη διορισμένη κεντρική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, προφανώς για να μη δεσμεύεται από τίποτα. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Επιστροφή στις αρχές

Μια επιστροφή στις αρχές του επαναστατικού κινήματος, που δυστυχώς ξεχνιούνται όλο και περισσότερο στις μέρες μας, στις οποίες τείνουν να κυριαρχήσουν κάθε είδους οπορτουνιστικές θέσεις, στηριγμένες σ' ένα χυδαίο πραγματισμό, θέλουμε να επιχειρήσουμε με τη συζήτηση της ερχόμενης Παρασκευής. Παίρνοντας ως αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, με την εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών αστικών καθεστώτων, θα συζητήσουμε για την επαναστατική τοποθέτηση αρχών στο ζήτημα του πολέμου. Τοποθέτηση αρχών από τη σκοπιά του προλεταριάτου, που απαιτεί τον απόλυτο διαχωρισμό από τη στρατηγική των αστικών τάξεων και τα διάφορα δόγματα πίσω από τα οποία αυτή κρύβει την πολιτική της.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η ώρα του μετα-Μνημόνιου

Επομένως, αυτό που είπε ότι ο Τόμσεν είναι ότι το ΔΝΤ συμφωνεί να μην υπάρξει εφάπαξ αναδιάρθρωση του χρέους για όλη την περίοδο αποπληρωμής του, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνεται με δόσεις, αρκεί να βγαίνει από τώρα η σαφής εικόνα ότι θα υπάρξουν και άλλες αναδιαρθρώσεις στο μέλλον. Και βέβαια, το ΔΝΤ δε θα διαφωνήσει με τη γερμανική απαίτηση για τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού εποπτείας. Είναι το «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», που λέει ο Τσακαλώτος, ή ο «ημιαυτόματος μηχανισμός», που λέει ο Μοσκοβισί, ο οποίος παραδοσιακά παίζει το ρόλο του «καλού μπάτσου».
ΣΕΛΙΔΑ 13

Το χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται!

Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα, σε όλα τα μνημονιακά χρόνια, είναι απλώς να πληρώνονται οι τόκοι και να ανανεώνονται στη λήξη τους τα παλιά δάνεια με καινούργια, που εκχωρούνται κυρίως από τις χώρες της Ευρωζώνης (στο πρώτο Μνημόνιο αυτοτελώς, στο δεύτερο και το τρίτο μέσω του μηχανισμού που δημιούργησαν, του EFSF/ESM) και δευτερευόντως από το ΔΝΤ. Παρά το PSI, «τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην Ιστορία», όπως επαίρεται ο Βενιζέλος, το ύψος του χρέους δεν μειώθηκε, γιατί το ελληνικό κράτος συνέχισε να παράγει ελλείμματα, καθώς πλήρωνε τους τόκους των παλιών δανείων.  Μπορούμε, λοιπόν, ν' αντιληφθούμε γιατί το χρέος αυξήθηκε -έστω και οριακά- και το 2017, παρά τα 4 δισ. επιπλέον «πρωτογενούς πλεονάσματος». 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Nέα έκθεση ΟΟΣΑ για την Eκπαίδευση

Σταθερή προσήλωση στο νεο-φιλελεύθερο μοντέλο για το Σχολείο

Την Πέμπτη 19 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας η παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ με τον βαρύγδουπο και «ελπιδοφόρο» τίτλο: «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα». Παρόλες τις διευκρινήσεις του υπουργείου Παιδείας ότι «η έκθεση παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2011», που στηρίχθηκε σε στοιχεία πριν ξεσπάσει η κρίση, και τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο να κρύψει σημαντικά σημεία στην πολύ γενική και προσεκτικά επιλεγμένη «περίληψη» της έκθεσης που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του (ολόκληρη η πολυσέλιδη έκθεση είναι στα Αγγλικά), το συμπέρασμα είναι ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός παραμένει σταθερά προσηλωμένος στις κατευθύνσεις και οδηγίες που περιγράφουν ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο για το σχολείο. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Στοιχεία Διεύθυνσης Μελετών ΕΦΚΑ

Αν οι καπιταλιστές πλήρωναν τις εισφορές δε θα υπήρχε πρόβλημα

Για μια ακόμα φορά, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη του 2017, γίνεται φανερό ότι εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά τα δυνητικά έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των καπιταλιστών. Ομως, δεν εισπράττονται σκόπιμα οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα το χρέος των καπιταλιστών σ’ αυτά να γιγαντώνεται και να έχει ξεπεράσει τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2017.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Πρόστυχη συριζαϊκή φιλολογία

Την ώρα που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσει να εφαρμοστεί και το πετσόκομμα του αφορολόγητου από 1.1.2019, στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν το παιχνίδι των υποσχέσεων για… φιλολαϊκές αλλαγές. Υπάρχουν στελέχη (όπως π.χ. ο Φίλης) που λένε ότι η οικονομία πάει καλά και επομένως δεν πρέπει να γίνει νέο πετσόκομμα συντάξεων. Οσο για το πετσόκομμα του αφορολόγητου… ούτε που το συζητούν. Επειδή ο αντιπολιτευόμενος Τύπος παρουσιάζει αυτούς τους βουλευτές ως εσωκομματική αντιπολίτευση (στην πραγματικότητα πρόκειται για δυσαρεστημένους από τον παραγκωνισμό τους, που πιέζουν για να ξανα-πάρουν θέση στην κυβέρνηση), το Μαξίμου έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο προπαγάνδας που «αφήνει ανοιχτά» όλα τα ζητήματα για μετά τον Αύγουστο.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Στο σφυρί η ΔΕΗ

Με το που έπεσε η αυλαία στη Βουλή, «ανέστειλε» τις κινητοποιήσεις και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Αλλωστε, κανένας δεν τις είχε καταλάβει αυτές τις κινητοποιήσεις. Αντίθετα, πολλοί άκουσαν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να διακηρύσσει από ραδιοφώνου ότι οι απεργοί δε θέλουν να προκαλέσουν δυσκολίες στην κοινωνία. Το «κατέβασμα του διακόπτη», το μεγάλο όπλο με το οποίο χτίστηκε ο συνδικαλισμός στη ΔΕΗ και με το οποίο κατακτήθηκαν μισθοί και εργασιακά δικαιώματα, έχει εδώ και χρόνια παραδοθεί στον ταξικό αντίπαλο, τυλιγμένο σε χρυσό σελοφάν που γράφει πάνω «συνεργασία των κοινωνικών εταίρων». 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διαρκές το σκάνδαλο του γάλακτος

Οπως αναφέραμε, ο Β. Αποστόλου γνωρίζει ότι στις γαλακτοβιομηχανίες είναι κοινή η δεξαμενή για νωπό εισαγόμενο και ντόπιο και για συμπυκνωμένο γάλα (αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο). Ετσι, στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δε θα μπορεί να αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα. Θα αναγράφεται είτε «ΕΕ», είτε «εκτός ΕΕ». Για όλα αυτά η απόφαση Αποστόλου δε λέει κουβέντα, αλλά περιορίζεται στην αναφορά των διατάξεων του νόμου. Προφανώς, θέλει να παραμείνει ως έχει η κατάσταση στον γαλακτοκομικό τομέα. Να επιτρέπεται στις γαλακτοβιομηχανίες να βαφτίζουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να στύβουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους, πλήττοντας και τους ίδιους και την ελληνική κτηνοτροφία.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καμπανάκι για τη Λίμνη της Στυμφαλίας

Εμείς ενημερώσαμε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π. Καλλίρη και του στείλαμε όλο το υλικό, ως οφείλαμε, γιατί αυτός «μάτωσε» για την ανάπτυξη αυτού του υδροβιότοπου και για την μετατροπή του σε ΚΑΖ. Με τη σειρά του μας ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε τη Λίμνη της Στυμφαλίας, απεικόνισε την κατάστασή της με φωτογραφικό υλικό και ότι θα προτείνει στον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Κ. Δημόπουλο να ανασταλεί η απόφαση που δίνει την άδεια να κοπούν 250 στρέμματα καλαμιώνων, δήθεν για ερευνητικούς σκοπούς, και να μην εγκριθεί καμία νέα άδεια στο μέλλον.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες νεκροί από τα ισραηλινά πυρά

Οι διαδηλώσεις στη νεκρή ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται ακατάπαυστα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις παλαιστίνιων και ξένων γιατρών, τα τραύματα από ισραηλινά πραγματικά πυρά, που έχουν υποστεί περισσότεροι από 1.700 Παλαιστίνιοι, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη «Μέρα της Επιστροφής», είναι ασυνήθιστα σοβαρά.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ποιος μιλά για το Γιαρμούκ;

Την ίδια στιγμή που το γαϊτανάκι για το αν η Συρία έριξε ή όχι χημικά στη Δούμα και για το πώς κατασκευάστηκε το σχετικό βίντεο που παρουσίασαν τα Λευκά Κράνη συνεχίζεται, με τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων να φτάνουν καθυστερημένα και να ολοκληρώνουν γρήγορα την αποστολή τους (μη φάνε καμιά αδέσποτη σφαίρα), μερικά χιλιόμετρα παραπέρα, το παλαιστινιακό στρατόπεδο του Γιαρμούκ, βόρεια της Δαμασκού, δέχεται τα σφοδρά πυρά του στρατού του Ασαντ και των ρωσικών μαχητικών. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σοσιαλδημοκρατική σαπίλα

Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες σφοδρών διαδηλώσεων και τουλάχιστον δύο νεκροί, για να αναστείλει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ο «αριστερός» πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα έχει μακρά ιστορία, αφού ήταν ο ηγέτης των Σαντινίστας, του ένοπλου αριστερού κινήματος (με μαρξιστικές αναφορές) της Νικαράγουα, που έδιωξε τον δικτάτορα Σομόζα και κυβέρνησε τη χώρα για έντεκα χρόνια (1979-1990).
ΣΕΛΙΔΑ 5

Γαλλία

Συνεχίζεται η απεργία στους σιδηροδρόμους

Συνεχίζεται η απεργία των γάλλων σιδηροδρομικών, αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στον Μακρόν. Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 24 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν μόλις το ένα από τα τρία δρομολόγια της υπερταχείας και των τρένων Intercity και δυο από τα πέντε των περιφερειακών τρένων. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού πραγματοποιήθηκε μόλις ένα από τα τρία δρομολόγια, ενώ πολλά από τα δρομολόγια εξωτερικού έχουν ακυρωθεί. Κάθε λεπτό που συνεχίζεται η απεργία η εταιρία ζημιώνεται περισσότερα από 6.500 ευρώ. Εκπρόσωπος της εταιρίας δηλώνει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία μειώνεται σταδιακά, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η κύρια δύναμη της απεργίας ήταν εξ αρχής οι μηχανοδηγοί, στους οποίους τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν υψηλά.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018