Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 05:14

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΗ

Small_img_30536
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Πραγματικότητα και κουτόχορτο

Χτες, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου εδρεύει και το ΔΝΤ, συνεδρίασε το περιβόητο Washington Group. Είναι ένα άτυπο όργανο των ιμπεριαλιστών, στο οποίο γίνονται συζητήσεις και παίρνονται οι ουσιαστικές αποφάσεις για το «ελληνικό πρόβλημα». Συμμετέχουν η Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Σεντένο (Eurogroup), ο Μοσκοβισί (Κομισιόν), ο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Ρέγκλινγκ (EFSF/ESM) και οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
ΣΕΛΙΔΑ 6
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφή του παγόβουνου ο Καμμένος

Εθνικιστικό κρεσέντο στο φόντο της αμερικανοδουλείας

Και βέβαια, η χωρική επέκταση της ευθύνης του ελληνικού στρατεύματος απαιτεί περισσότερους μισθοφόρους και περισσότερα οπλικά συστήματα. «Θα καταφέρουμε να τα έχουμε» λέει ο Καμμένος! Μπορεί ο ελληνικός λαός να είναι καταδικασμένος στην πιο σκληρή λιτότητα, μπορεί η Παιδεία, η Υγεία και άλλοι κοινωφελείς τομείς να εξαθλιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο, μπορεί ακόμα και η κρατική προνοιακή πολιτική να έχει μετατραπεί σε αισχρή φιλανθρωπία, όμως λεφτά για να παίζει ο ελληνικός στρατός ρόλο χωροφύλακα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

Τσιράκια των σιωνιστών

Μια μέρα πριν ο σιωνιστικός στρατός να αρχίσει το συστηματικό μακέλεμα των άοπλων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώθηκε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΝOBLE DINA 2018», που διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου. Στην άσκηση πήραν μέρος δυνάμεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ενώ πήρε μέρος και η Κύπρος με αξιωματικό-παρατηρητή. Οι εν όρμω δραστηριότητες της άσκησης έγιναν στη βάση της Σούδας και στο ναύσταθμο της Χάιφας (είναι η ιστορική Γιάφα από την οποία το 1948 εκδιώχτηκε ο παλαιστινιακός πληθυσμός).
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

Σκάνδαλο Novartis

Καραγκιοζιλίκια

Οπως αναμενόταν, η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, μόνη της μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης, αποφάνθηκε ότι η Βουλή δεν είναι αρμόδια για να διερευνήσει το αδίκημα της δωροληψίας-δωροδοκίας, γιατί το αδίκημα δε διαπράχτηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

Διπλωματικός «πόλεμος» για το «Μακεδονικό»

Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια και η εντατική δουλειά που έκανε με τον Ντιμιτρόφ έδειξε ότι το «πράγμα» προχωράει μόνο ως προς τα δευτερεύοντα ζητήματα. Και οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν στις δηλώσεις τους ότι σ' αυτά που και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Παρά ταύτα, καλλιέργησαν και οι δύο προσδοκίες ότι θα βρεθεί μια βάση συμφωνίας τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν στη «γραμμή Βενιζέλου»: «Δεν είναι απαραίτητο να προηγηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μια διεθνής συνθήκη είναι πιο ισχυρή έναντι ενός εθνικού Συντάγματος, το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί».
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

Συνταγματολογικά φληναφήματα

Το συμπέρασμα είναι πως κανένας τους δεν έχει πρεμούρα για οποιουδήποτε τύπου συνταγματική αναθεώρηση. Το σύστημα, άλλωστε, δεν την έχει ανάγκη. Το ισχύον Σύνταγμα δεν εμπόδισε σε τίποτα τη μνημονιακή πολιτική. Γιατί, λοιπόν, να «καίγεται» το σύστημα για κάποιες αλλαγές; Τα Συντάγματα έρχονται να κατοχυρώσουν αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί στη ζωή. Η τελευταία αναθεώρηση (αυτή που πήρε το όνομα των Βενιζέλου-Παυλόπουλου) έγινε με συναίνεση του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ήρθε κυρίως να κατοχυρώσει την υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου επί του εθνικού. Πράγμα που ήταν ήδη διαμορφωμένο στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και απέμενε να κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Τώρα, τέτοιες εκκρεμότητες δεν έχει το σύστημα.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 

Αλλη μια εργαλειοποίηση της απλής αναλογικής

Στο επίπεδο των δήμων και περιφερειών το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά απ' ό,τι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει πρώτη δύναμη ούτε στην περίοδο της ακμής του. Εχασε όλους τους μεγάλους δήμους κι αν δεν έπαιρνε την περιφέρεια Αττικής θα είχε υποστεί συντριβή. Λογικό είναι, λοιπόν, να μην περιμένει ότι θα τα πάει καλύτερα στις προσεχείς εκλογές. Μπροστά στο φόβο να χάσει ακόμα και την Αττική, έχει αποφασίσει να πάει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μετά τον Σεπτέμβρη του 2019 (που είναι το απώτερο όριο για τις βουλευτικές εκλογές), ώστε να μην επιβαρυνθεί η προεκλογική του εκστρατεία από τις απώλειες που θα έχει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, κάνει και επίδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της δικής του παρουσίας στο επίπεδο της τοπικής και περιφρειακής διοίκησης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

 
«Αναγνωστέα Εγγραφα» στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεπροβάλλει ανάγλυφα ο εγκληματικός χαρακτήρας της συμμορίας

Η ακροαματική διαδικασία στη δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ συνεχίζεται με τα Αναγνωστέα Εγγραφα, που δεν είναι μόνο έγγραφα με την τυπική σημασία της λέξης, αλλά και ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα. Στη φάση αυτή, μέσα από τα Αναγνωστέα Εγγραφα, αναδεικνύεται ανάγλυφα ο εγκληματικός χαρακτήρας αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, με τη στρατιωτική και αυστηρά ιεραρχική συγκρότηση, στο πλαίσιο της οποίας τα πάντα αποφασίζονται από τον φίρερ Νικόλαο Μιχαλολιάκο.
ΣΕΛΙΔΑ 8
 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει σκληρά το μετα-Μνημόνιο

Ο εκπρόσωπος του Σολτς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Επ' αυτού μίλησε και ο ίδιος ο Σολτς, δηλώνοντας στη FAZ: «Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα». Προφανώς, αυτό που παρουσίασε ο Χουλιαράκης στο τελευταίο EuroWorkingGroup, υπό τον «πιασάρικο» τίτλο «Hollistic Growth Strategy for the Future» («Ολιστική Στρατηγική Ανάπτυξης για το Μέλλον») κρίνεται ως αναξιόπιστο (ή -έστω- μη αξιόπιστο). Επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουμε (και πότε είχαμε;), όμως οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Χουλιαράκης «έφαγε αρκετό ξύλο» από τους τεχνοκράτες του EWG. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτή η «πανεπιστημιακή άσκηση» με τη σοσιαλδημοκρατική φλυαρία, προορισμένη να χρησιμεύσει ως προεκλογικό υλικό της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, έφτανε στο Eurogroup, όπου παίρνονται οι αποφάσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 

Ξεπούλημα της ΔΕΗ και των εργαζόμενων

Ενα ταμπού της μεταπολιτευτικής αστικής Ελλάδας, η διατήρηση της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο, γύρω από το οποίο έγιναν σκληρές αντιπαραθέσεις, κερδήθηκαν και χάθηκαν εκλογές, έμελλε να σπάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Της υποτιθέμενης κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που επί χρόνια τασσόταν ενάντια σε κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και των άλλων μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της λεγόμενης κοινής ωφέλειας. Μέχρι και τις παραμονές των εκλογών του 2014, ο Τσίπρας προειδοποιούσε -με τη γνωστή αλαζονεία των δημόσιων εμφανίσεών του- τους επενδυτές να μην τολμήσουν να αγοράσουν δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους, αφού η κυβέρνησή του θα ακυρώσει όλες τις ρυθμίσεις που θα αφορούν ιδιωτικοποιήσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 9
 

ΔΙΕΘΝΗ

Mission Accomplished πάνω στο κουφάρι της Συρίας

Δε θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η «αιφνιδιαστική» επίθεση της νέας «συμμαχίας των προθύμων» (για να θυμηθούμε τον Μπους τον νεότερο και την εισβολή στο Ιράκ) κατά της Συρίας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όπως δήλωσε ο Τραμπ. Τόσο «αιφνιδιαστική», που τρεις μέρες πριν (την Τετάρτη), ο ίδιος ο Τραμπ την είχε προαναγγείλει μέσω Twitter προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι οι βόμβες έρχονται «ωραίες, νέες και έξυπνες»!
ΣΕΛΙΔΕΣ 4-5
 

Ο Μακρόν αντιμέτωπος με απεργιακό κύμα

Με απεργιακή παλίρροια γάλλων σιδηροδρομικών, δημοσίων υπαλλήλων και φοιτητών βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μακρόν, ενώ σαν άλλη Μάργκαρετ Θάτσερ διακηρύσσει ότι είναι αποφασισμένος να νομοθετήσει σειρά αντεργατικών μέτρων για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Λευτεριά στην Χιτζράν Ουρούν!

Στη φυλακή βρίσκεται από τις 4 Απρίλη η Χιτζράν Ουρούν, η μία εκ των δύο σκηνοθετών του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Sûr: Ax û Welat»/ «Οπου γης και πατρίς». Το ντοκιμαντέρ καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του τούρκικου στρατού το 2015-16 στο Ντιγιάρμπακιρ και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Σουρ. Γι’ αυτό και έχει απαγορευτεί στην Τουρκία. Και μόνο το άκουσμα της λέξης Σουρ ήταν αρκετό για να απειλήσουν οι κρατούντες με σύλληψη τους ιδιοκτήτες των κινηματογραφικών αιθουσών αν τολμούσαν να το προβάλουν.
ΣΕΛΙΔΑ 4

 
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πάνω απ’ όλα οι τράπεζες

Στον πυρήνα της «διάσωσης» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από τους ιμπεριαλιστές δανειστές και το ντόπιο κεφάλαιο είναι πάνω απ’ όλα η διασφάλιση της «σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», στον αντίποδα της εξάντλησης της εργαζόμενης κοινωνίας, της διαρκούς και επίμονης κινεζοποίησής της. Τα «γενναία» προγράμματα «αναδιάρθρωσης» των τραπεζών περιλαμβάνουν «ανακεφαλαιοποίηση» με κρατικό χρήμα (δανεικό), πώληση «κόκκινων» δανείων σε «επενδυτές», περικοπή των θέσεων εργασίας, κ.λπ. Στον καπιταλισμό, όμως, δεν υπάρχει «αναδιάρθρωση» που να μην την πληρώνει το προλεταριάτο, με απολύσεις, μειώσεις μισθών και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Ενα παράδειγμα είναι τα τεκταινόμενα στην ATTICA BANK, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Παρακάτω δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων στην Τράπεζα Αττικής.
ΣΕΛΙΔΑ 10

 
ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Το πανεπιστημιακό άσυλο και πάλι στο στόχαστρο

Μην έχοντας διαφωνίες με την άσκηση της μνημονιακής πολιτικής -την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υλοποιούν με περισσή συνέπεια και επιμονή, γι’ αυτό και αποτελούν σ’ αυτήν τη φάση τους πιο αξιόπιστους συνομιλητές των ιμπεριαλιστών δανειστών-, η ΝΔ έχει βάλει ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα το ζήτημα της λεγόμενης «βίας και ανομίας» στα πανεπιστήμια.  Πίσω από την προπαγάνδα της αυτή, που συντηρεί πότε με εσκεμμένες επισκέψεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και το πεζοδρόμιο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου και πότε με δηλώσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή, κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις της, που είναι η πλήρης και καθαρή κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
ΣΕΛΙΔΑ 10
 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 Θέλουν να ξανασύρουν σε δίκη τον Τάσο Θεοφίλου!

Λίγο πριν εκπνεύσει η νόμιμη προθεσμία, ο αντεισαγγελέας του Aρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία το Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον Τάσο Θεοφίλου και ζητά να παραπεμφθεί ο αναρχικός-κομμουνιστής αγωνιστής σε νέα δίκη, με τις ίδιες κατηγορίες και διαφορετική σύνθεση δικαστών.
ΣΕΛΙΔΑ 12
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές και συζητήσεις

EΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ

Σφιχτές γροθιές που το φόβο λυγίσανε
Πέτρα κι ατσάλι το σώμα μου χτίσανε
Για ζωή πολεμώ

Υπεραστικοί – «Παλαιστινιακό»

Για άλλη μια φορά, η Παλαιστίνη ματώνει. Οι διαδηλώσεις στη Γάζα στις 30 Μαρτίου, με αφορμή την ημέρα της Γης, αντιμετωπίστηκαν από το Ισραήλ με πραγματικά πυρά. Ο απολογισμός ήταν 17 νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες την πρώτη ημέρα, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι τις επόμενες. Και για άλλη μια φορά, η Παλαιστίνη δεν υποχωρεί.

Η αποφασιστικότητα και ο ανυποχώρητος αγώνας αυτού του μαρτυρικού λαού, που εδώ και 70 χρόνια μάχεται για την ελευθερία του, δείχνουν το δρόμο σε όλους όσους έχουν επιλέξει την πλευρά των καταπιεσμένων απανταχού στον κόσμο. Και μέσα από αυτόν το λαό, γυναίκες-σύμβολα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, όπως είναι τώρα η Αχεντ Ταμίμι, η 16χρονη αγωνίστρια από το Νάμπι Σάλεχ, ή η πρώην κρατούμενη Σιρίν Ισάουι, παίρνουν τη σκυτάλη από τις χιλιάδες ανώνυμες και επώνυμες παλαιστίνιες αγωνίστριες, που έδωσαν και δίνουν τη ζωή, το αίμα, τα παιδιά και τα αδέρφια τους για το όνειρο μιας Παλαιστίνης ελεύθερης.

Οι δύο ταινίες του αφιερώματός μας αναφέρονται σε γυναίκες-σύμβολα του αγώνα για ελευθερία στην ελεύθερη-πολιορκημένη Παλαιστίνη.

~Παρασκευή 27/04/2018~

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΑ

(Arna’s Children, Παλαιστίνη, 2004, 83’)

Σκηνοθεσία, σενάριο: Ντάνιελ Ντάνιελ, Τζουλιάνο Μερ-Χαμίς
Φωτογραφία: Τζουλιάνο Μερ-Χαμίς, Χάνα Αμπού Σαάντα, Ούρι Στάινμετς
Μοντάζ: Γκόβερτ Γιάνσε, Ομπε Βερβέρ
Παραγωγή: Σίλβια Μπάαν, Οσνατ Τραμπέλσι, Πίτερ φαν Χιούστε
Εμφανίζεται: Αρνα Μερ-Χαμίς
 
Παρασκευές στις 8:30
Είσοδος ελεύθερη
Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65 - Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
ΣΕΛΙΔΑ 13
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018