Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 | 04:11

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΗ

Small_img_30387
ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Η κορυφή του παγόβουνου

 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισβολή του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το κουμπούρι στη ζώνη, σε κοινή θέα για να καταλάβουν όλοι «ποιος κάνει κουμάντο», επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ιδεολόγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος», το τελευταίο καταφύγιο των μνημονιακά προσαρμοσθέντων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο,τι και να πουν τώρα, όσες αποστάσεις κι αν προσπαθήσουν να κρατήσουν, όποια διαδικασία «κάθαρσης» κι αν σκαρφιστούν, η πεποίθηση ότι ο Σαββίδης είναι «δικός τους» είναι εδραία στις συνειδήσεις των απλών λαϊκών ανθρώπων.
ΣΕΛΙΔΑ 6
 
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγκαλιά με (κάθε είδους) καπιταλιστές και μαφιόζους

 
Με την αναφορά σε μαφιόζους που πάνε στο ποδόσφαιρο ο Θεοδωράκης εννοούσε, προφανώς, τον Ιβάν Σαββίδη. Ισως και άλλους, αλλά τη δεδομένη στιγμή ο Σαββίδης ήταν το θέμα. Γι' αυτό και μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο ο Τσίπρας έκανε πως δεν άκουσε τη μπηχτή. Βλέπετε, τον Σαββίδη τον έχει χρεωθεί «με 108» (όπως λέγεται στη στρατιωτική αργκό). Οχι ο Καμμένος (που περιορίστηκε στο ρόλο του προξενητή), αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του. Ηταν ο Τσίπρας που αποκαλούσε τον Σαββίδη «υγιή επενδυτή που δε θέλει να παραδοθεί στη διαπλοκή» (διαβάστε σχετικά στη διπλανή στήλη) και ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, που έπλεκε εγκώμια στον «Ιβάν τον τρομερό», καταγγέλλοντας τα «συμβόλαια ηθικής δολοφονίας του» από τους «διαπλεκόμενους» (δείτε σχετικά στη σελίδα 15).
ΣΕΛΙΔΑ 12
 
 

Για να μην ξεχνιόμαστε

 
Τσίπρας: «Δίνεται η δυνατότητα σε μία υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη! Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να σας παραδοθεί, που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα! Αυτή είναι η πραγματικότητα!».
ΣΕΛΙΔΑ 12
 
 

Τσατσιλίκια (1)

 
Ο Πάνος Σκουρλέτης στην τηλεόραση της ΕΡΤ δε διστάζει να υποστηρίξει την άποψη του Σαββίδη, ότι τάχα τον εξαπάτησε ο Σαμαράς και του έκρυψε ότι υπήρχε και αυτό το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο. Φυσικά, όταν ο Σαββίδης αγόραζε τη ΣΕΚΑΠ, γνώριζε πολύ καλά ότι η εταιρία έπρεπε να πληρώσει αυτό το πρόστιμο (είχε κάνει το γνωστό due diligence, τον ενδελεχή έλεγχο που κάνει κάθε καπιταλιστής όταν θέλει να αγοράσει μια άλλη καπιταλιστική επιχείρηση), όμως ο φίλος του ο Σαμαράς του είχε υποσχεθεί ότι θα του σβήσει το πρόστιμο. Αυτό που δεν πρόλαβε (ή καθυστέρησε) να κάνει ο Σαμαράς, ανέλαβαν να το κάνουν -με τη γνωστή (ν)τροπολογία- οι Τσιπροκαμμένοι, στο στρατόπεδο των οποίων είχε «προσχωρήσει» στο μεταξύ ο Σαββίδης.
ΣΕΛΙΔΑ 13
 
 

Να μη χάσουμε την ουσία

 
Τι είναι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί, όμηροι μιας τουρκικής συμμορίας ή κρατούμενοι στην Τουρκία, που περιμένουν να δικαστούν για συγκεκριμένα αδικήματα; Αν πιστέψουμε τον πολιτικό τους προϊστάμενο Πάνο Καμμένο, «αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό». Αυτά ειπώθηκαν σε επίσημες δηλώσεις στο Βουκουρέστι. Ο Καμμένος, μάλιστα, ζήτησε «την υποστήριξη του ρουμάνου υπουργού Αμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, ευρωπαίων και ελλήνων στρατιωτικών». Η δήλωσή του αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου, όπου παραμένει μέχρι τώρα.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 
 

Πολιτικάντικες γυροβολιές

 
Την επόμενη μέρα, από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Θεοδωράκη και του ζήτησε να τον επισκεφτεί στο Μαξίμου για να συζητήσουν την πρόταση νόμου του Ποταμιού για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας! Αυτό που την Πέμπτη το βράδυ θεωρούνταν από τον Τσίπρα «ανεπίκαιρο», «πρόχειρο» και κατά κάποιον τρόπο «επικοινωνιακού χαρακτήρα», λίγες ώρες μετά έγινε επίκαιρο, ώριμο και κατά κάποιον τρόπο πιεστικό, με αποτέλεσμα να κληθεί επειγόντως στο Μαξίμου ο Θεοδωράκης.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 
 

Aυταρχισμός, πρόκληση, γελοιότητα…

 
Αφού πήρε την παραγγελία, η ΑΔΑΕ πρόβαλε αντιρρήσεις και υπέβαλε αίτηση ανάκλησης. Και ο εισαγγελέας έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης, «καθώς με την εκδοθείσα παραγγελία παρέχεται η εντύπωση, ότι την ιδιότητα του οφειλέτη φέρουν όλοι οι εκμεταλλευόμενοι τηλεοπτικό σταθμό, ενώ τούτο μπορεί να μην είναι ακριβές για κάθε νομικό πρόσωπο ή άτομο»!
ΣΕΛΙΔΑ 8
 
 

Παραλήρημα

 
Πραγματικό παραλήρημα το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στους Financial Times. Γραμμένο με χτυπητά αντικομμουνιστική γλώσσα, θυμίζει πόνημα της πρώιμης περιόδου του «ψυχρού πολέμου». Απορεί κανείς τι ακριβώς επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός. Να πείσει τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές ότι ο Τσίπρας είναι ένας… επικίνδυνος κομμουνιστής, που προσπαθεί να ξεθεμελιώσει την αστική δημοκρατία στην Ελλάδα και να κλείσει στη φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους; Θα γελάσουν και τα ντουβάρια στις καγκελαρίες και τα προεδρικά μέγαρα, όπου ο Τσίπρας γίνεται δεκτός ως ένας «ρεαλιστής αριστερός» που έγινε το καλύτερο παιδί της Ευρωένωσης.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
 
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκανδαλολογία, κουμπούρια, αλλά το Μνημόνιο Μνημόνιο

 
Είναι πραγματικά άχαρο να προσπαθεί κάποιος να απαντήσει στη μπουρδολογία των συριζαίων με την «καθαρή έξοδο». 'Η να πιστέψει ότι θα καθήσουν ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη, θα γράψουν ένα μεγαλοφυές «πρόγραμμα μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης», που θ' αφήσει άφωνους τους ιμπεριαλιστές υπουργούς, οι οποίοι θα το εγκρίνουν διά βοής και με χειροκροτήματα. Μέχρι τον Γενάρη του 2015 υπήρχαν αφελείς που πίστευαν παρόμοιες μπούρδες. Τρία χρόνια μετά, μόνο πολιτικοί απατεώνες (λένε ότι) πιστεύουν τέτοια πράγματα.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
 

Λυμφατική η ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού

 
Η θεωρία είναι γνωστή από παλιά: «πρώτα πρέπει να μεγαλώσει η πίτα και μετά να δούμε πώς θα τη μοιράσουμε». Ο Τσίπρας την επαναλαμβάνει… με δικά του λόγια: «πρέπει να παράξουμε πλούτο κι εμείς εγγυόμαστε ότι θα τον μοιράσουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο». Ετσι, οι εργατικοί μισθοί και οι συντάξεις μετατρέπονται σε εξαρτήματα της πορείας του ελληνικού καπιταλισμού. Μας λένε ότι δεν πρέπει να εξαρτώνται από την αξία της εργατικής δύναμης, δηλαδή των μέσων συντήρησης της εργατικής οικογένειας, αλλά από την εξέλιξη του ΑΕΠ. Τα δεδομένα που διαμόρφωσε η κινεζοποίηση θεωρούνται η «νόμιμη» και «κοινωνικά δίκαιη» βάση, η οποία μπορεί να γνωρίσει μικρές μεταβολές προς τα πάνω, εξαρτώμενες αποκλειστικά από την πορεία του ΑΕΠ.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
 
 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για λογαριασμό εταιρίας του Σαββίδη

Στο τελικό στάδιο το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπάτωμα του σαραντάχρονου πευκοδάσους στο Παλιούρι

 
Τα γεγονότα της Τούμπας, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν, εστιασμένα αυστηρά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφήνουν στη σκοτεινή πλευρά άλλα σκάνδαλα, όπως είναι για παράδειγμα η προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί ένα σαραντάχρονο δάσος  χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι Χαλκιδικής, σε έκταση που έχει αγοράσει «μπιρ παρά» από το ΤΑΙΠΕΔ εταιρία του Σαββίδη. Το σκανδαλώδες σχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση του. Την υπόθεση αυτή οι Τσιπροκαμμένοι την κληρονόμησαν από τους Σαμαροβενιζέλους (όπως κληρονόμησαν και τον Σαββίδη). Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τη συνεχίσουν, «τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι».
 
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
 
 
 
Το δίδυμο Δημόπουλος-Μπαριτάκη

Βάλθηκε να καταστρέψει τη Λίμνη Στυμφαλία

 
Μετά από ένα μήνα (συγκεκριμένα στις 8 Μάρτη), το δίδυμο Δημόπουλος-Μπαριτάκη ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πετσόκομμα επιπλέον 250 στρεμμάτων καλαμιώνων μέχρι τις 30 Απρίλη του 2018. Η ζημιά απ’ αυτό το κόψιμο θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Η εικόνα της λίμνης θα γίνει πιο αποκρουστική. Η καταστροφή προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς, μιας και αυτό το πετσόκομμα καλαμιώνων δε θα είναι το τελευταίο.
ΣΕΛΙΔΑ 8
 
 
 
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ιδού στοιχεία για εισαγωγές λευκού τυριού

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

 
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθ. Βλάχος μας διαβεβαίωνε εγγράφως ότι η υπηρεσία του «δεν τηρεί στοιχεία εισαγόμενων τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων». Οπως αποδεικνύεται, η υπηρεσία του τηρεί στοιχεία. Τι έχει να πει μετά απ’ αυτή την αποκάλυψη; Δε γνωρίζει πραγματικά τι γίνεται στον Οργανισμό που διευθύνει ή μας έλεγε ψέματα για να καλύψει το πραγματικό γεγονός ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν κάνει ουσιαστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα να οργιάζει το κύκλωμα ελληνοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων;
ΣΕΛΙΔΑ 9
 
 
 
ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Τσίπρας

Συνεχιστής και όχι πολέμιος της ταξικής εκπαίδευσης

 
Σαν πολέμιος τη ταξικής εκπαίδευσης εμφανίστηκε ο Τσίπρας στη φιέστα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ). Τα λόγια δεν κοστίζουν και οι συριζαίοι έχουν κάνει πλέον βίωμα και καθημερινή πρακτική τα ασύστολα ψεύδη. «Ολοι και όλες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση. Ολες και όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος και κοινωνικής καταγωγής, οφείλουν να έχουν τις ίδιες δυνατότητες», δήλωσε ο Τσίπρας. Με τέτοιες διακηρύξεις, δανεισμένες υποκριτικά από το ιδεολογικό οπλοστάσιο της αριστεράς, προσπαθεί να κρύψει μια σκληρή πραγματικότητα για την οποία αυτός και η συγκυβέρνησή του είναι υπόλογοι, όπως και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν.
ΣΕΛΙΔΑ 10
 
 

Η συγκυβέρνηση εκδικείται τους εργαζόμενους

 
Χωρίς σχόλια (το κείμενο, άλλωστε είναι τόσο αποκαλυπτικό) δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η εποχή των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων δεν είναι τόσο μακρινή. Στα πανεπιστήμια ξεκίνησαν το 2012 (σε μικρότερη κλίμακα, με τη μορφή υποχρεωτικής κινητικότητας αρχικά), η επίθεση όμως κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη του 2013 όταν η τότε κυβέρνηση επιδίωξε να διαλύσει τελείως την ανώτατη εκπαίδευση, ξεκληρίζοντας από προσωπικό τα 8 μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας και τινάζοντας στον αέρα ζωές εργαζομένων.
ΣΕΛΙΔΑ 10
 
 
 
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Να τελειώσει ο εφιάλτης της Ηριάννας και του Περικλή

 
Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Μάρτη, θα διεξαχθεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η κατ' έφεση δίκη της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Δυο νέων που βιώνουν έναν καφκικό εφιάλτη, καθώς έχουν φυλακιστεί από τον Ιούνη του 2017, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών. Δύο αιτήσεις αποφυλάκισής τους απορρίφθηκαν, σε μια προφανή επίδειξη κατασταλτικής υστερίας από τον δικαστικό μηχανισμό.
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
 

Να τερματιστεί η ομηρία των τούρκων και κούρδων αγωνιστών

 
Η 21χρονη Χαζάλ Σεκέρ ήταν η τρίτη στη σειρά που δεν εκδόθηκε στην Τουρκία. Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα έκδοσής της στην Τουρκία, όπως είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και με τους άλλους δύο αγωνιστές, τον Μεχμέτ Ντογκάν και τον Σ.Ν Οζπαλάτ. Εκκρεμεί και τέταρτο αίτημα έκδοσης, που αφορά τον Χασάν Μπιμπέρ. Αναμένεται να έχει και αυτό την ίδια τύχη, καθώς είναι εντελώς χοντροκομμένα όλα τα εντάλματα με τα οποία η Τουρκία ζητά την έκδοση αγωνιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αίτημα έκδοσης για την Χαζάλ Σεκέρ την κατηγορούσε για «συγκρότηση και διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης» από το 2007. Δηλαδή, από ηλικία 10 ετών! Αυτό το επεσήμανε και η εισαγγελέας, που πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
 
 
Εκκενώσεις καταλήψεων και συλλήψεις - Ξύλο σε διαδηλωτές

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» α λα ΣΥΡΙΖΑ

 
Επειδή τα λόγια σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκούν, οργανώθηκε και μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση (χαράματα, για να μη χαλάσει η παράδοση) τριών καταλήψεων, οι οποίες -σύμφωνα και με τις καταγγελίες της ΝΔ- αποτελούσαν «άντρα ανομίας» και «εστίες υπόθαλψης εγκληματικών στοιχείων και οργάνωσης εγκληματικών πράξεων». Στη μία από τις καταλήψεις βρήκαν μέσα και ανθρώπους, τους οποίους -φυσικά- συνέλαβαν και τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί, κατά το κοινώς λεγόμενο.
ΣΕΛΙΔΑ 11
 
 
 
Δίκη διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΠΑ

Κατάρρευση των μυθευμάτων του Φορτσάκη

 
Στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών γράφτηκε την περασμένη Τρίτη (13/03), ο επίλογος της ιλαροτραγικής ποινικής δίωξης των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Αλεξανδρή και Βανέσσας Πεντογάλου, και του πρώην μέλους της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, Παναγιώτη Σωτήρη. Οι τρεις διωκόμενοι κατηγορούνταν για το αδίκημα του άρθρου 325 Π.Κ., αυτό της παράνομης κατακράτησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, το αφήγημα που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρύτανης Θ. Φορτσάκης κατέρρευσε και οι τρεις διωκόμενοι αθωώθηκαν!
ΣΕΛΙΔΑ 11
 
 
 
ΔΙΕΘΝΗ

Το μακελειό του Αφρίν

 
Μπορεί ο Ερντογάν να κατηγορεί το ΝΑΤΟ γιατί δεν του παρέχει τη βοήθεια που θα ήθελε, όμως η αλήθεια είναι ότι συνεχίζει την αιματηρή του προέλαση στο συριακό Κουρδιστάν χωρίς κανένα πρόβλημα από τις μεγάλες δυνάμεις. Η πολιορκία του Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις, με τη συμμαχία αρκετών χιλιά-δων μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (από 15 μέχρι 25 χιλιάδες αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία), έχει αρχίσει να γίνεται ασφυκτική. Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως οι τουρκικές δυνάμεις να έχουν μπει στην πόλη που ήδη βομβαρδίζεται ανηλεώς, έχει μείνει χωρίς νερό, βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις στα τρόφιμα και με σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
 

Πίστη στον κατακτητή ζητούν οι σιωνιστές

 
Η ισραηλινή Κνεσέτ ψήφισε νόμο που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εσωτερικών να αφαιρεί την άδεια διαμονής από οποιονδήποτε παλαιστίνιο κάτοικο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με την κατηγορία της «παραβίασης της πίστης» του προς το Ισραήλ.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
 
 
Η «δημοκρατική» Ισπανία επί το έργον

Ελευθερία του λόγου μόνο για τους κρατούντες (και τους υποτακτικούς τους)

 
Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η ελευθερία του λόγου είναι υπό διωγμό στην Ισπανία, εξαιτίας των ποινών που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα για «επαίνους υπέρ της τρομοκρατίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η ισπανική κυβέρνηση απαντά καταχρηστικά σε σειρά περιπτώσεων έκφρασης στο Διαδίκτυο –από στίχους πολιτικά επίμαχων τραγουδιών μέχρι απλά αστεία– χρησιμοποιώντας γενικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της χώρας, οι οποίοι έχουν γραφεί ασαφώς». Αυτό υποστηρίζει η οργάνωση, που αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι περιπτώσεις καταδίκης για απόψεις υπέρ της τρομοκρατίας, βάσει του άρθρου 578 του ισπανικού «αντιτρομοκρατικού» νόμου ήταν 66 (35 το 2016 και 31 το 2017), δηλαδή πολύ περισσότερες από τις 53 καταδίκες των προηγούμενων πέντε ετών.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
 

Ας καθαρίσουμε την πόλη από το ρατσισμό!

 
Ας καθαρίσουμε την πόλη από το ρατσισμό! Με αυτό το σύνθημα και αρκετά παρόμοια («Φλωρεντία κατά του φασισμού», «Φλωρεντία λίκνο της Αναγέννησης, απέναντι στη βαρβαρότητα παραμένουμε ενωμένοι»), γύρω στους δέκα χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το περασμένο Σάββατο σε αντιρατσιστική διαδήλωση στη Φλωρεντία, διαμαρτυρόμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 54χρονου πλανόδιου μικροπωλητή από τη Σενεγάλη, που ζούσε στην Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια. Η δολοφονία έγινε την προηγούμενη Δευτέρα και δράστης ήταν ένας ιταλός συνταξιούχος.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 
 
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

 
2013. Θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλοί Βρετανοί –και όχι μόνο– πανηγυρίζουν. Δεν είναι πολλά τα ιστορικά παραδείγματα που η αναγγελία θανάτου ενός πολιτικού προσώπου εγείρει τόσο ενθουσιασμό.
 
Δεκαετία του 1980. Μεγάλη Βρετανία. Η Θάτσερ στύβει στη σιδερένια της γροθιά την εργατική τάξη της Αγγλίας. Καλπάζουσα ανεργία και ρατσισμός, ραγδαία συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της καταστολής, κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο, οι απεργίες των ανθρακωρύχων, πόλεμος, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του ΙRA, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το βρετανικό τοπίο της περιόδου.
 
Τρεις ταινίες, η καθεμιά από τη δική της αφετηρία, σκιαγραφούν με εξίσου μελανά χρώματα αυτό το τοπίο, το ίδιο που σήμερα έχει γίνει ακόμα πιο εφιαλτικό. Τότε, τα εκατομμύρια των ανέργων επιβίωναν ή όχι μέσα στην αθλιότητα των ισχνών επιδομάτων. Σήμερα, κι αυτά ακόμη τα ψίχουλα αποτελούν άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία. Τότε, το βρετανικό προλεταριάτο αντιστεκόταν (και καταστελλόταν) δυναμικά. Σήμερα, η ήττα και η απογοήτευση βασιλεύουν. Τρεις ταινίες αφιερωμένες στη δεκαετία που το πολιτικό προσωπικό του βρετανικού καπιταλισμού έδειξε το σιδερένιο του πρόσωπο με τον πιο ανηλεή τρόπο και αποτέλεσε «φωτεινό παράδειγμα» κοινωνικού στραγγαλισμού σε όλο τον κόσμο.
 

~Παρασκευή 23/03/2018~
 

PROSTITUTE

(Ηνωμένο Βασίλειο, 1980, 97’)

Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Τόνι Γκάρνετ
Φωτογραφία: Τσαρλς Στιούαρτ
Μοντάζ Μπιλ Σάπτερ
Παραγωγή: Σάρα Ράντκλιφ, Τιμ Μπέβαν
Ηθοποιοί: Ελενορ Φορσάιθ, Κέιτ Κράτσλι, Κιμ Λόκετ, Νάνσι Σάμιουελς


Παρασκευές στις 8:30 | Είσοδος ελεύθερη
 Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65 | Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
 
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018