Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 | 05:50

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ

Small_img_30206

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Μετα-μνημονιακά

Εμείς θα βάζουμε τους στόχους («οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα») και εσείς είστε ελεύθεροι να κάνετε τις επιλογές με τις οποίες θα πετύχετε αυτούς τους στόχους, λέει ο Μοσκοβισί. Πρόκειται για μια αντίληψη περί ελευθερίας που θυμίζει τη γνωστή φαλλοκρατική ρήση: «Οταν δεν μπορείς ν' αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον»! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για όποιον θέλει να τα δει. Φυσικά, η προπαγάνδα θα δοκιμάσει και πάλι να κάνει το μαύρο άσπρο. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η προπαγάνδα, αλλά η κοινωνική παράλυση.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια εθνικισμών και πολεμοκαπηλείας

Τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, από ελληνικής πλευράς διέρρεε η πληροφορία ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στην περιοχή των Ιμίων. Ο δε Καμμένος… διεθνοποιούσε το θέμα στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι η Τουρκία χτύπησε ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό σκάφος. Φανταζόμαστε τα κρυφά χάχανα των ομολόγων του. Φυσικά, τη «λύση» καλείται να δώσει ο Τίλερσον, ο οποίος θα έχει μαζί του στην Αγκυρα και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρμεντ (πριν τοποθετηθεί στην Αθήνα ήταν πρέσβης στην Ουκρανία). Περιττεύει να θυμίσουμε ότι -κατά την πάγια τακτική τους- οι Αμερικανοί τήρησαν στάση ίσων αποστάσεων. Ετσι ενισχύουν τον κυριαρχικό μεσολαβητικό τους ρόλο.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Υποκρισία και σκανδαλολογία επί ενός υπαρκτού σκανδάλου

Από τη στιγμή που μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες του ελληνικού λαού, ούτε που τους νοιάζει τι κάνουν οι εταιρίες, πόσο ληστρική πολιτική ακολουθούν, κερδοσκοπώντας ασύστολα με τα φάρμακα που είναι απαραίτητα όσο και η τροφή. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μπλέξουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εκμεταλλευτούν το σκάνδαλο για να αποκομίσουν οι ίδιοι πολιτικά οφέλη, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει σιχαθεί την πολιτική τους.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Για την υπόθεση «Ο μεσάζοντας της Αραβίας»

Σε απελπισία ο Καμμένος

Πού εξαφανίστηκε ο πρόεδρος, συγκυβερνήτης και υπουργός Καμμένος από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Novartis; Ενα τουίτ με το «Αντιλαλούνε οι φυλακές» στις 5 Φλεβάρη και μετά… σιγή ασυρμάτου. Είκοσι τρία τουίτ και ριτουίτ μετρήσαμε μέσα σε μια βδομάδα (μέχρι και τις 12 Φλεβάρη) κι ούτε ένα για το σκάνδαλο Novartis και την εμπλοκή τόσων πολιτικών προσώπων, μερικά από τα οποία είναι ορκισμένοι εχθροί του προέδρου κτλ. Πάνου! 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Κι η κοπριά στα λάχανα…

Είπαμε κι εμείς. Μίλησε ο Μήκυς, μίλησε η Ζωή, μίλησε ο Λαφαζάνης, μίλησαν όλοι. Πώς είναι δυνατόν να παραμένει σιωπηλός ο Γλέζος; Μίλησε, λοιπόν, κι αυτός και κάλεσε τους γείτονες: «Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού»!
ΣΕΛΙΔΑ 11

Από τον «εκλεκτό» του Σκουρλέτη και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Ν. Ντίτορα

Οργιο παρανομιών σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων φροντίζουν να τοποθετούν προϊσταμένους στις Γενικές Διευθύνσεις και στις Διευθύνσεις βασικά των υπουργείων δικούς τους ανθρώπους, είτε βάσει νόμων είτε και έξω από τις διατάξεις που νομοθετούσαν. Φρόντιζαν να εισάγουν διατάξεις, όπως π.χ. η συνέντευξη, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη στελέχωση των «θέσεων ευθύνης» από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, προκειμένου οι δικοί τους άνθρωποι να υπογράφουν και να εκτελούν πιστά τις εντολές τους, χωρίς την παραμικρή ένσταση. Το κυριότερο: να εφαρμόζουν πιστά ακόμα και τις προφορικές εντολές τους. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοδος στις αγορές»

Νέα δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους που δεν μειώνεται

Θέλουν να κάνουν τον ελληνικό λαό να πανηγυρίζει για την «έξοδο στις αγορές», μέσω της οποίας απλώς συνάπτεται νέος δανεισμός για την αποπληρωμή των παλαιότερων δανείων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το «κούρεμα» με το PSI, το ύψος του χρέους παραμένει στα ίδια επίπεδα (πάνω από 320 δισ. ευρώ). Τα τοκοχρεολύσια αυτού του χρέους, που έχει πληρωθεί αρκετές φορές ως τώρα, θα εξακολουθούν να στραγγίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να καταδικάζουν τον ελληνικό λαό στην πιο σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Το Μνημόνιο φεύγει για να μείνει

«Αν αδιάκριτα εμφανίσουμε αναθεωρητικές τάσεις, αν αρχίσουμε να λέμε ευχάριστα πράγματα, θα τροφοδοτήσουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι και στο παρελθόν. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που έχουμε μπροστά μας». Δεν μιλά ο Λιαργκόβας, ούτε ο Στουρνάρας, ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Μιλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Και λέει με διαφορετικά λόγια τα ίδια που είχε πει πριν από λίγο καιρό ο Χουλιαράκης, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η προπαγάνδα των προεκλογικών υποσχέσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Νέο «ξεβράκωμα» της Εργάνης από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ

Αυτές τις μέρες, η Διεύθυνση Μελετών του ΕΦΚΑ (πρώην Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δημοσιοποίησε τα στοιχεία απασχόλησης για τον Απρίλη και Μάη του 2017. Η Διεύθυνση αυτή επεξεργάζεται δύο εκατομμύρια Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και παρουσιάζει στοιχεία για την πλήρη και τη μερική απασχόληση, για τον ασφαλιστέο μέσο μισθό και το ασφαλιστέο μέσο μεροκάματο στην πλήρη και μερική απασχόληση, για τις ασφαλιστέες ημέρες ασφάλισης στην πλήρη και μερική απασχόληση κτλ.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στρατηγική συρρίκνωσης των δαπανών

Η συγκρότηση του Ενιαίου Χώρου, με παντρολογήματα ανάμεσα σε ΤΕΙ (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατόπιν συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ή ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μέσα στο πλαίσιο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των Μνημονίων διαρκείας, δεν έχει στόχο τη διαμόρφωση υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας και πασχίζει να αποδείξει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, αλλά τη συρρίκνωση των δαπανών.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ξενοδουλεία και εθνικισμός μέσα από τις ιστορικές παραχαράξεις των σχολικών βιβλίων

Το εθνικοφασιστικό δηλητήριο δεν προέρχεται μόνο από τη ναζιστική προπαγάνδα των κάθε λογής συμμοριών (είτε εκτός, είτε εντός κοινοβουλίου). Προέρχεται και από τις παραχαράξεις που γίνονται στα σχολικά βιβλία, ξεπερνώντας πολλές φορές κάθε όριο γελοιότητας! Για να το διαπιστώσετε αρκεί να ξεφυλλίσετε τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο παρόν σχόλιο, θα δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για τα συμφέροντα του «προέδρου»

Οι τραμπούκοι χτύπησαν και πάλι

Οι τραμπούκοι χτύπησαν και πάλι. Αυτή τη φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Παρουσία των ανθρώπων του Μελισσανίδη (Ασλανίδης, Μπάγιεβιτς και σία), τους οποίους συνόδευαν ως φρουρά, για να μην καταλείπεται σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία για το ποιος κινεί τα νήματα αυτού του μαφιόζικου στρατού που εδώ και σχεδόν μια τετραετία δέρνει, υβρίζει, απειλεί, ασχημονεί, βανδαλίζει όποιον (και ό,τι) στέκεται έστω και ελάχιστα αντίθετος στα αρπακτικά-καταστροφικά σχέδια του «μεγάλου αφεντικού» στη Νέα Φιλαδέλφεια.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Συρία

Κατάρριψη ισραηλινού F-16

Συριακός πύραυλος εδάφους-αέρος κατέρριψε ισραηλινό μαχητικό που λίγο πριν είχε βάλει εναντίον θέσεων των συριακών και ιρανικών δυνάμεων. Το ισραηλινό F-16 χτυπήθηκε κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ μαζί με άλλα και κατέπεσε σε ισραηλινό έδαφος. Οι σιωνιστές ισχυρίζονται ότι αιτία για την επίθεσή τους στο έδαφος της Συρίας ήταν η παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ιρανικό κατασκοπευτικό drone, το οποίο κατέρριψε ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Σουλτς τέλος

Το SPD είναι ένας λάκκος με φίδια. Ξέσπασε η αδελφή του Μάρτιν Σουλτς, μετά το χουνέρι που έκαναν ο Γκάμπριελ, η Νάλες, ο Σολτς και οι άλλοι βαρόνοι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον αδελφούλη της. Τον έβαλαν μπροστά να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ για το σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» (GroKo), τον άφησαν να υποστεί το φτύσιμο από τη νεολαία του κόμματος και να εξευτελίζεται δείχνοντας SMS του Τσίπρα που του έλεγε «προχώρα». Και μόλις ο συνασπισμός δημιουργήθηκε και ο Σουλτς -αφού παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος, παραδίδοντάς την στην Νάλες- κράτησε για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών (παραχωρώντας το υπουργείο Οικονομικών και την αντικαγκελαρία στον Σολτς), βγήκε ο Γκάμπριελ και τον αποκάλεσε ψεύτη!
ΣΕΛΙΔΑ 5

Λαϊκή οργή ενάντια στη Φατάχ

Συγγενείς του Αχμάντ Τζαράρ, του παλαιστίνιου μαχητή που δολοφονήθηκε από τους σιωνιστές στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν στη Δυτική Οχθη, πέταξαν έξω από το μνημόσυνο για τον νεκρό νεολαίο, στέλεχος της Φατάχ στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Τζαράρ, που θεωρούνταν από τους σιωνιστές υπεύθυνος για τη δολοφονία εβραίου εποίκου στις 9 Γενάρη, είχε βρει καταφύγιο στη Τζενίν για περίπου ένα μήνα, μέχρι να τον εντοπίσουν οι σιωνιστές από πληροφορίες που τους παρείχε ανεπίσημα η Παλαιστινιακή Αρχή.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Βρετανία: Κυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μια ματιά στην τρέχουσα ειδησεογραφία του βρετανικού Τύπου αρκεί για να μας αποκαλύψει το βάθος της πολιτικής κρίσης που εξακολουθεί να μαστίζει τη Γηραιά Αλβιόνα και τη φέρνει σε όλο και δυσμενέστερη θέση στις διαπραγματεύσεις της με την Κομισιόν που εκπροσωπεί τις υπό τον γερμανο-γαλλικό άξονα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Χρηματιστηριακό κραχ 

Ο εφιάλτης του 2007

Η βουτιά των χρηματιστηρίων στις 8 Φλεβάρη ξύπνησε μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν. Εντεκα χρόνια πριν, στις 27 Φλεβάρη του 2007, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίαζε αντίστοιχη κατακόρυφη πτώση. Ηταν ο προάγγελος της έναρξης της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης ένα χρόνο μετά, το 2008. Είχε προηγηθεί στις 26 Φλεβάρη η δήλωση-πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν για εμφάνιση υφεσιακών φαινομένων εντός του 2007. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΖΟΟΜ

Kαπιταλισμός και σκάνδαλα

Επειδή η επικαιρότητα θα κατακλυστεί (έχει αρχίσει ήδη να κατακλύζεται) από τη μια από τις αντιπαραθέσεις και το υβρεολόγιο μεταξύ των αστικών κομμάτων και, από την άλλη, από τα διάφορα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας και τους διαξιφισμούς ως προς την αξιολόγησή τους, πράγματα με τα οποία αναγκαστικά θα ασχοληθεί και το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, καλό είναι να κάνουμε από την αρχή μια «σούμα» των βασικών ιδεολογικών και πολιτικών παραμέτρων, υπό το πρίσμα των οποίων πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το σκάνδαλο Novartis. 
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

«Στη γειτονιά μου, υπήρχαν τρία κορίτσια που ονομάζονταν Σενούρ (σύνορο). Και πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί το όνομά τους ήταν Σύνορο. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν μέρος της κουλτούρας μας». Με αυτά τα λόγια, ο κουρδοϊρανός σκηνοθέτης Μπαχμάν Γκομπαντί ξεκίνησε να περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση του λαού του με τα σύνορα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Offscreen, το 2009.
Γεννημένος το 1968 στο ιρανικό Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ο Γκομπαντί είναι ο πρώτος κινηματογραφιστής που σύστησε στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό τον κουρδικό λαό, δημιουργώντας για πρώτη φορά ταινίες στην κουρδική γλώσσα. Ενα λαό σπαρμένο σε τέσσερις χώρες της μέσης Ανατολής, χωρίς αναγνωρισμένη πατρίδα, εγκλωβισμένο σε ορατά και αόρατα σύνορα, υφιστάμενο συνεχείς διώξεις από τους κυρίαρχους κρατικούς εθνικισμούς, αγωνιζόμενο με υποσχέσεις και προδοσίες από όψιμους και πρόσκαιρους «ευεργέτες».
Μέσα από τις ταινίες του Γκομπαντί προβάλλουν οι συνθήκες ζωής των συμπατριωτών του στις επικράτειες των χωρών που κατοικούν (π.χ. Ιράν, Ιράκ) αλλά και στη συνεχή αναμέτρησή τους με τα παντός είδους σύνορα (πολιτικά, εθνικά, θρησκευτικά κτλ.) που τους περιτριγυρίζουν. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να παρουσιάζει τις σκληρότερες ιστορίες με τρόπο καθημερινό. Η φρίκη και η καταπίεση, που αποτελούν γροθιά στο στομάχι για τον δυτικό θεατή, αποτελούν καθημερινότητα για τους περισσότερους ήρωες των ταινιών του.
Οι τρεις ταινίες του αφιερώματος στο Ιράν έχουν υποστεί λογοκρισία ή και απαγόρευση, ενώ έχουν βραβευτεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Σικάγο, Σαν Σεμπαστιάν κ.ά.). 

~Παρασκευή 23/02/2018~

ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ

(Kûsî Jî Dikarin Bifirin, Ιράν-Ιράκ-Γαλλία, 2004, 93’)
Σκηνοθεσία, σενάριο: Μπαχμάν Γκομπαντί
Φωτογραφία: Σαριάρ Ασαντί
Μουσική: Χοσεΐν Αλιζαντά
Παραγωγή: Μπαχμάν Γκομπαντί, Χαμίντ Καρίμ Μπατίν Γκομπαντί, Μπαμπάκ Αμινί, Χαμίντ Γκαβαμί, Αμπάς Γκοζαλί
Ηθοποιοί: Σοράν Εμπραχίμ, Αβάζ Λατίφ


Παρασκευές στις 8:30
Είσοδος ελεύθερη
Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65
Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
 
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018