Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 17:25

ΕπικαιρότηταPointer

Οχι στο πετσόκομμα και άλλων 400 στρεμμάτων καλαμιώνων στην ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας

Small_img_30163
Την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, απ’ αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος εξέδωσε δελτίο Τύπου με τίτλο: «Αναβαθμίζουμε τις πολιτικές και τους φορείς του περιβάλλοντος». Την ίδια ώρα –για ν’ αναφερθούμε σε ένα μόνο από τα συντελούμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα- οι επιτελείς του οργανώνουν τη συστηματική καταστροφή του Καταφύγιου Αγριας Ζωής της ιστορικής λίμνης της Στυμφαλίας και τη μετατροπή ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας σε αγρότοπο παραγωγής βιομάζας, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πέλετ.
 
Οι αναφορές μας σ’ αυτό το σκάνδαλο είναι πολλές, καθώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρμόζουν πλέον μια παράνομη «φάμπρικα», προκειμένου να παρακάμπτουν τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εγείρουν αντιρρήσεις για τη συστηματική καταστροφή της λίμνης (πρόσφατα δημοσιεύσαμε νέα στοιχεία γι' αυτό το έγκλημα και στηλιτεύσαμε, επίσης, τη συμπεριφορά «περιβαλλοντικών» οργανώσεων που σφυρίζουν αδιάφορα).
 
Ο Διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος με νέα αίτησή του στις 6 Δεκέμβρη του 2017 ζήτησε από τον αναρμόδιο προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) Κ. Δημόπουλο και την επίσης αναρμόδια γενική γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη να εγκρίνουν νέο πετσόκομμα καλαμιώνων, που θα εκταθεί σε 400 στρέμματα καλαμιώνων της λίμνης, που όπως είπαμε είναι σημαντικός υδροβιότοπος και έχει ανακηρυχτεί σε Καταφύγιο Αγριας Ζωής. Μπορεί να φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «διευθυντής ομάδας Περιβάλλοντος», όμως ο Δ. Δημόπουλος της Πειραιώς συμπεριφέρεται με τη λογική ενός αδίστακτου μάνατζερ, για τον οποίο αξία έχει μόνο ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδος. Στέλεχος τράπεζας είναι, αυτή είναι η δουλειά του. Αυτοί καταστρέφουν ανθρώπους, θα διστάσουν μπροστά στην καταστροφή ενός υδροβιότοπου;
 
Οπως έχουμε τονίσει, απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση σε Καταφύγια Αγριας Ζωής (όχι μόνο επεμβάσεις σαν την κοπή 150 στρεμμάτων καλαμιώνων, που αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε, αλλά κάθε επέμβαση), γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη και οριστική καταστροφή του υδροβιότοπου. Η νομοθετική απαγόρευση των επεμβάσεων στα ΚΑΖ δε θεσπίστηκε τυχαία, αλλά για να προστατευθούν οι υδροβιότοποι.
 
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π. Καλλίρης έκανε μια επιστημονική μελέτη για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν στη Λίμνη της Στυμφαλίας εξωγενείς επεμβάσεις και στην εν συνεχεία ανάπτυξη της λίμνης μετά την απαγόρευση των επεμβάσεων, η οποία αξίζει να διαβαστεί, γιατί αποκαλύπτει πως πίσω από το δήθεν ερευνητικό ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς κρύβονται απλά οι μπίζνες (ολόκληρη τη Μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας: http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/2096/meleth_kallirh.pdf).
 
Είναι πραγματική πρόκληση να υποβάλλονται συνεχώς από τον Δ. Δημόπουλο της Τράπεζας Πειραιώς αιτήσεις για εγκρίσεις αδειών μαζικής κοπής εκατοντάδων στρεμμάτων καλαμιώνων στο όνομα δήθεν ερευνητικών σκοπών. Η επίκληση των δήθεν ερευνητικών σκοπών μεθοδεύτηκε προκειμένου να παρακαμφθούν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
 
Αρχικά, είχαν εγκριθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου δύο άδειες κοπής καλαμιώνων, έκτασης 12 και 70 στρεμμάτων, γιατί είχαν ασκηθεί φοβερές πιέσεις. Ο προϊστάμενος ήθελε αυτές οι εγκρίσεις να είναι οι μοναδικές. Στη συνέχεια, «το ξέκοψε» στον Δ. Δημόπουλο της Πειραιώς και στον Κ. Δημόπουλο της ΓΔΔΔΠ, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ο «χαβάς» με τις συνεχείς αιτήσεις για μαζικό κόψιμο καλαμιώνων δήθεν για ερευνητικούς σκοπούς.
 
Τις άδειες έγκρισης ερευνών σε ΚΑΖ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εγκύκλια διαταγή του προϊστάμενου της ΓΔΔΔΠ Κ. Δημόπουλου, τις ενέκρινε η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Τελευταία, μετά τη μεταφορά τμήματος αυτής της Διεύθυνσης, έγινε συναρμόδια και η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο, λοιπόν, δεν είχαν κανένα δικαίωμα ο προϊστάμενος της ΓΔΔΔΠ και η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνουν άδεια κοπής 150 στρεμμάτων καλαμιώνων τον Αύγουστο του 2017 και δεν έχουν δικαίωμα τώρα να εγκρίνουν το πετσόκομμα άλλων 400 στρεμμάτων καλαμιώνων στη Λίμνη τα Στυμφαλίας.
 
Τον Αύγουστο του 2017 ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος παρέκαμψε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και μαζί με τη γενική γραμματέα Χρ. Μπαριτάκη ενέκριναν το πετσόκομμα 150 στρεμμάτων καλαμιώνων. Τώρα, ο Δημόπουλος της Πειραιώς του ζητά να εγκρίνει το πετσόκομμα και άλλων 400 στρεμμάτων.
 
Το αίτημα του στελέχους της Πειραιώς στάλθηκε στον Κ. Δημόπουλο ηλεκτρονικά. Σε έρευνα που κάναμε μαζί με τη γραμματέα του τελευταίου την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, διαπιστώσαμε ότι η αίτηση του στελέχους της τράπεζας φέρει πρωτόκολλο της Τράπεζας Πειραιώς με ημερομηνία 6 Δεκέμβρη 2017 (δε γνωρίζουμε πότε στάλθηκε στον Κ. Δημόπουλο), αλλά δεν είχε καταχωρηθεί στο πρωτόκολλο της ΓΔΔΔΠ. Ετσι, δεν κατέστη δημόσιο έγγραφο που θα έπρεπε να χρεωθεί στις δύο αρμόδιες Διευθύνσεις (Διαχείρισης Δασών και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλοντος).
 
Το έγγραφο του στελέχους της Πειραιώς (http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/2097/ 17_038_6_12_2017_aithma_neas_cheimerinhs_kophs_400_str_fevr_2018.pdf) στάλθηκε -όσον αφορά τη ΓΔΔΔΠ- μόνο στον Κ. Δημόπουλο και αναφέρει ως αποδέκτες για ενέργειες τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής (υπηρεσία αναρμόδια) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Το κρατούσε στο συρτάρι του ο προϊστάμενος της ΓΔΔΔΠ Κ. Δημόπουλος και φαίνεται ότι «διαβουλευόταν» με την Χρ. Μπαριτάκη και τον Δ. Δημόπουλο της Πειραιώς για τα στρέμματα καλαμιώνων που θα ενέκριναν για πετσόκομμα.
 
Την ίδια μέρα (Παρασκευή 2 Φλεβάρη) σε συνομιλία που είχαμε με τον Κ. Δημόπουλο στο γραφείο του, μετά από πιεστικές ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές με το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και έδωσε εντολή στη γραμματέα του να κοιτάξει αν το έγγραφο της Πειραιώς καταγράφηκε στο πρωτόκολλο ως εισερχόμενο (πράγμα που δεν είχε γίνει, όπως προείπαμε)!
 
Στη συνομιλία μας, αισθανόμενος ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την αποκάλυψη του παρασκηνίου με το στέλεχος της Πειραιώς και τη γενική γραμματέα, μας είπε: «με τα καλάμια θα ασχολούμαστε, που δεν είναι δάσος;»! Οταν του είπαμε, ότι αυτή τη φράση του θα τη δημοσιοποιήσουμε, μας είπε να γράψουμε ότι αυτός «δεν καβάλησε καλάμια»! Του επισημάναμε ότι αυταπατάται αν νομίζει πως ο ίδιος και η Μπαριτάκη θα μένουν στο απυρόβλητο.
 
Το έγκλημα της συστηματικής καταστροφής του ΚΑΖ της λίμνης Στυμφαλίας, μέσω της μαζικής καταστροφής των καλαμιώνων της, για επιχειρηματικούς-κερδοσκοπικούς λόγους πρέπει να σταματήσει. Ούτε 400 στρέμματα τώρα, ούτε ένα στρέμμα, τώρα ή στο μέλλον.
 
Γεράσιμος Λιόντος
 

Οι μεθοδεύσεις συνεχίζονται, με σκοπό να εγκριθεί το νέο πλιάτσικο στο ΚΑΖ της Λίμνης Στυμφαλίας

 
Το ρεπορτάζ των διπλανών στηλών δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή (4 Φλεβάρη) στην ιστοσελίδα μας, ενώ τη Δευτέρα έγινε ευρύτερα γνωστό (μέσω αναπαραγωγής του) στο Διαδίκτυο.  Την Τρίτη 6 Φλεβάρη, πανικόβλητος ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος έδωσε το έγγραφο του στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς στη γραμματέα του, για να το καταγράψει ως εισερχόμενο έγγραφο της 6ης Φλεβάρη και να το χρεώσει στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Οχι όμως και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, που έχει την κύρια αρμοδιότητα όσον αφορά τα Καταφύγια Αγριας Ζωής, την οποία αγνόησε. Ουσιαστικά, την αρμοδιότητα για έγκριση έρευνας σε ΚΑΖ την έχει αποκλειστικά η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, ενώ η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος έχει (μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΝ) την αρμοδιότητα να εκδίδει άδεια έρευνας για αυτοφυή χλωρίδα σε οικοτόπους (όχι άδεια έρευνας σε ΚΑΖ).
 
Και βέβαια, είναι άλλο η έρευνα και άλλο το πετσόκομμα  των καλαμιώνων σε ΚΑΖ, που απαγορεύεται ρητά από την  ισχύουσα νομοθεσία. Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 5 (παράγραφοι 4.3.α και 4.3.β) του νόμου 3937/2011, που ορίζει τα ΚΑΖ και τις επιτρεπτές επεμβάσεις σ’ αυτά:
 
Καταφύγια Αγριας Ζωής
 
α) Ως καταφύγια άγριας ζωής χαρακτηρίζονται φυσικές περιοχές (χερσαίες, υγροτοπικές ή θαλάσσιες), που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικοί τόποι ανάπτυξης της άγριας χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής, διατροφής, διαχείρισης  ειδών της άγριας πανίδας (…)
 
β) Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων της άγριας πανίδας.
 
Απαγορεύεται, λοιπόν, «η συλλογή της άγριας χλωρίδας». Γι’ αυτό και σωστά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Παναγιώτης Καλλίρης, ως αρμόδιος για τις επεμβάσεις στο ΚΑΖ της Λίμνης  Στυμφαλίας και ως ο άνθρωπος που έχει δώσει μάχη για να γίνει ο υδροβιότοπος στη Λίμνη Στυμφαλίας Καταφύγιο Αγριας Ζωής, γνωμοδοτεί ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτές οι απανωτές αιτήσεις της Πειραιώς για πετσόκομμα εκατοντάδων στρεμμάτων καλαμιώνων.
 
Ο υδροβιότοπος της Λίμνης Στυμφαλίας έγινε ΚΑΖ με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 30 Γενάρη του 2003. Στην απόφαση αυτή μνημονεύεται ο ρόλος που έπαιξε ο Π. Καλλίρης στη λήψη αυτής της απόφασης: «9.Την από 15.2.2002 εισηγητική έκθεση του Δασολόγου Καλλίρη Παναγιώτη που υπηρετεί στο Δασαρχείο Κορίνθου, που μας υποβλήθηκε με την 3226/17.6.2002 θετική πρόταση του προαναφερόμενου Δασαρχείου, απ’ όπου προκύπτει η ανάγκη ίδρυσης μόνιμου Καταφυγίου Αγριας Ζωής στην περιοχή Λίμνης Στυμφαλίας Κορινθίας Ομώνυμου Δήμου και Απέλαυρου όρους περιοχής Κοινότητας Αλέας Αργολίδας, για τους λόγους που αναλυτικώς  αναφέρονται σ’αυτή».
 
Το ΚΑΖ της Λίμνης Στυμφαλίας, σύμφωνα με την απόφαση, είναι έκτασης 31 χιλιάδων στρεμμάτων, η δε τήρηση της απόφασης ανατέθηκε στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας. Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νόμο 3937/2011 (άρθρο 5, παράγραφος 4.3).
 
Ανακύπτουν, λοιπόν, κρίσιμα ερωτήματα. Θα τολμήσουν οι Α. Καπετάνιος και Αδ. Γραικιώτη να εισηγηθούν στον προϊστάμενο της ΓΔΔΔΠ να εγκριθεί το πετσόκομμα των 400 στρεμμάτων καλαμιώνων, αγνοώντας τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών που, όπως αναφέραμε, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έγκριση άδειας έρευνας σε ΚΑΖ; Μπορούν στα σοβαρά να εισηγηθούν το πετσόκομμα των 400 στρεμμάτων, όταν απαγορεύεται ρητά η συλλογή της χλωρίδας στα ΚΑΖ;
 
Πιστεύουμε, ότι ως υπηρεσιακοί παράγοντες αυτής της  Διεύθυνσης είναι αναρμόδιοι να εισηγηθούν την παραμικρή επέμβαση στο ΚΑΖ της Λίμνης Στυμφαλίας. Και αυτό πρέπει να απαντήσουν στον Κ. Δημόπουλο.
 
 
 
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018