Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 | 17:56

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

Small_img_30161

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Μετά τον εθνικισμό η σκανδαλολογία

Εθνικιστικά συλλαλητήρια με τις ευλογίες της ΝΔ, για να στριμωχτεί πολιτικά η κυβέρνηση; Σκανδαλολογία με το σκάνδαλο Novartis η κυβέρνηση, για να στριμωχτούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η σωστή κίνηση την κατάλληλη στιγμή. Εθνικισμός και σκανδαλολογία αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αποπροσανατολίζουν, διαστρέφουν συνειδήσεις, προσπαθούν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε άθυρμα και σε παρακολούθημα της πολιτικής του ενός ή του άλλου αστικού κόμματος.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικιστική υστερία και πολιτικάντικη σπέκουλα

Οπως γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο, όλοι, από τους ανοιχτούς φασίστες μέχρι τη ΝΔ και τον Καμμένο και από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Περισσό, χρησιμοποιούν το «Μακεδονικό» για λόγους ανταγωνισμού και ψηφοθηρίας στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Ειδικά απ' όταν είδαν τα λαϊκά πλήθη που συνέρευσαν στη Θεσσαλονίκη, κατάλαβαν ότι υπάρχει «ψωμί» από το οποίο προσπαθούν να πάρουν όσο γίνεται μεγαλύτερη φέτα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ντροπαλοί και ξεδιάντροποι εθνικιστές ψηφοθήρες

Αντίθετα από τον Λαφαζάνη, που εξέφρασε κάποιες… ντροπούλες για το εθνικοφασιστικό συλλαλητήριο, χωρίς βέβαια να παραλείψει να χαιρετίσει τα «ψηφαλάκια» (τον εθνικιστικό πολτό που μαζεύτηκε στο Σύνταγμα), η Κωνσταντοπούλου έχει καβαλήσει το όχημα του πιο λυσσασμένου εθνικισμού και καλπάζει χωρίς χαλινάρια. Οσο χαμηλότερα τη δείχνουν τα γκάλοπ (τι μαράζι κι αυτό για κάποια που έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της) τόσο πιο αχαλίνωτος γίνεται ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Η σκανδαλολογία δεν οδηγεί σε «κάθαρση» του καπιταλισμού

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τον νομικό χειρισμό, για τον οποίο οι Τσιπραίοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (αν θα κάνουν προκαταρκτική επιτροπή ή αν θα ζητήσουν να αρθεί η ασυλία των εμπλεκόμενων και να επιστραφεί η δικογραφία στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω έρευνα), η περί το σκάνδαλο Novartis φιλολογία και παραφιλολογία θα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο θα βαδίσει το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι Τσιπραίοι έριξαν στην αρένα «βαριά» ονόματα, οπότε το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Ετσι και δεν έχουν «δέσει» τη δικογραφία (δεν μιλάμε για αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε καταδίκες, αυτό το αποκλείουμε, αλλά για υλικό που να τους επιτρέπει να κάνουν προπαγάνδα ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και η υπόθεση αποδειχτεί φιάσκο σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Δεν κρατιούνται…

Ο Καμμένος το γλέντησε με το «Αντιλαλούνε οι φυλακές» (υποθέτουμε ότι θα άνοιξε και κάνα Σίβας με τα απαραίτητα συνοδευτικά). Κι ο Πολάκης, αφού ξεσάλωσε από το αγαπημένο του facebook (μέχρι και ταυτότητα… πράκτορα του FBI του έφτιαξαν οι οπαδοί του κι αυτός καμάρωνε σα γύφτικο σκεπάρνι), κοροϊδεύοντας με χουλιγκάνικο στιλ πότε τον Λοβέρδο, πότε τον Γεωργιάδη και πότε τον Οικονόμου, βγήκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 και με ύφος χιλίων special agent αποκάλυψε ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της δικογραφίας Novartis «δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρίας, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν»!
ΣΕΛΙΔΑ 9

Aγοράζουν ισραηλινά drones!

Δεν είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα η επίσκεψη του προέδρου του σιωνιστικού κράτους Ρεουβέν Ρίβλιν. Με το που αναχώρησε από την Αθήνα ανακοινώθηκε η αγορά ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συνολικού κόστους 35,5 εκατ. ευρώ (σε βάθος τριετίας). Η διακρατική συμφωνία φέρει την υπογραφή του Καμμένου, ο οποίος όμως δεν πήγε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυνας της Βουλής για να την υπερασπιστεί (γι' αυτόν η παρουσία σ' αυτή την Επιτροπή έχει γίνει απαγορευτική, λόγω… «μεσάζοντα της Αραβίας»), αλλά έστειλε τον ταλαίπωρο Βίτσα, ο οποίος προσπάθησε να αποδείξει ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία, δεχόμενος τα πυρά σύσσωμης της αστικής αντιπολίτευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ομολογία κυβερνητικού παράγοντα

Στο στόχαστρο τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Από τον τίτλο ακόμα φαίνονται οι προθέσεις. «Επίδομα ανθυγιεινό ή ασφαλείς συνθήκες εργασίας», αναρωτιέται -τάχαμου με ειλικρινές ενδιαφέρον- ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Γεωργακόπουλος, στην αχαϊκή ιστοσελίδα thebest.gr. Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: και ανθυγιεινό επίδομα και μικρότερο ωράριο και πρόωρη συνταξιοδότηση και ασφαλέστερες (γιατί ασφαλείς δεν μπορούν να υπάρξουν στον καπιταλισμό) συνθήκες εργασίας.
Για δήθεν ειδικούς σαν τον Γεωργακόπουλο, όμως, αυτά είναι… λαϊκισμός και… συνδικαλιστικός μαξιμαλισμός.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Τραβάει την ανηφόρα το χρέος των καπιταλιστών στα Ταμεία

Το χρέος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τη μη καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτό καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε τρεις μήνες το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) τραβάει την ανηφόρα. Κι ας εισπράττουν οι επιχειρήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσω των κρατήσεων από τους εργαζόμενους. Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί το ΚΕΑΟ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του (2017), το ΚΕΑΟ εισέπραξε μόλις 2.864 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος  εκτινάχθηκε από τα 11,49 στα 31,29 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Χωρίς όρια το θράσος της Διοίκησης του Ευγενίδειου

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Φυσικά, η συγκυβέρνηση και ο πολύς υπουργός Υγείας Πολάκης κωφεύουν, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στη διοίκηση να λύνει και δένει. Ολοι θυμόμαστε τις υποκριτικές δηλώσεις Τσίπρα όταν επισκέφθηκε το 2017 το Ευγενίδειο για μικροεπέμβαση από την πίσω πόρτα, καθώς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν με πανό στην κεντρική είσοδο του Θεραπευτήριου. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης δεν επέτρεπε τέτοιο κάζο από τους απλήρωτους εργαζόμενους.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οχι στο πετσόκομμα και άλλων 400 στρεμμάτων καλαμιώνων στην ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας

Ο Διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος με νέα αίτησή του στις 6 Δεκέμβρη του 2017 ζήτησε από τον αναρμόδιο προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) Κ. Δημόπουλο και την επίσης αναρμόδια γενική γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη να εγκρίνουν νέο πετσόκομμα καλαμιώνων, που θα εκταθεί σε 400 στρέμματα καλαμιώνων της λίμνης, που όπως είπαμε είναι σημαντικός υδροβιότοπος και έχει ανακηρυχτεί σε Καταφύγιο Αγριας Ζωής. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Σκάνδαλο γηπέδου Μελισσανίδη στο ΣτΕ

Προκλήσεις επ' ακροατηρίω!

Οσοι παρακολουθήσαμε τη διαδικασία και εισπράξαμε στο τέλος τις ευχαριστίες του προέδρου για τη στάση μας (αλήθεια, τι περίμενε να δει, χουλιγκάνους και λοιπά άλογα όντα;) μείναμε με την εντύπωση ότι δύο μέλη του δικαστηρίου, ο πρόεδρος και ο εισηγητής, δεν μίλησαν σαν «ανεξάρτητοι δικαστές», αλλά σαν αντίδικοι.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

«Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ

Σηματοδοτεί την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών

Η ιστορία της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης είναι μια πονεμένη ιστορία. Οι δομές της στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ιδρύθηκαν όχι για να υπηρετήσουν το επίπεδο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού (μέσο επίπεδο, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, έλλειψη βιομηχανικής ανάπτυξης), αλλά κυρίως για να λειτουργήσουν ως αμορτισέρ απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών, που προκαλούνταν από το βίαιο ξωπέταγμα από το δρόμο προς τα Πανεπιστήμια, λόγω των ισχυρών ταξικών φραγμών στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια, της νεολαίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Προσπαθούν να επιβάλλουν την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο

Σύγχυση επιδιώκει να προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτοκόλλου: 14181 / ΓΔ4, 26-1-2018) για την υποχρεωτική 30ωρη παρουσία τους στο σχολείο και μέσα από αυτήν τη σύγχυση να πετύχει αυτοί αυτόβουλα να παραμένουν στο σχολείο επί 6ωρο καθημερινά, έχουν δεν έχουν να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένο έργο που τους ανατίθεται από τα «αρμόδια όργανα διοίκησης του σχολείου». Σε αυτό, βεβαίως θα βοηθήσει και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί ως κλάδος είναι ένας συντηρητικός κλάδος (όσοι αντιτάσσονται στην επιβολή αντιδραστικών μέτρων στην εκπαίδευση είναι μειοψηφικά ρεύματα σε σχέση με το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου).
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μη διανοηθείτε να εκδώσετε τον αγωνιστή S.B. Ozbolat

Για τις 6 Μάρτη διέκοψε το Εφετείο Αθηνών που εξετάζει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του αγωνιστή S.B. Ozbolat. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέα, που πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, διότι «από   κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν φαίνεται  η συμμετοχή του στις ενέργειες που αναφέρονται στο ένταλμα», ενώ επιπλέον «κατά  την χρονική περίοδο που αναφέρεται στα έγγραφα αυτά,  εκρατείτο στις φυλακές της Γερμανίας».
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Γίγαντας με πήλινα πόδια

Ο πανικός που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια με τη ραγδαία κατρακύλα των μετοχών και την απώλεια 4 τρισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Dow Jones (1.000 μονάδες) και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 2011 (4.6%), και τη ραγδαία μετάδοση του «ιού» σχεδόν σε όλους τους δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, ήταν ένα γεγονός που παρουσιάστηκε σαν μια «διόρθωση» ύστερα από το ξέφρενο ράλι των μετοχών πέρσι και τους φόβους για την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, που προκάλεσε πανικό στους επενδυτές. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Βαλτώνει η τουρκική εισβολή στη Συρία

Η τουρκική προέλαση στο συριακό Κουρδιστάν έχει κολλήσει στα σύνορα για δεύτερη βδομάδα. Οι μεγαλόστομες απειλές του Ερντογάν ότι θα «καθαρίσει» την περιοχή μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, έχουν μέχρι τώρα κοστίσει τη ζωή σε 134 στρατιώτες από το στρατόπεδο Τουρκίας – Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που μάχεται στο πλευρό της) και 106 στρατιώτες των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), που μέχρι και σήμερα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των αμερικανοστήρικτων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που μάχονται κατά του ISIS αλλά και του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Λίβανος

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου

Είναι άγνωστο αν ο Λίμπερμαν λειτουργεί σα λαγός της κυβέρνησης Νετανιάχου ή αν όντως πλησιάζει η ώρα για την επόμενη ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Οσο πάντως καθυστερεί τόσο αυξάνεται η δύναμη της Χεζμπολά, που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να κατασκευάζει η ίδια τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ικανούς να μετατρέψουν τη ζωή των κατοίκων των ισραηλινών πόλεων σε κόλαση και να επιφέρουν μεγάλα πλήγματα στην ισραηλινή κοινωνικοοικονομική ζωή. Δεν αποκλείεται αυτή η τεχνογνωσία να περάσει και στις οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης
ΣΕΛΙΔΑ 4

Συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Τελικά, νίκησε ο… Τσίπρας

Το «αδελφό κόμμα» του ΣΥΡΙΖΑ Die Linke, πάντως, δεν έχει την ίδια γνώμη. «Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να εγκριθεί από κανέναν συνεπή σοσιαλδημοκράτη», δήλωσε ο Ντίτμαρ Μπαρτς, κοινοβουλευτικός ηγέτης του Die Linke, ρίχνοντας καύσιμα στην προπαγάνδα του υπερφιλόδοξου ηγέτη της Νεολαίας του SPD, που ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και θα προσπαθήσει να πείσει την πλειοψηφία των 463.723 μελών του κόμματος να καταψηφίσει τη συμφωνία, στο δημοψηφίσμα που θ' αρχίσει στις 3 του Μάρτη και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

«Στη γειτονιά μου, υπήρχαν τρία κορίτσια που ονομάζονταν Σενούρ (σύνορο). Και πάντοτε αναρωτιόμουν γιατί το όνομά τους ήταν Σύνορο. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν μέρος της κουλτούρας μας». Με αυτά τα λόγια, ο κουρδοϊρανός σκηνοθέτης Μπαχμάν Γκομπαντί ξεκίνησε να περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση του λαού του με τα σύνορα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Offscreen, το 2009.
Γεννημένος το 1968 στο ιρανικό Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ο Γκομπαντί είναι ο πρώτος κινηματογραφιστής που σύστησε στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό τον κουρδικό λαό, δημιουργώντας για πρώτη φορά ταινίες στην κουρδική γλώσσα. Ενα λαό σπαρμένο σε τέσσερις χώρες της μέσης Ανατολής, χωρίς αναγνωρισμένη πατρίδα, εγκλωβισμένο σε ορατά και αόρατα σύνορα, υφιστάμενο συνεχείς διώξεις από τους κυρίαρχους κρατικούς εθνικισμούς, αγωνιζόμενο με υποσχέσεις και προδοσίες από όψιμους και πρόσκαιρους «ευεργέτες».
Μέσα από τις ταινίες του Γκομπαντί προβάλλουν οι συνθήκες ζωής των συμπατριωτών του στις επικράτειες των χωρών που κατοικούν (π.χ. Ιράν, Ιράκ) αλλά και στη συνεχή αναμέτρησή τους με τα παντός είδους σύνορα (πολιτικά, εθνικά, θρησκευτικά κτλ.) που τους περιτριγυρίζουν. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να παρουσιάζει τις σκληρότερες ιστορίες με τρόπο καθημερινό. Η φρίκη και η καταπίεση, που αποτελούν γροθιά στο στομάχι για τον δυτικό θεατή, αποτελούν καθημερινότητα για τους περισσότερους ήρωες των ταινιών του.
Οι τρεις ταινίες του αφιερώματος στο Ιράν έχουν υποστεί λογοκρισία ή και απαγόρευση, ενώ έχουν βραβευτεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Σικάγο, Σαν Σεμπαστιάν κ.ά.). 

~Παρασκευή 16/02/2018~

ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ

(Zamani barayé masti asbha, Ιράν, 2000, 80’)
Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Μπαχμάν Γκομπαντί
Φωτογραφία: Σαέντ Νικζάτ
Μουσική: Χοσεΐν Αλιζαντά
Ηθοποιοί: Αγιούμπ Αχμαντί, Ροχίν Γιούνεσι, Αμανέ Εχτιάρ-ντινί, Μαντί Εχτιάρ-ντινί


Παρασκευές στις 8:30
Είσοδος ελεύθερη


Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65
Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24
 
Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2018