Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 | 00:41

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Small_img_29831

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Απατεώνες πανηγυριστές

Οποιος έκανε τον κόπο να παρακολουθήσει τις ομιλίες των συριζανελιτών βουλευτών στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 θα διαπίστωσε δύο πράγματα. Πρώτο, ότι όλοι και όλες βρίσκονται σε μια καταπληκτική ευφορία. Κυριολεκτικά, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Δεύτερο, ότι ένα νέο ιδεολόγημα αποτελεί την καραμέλα που πιπιλίζουν φέτος: «είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο για πάντα!

Η μνημονιακή πολιτική θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς την τυπική σκληρή επιτροπεία της τρόικας, δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση για «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και πάνω από 2% μέχρι το 2060. Δε νομίζουμε όμως ότι θα τους δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Θέλουν να έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα να παίρνουν όλες τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις. Γι' αυτό και θα τους επιβάλουν μια νέα σκληρή επιτροπεία, βάσει μιας συμφωνίας που δε χρειάζεται να την ονομάσουν Μνημόνιο. Θα αναδιαρθρώνουν το χρέος με δόσεις (κάθε πέντε χρόνια για παράδειγμα), θα εγγυώνται για το δανεισμό του ελληνικού κράτους από τις «αγορές» και με κάθε αναδιάρθρωση του χρέους θα ανανεώνουν τη σκληρή επιτροπεία.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Η κοροϊδία λαμβάνει τέλος

Τι συμφώνησαν τελικά με την τρόικα, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις; Οτι τον τελικό λόγο θα τον έχει η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Κομισιόν. Κι ότι σ' αυτή τη Γενική Διεύθυνση δε θα πάει καμιά πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, αν προηγουμένως δεν έχει συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή, οι τεχνοκράτες που ελέγχονται απευθείας από τους ιμπεριαλιστές δανειστές και έχουν σαν καθήκον να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τους καπιταλιστές που θα πάρουν τις δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές). Ο Σπίρτζης, λοιπόν, υποχρεώνεται να εκδώσει μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ ποιες θα είναι οι απαλλαγές από τα διόδια (μπορεί, ας πούμε, να μην είναι απαλλαγές, αλλά έκπτωση) και ότι οι όποιες απαλλαγές θα τερματιστούν μόλις η Γ.Δ. Μεταφορών της Κομισιόν εγκρίνει την τιμολογιακή πολιτική διοδίων. Μετά από λίγους μήνες δηλαδή.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Στο πλευρό του Σιωναζισμού

Υπό το φως της διαχρονικής σιωνιστικής επιθετικότητας και της προκλητικότητας των τωρινών δηλώσεων του Νετανιάχου, μπορεί κανείς να θυμηθεί αυτό που έγραψε ο Τσίπρας τον Νοέμβρη του 2015 στο βιβλίο επισκεπτηρίων του προέδρου του Ισραήλ: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας» (στα αγγλικά: «With great honor to be in your historical capital and to meet your excellencies»). Ηταν μια δήλωση α λα Τραμπ, μια πισώπλατη μαχαιριά στο σώμα του παλαιστινιακού λαού που εδώ και δεκαετίες ματώνει για την εθνική του αποκατάσταση (με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, φυσικά).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Η παγίδα της Ερντογανολογίας

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χρησιμότητα ή βλαβερότητα της επίσκεψης Ερντογάν είναι μια συζήτηση σε αστικό-εθνικιστικό έδαφος.  Γι' αυτό και το όλο ζήτημα παίρνει γηπεδικά χαρακτηριστικά: «εμείς» κι «αυτοί». Δυο αστικοί εθνικισμοί προσπαθούν να βυθίσουν στο μίσος δυο γείτονες λαούς, με τόσα κοινά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα μπορούσαν να οικοδομήσουν μια παροιμιώδη φιλία. Δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο εθνικισμούς είναι ο πιο επιθετικός. Σημασία έχει ότι, παρά την αντιπαράθεσή τους, συναντώνται στο κοινό νατοϊκό έδαφος. Ελλάδα και Τουρκία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στο ΝΑΤΟ ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ τους που δίνουν για εξοπλισμούς. Είναι από τους καλύτερους πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Αυτό που επικαλούνται ως εθνικό συμφέρον δεν είναι παρά το συμφέρον της κάθε αστικής τάξης, που είναι δεμένη με χίλια δυο νήματα στο άρμα του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Το εθνικιστικό δηλητήριο που χύνουν είναι το καλύτερο αφιόνι για να ευνουχίζουν ταξικά τους εργαζόμενους στις δύο χώρες.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Συνεχίζει την ασύστολη ψευδολογία ο Νίκος Παππάς

Δεκάδες εκατομμύρια τα φέσια των καναλαρχών

Μερικές σταγόνες αληθινών αποκαλύψεων ήταν αρκετές για να χαλάσουν τη σούπα της παρασκηνιακής συμφωνίας του Νίκου Παππά με τους καναλάρχες και να οδηγήσουν τον «πολλά βαρύ» υπουργό στη Βουλή, να προσπαθεί με νέα ψέματα να παρακάμψει τις αποκαλύψεις της «Κόντρας». Μπορεί από τη Βουλή, όπου οργάνωσε μια κακοστημένη παράσταση, να πέρασε «αβρόχοις ποσί» (ποιος θέλει να τα βάλει με τους καναλάρχες;), όμως το στίγμα του διαπλεκόμενου, που γλείφει εκεί που μέχρι πριν από ένα χρόνο έφτυνε, δε θα το αποφύγει.
ΣΕΛΙΔΑ 8

O κυνισμός του Μηκυάρχη και τα πάθη των προσφύγων

Οπως ακριβώς στις εμπόλεμες περιοχές μετρούν νεκρούς και ικανοποιούνται με το «τόσα μπορούμε τόσα κάνουμε», έτσι και στο Προσφυγικό ο Μουζάλας δηλώνει έτοιμος να μετρήσει νεκρούς. Κι έχει έτοιμη τη δικαιολογία: «είναι ένα πολύ σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε βήμα-βήμα». Μόνο που η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος δεν ανήκουν σε κάποια εμπόλεμη ζώνη. Και οι οικογένειες των προσφύγων δεν είναι στρατιώτες που έχουν ως καθημερινότητά τους τον κίνδυνο του θανάτου ή του ακρωτηριασμού. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Υποκρισίας αποθέωση

Την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση την ακύρωση της περιβόητης (πλέον) συμφωνίας  για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Διορθώσαμε ένα λάθος που είχαμε κάνει», δήλωσε ο Φίλης, που πρωταγωνίστησε σ' αυτό το σόου της υποκρισίας. Η απόφαση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως δεν αμφιβάλλει κανείς ότι το ΚΥΣΕΑ τυπικά και μόνο θα πάρει την απόφαση της ακύρωσης της συμφωνίας, η οποία άλλωστε έχει πρακτικά ακυρωθεί από τον ίδιο τον πελάτη (τη Σαουδική Αραβία).
ΣΕΛΙΔΑ 12

Η χαμένη τιμή του εμπόριου όπλων

Ρωτώντας πας στην πόλη. Ετσι και η ΝΔ, στην προσπάθειά της να δώσει συνέχεια στην Καμμενειάδα, έψαξε και βρήκε ότι στο σύστημα itrace, που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να βρίσκει (λέμε τώρα) παράνομο εμπόριο όπλων, υπάρχει από τα τέλη Ιούλη του 2014 καταχώρηση, σύμφωνα με την οποία σφαίρες που παρήχθησαν το 2002 στο εργοστάσιο που λειτουργεί ο περιβόητος Βασίλης Παπαδόπουλος στην Αξιούπολη Κιλκίς, βρέθηκαν στη Ράκα της Συρίας ενόσω βρισκόταν στα χέρια των μαχητών του ISIS.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Αστική κυβέρνηση VS αστική Δικαιοσύνη

Ο καυγάς για το πάπλωμα

Τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν απ' όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι του Κοντονή δεν του «ξέφυγε». Πήγε στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας αποφασισμένος να «τα χώσει» στους δικαστικούς. Αυτοί ή θα έκαναν την πάπια, οπότε ο Κοντονής θα θριαμβολογούσε ότι τους «τσάκισε», ή θα σήκωναν το γάντι (όπως και έγινε), οπότε ο μεν Κοντονής θα έκανε μερικές κωλοτούμπες (μαθημένοι σ' αυτά οι συριζαίοι), το δε προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έβρισκε τρόπο να οργανώσει μια αποπροσανατολιστική καμπάνια κατά της «διαφθοράς» και υπέρ της «διαφάνειας».
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Η εργατική τάξη σταθερά στο στόχαστρο

Δεν πρέπει, λοιπόν, να μένει καμιά αμφιβολία ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2018 θα είναι πεντάμηνο αντεργατικού νομοθετικού οργασμού. Οι συριζαίοι ζητούσαν από την τρόικα να πηγαίνουν πίσω τα «αγκάθια» του Μνημόνιου, για τη χειροτέρευση της εργατικής νομοθεσίας, τώρα όμως το τρίτο Μνημόνιο βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του και ήρθε η ώρα να νομοθετήσουν με μεθόδους «σκούπας» και αιφνιδιασμού.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Κίνηση ασφαλισμένων εργαζόμενων το τρίμηνο Γενάρης–Μάρτης 2017

Καταρρέουν οι συριζαίικοι μύθοι

Συγκρίνοντας το 2017 με το 2015 που ανέλαβαν οι Τσιπροκαμμένοι, βλέπουμε ότι η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε κατά 36.899 άτομα, η απασχόληση στους οικοδόμους μειώθηκε κατά 1.576 άτομα, ενώ η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε, από 471.295 σε 564.607 άτομα (αύξηση κατά 93.312 άτομα). Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μερική απασχόληση αυξήθηκε τόσο πολύ «στα χαρτιά», γιατί λόγω έλλειψης προσωπικού στον ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος υπολειτουργεί, οι καπιταλιστές, ενώ απασχολούν εργάτες και εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, τους ασφαλίζουν για τετράωρη απασχόληση.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Μ' όποιον τρόπο μπορούν «κλέβουν» τους επιδοτούμενους ανέργους

Ο επιδοτούμενος άνεργος δικαιούται και δώρο χριστουγέννων. Ολόκληρο το επίδομα (360 ευρώ!) αν είναι άνεργος από 1η Μάη μέχρι 31 Δεκέμβρη ή αναλογία τριών ημερομισθίων για κάθε μήνα μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Ο αναγνώστης μας είναι άνεργος από τις 8 του Ιούνη. Δηλαδή, έξι μήνες και 22 μέρες, όμως του έδωσαν δώρο μόνο για τους 6 μήνες. Οι 22 μέρες, οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να υπολογιστούν σαν ένας ακόμα πλήρης μήνας (3 ημερομίσθια επιδόματος ανεργίας) ή να δώσουν τουλάχιστον 2 ημερομίσθια επιδόματος ανεργίας, πήγαν… υπέρ πίστεως και πατρίδος. Αντί να πάρει δώρο 302,40 ευρώ (7 μήνες Χ 3 ημερομίσθια Χ 14,40 ευρώ), πήρε 259,20 ευρώ.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις της παλαιστινιακής νεολαίας με τον ισραηλινό στρατό κατοχής στη Δυτική Οχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά την κτηνώδη καταστολή των σιωνιστών.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit

Συμφωνία ανάγκης με βρετανικές υποχωρήσεις

Τελικά, η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit επιτεύχθηκε, μετά από ατέλειωτες ώρες διαπραγματεύσεων που κατέληξαν σε μία σειρά από βρετανικές υποχωρήσεις, χωρίς όμως να πιαστούν τα σοβαρότερα ζητήματα-αγκάθια, όπως αυτό των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Επρεπε να γίνει αυτή η συμφωνία για να ξεκινήσουν τα σκληρά παζάρια της δεύτερης φάσης που τώρα αρχίζει.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Από τη Τζαμάικα στην Κένυα και από τον Go Ko στον Κο Κο

Γελάγαμε τη δεκαετία του '80 με τα ακατανόητα αρτικόλεξα που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ (πλέον τα έχουμε «χωνέψει»), όμως οι γερμανοί ιμπεριαλιστές πολιτικοί δεν παίζονται σ' αυτόν τον τομέα. Μετά το ναυάγιο για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» και αφού άφησαν προς στιγμήν στην άκρη το σχηματισμό κυβέρνησης «Κένυα», τώρα μετεωρίζονται ανάμεσα στον συνασπισμό Go Ko και στον συνασπισμό Κο Κο!
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ρουφιανιλίκι για λογαριασμό πολυεθνικών

Στην εποχή του «σεβασμού» στα ατομικά δικαιώματα και της «προστασίας» των ατομικών δεδομένων, που φυσικά είναι μόνο στα λόγια, αποκαλύφθηκε ότι πέντε μεγάλες εταιρίες πλήρωναν το ρουφιανιλίκι για να κατασκοπεύουν αγωνιστές κινημάτων, είτε πολιτικών είτε περιβαλλοντικών. Μεταξύ των εταιριών αυτών είναι οι «ευυπόληπτες» British Airways, Royal Bank of Scotland, Caterpillar και Porsche!
ΣΕΛΙΔΑ 4ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-τρόικας για την εκπαίδευση

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την τρόικα, για να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση, στο κεφάλαιο για την εκπαίδευση περιέχει μέτρα που το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να υλοποιήσει (εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, όπως πάντοτε θέτουν τα Μνημόνια), πέρα από αυτά που ο Γαβρόγλου παραδέχτηκε ότι υπέγραψε. Το γεγονός δεν μας εκπλήσσει. Το ψέμα και οι μισές αλήθειες είναι το βασικό χαρακτηριστικό με το οποίο πολιτεύονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό, άλλωστε, ούτε μετέφρασαν στα ελληνικά ούτε έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (η διαρροή έγινε από τις Βρυξέλλες και το κείμενο είναι στα αγγλικά).
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρύπανση Σαρωνικού

Κρύβουν τις εκθέσεις των επιστημόνων

«Παραδίδουμε τις παραλίες καθαρές και τολμώ να πω πιο καθαρές απ' ό,τι ήταν». Ο Κουρουμπλής, ως παλαιάς κοπής πασόκος, ξέρει πως ένα ψέμα έχει τόσο περισσότερες πιθανότητες να περάσει γι' αλήθεια όσο πιο χοντροειδώς το εκφέρεις. Πάλι καλά που δεν παράφρασε την αγαπημένη φράση των νεοφιλελέδων κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια: «Αν δεν είχε βυθιστεί το “Αγία Ζώνη ΙΙ“, θα έπρεπε να το βυθίσουμε, για να μπορέσουμε μετά να κάνουμε λαμπίκο τις βρόμικες παραλίες μας»! 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανερυθρίαστα ψέματα

Μ' άλλα λόγια, ο Σταθάκης είπε ψέματα. Οχι μόνο προβλέπεται τι θα γίνει σε απόφαση ολικής ή μερικής αποτυχίας του market test, αλλά αυτό που προβλέπεται είναι ότι μια γενική διεύθυνση της Κομισιόν θα υπαγορεύσει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο της νέας προσφοράς που πρέπει να κάνει. Αυτό, όμως, δεν ήταν το μοναδικό ψέμα του Σταθάκη. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: σαν προβοκάτορας ενάντια σε εργαζόμενους

Τι καταλαβαίνει ένας απροκατάληπτος άνθρωπος, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανάρτησης Πολάκη; Οτι οι ασθενείς της συγκεκριμένης πτέρυγας ήταν τυχεροί, γιατί έτυχε να νοσηλεύονται παρέα με τον αδερφό της συνεργάτιδας του Πολάκη, η οποία έφτασε μέχρι το διοικητή του νοσοκομείου (αλήθεια, πόσοι «κοινοί θνητοί»  μπορούν να φτάσουν μέχρι το γραφείο του διοικητή και να τον συναντήσουν, χωρίς η γραμματέας να τους πει ότι «απουσιάζει» ή «είναι σε σύσκεψη και δεν μπορώ να τον διακόψω»;) και σε μισή ώρα βρέθηκε ιματισμός. Χρειάστηκε μισή ώρα, γιατί προφανώς έπρεπε να ψάξουν όλο το νοσοκομείο για να μαζέψουν ό,τι περίσσευε, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φωνές της συνεργάτιδας του υπουργού.
ΣΕΛΙΔΑ 11
 
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017