Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 | 20:43

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ

Small_img_29646

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ρήτρα «μη επιστροφής»

Το πρακτορείο Bloomberg σπάνια μιλάει στα κουτουρού. Οταν μάλιστα επικαλείται «πηγές», είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για σκαρίφημα των συντακτών του. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg, λοιπόν, που επικαλείται ευρωπαίους και έλληνες (ποιους άραγε;) αξιωματούχους, ένας πιθανός συμβιβασμός για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του «προγράμματος» είναι να υπογράψει η Ελλάδα μια ρήτρα «μη επιστροφής», η οποία θα διασφαλίζει ότι δε θα καταργηθεί καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θυσία στον Μολώχ του κεφαλαίου

Αρα… «φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί», όπως έλεγαν οι «μοιραίοι» του Βάρναλη. Ετσι θέλουν να μας καταντήσουν: «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα/ προσμένουμ' ίσως κάποιο θάμα». Ομως, το μόνο μοιραίο που υπάρχει είναι τα αποτελέσματα του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι που μετατρέπει συνηθισμένα φυσικά φαινόμενα (όπως μια έντονη τοπική βροχόπτωση) σε παγίδα θανάτου για τη φτωχολογιά (γιατί η φτωχολογιά πλήρωσε και πάλι τον φόρο αίματος, κάποιοι στα σπίτια τους και κάποιοι σε εργασιακούς χώρους).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ελληνικό - Αγιος Κοσμάς

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού δασών

Μετά από 33 μέρες, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, με παράνομη διαταγή, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο κλείσιμο στο συρτάρι του Δασικού Χάρτη του Ελληνικού. Ψάξαμε να βρούμε αν τελικά αυτός ο Δασικός Χάρτης αναρτήθηκε και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει ακόμα αναρτηθεί! Ο λόγος είναι προφανής: τα 215 στρέμματα δάσους του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Αυτοί που βιάζονται να θεωρήσουν και να αναρτήσουν Δασικούς Χάρτες – καρικατούρες, προκειμένου να βολέψουν τους κάθε είδους καταπατητές, στην προκειμένη περίπτωση διπλοκλείδωσαν έναν θεωρημένο Δασικό Χάρτη στο συρτάρι, επειδή αυτός δεν βολεύει τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές που θέλουν να ρημάξουν κάθε ίχνος δάσους στην έκταση που θα αναπτύξουν τη μπίζνα τους.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Γήπεδο Μελισσανίδη

Με μεθόδους μαφίας προσπαθούν να τρομοκρατήσουν αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στις 10 Νοέμβρη του 2017, η Μαριλένα Ιατρίδου, πολίτισσα που συμμετέχει εδώ και δεκαετίες σε κινήματα για την αποτροπή περιβαλλοντικών εγκλημάτων και έχει υπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην παράνομη και διάτρητη οικοδομική άδεια για το γήπεδο Μελισσανίδη, βρήκε στον τηλεφωνητή της απειλητικό μήνυμα, που έλεγε ότι «χούλιγκαν» γνωρίζουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 56 πολιτών που έκαναν την προσφυγή και θα τους κάψουν τα σπίτια!
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοιράζουν φιλοδωρήματα σ' αυτούς που συνεχίζουν να  καταληστεύουν

Προσέξτε τον παραλογισμό: η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,7%, αλλά τελικά θα αναπτυχθεί κατά 1,6%. Παρά ταύτα, το «πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ είχε στόχο 1,75% του ΑΕΠ, θα διαμορφωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ! Το «υπερπλεόνασμα» είναι γύρω στα 1,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με την προβλεπόμενη αύξηση είναι περίπου το ίδιο ποσό (γύρω στα 1,9 δισ.). Το συμπέρασμα είναι ότι η μεν οικονομία δεν μεγεθύνθηκε όπως είχαν προβλέψει, όμως τα αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα (και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών) παρέμειναν ανέπαφα, χωρίς να προσαρμοστούν σε μια οικονομία που δεν αναπτύχθηκε όσο σχεδίαζαν.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Με τροπολογία που πήγαν να περάσουν στα μουλωχτά

Χαρίζουν τις άδειες στους καναλάρχες

Χάρισμα κάνουν στους καναλάρχες τις τηλεοπτικές άδειες ο «πολύς» Νίκος Παππάς και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και για να μη δυσκολευτούν να κινήσουν τα «μαγαζιά» τους, τους δίνουν από πάνω και μπόνους, για να 'χουν κεφάλαιο κίνησης, βρε αδερφέ. Αυτό γίνεται με τη μείωση του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από 20% σε 5%, γιατί είναι «φόρος βαρύς και υπέρμετρος», όπως -«με γεμάτο το στόμα»- είπε ο  Παππάς στη Βουλή.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Συζητάμε για τα «πριν», τα «κατά» και τα «μετά» της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης

Τώρα που υποχώρησε κάπως ο ορυμαγδός των εκδηλώσεων και των αφιερωμάτων, οργανώνουμε κι εμείς μια εκδήλωση. Χωρίς μεγάλα λόγια και ταρατατζούμ, αλλά «επί της ουσίας». Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους για τα «πριν», τα «κατά» και τα «μετά» της νικηφόρας Ρωσικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 2017. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα διδάγματα του Μεγάλου Οκτώβρη, αλλά και της ορμητικής σοσιαλιστικής οικοδόμησης που ακολούθησε και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, που έβαλε τέλος σ' αυτή την πρώτη απόπειρα της εργατικής τάξης να οικοδομήσει τον κομμουνισμό (δεκαετίες πριν την παταγώδη κατάρρευση των καθεστώτων του παλινορθωμένου καπιταλισμού).
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αλέξης Τσίπρας

Στριμωγμένος προσπαθεί ν' αλλάξει την ατζέντα

Η βιασύνη του Τσίπρα δεν εξηγείται με όρους χρονοδιαγράμματος. Είχαν τουλάχιστον ένα μήνα μπροστά τους για να  τα κανονίσουν όλα με την ησυχία τους. Εξηγείται με όρους πολιτικού στριμώγματος. Μπορεί οι πασόκοι να λένε ότι θέλει να επισκιάσει τον θρίαμβο του «νέου φορέα» (θρίαμβο που τον βλέπουν μόνον αυτοί, γιατί αυτοί τον κατασκεύασαν), όμως αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα. Είναι το ναυάγιο της επιχείρησης «ηθικό πλεονέκτημα» που τον έφερε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο και γι' αυτό προσπαθεί να δραπετεύσει από το μέτωπο που ο ίδιος άνοιξε και να μεταφέρει την ατζέντα στην «κοινωνική ευαισθησία».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Πασοκάρα… και τα μυαλά στα κάγκελα!

Ποιοι «κεντρώοι μεταρρυθμιστές», που είδαν φως και μπήκαν; Πασοκάρα για πάντα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν όσοι ψήφισαν στις εκλογές για αρχηγό του «νέου φορέα της Κεντροαριστεράς» την περασμένη Κυριακή. Καμίνης και Θεοδωράκης δεν έπιασαν μαζί ούτε 25% (13,52% ο πρώτος, 9,8% ο δεύτερος). Ολοι οι υπόλοιποι, που πήραν πάνω από 75%, ήταν σάρκα από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ. Και στην κορυφή βρέθηκαν οι δύο που είχαν οργανική σχέση με τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ: 42,5% η Γεννηματά, 25,1% ο Ανδρουλάκης.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Καμμενιάδας συνέχεια

Με το Μαξίμου να τηρεί απόλυτη σιωπή και την προσπάθεια μιας ψευτοϋπεράσπισης του Καμμένου μέσω της «Αυγής», που κατέληξε σε φιάσκο, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η Καμμενιάδα. Η αντιπολίτευση συμπλήρωσε το «παλμαρέ» της με την κατάθεση νέων επίκαιρων ερωτήσεων, ενώ ο Καμμένος υποσχέθηκε ότι θα τους «συγυρίσει» τη Δευτέρα, μ' ένα από τα γνωστά για το… πολιτιστικό τους επίπεδο «τιτιβίσματά» του.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Βαφτίζει τα εργασιακά κάτεργα «πρότυπα υγιούς επιχειρηματικότητας»

Επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης, ο Τσίπρας παρενέβη με απροκάλυπτο και ωμό τρόπο στις αντιθέσεις ανάμεσα στους εργάτες και την κεφαλαιοκρατική εργοδοσία υπέρ της δεύτερης. Δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα που τηρούν σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστοί πολιτικοί και ιδιαίτερα οι πρωθυπουργοί, που υποτίθεται ότι έχουν ένα ρόλο υπερταξικό. Από την άλλη, μιλώντας για «υγιή επιχειρηματικότητα» από τις εγκαταστάσεις ενός εργασιακού κατέργου, δεν μας άφησε καμιά αμφιβολία για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ας δούμε πέρα από τον βάλτο της «αυτοδιαχείρισης»

Αν τέσσερα χρόνια «αυτοδιαχείρισης» έχει να δώσει τέτοια αποτελέσματα, πώς να πειστούν οι εργάτες να την εφαρμόσουν; Κι όταν η «αυτοδιαχείριση» αυτή γίνεται αποδεκτή από κυβέρνηση και πιστωτές (γιατί να μην γίνει, άλλωστε, όταν δεν τους θέτει το οποιοδήποτε πρόβλημα;), τότε όποιος επιχειρεί να την πλασάρει σαν όραμα για μία άλλη κοινωνία είναι είτε αθεράπευτα αφελής είτε πολιτικός απατεώνας. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια που έχει επιβεβαιωθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν. Η περίπτωση της ΒΙΟΜΕ δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΥΓΕΙΑ

Νέα παρτίδα αυγών με Fipronil - Εκρυψε το γεγονός ο ΕΦΕΤ

Από το σύστημα άμεσης προειδοποίησης της ΕΕ (RASFF) πληροφορηθήκαμε ότι στην Ελλάδα εισήχθησαν αυγά μολυσμένα με Fipronil. Αυτό σημαίνει ότι το σκάνδαλο της μόλυνσης αυγών με την επικίνδυνη αυτή ουσία εξακολουθεί να συνεχίζεται μήνες μετά την αποκάλυψή του και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών και κρατικών Αρχών ότι η κατάσταση έχει ελεγχθεί.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Φασιστική βία στα Σεπόλια

Λίγες εβδομάδες μετά τον ξυλοδαρμό από τραμπούκους φασίστες της δικηγόρου, μέλους της πολιτικής αγωγής, που μετέβαινε στα δικαστήρια όπου διεξαγόταν η δίκη της Χρυσής Αυγής, μπροστά στα μάτια των μπάτσων, λίγες μέρες μετά τη φασιστική-ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ, νέο περιστατικό σημειώθηκε στην εργατογειτονιά των Σεπολίων, αυτή τη φορά με πυροβολισμούς.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Διακυβεύεται ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός ρόλος του Νηπιαγωγείου

Η στρατηγική της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης συνιστά επί της ουσίας ένα διευρυμένο νέο «σχέδιο Αθηνά». Το σχέδιο περιλαμβάνει «αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» και «ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού τομέα», όπως υποδεικνύει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στόχος είναι η δραστική μείωση των δαπανών και όχι βεβαίως η «ανασυγκρότηση» με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Στο απυρόβλητο οι σχολάρχες

Ως «εφιαλτική» παρουσιάζει η ΟΙΕΛΕ την εικόνα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η ΟΙΕΛΕ κατέγραψε τις βασικές παρανομίες στα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, συλλέγοντας στοιχεία από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Καταλονία

Κοκορομαχίες πάνω από το πτώμα της ανεξαρτησίας

Συνεχίζεται το κρυφτούλι μεταξύ Μαδρίτης και αυτονομιστών για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημοκρατία και την πρόοδο της Καταλονίας. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζδεμόν, σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, υποστήριξε ότι προσπαθούσε για 30 χρόνια να πετύχει μέσω του διαλόγου μία άλλη σχέση με τη Μαδρίτη και τον περασμένο Γενάρη πήγε στον Ραχόι με πρόθεση να συζητήσει για τα πάντα, ζητώντας του τη διενέργεια δημοψηφίσματος κάθε τρία χρόνια πάνω στο ζήτημα της αυτοδιάθεσης για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτός του έκοψε κάθε κουβέντα. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Υεμένη

Στα όρια τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, ύστερα από τον βομβαρδισμό από σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη, την Τρίτη 14 Νοέμβρη, και την καταστροφή του πολιτικού αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, που εξυπηρετούσε τη μεταφορά εκατοντάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου είχε σαν στόχο να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στους σιίτες αντάρτες Χούθι που ελέγχουν την πόλη, εξυπηρετώντας την τακτική της Σαουδικής Αραβίας να οδηγήσει τον πληθυσμό του βορείου τμήματος και της πρωτεύουσας της χώρας σε λιμοκτονία, προκειμένου να τον στρέψει ενάντια στους Χούθι σαν υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή.
ΣΕΛΙΔΑ 4

BREXIT

Ψάχνουν πώς να ξεκολλήσουν από το βάλτο

Τη σοβαρή τους ανησυχία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το BREXIT εξέφρασαν οι εκπρόσωποι δύο καπιταλιστικών οργανώσεων, που συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα με την βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερίζα Μέι. Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) και την Ευρωπαϊκή Ενωση Επιχειρήσεων (BusinessEurope), που εκπροσωπεί επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανόμενης και της Βρετανίας.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Βρετανία

Φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στο βάσανο των διδάκτρων

Πάνω από δέκα χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου την περασμένη Τετάρτη (15/11) για να διαδηλώσουν κατά των διδάκτρων που έχουν επιβληθεί εδώ και δεκατρία χρόνια στα βρετανικά πανεπιστήμια, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Οξύμωρο όμως είναι το γεγονός ότι αυτοί που εμφανίζονταν να υποστηρίζουν τη διαδήλωση ήταν οι Εργατικοί! Κι αυτό γιατί ήταν η κυβέρνηση Μπλερ που εισήγαγε με νόμο, τον Γενάρη του 2004, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/320/Διεθνή/16303.aμερικάνικα-μονοπάτια), μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 5
Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017