Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:47

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ

Small_img_29601

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ/EDITORIAL

Πρόκληση κατά της εργατικής τάξης

«Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων με στοχευμένα μέτρα και ελέγχους». Η προκλητική αυτή δήλωση αναρτήθηκε από τον Τσίπρα στο Twitter. Συνοδευόταν μάλιστα και από βίντεο κλιπ προεκλογικού τύπου, που μας «ενημέρωνε» ότι πλέον  δε γίνονται αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζόμενων κι αν γίνουν χτυπιούνται αμέσως αμείλικτα από τα κρατικά ελεγκτικά όργανα. Το εμετικό βίντεο κλιπ ολοκληρώνεται με τον Τσίπρα να λέει: «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιμπεριαλιστές δανειστές έχουν ήδη βάλει το πλαίσιο

Σκιαμαχίες για το χρέος

Επί της ουσίας, λοιπόν, ΓΠΚΒ και κυβέρνηση, Λιαργκόβας και Τσακαλώτος συμφωνούν. Σκιαμαχούν για λόγους πολιτικής προπαγάνδας και μόνο. Αλλά δεν τους πέφτει λόγος. Γιατί τις αποφάσεις δε θα τις πάρει κανένας απ' αυτούς. Θα τις πάρουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές που έχουν ήδη κόψει το κοστούμι του μετα-Μνημόνιου (που μάλλον δε θα το λένε Μνημόνιο, αλλά θα είναι Μνημόνιο).
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ποια «μεσαία τάξη», ρε αλήτες;

Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνθηκαν φορολογικά με το τρίτο Μνημόνιο (πέραν της επιβάρυνσης που είχαν δεχτεί με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια); Αυτοί που δεν μπορούν  να κρύψουν εισοδήματα. Δηλαδή, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι; Πώς επιβαρύνθηκαν; Σχεδόν αποκλειστικά με τη μείωση του αφορολόγητου, η οποία έπληξε περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα εργατών και συνταξιούχων. Μάλιστα, έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, με τη νέα μείωση του αφορολόγητου το 2020 (αν δεν έρθει πιο μπροστά). 
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπροσανατολιστικός καυγάς με άρωμα εκλογών

Ο Κούλης ως αρχάγγελος του νόμου και της τάξης και ο Τσίπρας ως αρχάγγελος της ηθικοποίησης του καπιταλισμού διασταυρώνουν τα ξίφη τους στα μαρμαρένια αλώνια της αστικής πολιτικής, ποδοπατώντας έναν λαό που στενάζει από την πολιτική που εφαρμόζουν με σκυταλοδρομία από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Αυτή είναι η εικόνα της αστικής πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Μια εικόνα που έχει έντονο άρωμα εκλογών, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο Τσίπρας, εκτός από τη σημαία του «ηθικού πλεονεκτήματος», άρχισε να κυκλοφορεί και προπαγανδιστικά βιντεοκλίπ προεκλογικού τύπου. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Βλήματα στη Σαουδική Αραβία για τη γενοκτονία στην Υεμένη

Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε σύγκρουση ανάμεσα σ' έναν έλληνα μεσάζοντα, που παίρνει εξουσιοδότηση από έναν αξιωματικό της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, και σ' έναν αξιωματικό του σαουδαραβικού υπουργείου Πολέμου, που έρχεται για να κλείσει αυτός τη συμφωνία. Αν ήταν μια καθαρή συμφωνία αγοράς/πώλησης βλημάτων, χωρίς μίζες και τα συναφή, γιατί να σκοτώνονται δυο συνταγματαρχαίοι της σαουδαραβικής πολεμικής μηχανής; Και γιατί ο Καμμένος, που «καίγεται» να πουλήσει τα βλήματα, επιλέγει τη μια πλευρά, αυτή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, που είχε απλώς μια εξουσιοδότηση από έναν συνταγματάρχη της σαουδαραβικής αεροπορίας;
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ο Καμμένος καλεί τον αμερικανό πρέσβη ως… διαιτητή!

Από πότε οι πρεσβευτές ξένων χωρών παρίστανται στις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής; Και μάλιστα σε ρόλο διαιτητή και παιδονόμου; Γιατί αυτό εννοεί ο Καμμένος. Ευθέως και όχι εμμέσως. Οτι η Ντόρα θα δώσει εξετάσεις μπροστά στον αμερικάνο πρέσβη, ο οποίος θα κρίνει ποιος είναι περισσότερο αμερικανόδουλος, ο Καμμένος ή η Ντόρα. Αυτή είναι η παράδοση της ελληνικής Δεξιάς, από την εποχή του περιβόητου Πιουριφόι και του «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ενα διαρκές έγκλημα της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ

Χωρίς, λοιπόν, να μπορούμε να προβλέψουμε αν μπορεί να λάβει διαστάσεις και ποιες θα είναι αυτές, η αντίδραση στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα αφορά τους πάντες. Κυρίως την εργατική τάξη, η οποία θα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και να κλείσει τα αυτιά της στις κάθε είδους φασιστικές σειρήνες και στον δημοσιογραφικό εσμό που τις σιγοντάρει. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού  και εκμετάλλευσης από τις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ και κοντά σ’ αυτήν και η Ελλάδα, και ο ελληνικός λαός οφείλει να πάρει θέση. Μαζί με τους πρόσφυγες.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Κεντροαριστερά

Μετά την εκλογή τα σπουδαία

Εδώ που τα λέμε, δεν είχαν και άλλη επιλογή οι διάφοροι φύλαρχοι της Κεντροαριστεράς. Πρώτα πρέπει να δουν ποιος θα βγει αρχηγός και μετά ν' αρχίσουν τα παζάρια για το τι είδους κόμμα θα φτιάξουν. Δηλαδή, για το πώς θα μοιράσουν τα οφίκια δίπλα (και όχι κάτω) απ' αυτόν που θα εκλεγεί αρχηγός. Κι άσε τούς διάφορους αρθρογράφους που «πονάνε» το εγχείρημα να σκούζουν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και να κάνουν εκκλήσεις για «υποχώρηση των εγωισμών».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Ο Τραμπ απειλεί, ο Τσίπρας σιωπά

Τα προκλητικά αμερικάνικα πολεμικά γυμνάσια, που απειλούν τη Βόρεια Κορέα, δεν προκαλούν «βαθιά ανησυχία» στον Τσίπρα. Δεν εκτιμά ότι «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ούτε ζητά «να τερματιστούν άμεσα αυτές οι απειλές» και να απευθυνθεί από τη «διεθνή κοινότητα» κάποια απαίτηση προς την αμερικάνικη πλευρά. Σ' ένα κλίμα ιμπεριαλιστικού ψυχρού πολέμου, που απειλεί να γίνει θερμός, η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και προσωπικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει επιλέξει να είναι με τη μία ιμπεριαλιστική πλευρά, την αμερικανονατοϊκή. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

Μετά την κατάρρευση της προβοκάτσιας

Ατακτη υποχώρηση των υπερασπιστών των νεοναζί

Το συμπέρασμα είναι ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών οδηγήθηκαν από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα κάτω από το βάρος της κατάθεσης του πρώτου κιόλας «προστατευόμενου» μάρτυρα, συνειδητοποιώντας την επερχόμενη σίγουρη καταδίκη των εντολέων τους.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κ.ΑΛ.Ο. το παραμύθι αλλά με τον δράκο τι θα γίνει;

Ας φύγουμε όμως από τις διακηρύξεις κι ας διερευνήσουμε την ουσία. Πρώτα από όλα, αυτά τα ωραία λογάκια δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η «συνεταιριστική οικονομία» έχει εφαρμοστεί και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές καπιταλιστικές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, και υπάρχουν δείγματα γραφής για τα αποτελέσματά της, τα οποία έχουμε απ’ αυτές εδώ τις στήλες παρουσιάσει αρκετά αναλυτικά (βλ. http://www.eksegersi.gr/ckeditor_assets/attachments/52/kontra_ektakto_4-13_web.pdf), χωρίς φυσικά να θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε το θέμα. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ο Κουφοντίνας είναι ένας από εμάς

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένας από εμάς. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επαναστάτες που μοιραζόμαστε τις ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αναφερόμαστε στον λαό μας που ξέρει ν' αναγνωρίζει τη στόφα του λαϊκού αγωνιστή στους ανθρώπους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάζει πολιτικές διαφορές. Αρκείται στο πρόσωπο, στο βλέμμα, στη συμπεριφορά, στον τρόπο εκφοράς του λόγου, στην εν γένει στάση. Ο Κουφοντίνας, λοιπόν, έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του «ενός από εμάς».
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων για τις χαμηλόβαθμες σχολές προϋποθέτει «αναβαθμισμένο» Απολυτήριο με σκληρούς ταξικούς φραγμούς

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Παιδείας τοποθέτησε χρονικά την εισαγωγή των αλλαγών στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τον Ιούνιο του 2020! Κοντολογίς, οι συριζαίοι τις έστειλαν στις ελληνικές καλένδες. Η φιλολογία της συνέχισης του «διαλόγου» διατηρείται ως κάλυψη, αλλά και για προπαγανδιστικούς σκοπούς, καθόσον σε όλα τα υπόλοιπα πεδία έχει καταδειχθεί ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πράττουν ακριβώς ό,τι και οι προκάτοχοί τους, βυθίζοντας τον ελληνκό λαό σε μακρόχρονη φτώχεια.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ομολογία Γαβρόγλου: Μόνιμοι διορισμοί τέλος!

Αφού φλόμωσε τους εκπαιδευτικούς με υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς, ο υπουργός Παιδείας (αυτός και όλοι οι προκάτοχοί του, Λοβέρδος, Φίλης), έδωσε τέλος στη φιλολογία, που σκόπιμα καλλιεργούσε με μια «ατυχή» απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου:
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΔΙΕΘΝΗ

Καταλονία

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της μόνιμης άρσης της αυτονομίας

Η δαμόκλειος σπάθη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας, θα εξακολουθεί για καιρό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της Καταλονίας, αφού όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Ραφέλ Χερνάντο, «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν σκοπεύει να διολισθήσει (σ.σ. στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας) μετά από την επόμενη εκλογή στην Καταλονία. Αν διολισθήσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια απάντηση». 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Paradise Papers

Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό

Μόλις ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση των «Εγγράφων του Παναμά», ένα νέο σκάνδαλο γενικευμένης φοροδιαφυγής από την παγκόσμια καπιταλιστική ελίτ, με την ονομασία «Εγγραφα του Παραδείσου», ξεσπάει. Σύμφωνα με τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, που έγραψε πρώτη για το σκάνδαλο, τα έγγραφα αποτελούνται από 13,4 ψηφιοποιημένα αρχεία συνολικού μεγέθους 1.400 gigabytes, που καταδεικνύουν τη μαζική μεταφορά και διακίνηση εκατοντάδων δισ. δολαρίων μέσα από παράκτιες εταιρίες με έδρα πρώην βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις στην Καραϊβική και αλλού. 
ΣΕΛΙΔΑ 4
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017