Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 05:26

ΕπικαιρότηταPointer

Με την επίθεσή τους σε συνήγορο πολιτικής, οι νεοναζί στέλνουν μήνυμα στους «προστατευόμενους» μάρτυρες

Εσκιζαν τα ιμάτιά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών της ΧΑ (δείτε εδώ), ότι ποτέ δεν απειλήθηκαν οι πέντε «προστατευόμενοι» μάρτυρες. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», όμως, ήρθε η ίδια η ζωή να τους διαψεύσει πανηγυρικά.

Σήμερα το πρωί, έξω από τον Αρειο Πάγο, ομάδα χρυσυαγιτών -με επικεφαλής στέλεχος από τον Πειραιά, που κινείται στο περιβάλλον του φίρερ Μιχαλολιάκο- επιτέθηκε στη συνήγορο πολιτικής αγωγής Ευγενία Κουνιάκη και την τραυμάτισε στο πρόσωπο, γρονθοκοπώντας την. Η συνήγορος προσερχόταν στη δίκη των νεοναζιστών και η επίθεση εναντίον της και εναντίον μιας ακόμα γυναίκας έγινε την ώρα που κατέβαιναν από το τρόλεϊ, στη στάση μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Αρχικά οι δράστες απομακρύνθηκαν ανενόχλητοι, ενώ αργότερα, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η φασιστική επίθεση, έγιναν 25 περίπου προσαγωγές.

Η συνήγορος που δέχτηκε τη φασιστική επίθεση αναγνώρισε τον επικεφαλής, στέλεχος της ΧΑ, που συμμετείχε και ο ίδιος στην επίθεση. Διευκρίνισε δε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της δίκης των νεοναζιστών, ότι το στέλεχος της ΧΑ την αναγνώρισε και γι’ αυτό της επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες.

Θυμίζουμε, ότι παλαιότερα, στο ίδιο περίπου σημείο, ομάδα χρυσαυγιτών είχε επιτεθεί στη μάνα του δολοφονημένου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Και τότε το συμβάν είχε εξελιχθεί μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε προσαγωγές.

Θυμίζουμε, ακόμη, ότι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος Αστυνομικός Διευθυντής.

Στη δίκη, μετά την καθιερωμένη διαδικασία της διαπίστωσης των παρουσιών των συνηγόρων που εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους, ζήτησε το λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης και έκανε δήλωση καταγγελίας για την επίθεση που δέχτηκε η συνάδελφός του Ευγενία Κουνιάκη. Είπε:

«Κυρία Πρόεδρε, η Πολιτική Αγωγή καταγγέλλει ότι η συνήγορος Ευγενία Κουνιάκη, προσερχόμενη στη δίκη, δέχτηκε επίθεση από χρυσαυγίτες και πηγαίνει στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή με τραύματα στο πρόσωπο. Παρακαλούμε το δικαστήριο να συμβάλει στη λήψη των μέτρων εκείνων που θα μπορέσουν να καταστήσουν απρόσκοπτη τη διεξαγωγή της δίκης από κάθε είδους τραμπουκισμούς. Αλλο εάν δείγμα ήταν αυτό σήμερα».

Μετά τη δήλωση του συνηγόρου, η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης των νεοναζιστών για τη λήψη μέτρων κατά την εξέταση των πέντε «προστατευόμενων» μαρτύρων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι στην αίθουσα που θα βρίσκονται οι μάρτυρες αυτοί και θα εξετάζονται θα παρίσταται -από τις 3 Νοέμβρη που θα αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί- ένας εισαγγελέας και ένας πταισματοδίκης, που θα οριστούν από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Οι μάρτυρες θα προσέρχονται με τις αστυνομικές τους ταυτότητες και θα γίνεται η ταυτοποίησή τους. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα βεβαιώνουν το δικαστήριο για την ταυτοποίηση με ηχητικά τεχνικά μέσα, με τα οποία θα γίνει η εξέταση των πέντε «προστατευόμενων» μαρτύρων. Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης των νεοναζιστών.

Κατά τη γνώμη μας, με τη φασιστική επίθεση εναντίον της συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ευγενίας Κουνιάκη, οι χρυσυαγίτες θέλησαν να στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα και στους πέντε «προστατευόμενους» μάρτυρες, προκειμένου αυτοί να αναθεωρήσουν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στην προδικασία. Θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι αποδέκτες του μηνύματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 3 Νοέμβρη, στον Κορυδαλλό.
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017