Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 | 05:27

ΕπικαιρότηταPointer

Δεύτερη προκλητική απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή

Small_img_29451
Για δεύτερη φορά, με διαφορετική σύνθεση, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, αποφασίζοντας ομόφωνα (η προηγούμενη απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία 3-2), στις 16 Οκτώβρη, να απορρίψει τα αιτήματα της Ηριάννας και του Περικλή για διακοπή της κράτησης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο. Μπορεί το συγκεκριμένο δικαστήριο να μην ανακοίνωσε το σκεπτικό της ανάλγητης απόφασής του, μπορεί τυπικά να μην εξέτασε και να μην πήρε υπόψη του τα πρακτικά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης (υποτίθεται ότι στα Πενταμελή Εφετεία Αναστολών δεν εξετάζεται η ουσία, αλλά άλλοι λόγοι, όπως αν ο καταδικασθείς είναι γνωστής διαμονής, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων και αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην υγεία του κρατούμενου ή να πληγούν σοβαρά τα δικαιώματά του από τη συνέχιση της κράτησής του στις φυλακές), όμως είναι σίγουρο ότι και αυτό το δικαστήριο, όπως και το προηγούμενο του καλοκαιριού, γνώριζε πολύ καλά ότι τα στοιχεία με τα οποία καταδικάστηκαν οι δύο νέοι επιστήμονες είναι σαθρά και επομένως άδικα κλείστηκαν στη φυλακή.

Παρολαυτά, απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για διακοπή της προσωρινής κράτησης των δύο νέων επιστημόνων, γιατί κατά τη γνώμη του (που φυσικά δε διατυπώθηκε δημόσια), δεν προκαλείται ούτε σοβαρή βλάβη υγείας του ούτε βλάβη στα επαγγελματικά και άλλα δικαιώματά τους. Αυτή η θέση μας δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιδεοληψίας μας. Ρωτήθηκαν επανειλημμένα από την πρόεδρο Αν. Μουζάκη και από τον εισαγγελέα Γ. Γεράκη, ο μεν Περικλής αν προκλήθηκαν βλάβες στην υγεία του, η δε Ηριάννα ποιες ήταν οι συνέπειες στη διπλωματική της διατριβή και στην απασχόλησή της στη Φιλοσοφική Σχολή. Αυτές οι ερωτήσεις έγιναν γιατί προφανώς ήθελαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα και την απόφαση του δικαστηρίου να μη διακοπεί η κράτησή τους μέχρι το εφετείο. Κι ακόμα, όταν αναφέρονταν στο χρόνο σύγκλησης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα εξετάσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, σκόπιμα αναφέρονταν στην έναρξή του, που έχει προσδιοριστεί για τις 21 Μάρτη του 2018, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα τρομοδικεία που εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις διαρκούν αρκετούς μήνες, γιατί δε συνεδριάζουν σε καθημερινή βάση (για παράδειγμα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που καταδίκασε αυθαίρετα σε κάθειρξη δεκατριών ετών την Ηριάννα και τον Περικλή άρχισε στις 18 Γενάρη του 2017 και εξέδωσε την απόφαση την 1η Ιούνη του 2017, δηλαδή μετά από τεσσερισήμιση μήνες).

Ετσι, αν το Πενταμελές διαρκέσει τον ίδιο χρόνο με το πρωτόδικο, η Ηριάννα και ο Περικλής θα έχουν μείνει  έγκλειστοι στις φυλακές επί έναν χρόνο, με μια ανυπόστατη κατηγορία! Και το ερώτημα είναι: γιατί να παραμείνουν στην φυλακή όταν οι ενδείξεις που προσκόμισαν οι διωκτικοί μηχανισμοί δεν ήταν επαρκείς, όχι μόνο για την καταδίκη τους σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη, αλλά ούτε καν για την παραπομπή τους και τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθησαν;

Εν τάχει θυμίζουμε με τι «στοιχεία» τους καταδίκασε το τρομοδικείο.

Το μοναδικό «στοιχείο» στην περίπτωση της Ηριάννας ήταν ένα «μερικό» γενετικό προφίλ, που φέρεται να βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου (στα όπλα που βρέθηκαν θαμμένα στην Πολυτεχνειούπολη). Ο όρος «μερικό γενετικό προφίλ» είναι αδόκιμος για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το DNA, γιατί ταύτιση του γενετικού προφίλ ενός ατόμου και του γενετικού προφίλ ενός πειστηρίου υπάρχει μόνο όταν ταυτίζονται και οι 16 γενετικοί τόποι και όλα τα αλληλόμορφα. Παραπέρα, η ταύτιση δε σημαίνει ότι το άτομο του οποίου το γενετικό προφίλ ταυτίζεται με το γενετικό προφίλ που βρέθηκε στο δείγμα του πειστηρίου ήρθε σε επαφή με το συγκεκριμένο πειστήριο αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα και δεν μπορεί το οποιοδήποτε τρομοδικείο  να το παρακάμπτει και να επιβάλλει βαριές καταδικαστικές ποινές.

Ενα δεύτερο, εξίσου σπουδαίο ζήτημα είναι ότι, ακόμα και στην περίπτωση που το γενετικό προφίλ κάποιου κατηγορούμενου ταυτίζεται με το γενετικό προφίλ του δείγματος του πειστηρίου, αυτό δεν αρκεί για να οδηγηθεί ένα δικαστήριο σε καταδικαστική απόφαση. Χρειάζονται και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν την ενοχή του. Τέτοια στοιχεία  για την Ηριάνα δεν προέκυψαν! (Περισσότερα πάνω σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ο Περικλής καταδικάστηκε για δείγμα DNA που εμπεριέχονται σε μερικούς γενετικούς τόπους που βρέθηκαν σε μείγμα οκτώ ανθρώπων! Στα ποινικά συστήματα άλλων καπιταλιστικών χωρών δεν εξετάζονται καν μείγματα βιολογικού υλικού περισσότερων tvn δύο ατόμων. Αυτά τα μείγματα τα πετάνε στα σκουπίδια, ενώ στην περίπτωση του Περικλή χρησιμοποίησαν ένα τέτοιο μείγμα για να τον καταδικάσουν και να τον στείλουν στη φυλακή! Η βιολογία δεν προσφέρει βεβαιότητα, όταν γίνεται σάρωση επιθηλιακών κυττάρων με βαμβακοφόρο στυλεό. Περαιτέρω, η Διεθνής Επιτροπή Βιολογικής Ανάλυσης είναι Διεθνής Επιτροπή κηλίδων αίματος, σπέρματος, σάλιου και όχι ανάλυσης επιθηλιακών κυττάρων που συγκεντρώνονται -αν συγκεντρώνονται- με σάρωση με βαμβακοφόρο στυλεό. (Περισσότερα για την καταδίκη του Περικλή  μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή δεν υπήρχαν όχι μόνο αποδείξεις για την καταδίκη τους, αλλά ούτε καν ενδείξεις για την παραπομπή τους! Αυτό, όμως, άφησε παγερά αδιάφορους τόσο τον εισαγγελέα  Γ. Γεράκη, όσο και την πρόεδρο εφετών Αν. Μουζάκη και τις εφέτες Ελ. Τραγουδάρα, Μ. Τσιάμη, Σ. Πρόφη και Δ. Κακοκεφάλου, που αποτελούσαν τη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Ο μεν εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη και των δύο αιτήσεων και το δικαστήριο συμφώνησε ομόφωνα με την πρότασή του, στέλνοντας τους δύο νέους ξανά στη φυλακή.

ΥΓ. Με τη δεύτερη απόφαση των αιτημάτων αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή ο δικαστικός μηχανισμός θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα  ισχύος. Γι' αυτό και το ομόφωνο, έναντι του 3-2 της προηγούμενης απόφασης. «Εμείς κάνουμε κουμάντο σ' αυτές τις υποθέσεις και πρέπει να μας αφήνετε απόλυτα ελεύθερους να χειριζόμαστε τις υποθέσεις τρομοκρατίας με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε». Αυτό είναι το μήνυμα προς τον αστικό πολιτικό κόσμο -τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως- που βρήκε ευκαιρία να «ξεπλυθεί» μ' αυτή την υπόθεση. «Προσέχετε τις παρέες των παιδιών σας, γιατί αυτά θα παθαίνουν είναι το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
  
ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ
Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017