Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 | 09:18

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΗ

Small_img_28313

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Τι διαπραγματεύονται;

Στην πραγματικότητα, το μόνο που διαπραγματεύονται είναι η πολιτική τους επιβίωση. ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΟ, δε διαφέρουν σε τίποτα από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Κι εκείνες διαπραγματεύονταν με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, γκρίνιαζαν, έκαναν καθυστέρηση. Ηθελαν να δείξουν στον ελληνικό λαό πως δεν είναι πειθήνιοι, πως πονάνε, πως το παλεύουν μέχρι το τέλος και αναγκάζονται με πόνο ψυχής να θεσπίσουν τα μέτρα που κάθε καινούργια συμφωνία προέβλεπε, προκειμένου να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, να την ξαναβάλουν σε τροχιά ανάπτυξης.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται το σόου της «σκληρής διαπραγμάτευσης»

Το είπε και ο Σκουρλέτης: «Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο… Μα αυτό δε λέγαμε; Αυτό δε λέγαμε το ‘10 το `11, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μια νέα συνταγή ακριβώς ιδία με την προηγούμενη; Για ένα νέο μνημόνιο για μια ανακύκλωση της λιτότητας;». Να μη φωνάζουμε, λοιπόν, γιατί το ξέραμε. Κι είναι πραγματικά ν' απορεί κανείς μ' εκείνους που πίστεψαν τον Σκουρλέτη, τον Τσίπρα και τ' άλλα «παιδιά», όταν τους έλεγαν ότι θα καταργήσουν τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους «με ένα νόμο, σε ένα άρθρο».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Το αστικό πολιτικό σύστημα οπλίζει το χέρι των νεοναζί

Το λιντσάρισμα του φοιτητή στους Αμπελόκηπους, από μέλη του τάγματος εφόδου των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Χρήστο Ζέρβα, ήρθε να προσφέρει μια ακόμα απόδειξη για τη δολοφονική δράση της ναζιστικής συμμορίας. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες και το θέμα έκανε τέτοιο πάταγο που δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη σύλληψή του (από την αστυνομία) και την προφυλάκισή του (από τον δικαστικό μηχανισμό).
ΣΕΛΙΔΑ 16

Βουτηγμένοι στη βρομιά

Η υπόθεση βρομούσε… διαπλοκή. Το δεξί χέρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τον μεσάζοντα ανάμεσα σε έλληνες καπιταλιστές και την κυβέρνηση μιας τρίτης χώρας. Για ποιο λόγο; Για να βοηθήσει στην… οικοδόμηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα; Και οι Βαρδινογιάννηδες ήθελαν μεσάζοντα τον Παππά για να κάνουν μπίζνες στη Βενεζουέλα;
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με επείγουσα διαδικασία στη Βουλή το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Νομιμοποιούν καταπατημένες εκτάσεις ακόμα και σε εθνικούς δρυμούς, σε πάρκα και άλση και σε υδροβιότοπους

Επιδιώκουν να προκαταλάβουν την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ για τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις
Τους ξεμπροστιάζουν παλιότερες θέσεις του νυν υπουργού Β. Αποστόλου, που τώρα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται όλα τα άρθρα του δασοκτόνου σχεδίου που αποκαλύψαμε και σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με μια επουσιώδη τροποποίηση αναφορικά με τις ένορκες βεβαιώσεις. Συμπεριλήφθηκαν και μερικά ακόμα άρθρα, που δε θα τα σχολιάσουμε σ’ αυτό το άρθρο.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΥΠΕΝ για την καταστροφή της Λίμνης Στυμφαλίας και των Καταφυγίων Αγριας Ζωής

Ο Δ. Δημόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιμένουν στην εφαρμογή του σχεδίου τους για μετατροπή της Λίμνης της Στυμφαλίας σε αγρότοπο από τον οποίο θα κόβουν συνεχώς τα καλάμια για να τα χρησιμοποιούν για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ. Την Παρασκευή 31 Μάρτη, συναντήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών σε ΚΑΖ (Καταφύγια Αγριας Ζωής), κάτι που απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία, γιατί εκτός των άλλων θα μολύνουν τα νερά και θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα Καταφύγια.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΔΙΠΠΔΕ και Γαβρόγλου

Με μια ψυχή

Σε alter ego του Γαβρόγλου αναδεικνύεται η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Στην ετήσια έκθεσή της για το 2015-16, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η Αρχή έχει μεταμορφωθεί σε άκακο αρνάκι, που αναμασά το κουτόχορτο με το οποίο ο υπουργός Παιδείας θέλει να ταΐσει τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να περάσει με επιτυχία αυτή τη φορά την αξιολόγηση. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εισβολή της Fraport

Aυτό σημαίνει ιμπεριαλιστική νεο-αποικιοκρατία

Δηλαδή, το περιβόητο «σχέδιο Γιούνκερ», που ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Τσιπροκαμμένοι όταν υπέγραφαν το τρίτο Μνημόνιο, χρησιμοποιείται σαν εργαλείο αποικισμού από τα μονοπώλια των κεντρικών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ, που δεν έχουν ανάγκη να διαθέσουν δικά τους κεφάλαια, καθώς παίρνουν ως κεφάλαιο τα δάνεια που δήθεν προορίζονταν για την ανάπτυξη της υποτελούς χώρας. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα μεγέθυνση και ανάπτυξη», δήλωσε με ιμπεριαλιστικό θράσος ο «μεγάλος φίλος της Ελλάδας», επίτροπος Μοσκιβισί.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Η τεχνολογική ανάπτυξη οδηγεί σε έκρηξη της ανεργίας

Βέβαια, αυτό που η αστική πολιτική οικονομία ονομάζει «κόστος» του εργάτη δεν είναι παρά η τιμή της εργατικής του δύναμης, που την πουλάει στον καπιταλιστή για να παράξει κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία (έτσι προκύπτει η υπεραξία). Και φυσικά, στα 40 ευρώ την ώρα, που υποτίθεται ότι «κοστίζει» η εργατική δύναμη του γερμανού εργάτη (δηλαδή 7.000 ευρώ το μήνα), μάλλον συμπεριλαμβάνουν και μέρος της υπεραξίας που καρπώνονται οι καπιταλιστές και τα στελέχη (μανατζαραίοι κ.ά.), οπότε οι αριθμοί που δίνει η έκθεση δεν είναι απόλυτα ακριβείς. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Εγκληματίες!

Ενα βίντεο, τραβηγμένο με κινητό, που στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ήρθε να διαψεύσει την επίσημη κατασκευή για τον… κακόμοιρο τον αστυνομικό που τραυματίστηκε προσπαθώντας να σώσει τον σύριο πρόσφυγα που αυτοπυρπολήθηκε στη Χίο. Το βίντεο δείχνει ότι ο εν λόγω αστυνομικός και οι προϊστάμενοί του, με το κεφάλι γεμάτο κατασταλτικά σκατά, συμπεριφέρθηκαν εγκληματικά σ' έναν άνθρωπο που έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Σήμερα, εκδήλωση στο Πολυτεχνείο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη «Στρούγκα»

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Για τον αγώνα ενάντια στην επιχείρηση επιβολής πολιτικού, κοινωνικού και ταξικού απαρτχάιντ στη Νέα Φιλαδέλφεια» οργανώνεται σήμερα (Σάββατο, 8 Απρίλη), στις 7 το απόγευμα, στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου (αμφιθέατρο Γκίνη). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης στην Κατάληψη «Στρούγκα», που εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τους γνωστούς μπράβους με το δικέφαλο αετό στο στήθος.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Κατασταλτική υστερία και γκεμπελισμός

Ο στόχος είναι καθαρός (και μη ομολογούμενος, φυσικά): η καλλιέργεια του φόβου, σε βαθμό υστερίας, είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους κοινωνικού ελέγχου. Ο εργαζόμενος, όταν δε βρίσκεται ο ίδιος στο δρόμο, δε διεκδικεί, δεν αγωνίζεται, μαθαίνει «να αγαπά την αστυνομία, την εισαγγελία, τα δικαστήρια», που τον προστατεύουν από την «απειλή των εγκληματιών». Και βέβαια, μαθαίνει να ξεχνά ότι οι ίδιοι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με απόλυτη σκληρότητα κάθε δική του προσπάθεια να διεκδικήσει συλλογικά και αγωνιστικά τα δικαιώματά του, να αντισταθεί σ’ αυτούς που τον εξαναγκάζουν στην υπερεκμετάλλευση, την ανεργία, τη φτώχεια, την απόλυτη εξαθλίωση.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Συρία

Εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά από την επίθεση με τοξικά χημικά αέρια στην πόλη Χαν Σαϊκούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μοιάζουν με ένα χιλιο-παιγμένο κακόγουστο έργο. Οι αντικαθεστωτικοί (και μαζί τους σύσσωμη η Δύση, από τον Ολάντ μέχρι τον Τραμπ) κατηγόρησαν το καθεστώς Ασαντ για τη βάρβαρη επίθεση που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων και το βαρύ τραυματισμό άλλων 300. Το καθεστώς απάντησε ότι ουδεμία σχέση έχει με την αιματοχυσία και κατηγόρησε τις «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», που προσπαθούν να προσελκύσουν διεθνή συμπάθεια με ψευδείς κατηγορίες κατά του συριακού στρατού. Το ρωσικό υπουργείο Πολέμου δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του δεν ευθύνονται για το μακελειό. Και ο ΟΗΕ συλλέγει στοιχεία για να βρει ποιος ευθύνεται.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Παραγουάη

Το φάντασμα της εξέγερσης ζωντάνεψε

Μία εικοσαετία περίπου είχε να ζήσει η Παραγουάη γεγονότα παρόμοια με αυτά που έγιναν την Παρασκευή 31 Μάρτη. Η κατάληψη της Βουλής επί τρίωρο από εξαγριωμένους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τη λεηλάτηση και τον εμπρησμό της, οφειλόταν στην οργή του λαού λόγω της απόφασης της Γερουσίας να δώσει τη δυνατότητα στον σημερινό δεξιό πρόεδρο, Οράσιο Καρτές, να βάλει ξανά υποψηφιότητα το 2018. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Οταν η εργατική τάξη είναι πολιτικά και κοινωνικά απούσα

Τι δείχνουν όλ' αυτά τα φαινόμενα που -τηρουμένων των αναλογιών- τα βλέπουμε και στη Γαλλία, όπου οι προεδρικές εκλογές βρίσκονται στην τελική ευθεία; Την πλήρη κοινωνική και πολιτική απουσία της εργατικής τάξης. Ούτε διεκδικητικοί αγώνες, ούτε αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ούτε ταξικά ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση και παρέμβαση στις εξελίξεις. Οι πολύχρωμοι εκπρόσωποι του αστικού στρατοπέδου παίζουν μπάλα μόνοι τους και η πολυπληθέστατη εργατική τάξη άγεται και φέρεται, πάντα σε ρόλο θεατή, χειροκροτητή και ψηφοφόρου.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Το τίμημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Η βομβιστική επίθεση στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης (που έχει πάψει να είναι Λένινγκραντ εδώ και χρόνια, σε μία χώρα που το σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα το σοσιαλιστικό της παρελθόν) ήταν σίγουρα μια επίθεση βάρβαρη, αφού στόχο είχε πολίτες (11 σκοτώθηκαν και περισσότεροι τραυματίστηκαν). Οσο αποτρόπαια κι αν ήταν, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αποτρόπαιες πράξεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού, που στηρίζει ένα αιματοβαμμένο καθεστώς όπως αυτό του Ασαντ στη Συρία, σε ένα πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 400.000 ανθρώπους.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Σε νατοϊκή «πρέσα» η Γερμανία

Μετά τον Τραμπ και τους υπουργούς του Εξωτερικών και Πολέμου, που όπου βρεθούν κι όπου σταθούν καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ -κυρίως τη Γερμανία- να αυξήσουν την οικονομική συνεισφορά τους στη στρατιωτική συμμαχία της ιμπεριαλιστικής Δύσης στο 2% των δαπανών τους, γιατί δεν μπορούν οι ΗΠΑ να πληρώνουν για να απολαμβάνουν «ασφάλεια» οι ευρωπαϊκές χώρες, στο ίδιο μήκος κύματος συντονίστηκε και ο (ευρωπαίος) γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεντευξιαζόμενος (όχι τυχαία) στη γερμανική «Χάντελσμπλατ».
ΣΕΛΙΔΑ 4
Παρασκευή 07 Απριλίου 2017