Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 17:42

ΕπικαιρότηταPointer

Από τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τον Προμπονά: Το δίδυμο σχέδιο του Μελισσανίδη

Small_img_28155
Στο προηγούμενο φύλλο, αναφερθήκαμε αναλυτικά στο σκάνδαλο της παράδοσης μιας μεγάλης περιοχής στον Προμπονά, που οι κάτοικοι ζητούσαν να γίνει κοινόχρηστος χώρος, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους αρκετών περιοχών (Ριζούπολη, Περισσός, Πατήσια, Νέα Χαλκηδόνα κ.ά.), σε δυο επιχειρήσεις real estate, μία συμφερόντων Μελισσανίδη και μία συμφερόντων Μάτσα, που σκοπεύουν να κατασκευάσουν φαραωνικά εμπορικά κέντρα. Το ρεπορτάζ μας γι' αυτό το σκάνδαλο, το οποίο προωθεί η δημοτική αρχή Καμίνη στο δήμο Αθηναίων, συνεχίζεται. Θα κάνουμε μόνο μια μικρή στάση, για να δείξουμε ότι το σχέδιο του Μελισσανίδη για την ανέγερση εμπορικών κέντρων στον Προμπονά, συνδέεται με το σχέδιό του για την κατασκευή του «οικογενειακού» γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα δίδυμο σχέδιο, οι δυο πλευρές του οποίου αλληλοτροφοδοτούνται. Κάθε φορά που κάπου σκαλώνει και καθυστερεί η προώθηση του σχεδίου στη μία πλευρά, το βάρος πέφτει στην άλλη. Κι αν η κατασκευή του γηπέδου στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας δεν ευοδοθεί (που δε θα ευοδοθεί), ο Μελισσανίδης έχει έτοιμη τη λύση για γήπεδο  στη Ριζούπολη. Πρέπει, όμως, να παραμυθιάσει τους οπαδούς της ΑΕΚ, ότι αυτό είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό τους οργανώνει και τους εξαπολύει ενάντια στη δημοτική αρχή και ενάντια στη «Στρούγκα». Οπως οι ναζί οργάνωναν τον όχλο εναντίον των εχθρών που κατασκεύαζαν, έτσι και οι μεγαλοκαπιταλιστές οργανώνουν το δικό τους όχλο ενάντια σε πραγματικούς ή κατασκευασμένους εχθρούς. Γιατί αν η «Στρούγκα» έχει την τιμή να είναι αυτή που οργάνωσε όλο τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, η δημοτική αρχή ουδέποτε στράφηκε ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου. Ζήτησε μόνο την τήρηση κάποιων στοιχειωδών όρων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη χρονολογική τους σειρά, για να φανεί καθαρά πώς εξελίσσεται το δίδυμο σχέδιο.

♦ Ο Μελισσανίδης πούλησε την ΑΕΚ το 1995 στον Τροχανά. Εκτοτε, «έριξε μαύρη πέτρα πίσω του», ενώ η ομάδα μπήκε σ' έναν κυκλώνα διοικητικής αστάθειας και οικονομικής αφαίμαξης. Κάθε τύπου λαμόγιο, ντόπιο και ξένο, κερδοσκόπησε με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Ο Μελισσανίδης τα παρακολουθούσε όλα αυτά από απόσταση, ενώ ασχολούνταν με άλλου είδους «μπίζνες». Περνάει κάποια στιγμή ξανά από το τιμόνι της ομάδας το 1998-99 και την ξαναεγκαταλείπει. Ενα ενδελεχές ψάξιμο ενδεχομένως να αποκαλύψει ότι και αυτό το σύντομο πέρασμα είχε πίσω του υπολογισμούς για το μεγάλο σχέδιο, που το ξεκινά μερικά χρόνια αργότερα.

♦ Το 2003, ο πασόκος Γιάννης Γρανίτσας γκρεμίζει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και στη θέση του υπόσχεται ότι θα χτίσει ένα φαραωνικό σύμπλεγμα γηπέδων και εμπορικών κέντρων, που θα χρηματοδοτηθούν μάλιστα από το κράτος ως ολυμπιακά έργα. Ο κόσμος της πόλης ξεσηκώνεται και παρά τις απειλές από τον οπαδικό «στρατό» δίνει μια μάχη που την κερδίζει δυο φορές στο ΣτΕ.

♦ Την ίδια χρονιά, ο Μελισσανίδης δημιουργεί την εταιρία real estate ΚΤΗΤΩΡ ΑΕ. Δεν ξέρουμε αν έχει αρχίσει και την αγορά οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή ή αν απλώς προετοιμαζόταν και άρχισε τις αγορές αργότερα (έχουμε στοιχεία για αγορές την περίοδο 2006-7). Τα δεδομένα, όμως δείχνουν ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης του πρώην ΒΙΟΠΑ (Βιοτεχνικού Πάρκου) Προμπονά για μεγάλες μπίζνες με εμπορικά κέντρα κτλ. έχει αρχίσει από το 1999, με πρωταγωνιστή τον Μάτσα, που αγοράζει την έκταση του παλιού εργοστάσιου της Columbia.

♦ Το 2005, ο Μελισσανίδης -πάντα ως… αγνός ΑΕΚτζής- διεκδικεί την προεδρία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Και ποιο είναι το «βαρύ χαρτί» της προεκλογικής του εκστρατείας; Ενα σχέδιο -μαντέψτε!- για την κατασκευή γηπέδου. Και ποιο όνομα θα είχε το γήπεδο, μακέτα του οποίου παρουσίασε; «Αγια-Σοφιά»! Στις 18 Μάη του 2005 παρουσίασε το προεκλογικό σχέδιό του ο Μελισσανίδης, στις 20 Μάη εκδόθηκε η απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Ε' Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το δεύτερο σχέδιο Γρανίτσα για ανέγερση γηπέδου-εμπορικού κέντρου, δικαιώνοντας τους 131 κατοίκους και το δήμο Νέας Φιλαδέλφειας που είχαν κάνει προσφυγή.

Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε το σχέδιο Μελισσανίδη, έστω κι αν αυτό προέβλεπε λιγότερες εμπορικές χρήσεις απ' αυτό του Γρανίτσα. Εκτός αυτού, όμως, ο Μελισσανίδης χάνει τις εκλογές της Ερασιτεχνικής. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, που ηγείται της ΠΑΕ ΑΕΚ, τον κατανικά στη μάχη παρασκηνίου που εκτυλίσσεται ανάμεσα στις διάφορες φατρίες.

♦ Ο Μελισσανίδης «επιστρέφει» στον Προμπονά κι αρχίζει να αγοράζει εκτάσεις στην πρώην ΒΙΟΠΑ. Επενδύει σε μια περιοχή δίπλα στην παλιά έδρα της ΑΕΚ, έχοντας στο μυαλό του πως η ΑΕΚ και οι φίλαθλοί της θα είναι η πελατεία για το δίκτυο εμπορικών χρήσεων που θέλει να κατασκευάσει.

Το 2007, με απόφαση του Γ. Σουφλιά, τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, και το ΒΙΟΠΑ Προμπονά μετατρέπεται σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης διευρύνονται οι χρήσεις γης και μεταξύ των άλλων προβλέπεται και η δυνατότητα κατασκευής εμπορικών κέντρων.

♦ Την ίδια περίοδο (από το 2006), ο Ντέμης Νικολαΐδης λέει πως δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τις προσφυγές των κατοίκων και του δήμου (Βασιλόπουλος δεν υπήρχε τότε στον ορίζοντα). Ανακοινώνει ότι έχει βρει έκταση στον ΟΔΔΥ, συναντιέται με τον Σουφλιά που δηλώνει ότι το κράτος θα βοηθήσει, αρκεί η ΑΕΚ να έχει ενιαία άποψη, γιατί η διοίκηση της Ερασιτεχνικής διαφωνούσε με το σχέδιο Νικολαΐδη και επέμενε για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το 2007 ο Νικολαΐδης φαίνεται να έχει προχωρήσει αρκετά το σχέδιό του και τότε -ω του θαύματος!- μερίδα οπαδών αρχίζει να στρέφεται εναντίον του. «Ολως τυχαίως», στις αποδοκιμασίες κατά του άλλοτε ειδώλου της κιτρινόμαυρης εξέδρας και νυν προέδρου της ΠΑΕ πρωτοστατεί γνωστό κλαμπ οπαδών, στο οποίο τα νήματα κινεί άνθρωπος με στενές σχέσεις με τον Μελισσανίδη. Λογικό. Αν ο Νικολαΐδης εγκαταστήσει την ΑΕΚ στα Ανω Λιόσια και φτιάξει εκεί γήπεδο-εμπορικό κέντρο, η μπίζνα του Μελισσανίδη στον Προμπονά θα υποστεί πλήγμα, καθώς τα εμπορικά του κέντρα δε θα έχουν καμιά «επαφή» με το κοινό που αναφέρεται στην ΑΕΚ. Θα χάσουν το μέγεθος που οι λογιστές αποκαλούν «φήμη-πελατεία».

♦ Ο Νικολαΐδης υποχρεώνεται σε απομάκρυνση από την ΑΕΚ (το 2008), μετά από συστηματικό πόλεμο των οργανωμένων οπαδών. Η ΑΕΚ μπαίνει σε νέες περιπέτειες και το 2013 οι οπαδοί οδηγούν την ομάδα σε πτώση από την πρώτη κατηγορία. Πάλι «όλως τυχαίως», στην εισβολή που δίνει τη χαριστική βολή στην ομάδα πρωτοστατεί το κλαμπ που έχει τις στενές σχέσεις με τον Μελισσανίδη. Και τότε ο «τίγρης» εμφανίζεται ως σωτήρας, με τον όρο η ιστορική ομάδα να πέσει στην τρίτη κατηγορία, για να την πάρει καθαρή από χρέη.

♦ Στο διάστημα που έμεινε εκτός ΑΕΚ έχει προχωρήσει το σκάνδαλο στον Προμπονά. Οι κάτοικοι της περιοχής, που το 2009 έχουν κερδίσει στο ΣτΕ την προσφυγή κατά της απόφασης Σουφλιά, βρίσκονται το 2013 αντιμέτωποι με νέα απόφαση, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος των Σαμαροβενιζέλων αυτή τη φορά. Κάνουν νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Οσο διάστημα χρειάζεται για να εκδικαστεί αυτή η προσφυγή, ο Μελισσανίδης μεταφέρει το βάρος στη Νέα Φιλαδέλφεια και την «Αγια-Σοφιά». Το 2014 πετυχαίνει τις γνωστές σκανδαλώδεις ρυθμίσεις με το νόμο 4277/2014 (ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά την παρασκηνιακή συμφωνία των Φλαμπουράρη-Στρατούλη με τον Μελισσανίδη- αναγκάζεται να καταψηφίσει, μετά το πογκρόμ που οργάνωσαν οι μπράβοι ενάντια στο Συντονιστικό Κατοίκων και τη «Στρούγκα»). Δε δείχνει καμιά ιδιαίτερη βιασύνη για την άδεια, αφού μόνο μετά από δικές μας αποκαλύψεις αναγκάζεται να καταθέσει (παραμονή Δεκαπενταύγουστου) έναν άδειο φάκελο, μόνο και μόνο για να πάρει (κάκιστα) αριθμό πρωτοκόλλου και να κοροϊδεύει τους οπαδούς.

Πάλι χάρη στις δικές μας αποκαλύψεις και παρεμβάσεις, τίθεται σχεδόν αμέσως υπό αμφισβήτηση και έλεγχο η δυνατότητα της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ να σηκώσει γήπεδο στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Το 2015, όμως, το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή των κατοίκων του Προμπονά και ο δρόμος για χοντρές μπίζνες real estate από τους Μελισσανίδη και Μάτσα ανοίγει. Κάνουν τη μελέτη ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης, τη δωρίζουν στο δήμο Αθηναίων και η διοίκηση Καμίνη ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις τους.  Οι σχετικές διαδικασίες, όμως, θα χρειαστούν καμιά τριετία για να ολοκληρωθούν. Στο διάστημα αυτό, ο Μελισσανίδης θα πιέζει για να ξεπεράσει όλα τα νομικά εμπόδια για το γήπεδο. Οπως έχουμε πει άπειρες φορές, το βασικό εμπόδιο είναι το παραχωρητήριο. Θα πρέπει να γίνει τεράστιο σκάνδαλο για να ξεπεραστεί. Εχει όμως τον Προμπονά και μπορεί να μεταφέρει εκεί ολόκληρη τη μπίζνα, εμπορικά κέντρα και γήπεδο. Αρκεί να μη φύγει η πελατεία…

 
KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΜΑΡΤΗ
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017