Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 | 09:42

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

Small_img_27936

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Συνεχής αιμορραγία

Αν απομακρυνθούμε λίγο από τον ορυμαγδό της καθημερινής διαπραγματευσιολογίας και δούμε τη «μεγάλη εικόνα», θα διαπιστώσουμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται έχουν ως αντικείμενο την παράταση του Μνημόνιου για μερικά ακόμα χρόνια, με υψηλά «πρωτογενή πλεονάσματα», τα οποία θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα με δημοσιονομικό περιεχόμενο. Είτε αυτά τα πρόσθετα μέτρα νομοθετηθούν από τώρα, είτε περιληφθούν στον μελλοντικό «κόφτη», είτε έχουμε μεικτό σχήμα (άμεση νομοθέτηση για τα μισά, στον «κόφτη» τα άλλα μισά), η ουσία είναι ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αλλιώς «δε βγαίνουν τα νούμερα».
ΣΕΛΙΔΑ 6
 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον ελληνικό λαό διαπραγματεύονται οι Τσιπραίοι

Εκείνο που ξέρουμε είναι πως η διαπραγμάτευσή τους δε γίνεται με τους δανειστές, αλλά με τον ελληνικό λαό. Στο λαό προσπαθούν να σερβίρουν σαν αναπόφευκτη την επέκταση του τρίτου Μνημόνιου για μερικά ακόμα χρόνια (μέχρι και δέκα!), με σκληρότερη λιτότητα και κινεζοποίηση, που θα ξεκινήσει άμεσα με μια ακόμα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, για να χαρατσωθούν κι άλλο μισθωτοί και συνταξιούχοι, και με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, είτε άμεσα είτε μέσω του «κόφτη».
ΣΕΛΙΔΑ 8
 

Ξενόδουλοι ήταν πάντοτε, όλοι

Λίγο πριν ο Κούλης ανέβει στο αεροπλάνο για ν' αναχωρήσει για Βερολίνο, όπου θα γινόταν δεκτός από τα «μεγάλα αφεντικά» Μέρκελ και Σόιμπλε και θα μιλούσε σε κοινό γερμανών καπιταλιστών, η αδερφή του φρόντισε να δώσει μια συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο», προκειμένου να θυμίσει το δόγμα με το οποίο πολιτεύεται εδώ και δεκαετίες η οικογένεια Μητσοτάκη: «απόλυτη πειθαρχία στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών».
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

ΣΥΡΙΖΑ

Σπονδή στη σοσιαλδημοκρατία

Η «είδηση» για πολλούς (σίγουρα όχι για εμάς), όμως, ήρθε από τις σπονδές στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Μέχρι και με την έξοδο από τα Μνημόνια συσχέτισε την άνοδό της: «Να προσέξουμε –όπως είπα και πιο πριν- τις διεργασίες στη Γερμανία. Τα αρχικά δημοσκοπικά δεδομένα έχουν ανατραπεί. Και η προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους γίνεται πλέον μια απολύτως ρεαλιστική προοπτική»!
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

ΠΑΣΟΚ

Ευκαιρία για διμέτωπο

Ευκαιρία για διμέτωπο βρήκε το ΠΑΣΟΚ με τις τελευταίες πολιτικές κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την επέκταση του Μνημόνιου) και της ΝΔ (με το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο). Ετσι, την ώρα που οι υπόλοιποι της Κεντροαριστεράς (Ποτάμι και ΦλωΡαΔια) μιζέριαζαν και ασχολούνταν με την εσωστρέφεια του χώρου, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εμφανιστεί σαν ένας διακριτός τρίτος πόλος, με ιστορία και με αίσθημα «εθνικής ευθύνης».
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Την ώρα που ο Θεοδωράκης ετοιμαζόταν να ανακοινώσει επίσημα τη συνεργασία με τους ΦλωΡαΔια, πετάχτηκε ο πιστός (;) Αμυράς και είπε (σε ελεύθερη απόδοση) πόσο σπουδαίος πρωθυπουργός θα γίνει ο Κούλης, εν αντιθέσει με τον Τσίπρα. Είτε «κοιτάζει» προς ΝΔ, είτε ενήργησε σαν «λαγός» του επικεφαλής Σταύρου, για να βάλει στην ατζέντα το σύνθημα «Κεντροαριστερά σε συνεργασία με τον ικανό Κούλη», ο Αμυράς δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του Θεοδωράκη.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

Συνεχίζεται το παζάρι για τον ΔΟΛ

Τη μια μέρα, ο Παππάς πάει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κρύβει τη χαρά του για το κλείσιμο των Μέσων του ΔΟΛ. Την επομένη, δίνει συνέντευξη και δηλώνει ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να παρέμβει για τα ιστορικά φύλλα»! Ο Τσίπρας στη Βουλή λέει ότι υπάρχει «αμετάκλητη δικαστική απόφαση» που μπλοκάρει πρακτικά την έκδοση των «Νέων» και του «Βήματος», αλλά τρεις μέρες μετά, ένα δικαστήριο ομοιόβαθμο μ' αυτό που εξέδωσε την -κατά Τσίπρα- «τελεσίδικη απόφαση», «μεταρρυθμίζει» αυτή την απόφαση και εκδίδει προσωρινή διαταγή να αποδεσμευτεί ένας τραπεζικός λογαριασμός, προκειμένου οι εισπράξεις των Μέσων του ΔΟΛ «να διατίθενται ελεύθερα αποκλειστικώς και μόνο για τις ανάγκες εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησής της και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων».
ΣΕΛΙΔΑ 13
 

Ανευ και μετά σημασίας

Ο Φίλης το φέρει βαρέως που βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Ο Φίλης είναι κυκλοθυμικός. Ο Φίλης έχει «άκρες» στα αστικά ΜΜΕ από την εποχή που διηύθυνε την «Αυγή». Ο Φίλης ήξερε πολύ καλά πως αν έβγαινε με κάτι «αιρετικό» στη συνεδρίαση της  ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θα έκανε γύρω από το όνομά του τόσο ντόρο όσο δεν έχει κάνει από τότε που ο Τσίπρας τον έδιωξε από την κυβέρνηση. Και το έκανε.
ΣΕΛΙΔΑ 3
 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος θα παραμείνει εργαλείο αποικισμού και κινεζοποίησης

Εχει άραγε καμιά διαφορά αν θα δανείζονται από τον Πόλσον, τον Σόρος και τους άλλες σπεκουλάντες των funds του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου ή αν θα δανείζονται από τους μηχανισμούς που έστησε η ιμπεριαλιστική Ευρωζώνη (EFSF/ESM) και το ΔΝΤ; Οταν δανείζεσαι για να αποπληρώσεις το προηγούμενο χρέος, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, γιατί δίνεται με τοκογλυφικούς όρους, τότε θα βρίσκεσαι διαρκώς μέσα σ' ένα φαύλο κύκλο.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με «άρωμα» ΟΟΣΑ

Η προκαταρκτική μελέτη του ΟΟΣΑ (όπως και η προηγούμενη έκθεση του 2011) απεκάλυψε το αντιδραστικό περιεχόμενο των προτεινόμενων αλλαγών, τις οποίες αντιπαλεύει χρόνια τώρα το εκπαιδευτικό κίνημα, ώστε να μην πέσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σχολείο στα νύχια της αγοράς, να μην ιδιωτικοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί η λειτουργία του.
ΣΕΛΙΔΑ 10
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Με το πιστόλι στον κρόταφο» θα αποχαρακτηριστεί το Ελληνικό

Κινδυνεύουν όλα τα άλση με αποχαρακτηρισμό

Εξελίξεις στο σκάνδαλο του Ελληνικού, που αποκαλύψαμε τις τελευταίες βδομάδες, διευρύνουν το πεδίο της ανησυχίας. Πλέον δεν έχουμε μόνο τον αποχαρακτηρισμό των περιμετρικών δασών του Ελληνικού, προκειμένου οι πλιατσικολόγοι καπιταλιστές να εφαρμόσουν ανεξέλεγκτοι τα «αναπτυξιακά» τους σχέδια, αλλά και τον κίνδυνο να αποχαρακτηρίζεται κάθε άλσος που θα βάλουν στο μάτι για «ανάπτυξη» κάποια καπιταλιστικά συμφέροντα.
ΣΕΛΙΔΑ 8
 

Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

Επειδή ο big boss έβαλε τους ανθρώπους του να αρχίσουν τα σιχτιρίσματα στη ΛΑΕ, ο Λαφαζάνης φρόντισε να διοχετεύσει την επομένη σε αθλητικό ραδιόφωνο (χωρίς να βγει να μιλήσει στον αέρα), ότι ο ίδιος δε θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος και ότι η ανακοίνωση «βγήκε από τον τομέα αυτοδιοίκησης της ΛΑΕ». Λαφαζάνης: «Δεν έχω καμία σχέση με την ανακοίνωση της ΛΑΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ» ήταν ο πρώτος τίτλος που έβαλε στην ιστοσελίδα του ο παπαγαλοσταθμός. «Δεν έχω καμία σχέση με την ανακοίνωση. Είναι του τομέα αυτοδιοίκησης της ΛΑΕ» ήταν η είδηση όπως την εξέλιξαν στη συνέχεια τα παπαγαλάκια.
ΣΕΛΙΔΑ 11
 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αρνείται να εφαρμόσει δικαστική απόφαση για επαναπρόσληψη απολυθέντων συνδικαλιστών

Ως κράτος εν κράτει συμπεριφέρεται το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού της οικογένειας Εφραίμογλου, που διευθύνεται από τη Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, μέλος για δύο θητείες (μέχρι το 2016) του ΔΣ του ΣΕΒ. Απέλυσε μέλη της διοίκησης του υπό σύσταση σωματείου των εργαζόμενων και ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση που επιβάλλει την άμεση επαναπρόσληψή τους, αρνείται να την εφαρμόσει.
ΣΕΛΙΔΑ 12
 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

 Εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Ουδείς αναγνώρισε τον Τάσο Θεοφίλου!

«Μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία» είχε πει πρωτόδικα ο «σεναριογράφος» της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιάς. «Μπορεί να μη φόρεσε το καπέλο» είχε παραδεχτεί ο πρόεδρος του πρωτόδικου Μ. Χατζηαθανασίου. Παρά ταύτα, ο Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε για τη ληστεία στην Πάρο και ως συνεργός στην ανθρωποκτονία του ταξιτζή Μίχα και ξαναδικάζεται ακόμα και για συμμετοχή στη ΣΠΦ, επειδή η εισαγγελία έκανε έφεση στην απαλλακτική γι’ αυτή την κατηγορία πρωτόδικη απόφαση. Δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν για πολλά χρόνια (ει δυνατόν και ισόβια) στη φυλακή τον αναρχικό κομμουνιστή που στοχοποίησε η Αντιτρομοκρατική.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9
 

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται ο εξευτελισμός της κυβέρνησης Τραμπ

Ο Τραμπ ή θα συνειδητοποιήσει ότι είναι άλλο να διευθύνεις έναν όμιλο καπιταλιστικών επιχειρήσεων και άλλο να διευθύνεις τη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική χώρα του πλανήτη (τον κρατικό της μηχανισμό για την ακρίβεια) ή θα έχει την τύχη του Νίξον. Κι αυτός στην αρχή κράτησε άμυνα, χρησιμοποίησε συνεργάτες του ως αποδιοπομπαίους τράγους, όμως στο τέλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
ΣΕΛΙΔΑ 5
 

Τι κρύβεται πίσω από τις σιιτικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη;

Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιες διαδηλώσεις στη Βαγδάτη από τους υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Οι διαδηλώσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα πήραν βίαιο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι 320 διαδηλωτές και επτά μπάτσοι. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης έπνιξαν τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 

Αρχισαν τα (προεκλογικά) όργανα

Δεν πρόλαβε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙΝSA για λογαρια-σμό της κιτρινοφυλλάδας Bild, που για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έφερε τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) ψηλότερα από τη δεξιά συμμαχία CDU/CSU (31% έναντι 30%) και ήχησαν τα προεκλογικά «όργανα» από τη μεριά της Δεξιάς. Οχι, δε βρέθηκε κανείς που να ζητά την αντικατάσταση της Μέρκελ με κάποιο «φρέσκο» πρόσωπο (όπως συνέβη στο SPD με τον Σουλτς), όμως η εικόνα του Σουλτς τοποθετήθηκε στο στρογγυλό στόχο και τα βελάκια άρχισαν να φεύγουν το ένα μετά το άλλο.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 

ΖΟΟΜ

Επιβεβαιώνεται ο Βλαδίμηρος

Για να σπάσουν οι σχέσεις εξάρτησης θα πρέπει να τσακιστεί ο ελληνικός καπιταλισμός, θα πρέπει να ηττηθεί η ελληνική αστική τάξη. Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια εργατική εξουσία, η οποία θα βάλει μπροστά τον κοινωνικό μετασχηματισμό με την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και την οικοδόμηση μη εκμεταλλευτικών (πρώιμων κομμουνιστικών) σχέσεων παραγωγής. Κάποιοι, όμως, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η θεωρία «πάλιωσε» κι ότι «μοντέρνα» είναι η (μουχλιασμένη) ευρωαναθεωρητική θεωρία των «διαδοχικών ρήξεων» (πρώτα θα βγούμε από το ευρώ, μετά από την ΕΕ, θα έχουμε και εργατικό έλεγχο και μετά θα ξυπνήσουμε με σοσιαλισμό).
ΣΕΛΙΔΑ 7
 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΤΑΒΑΖ ΠΕΛΕΣΙΑΝ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΙΞΕΙΣ

Ο Αρταβάζ Πελεσιάν γεννήθηκε το 1938 στην Αρμενία. Θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους ντοκιμαντερίστες της σοβιετικής σχολής. Αμφισβήτησε τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, επεξεργαζόμενος τα δυο είδη ως μια ποιητική ενότητα κι αυτό ήταν ένα καινούριο βήμα στην ανάπτυξη της τεχνικής του μοντάζ.
ΣΕΛΙΔΑ 8
 

Πολιτισμός για τους καπιταλιστές είναι το κέρδος

Το πρόβλημα δεν είναι που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνήθηκε να νοικιά-σει σε ιταλικό οίκο μόδας την Ακρόπολη για να κάνει παρουσίαση των νέων μοντέλων του. Το πρόβλημα είναι ότι μπήκε σε συζήτηση μαζί του, ότι έδωσε στα στελέχη της εταιρίας και τους δικηγόρους της δικαίωμα ακρόασης. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά τους πρότεινε και εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων το προαύλιο του Ηρώδειου και τον περιβάλλοντα χώρο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
ΣΕΛΙΔΑ 11
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017